Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Státní zámek Konopiště ukáže během turistické sezony také "filadelfský" štít.

Na Konopiště se před novou sezónou vrací renezanční štít i záchodové prkénko

/FOTO, VIDEO/ Na státním zámku poblíž Benešova se všechno podřizuje zahájení nové turistické sezony. Kromě posledního utírání prachu se do zámeckých expozic, přesněji do konopišťské zbrojnice, vrátil ze zimního stanoviště v kutnohorských restaurátorských dílnách také vzácný renezanční štít s motivem dobytí Kartága.

Jan Nepomuk František hrabě Harrach.

Harrachové – vznešenost zavazuje

Aristokratické rody Zemí Koruny české lze rozdělit z hlediska času na celkově (předbělohorské a zároveň pobělohorské) i částečně kontinuální (pouze pobělohorské), z ekonomického hlediska na rody s majetkovým a společenským zázemím v českých i rakouských zemích a na rody výlučně zemské, spjaté s určitou částí habsburské monarchie.

Bzenecký zámek březnové noci 23. března 2023.

Nová šance pro zámek ve Bzenci. Místo pro úředníky radnice i turistické centrum

Na první pohled se sice na bzeneckém zámku zastavil čas, přesto tento unikátní a památkově chráněný areál žije. Plány i vizemi na jeho nové využití. Přesun městského úřadu do hlavní budovy. Z blízké lisovny má být turistické informační centrum. Nejen s těmito možnostmi seznámilo nové vedení radnice  města zájemce při veřejné besedě o zámku. Jeho minulosti, současnosti a především budoucnosti.

Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.

Hvězda českokrumlovského zámku v novém. Zlatý kočár dostal zlatočerný kabát

Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.

Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.

Zlatý kočár, hvězda krumlovského zámku, dostal zbrusu nový, zlatočerný kabát

/VIDEO/ Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.

Hrad Kámen na Pelhřimovsku. Jeho interiéry, expozice i minulost.

Turistická sezona na Vysočině začíná: hrad Kámen nakonec otevře

Nová turistická sezona s sebou letos přináší řadu novinek. Mnohé památky na Vysočině přicházejí s různými překvapeními či inovacemi. Turisté se mohou těšit například do Telče, kde na tamním zámku vystřídají stavaře a restaurátory, kteří zde pracovali dva roky. O kousek dál ale své brány otevře i zcela nová expozice o rašeliništích. Třebíč návštěvníkům nabídne nový turistický okruh. Otevírá i hrad Kámen, který měl být letos zavřený.

Zlatý kočár, který je zlatým hřebem expozic českokrumlovského zámku, čeká vylepšení. Na snímku je vizualizace podoby, kterou by měl dostat po doplnění podle dochovaných pramenů.

Jihočeské památky: V Krumlově obléknou kočár, v Hradci zas rozdají sladkou kaši

Většinou tradičního 1. dubna začne na jihočeských památkách návštěvnická sezona. Zdražovat vstupné se letos nebude, pro děti zlevní. Na některých objektech začnou s předstihem. Například v Jindřichově Hradci budou podle starého obyčeje z dob Rožmberků vařit pro veřejnost sladkou kaši. V Krumlově se letos dostane do akce zlatý kočár.

Plocha v Otmarově ulici, kde by teoreticky mohl stát parkovací dům.

VIDEO: Parkování v Třebíči? Dům pro auta v Otmarově ulici je stále s otazníkem

Zaparkujte v centru jen na půl hodiny a pak buď odjeďte, nebo zaplaťte i několik stokorun. Na tento systém si museli počátkem roku zvyknout v Třebíči. „Když si potřebuji rychle něco vyřídit, je to fajn. Půlhodina zdarma většinou naprosto stačí. Ale možnost zaparkovat na delší dobu tady teď chybí. Hodně lidí to řeší třeba stáním na Sokolské či Ruské ulici, ale i ty jsou teď přecpané auty. A záchytné parkoviště na Hrotovické ulici je daleko. Hlavně když s sebou člověk tahá tašky,“ popsal Jaromír Jelínek z Třebíče.

Dvě nové trasy nabídne od dubna návštěvníkům benediktinský klášter v Kladrubech.

