Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Zahájení 13. ročníku projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů s podtitulem Harrachové – vznešenost zavazuje.

Akce a speciální prohlídky. Památkáři vyhlásili rok 2023 rokem hrabat Harrachů

Samozřejmě, že jsou na „své“ Harrachy pyšní. Jak by ne, bez nich by se horské městečko Harrachov nerozrostlo do současných rozměrů. Tady jsou Harrachové stále ještě páni. Letos na přínos starobylého šlechtického rodu vzpomene i 13. ročník projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů s podtitulem Harrachové – vznešenost zavazuje. 

Slavnost Barchan v Jemnici.

Historické město roku: Jemnice bude o titul bojovat za Vysočinu

O titul Historické město roku 2022 bude za Vysočinu bojovat Jemnice. Ta vyhrála krajskou soutěž. „Za Kraj Vysočina se v uplynulém roce přihlásilo do soutěže celkem šest měst: Jemnice, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Telč a Třešť,“ vyjmenovala Ilona Ampapová z Národního památkového ústavu, z pracoviště v Telči.

Budova Schichtovy fabriky na Střekově.

Správní budovu Setuzy čeká demolice. Pokud nezíská památkovou ochranu

Část historické správní budovy Schichtovy fabriky na Střekově nejspíš padne. Společnost STZ Development, která je jejím vlastníkem a už měsíce se ji snaží prodat, požádala o demoliční výměr. Ústecký magistrát vyhověl. Památkáři a historici by ale rádi budovu zachránili, a tak požádali ministerstvo kultury o zapsání stavby na seznam kulturních památek. Je ale možné, že platný demoliční výměr bude důvodem, proč nakonec budova památkovou ochranu nezíská.

Vlastivědné muzeum v Olomouci

Úspěšná výstava v Olomouci zůstává zavřená. Možná už neotevře

Úspěšná výstava, kterou už možná nikdo neuvidí. Vlastivědné muzeum v Olomouci (VMO) před týdnem muselo nečekaně uzavřít výstavní sál svaté Kláry, ve kterém je k vidění stěžejní výstava letošního roku s názvem Dětský svět. Důvodem jsou praskliny v klenbě, které o sobě opět daly vědět, když se ze stropu začala drolit omítka.

Doborošov.

TOP 5 investic loňského roku napříč Náchodskem

I loňský rok byl pro města na Náchodsku ve znamení velkých investic - rozsáhlá rekonstrukce pevnosti Dobrošov, nepřehlédnutelná revitalizace zámeckého kopce v Náchodě či českoskalického náměstí, kompletní přestavba hronovské radnice a oživení středu Červeného Kostelce. Deník zmapoval pět velkých staveb, které byly na Náchodsku vloni dokončeny.

Jilemnická škola po obnově. Loni vyhrála Památku roku Libereckého kraje

Další ročník soutěže Památka roku Libereckého kraje se blíží

Upozornit na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na ojedinělé stavby ve zdejším regionu patří mezi cíle tradiční soutěže Památka roku Libereckého kraje. Blíží se její další ročník, příjem elektronických přihlášek začne 1. února a potrvá do 30. dubna.

Krásná Lípa usiluje o získání Dittrichovy hrobky do svého vlastnictví.

Lípa chce získat Dittrichovu hrobku, převod brzdí insolvence nynějšího majitele

/FOTO/ Už jen poslední krok chybí k tomu, aby se Dittrichova hrobka v Krásné Lípě stala majetkem města. To chce následně pokračovat v její záchraně, kterou započal spolek Omnium. Ten se ale dostal vážných finančních problémů a nebyl schopen v rekonstrukci pokračovat. Bez zásahu před pěti lety by podle projektantů byla dnes hrobka zříceninou bez střechy, štítů i části obvodových zdí. Současnou situaci ale komplikuje insolvenční řízení s Omniem, které se propadlo do velkých dluhů.

Restaurace U Svatého ducha je zavřená. Zařízení je součástí areálu přesunutého kostela v Mostě.

Unikátní restaurace ve starobylém Mostě je zavřená. Hledá se nový nájemce

/FOTO/ Kdo si chce dát oběd pod barokní klenbou restaurace U Svatého ducha v Mostě, má smůlu. Kdysi renomované gastronomické zařízení, které je součástí areálu světoznámého přesunutého kostela, je zavřené. Nájemce ukončil provoz 31. prosince, rok před vypršením smlouvy. Národní památkový ústav, kterému objekt s provozovnou patří, brzy vyhlásí veřejnou soutěž o nejvhodnější nabídku na pronájem restaurace. „Ideální by bylo, kdyby zahájila provoz v dubnu, kdy otevíráme kostel,“ sdělila Deníku kastelánka Zuzana Klimplová.