Obnova části kláštera v Kladrubech je u konce. Návštěvníky čekají dvě nové trasy

Dvě nové trasy čekají na návštěvníky benediktinského kláštera v Kladrubech od 1. dubna letošního roku. Obnova areálu a úprava expozic jsou u konce. Výsledkem projektu nazvaného Život v řádu, který stál 165 milionů korun a podpořil ho evropský program IROP (Integrovaný regionální operační program), je opravený starý konvent, první a druhé nadzemní podlaží nového konventu a rajský dvůr. První nová prohlídková trasa, Klášter, seznámí návštěvníky s každodenním životem mnichů. Druhá s názvem Zámek pak přiblíží osud kláštera v 19. a 20. století a životy rodu Windischgrätzů, který byl v tu dobu novým majitelem objektu.

Dvě nové trasy nabídne od dubna návštěvníkům benediktinský klášter v Kladrubech.

Obnova další části benediktinského kláštera v Kladrubech je u konce

Dvě nové trasy čekají na návštěvníky benediktinského kláštera v Kladrubech od 1. dubna letošního roku. Obnova areálu a úprava expozic jsou u konce. Výsledkem projektu nazvaného Život v řádu, který stál 165 milionů korun a podpořil ho evropský program IROP (Integrovaný regionální operační program), je opravený starý konvent, první a druhé nadzemní podlaží nového konventu a rajský dvůr. První nová prohlídková trasa, Klášter, seznámí návštěvníky s každodenním životem mnichů. Druhá - Zámek pak přiblíží osud kláštera v 19. a 20. století a životy rodu Windischgrätzů, který byl v tu dobu novým majitelem objektu.

16. Burza Dětského Oblečení / M-klub

Tipy Deníku: Přijít můžete na ples anebo na koncert

Přinášíme vám velký přehled tipů na nejrůznější akce, které se o nadcházejícím víkendu budou konat v Karlovarském kraji. Například v Jáchymově se uskuteční přednáška o slovanských hradech. V Chebu je pak připravena velká burza oblečení. 

Prodejní výstava olejomaleb Adama Popenko je v budějovické knihovně na Lidické. Koupí pomůžete Ukrajině. Výstavu zahájila primátorka.

Jihočeští výtvarníci vystavují na kraji, Honza Dědek bude křtít v Alšovce

Nemáte plány na víkend nebo příští týden? Navštívit můžete několik výstav, které právě začaly. Připraveny jsou i přednášky o historii nebo víře. V budějovickém sídle památkářů bude řeč o slavném architektovi Santinim. Prodejní výstava obrazů v knihovně pomůže Ukrajině. V Týně bude mít přednášku Marek Orko Vácha.

Archeolog Filip Kasl je členem týmu, který zkoumá tajemná místa v Plzeňském kraji

Tajemná místa nás vždycky něčím překvapí, říká plzeňský archeolog

/ROZHOVOR, VIDEO/ Záhadným archeologickým lokalitám se archeolog Filip Kasl spolu se svými spolupracovníky z Národního památkového ústavu v Plzni věnuje již několik let. Svými výzkumy se snaží prokázat u archeologických památek, u nichž není znám účel ani stáří, jak a kdy se tam žilo, pro co ve své době sloužily a kdy zanikly. Některé průzkumy z poslední doby přinesly nečekaná zjištění.

Děčínský zámek přišel o Thunovskou knihovnu.

Děčín přišel o Thunovskou knihovnu, muzeum ji odvezlo kvůli ztrátě deseti knih

/FOTO, VIDEO/ Deset historických knih zmizelo z děčínského zámku. Publikace byly součástí ojedinělé sbírky téměř pěti tisíc knih z původní Thunovské knihovny. Vzácné tisky zapůjčilo Národní muzeum, které nyní nechalo zbylé exponáty předčasně odvézt do depozitáře v Terezíně. Případem krádeže knih v hodnotě více než 200 tisíc korun se zabývá policie.

Discgolf

Chrudim bude mít discgolfové hřiště. Skončil dlouhý spor o jeho lokalitu

/FOTO, VIDEO/ Vzrušené debaty provázely plánovanou výstavbu discgolfového hřiště v chrudimském Městském parku. Zastupitelé hřiště dvakrát smetli ze stolu, potřetí schvalováním prošlo. Nejvíc emocí vzbudilo samotné umístění do přírodního areálu navrženého k prohlášení za kulturní památku. Barevné koše některým Chrudimákům vadí, jiní namítají, že park konečně ožije a nebude sloužit jen k venčení psů a schůzkám pokuřujících partiček. Cesta k cíli je ale ještě dlouhá, vede totiž přes schvalování památkářů, stavebního úřadu, odboru městské zeleně a dalších institucí včetně pojišťovny.

Cesty v zámeckém parku na Konopišti na konci února roku 2023.

Zámecký park na Konopišti čekají změny. Budou se týkat cest i parkoviště

/FOTO, VIDEO/ Hlavní cestu v konopišťském zámeckém parku čeká rekonstrukce. Asfaltová cesta má k dokonalosti daleko. Začíná u silnice I/3 a právě kvůli rušné silnici návštěvníci raději volí delší cestu po chodníku v Konopišťské ulici. Jenže význam promenádní cesty k zámku se nejspíš zvýší. Stane se to v okamžiku, kdy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončí zahloubení silnice I/3 podél parku. Pak budou lidé do klidové zóny vstupovat z Benešova po „střeše tunelu“, aniž by je ohrožovala auta.

V Litomyšli začala rekonstrukce renesančního zámku, památky UNESCO.

Oprava zámku v Litomyšli začala. Omezení pocítí turisté, svatebčané i Smetanka

/FOTO/ Padající omítka, zničená sgrafita a roky jednání. Oprava renesančního zámku v Litomyšli několikrát padla, ale nyní konečně začala. Zámecké zahrady se plní technikou. Rekonstrukce památky UNESCO potrvá až do roku 2027. O návštěvu zámku v Litomyšli rozhodně nepřijdou, i když jistá omezení tady budou v sezoně platit.

Červený most v Babiččině údolí je po desítkách let provozu v havarijním stavu.

Červený most v Babiččině údolí je v havarijním stavu. Z modřínů a dubů bude nový

/FOTO, VIDEO/ Konstrukce Červeného mostu v Žernově u České Skalice má už nejlepší léta za sebou. Stav je doslova havarijní a jediným řešením je most kompletně vyměnit. Nový bude stát 11 milionů korun a Lesy České republiky ho postaví z místních modřínů a dubů. Jejich těžba před nedávnem začala. Přes Úpu se lidé v tomto místě znovu dostanou koncem roku.  

Židovský hřbitov v Hluboké nad Vltavou.

Židovské hřbitovy na Budějovicku. Poznejte s námi jejich pohnutou historii

Víte, co mají společného Budějovice, Hluboká, Koloděje nad Lužnicí a Neznašov? Nacházejí se tu židovské hřbitovy, které v průběhu 20. století překonaly devastaci i nezájem. Pojďte s námi zavítat na místa s pohnutou minulostí a unikátní atmosférou a dozvědět se o nich něco bližšího.

Vyvrácená borovice v zámeckém parku v Mnichově Hradišti.

Mnichovo Hradiště přišlo o jednu z dominant. Dvousetletá borovice se vyvrátila

/FOTO/ Pamatovala řadu historických událostí, které se odehrály v Mnichově Hradišti za poslední dvě staletí. Už rostla na místě v zámeckém parku, když jen pár desítek metrů od ní došlo k historickému podpisu dohody, u níž byl i rakouský císař a ruský car. Řeč je o dvousetleté borovici černé, která byla chloubou a jednou z dominant města a zámeckého parku.

Zastávka autobusu poblíž Základní školy Svisle v Přerově projde úpravou.

Zelená zastávka bude, ale na Svisle. Radnice do úprav investuje 450 tisíc korun

Zkrášlit autobusové zastávky, aby pohled na ně neodpuzoval. Tak zněl jeden z návrhů, které se sešly loni v rámci participativního rozpočtu Přerova. Právě zelené autobusové zastávka vybrali lidé jako jeden z projektů, který ve městě chtějí. Radnice do úprav investuje 450 tisíc korun. Zastávka ovšem nebude v Palackého ulici, jak požadoval navrhovatel, ale objeví se na Svisle.

Hrad je vystavěn z čediče, nároží armují pískovcové kvádry

Vyhledávaný cíl turistů. Hrad nad Českou Kamenicí láká i na rozhlednu

Rozeklanou siluetu Lužických hor mám moc rád. Coural jsem tudy, po rázovitých dědinách plných roubenek a podstávkových domů, po skalních hradech i opravených kostelících a kaplích. Kráčel jsem údolími mezi strmými kopci, borovými lesy a mokrými loukami, šplhal na rozhledny a skalní vyhlídky. Nyní vám chci představit zříceninu hradu korunující kopec nad Českou Kamenicí.

V Jilemnici.

FOTO: To bylo překvapení! Místo Krakonoše sedí na náměstí hrabě Harrach

/ANKETA/ Stavění sněhových soch má v Jilemnici více než stoletou tradici. Letos ale na Jaroslava Černého z Pardubic, který se do horského městečka vypravil na výlet, nehleděl Krakonoš, jak bývalo vždy zvykem, ale hrabě Jan Nepomuk Harrach. Rod Harrachů je pro Jilemnici a Krkonoše důležitý a socha má poukázat na akci Rok Harrachů, kterou vyhlásil Národní památkový ústav. Panu Černému děkujeme za skvělé zimní fotografie. Hlasujte v naší malé anketě pod článkem.

Na náměstí v Jilemnici stojí po dvou letech opět mohutná socha ze sněhu. Tentokrát to není tradiční Krakonoš, ale hrabě Jan Nepomuk Harrach.

Změna stoleté tradice. Místo Krakonoše má Jilemnice sněhovou sochu Harracha

/FOTO, VIDEO/ Po dvou letech se objevila na Masarykově náměstí v Jilemnici mohutná socha vyrobená ze sněhu. Není to podle více než stoleté tradice Krakonoš, jako bylo zvykem, ale hrabě Jan Nepomuk Harrach. Jilemnice tím chce poukázat na šlechtický rod, který se zásadním způsobem zapsal do dějin města a Krkonoš, a odstartovat tím Rok Harrachů vyhlášený Národním památkovým ústavem.

Na náměstí v Jilemnici stojí po dvou letech opět mohutná socha ze sněhu. Tentokrát to není tradiční Krakonoš, ale hrabě Jan Nepomuk Harrach

Změna stoleté tradice. Místo Krakonoše má Jilemnice sněhovou sochu Harracha

Po dvou letech se objevila na Masarykově náměstí v Jilemnici mohutná socha vyrobená ze sněhu. Není to podle více než stoleté tradice Krakonoš, jako bylo zvykem, ale hrabě Jan Nepomuk Harrach. Jilemnice tím chce poukázat na šlechtický rod, který se zásadním způsobem zapsal do dějin města a Krkonoš, a odstartovat tím Rok Harrachů vyhlášený Národním památkovým ústavem.

Českobrodské vysílačky.

Skoro tisíc podpisů. Petice za zachování liblických vysílačů odchází na pět míst

Pět institucí obdrží v těchto dnech petici, jež volá po zachování vysílačů v Liblicích u Českého Brodu. „Odesílám na České radiokomunikace, Český telekomunikační úřad, ministerstvo vnitra, ministerstvo kultury a Národní památkový ústav,“ upřesnila Irena Kuklová, jedna z iniciátorek petice. Pod tu se podepsalo 941 lidí z Liblic, Českého Brodu, Přistoupimi, do jejíhož katastru spadá jižní věž vysílačů, i z dalších míst v širokém okolí.

Po neorenesanční vile z devatenáctého století zůstalo v brněnské ulici Hlinky dnes už jen staveniště.

Demolice cenné vily na Hlinkách v Brně: Chybovali skoro všichni, říká ombudsman

/VIDEO/ Vlnu nepochopení a otazníků vyvolala nejen mezi lidmi v Brně loňská demolice neorenesanční vily v ulici Hlinky. Zatímco si mnozí klepali na čelo, vložil se do případu ombudsman Stanislav Křeček. Z nedávno zpřístupněné zprávy o šetření vyplývá, že pochybili takřka všichni aktéři dění. Vina tak podle veřejného ochránce práv neleží pouze na majiteli dnes již neexistující vily, ale také na stavebním úřadu městské části Brno-střed, brněnském magistrátu a ministerstvu kultury.

Čekání na zelenou. Před Cityparkem je to častá záležitost.

Lávka ze Cityparku na hradby v Jihlavě nebude, ve hře je úprava Hradební ulice

Dlouhé čekání na zelenou před Cityparkem vystřídá chůze v davu směrem na náměstí. Na úzký chodník se nevejdou všichni. Někdo tak jde občas i po silnici zády k projíždějícím autům. Situace v centru Jihlavy nabízí lidem každé odpoledne obdobný zážitek. Tradiční obrázek z centra Jihlavy nemá žádné snadné řešení. O přemostění frekventované silnice se uvažovalo, když obchodní centrum vznikalo, ale proti zamýšlené lávce jsou památkáři. Ve hře je nyní úprava Hradební ulice. 

Historickou sochu v Paláci Chlumeckých po rekonstrukci rozděluje pavlač.

Uvězněná socha na domě v Brně: pavlač tak chtěli hasiči, památkáři souhlasili

Socha svaté Anny ve stylu pozdního klasicismu zapuštěná v pavlači. O netradičním řešení památky na zdi Paláce Chlumeckých v centru Brna informoval Deník před několika dny poté, co vzbudilo u lidí na sociálních sítích velký údiv. „V dnešní době i svatý může skončit za mřížemi," zaznělo například v jednom z komentářů. Nyní přinášíme pohled do zákulisí rekonstrukce.

Ministerstvo kultury vyhlásilo ve Znojmě novou památkovou zónu. Ilustrační foto

Nová památková zóna ve Znojmě: výhody ale i nutnost razítka navíc

/MAPA/ Nová ochrana památek i unikátní přírody začne v pondělí platit ve Znojmě. Ministerstvo kultury vyhlásilo ve městě novou památkovou zónu, která ohraničuje rozsáhlé území v jihozápadní části Znojma. Navazuje na hranice dosavadní městské památkové rezervace. Autoři projektu i vedení radnice se shodují na přínosu pro město, obyvatelé zóny ale musí počítat s některými omezeními.

Rok Harrachů byl oficiálně zahájen v nejstarší kontinuálně fungující sklárně v Harrachově.

V Krkonoších začal Rok Harrachů, slavný šlechtický rod připomene řada akcí

V harrachovské sklárně a minipivovaru Novosad & syn byl oficiálně zahájen letošní Rok Harrachů. Letošní část dlouholetého cyklu Po stopách šlechtických rodů Národního památkového ústavu je velmi úzce spojená i s historií Krkonoš a Podkrkonoší. Proto se i Krkonošská muzea, zejména to jilemnické, Správa KRNAP, Sklárna a minipivovar Novosad a syn, města Jilemnice a Harrachov, obec Horní Branná či Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších chystají rok Harrachů celý rok připomínat spoustou akcí i na sociálních sítích. Město Harrachov společně s Jilemnicí zve žijící zástupce rodu Harrachů na návštěvu po bývalém panství.

V Pardubickém kraji bylo vyhlášeno Historické město roku

Vysoké Mýto se stalo Historickým městem Pardubického kraje za rok 2022

Vysoké Mýto patřilo mezi jediná tři města z Pardubického kraje, která usilovala o zisk titulu Historické město roku 2022. Sázelo především na historické jádro města a to se vyplatilo. Stalo se totiž vítězem krajského kola soutěže. Informoval o tom Národní památkový ústav.

Zámek v Litomyšli na Svitavsku

NPÚ se pustí do nákladných oprav zámku v Litomyšli

Národní památkový ústav se rozhodl, že se pustí do oprav zámku v Litomyšli. Původně zrušil soutěž, nyní podepsal smlouvu s novým harmonogramem. Památkáři se obávali, že nestihnou včas vyčerpat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.