Terezín. Ilustrační snímek

Josefov s Terezínem chtějí do UNESCO. Ministerstvo kultury je skeptické

Rozsáhlé barokní vojenské komplexy Josefov a Terezín patří k nejvýznamnějším připomínkám vojenského stavitelství v České republice. Teď chtějí obě místa, která vznikla na sklonku 18. století, spojit své síly a zabojovat o zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nedávná minulost totiž ukázala, že jedna bez druhé prakticky samy nic nedokážou. Samotný Terezín se totiž snaží do prestižní společnosti prokousat již od roku 2008, kdy se dostal na český indikativní seznam čekatelů na tento post.

Zámek Litomyšl

Zakleté evropské miliony pro zámek v Litomyšli. Rekonstrukce bude úsporná

Miliony z Evropské unie s rekonstrukcí zámku v Litomyšli nepomohou. Památkáři zrušili soutěž na opravu památky UNESCO a Panského domu. Tendr se prodloužil a evropské peníze by Národní památkový ústav nestihl proinvestovat. Památkáři přepracují původní projekt, aby mohli využít státní dotaci z Ministerstva kultury. Menší oprava zámku v Litomyšli by mohla začít v roce 2024.

Nově vydaná publikace Kostely v kouři komínů: sakrální architektura na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku kolem roku 1900.

Svědci proměnlivé doby přelomu století. Kniha představuje kostely Liberecka

/ROZHOVOR/ Jak to vlastně bylo se vznikem kostelů kolem roku 1900? Proč se stavěly, jak se do jejich podoby promítl duch doby anebo významní průmyslníci? Celou řadu nově objevených informací, ale i známých údajů přináší kniha historičky Aleny Řičánkové nazvaná Kostely v kouři komínů: sakrální architektura na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku kolem roku 1900. Na pultech knihkupců se objeví jako jedna z novinek nadcházejícího roku. "Po odsunu Němců čekala většinu kostelů devastace," říká historička v rozhovoru pro Deník.

Nově vydaná publikace Kostely v kouři komínů: sakrální architektura na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku kolem roku 1900.

Svědci proměnlivé doby přelomu století. Kniha představuje kostely Liberecka

/ROZHOVOR/ Jak to vlastně bylo se vznikem kostelů kolem roku 1900? Proč se stavěly, jak se do jejich podoby promítl duch doby anebo významní průmyslníci? Celou řadu nově objevených informací, ale i známých údajů přináší kniha historičky Aleny Řičánkové nazvaná Kostely v kouři komínů: sakrální architektura na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku kolem roku 1900. Na pultech knihkupců se objeví jako jedna z novinek nadcházejícího roku. "Po odsunu Němců čekala většinu kostelů devastace," říká historička v rozhovoru pro Deník.

Stará radnice na Resslově náměstí v Chrudimi prošla kompletní rekonstrukcí.

Kdo získá titul Historické město roku? Chrudim trumfuje se Santinim

Tři uchazeči v kraji usilují o titul Historické město roku. Titul je již takřka tři desetiletí udělován za snahu o regeneraci městských památkových zón a rezervací. „V Pardubickém kraji o postup do celostátního kola zápolí tři města, a sice Chrast, Chrudim a Vysoké Mýto,“ sdělila Zuzana Vlasáková z pardubického pracoviště Národního památkového ústavu.

Bývalá mlékárna v centru Frýdlantu se promění v centrum s knihovnou, klubovnami i společenským sálem.

Chátrající mlékárnu promění ve Frýdlantu v knihovnu a společenské centrum

Nové knihovny, společenského sálu, kluboven pro spolkovou činnost i bytů se dočkají obyvatelé Frýdlantu. Město má v plánu proměnit v komunitní multifunkční prostor pro širokou veřejnost dlouho chátrající objekt bývalé mlékárny v sousedství radnice. Dům se podařilo radnici před lety získat v soudní dražbě a uchránit ho tak před tím, aby byl zdemolován nebo se stal třeba nechtěnou ubytovnou.

Zámek Litomyšl

Oprava zámku v Litomyšli za 500 milionů ohrožena. Památkáři musí opakovat soutěž

Otlučená sgrafita, závady na střeše a zničené omítky. Rekonstrukce renesančního zámku v Litomyšli měla začít už v létě. Dosud se v památce UNESCO nic neděje. Tendr na dodavatele oprav za půl miliardy se protáhl o několik měsíců. Nyní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že soutěž neplatí a památkáři musí vypsat novou. V ohrožení je tak evropská dotace 250 milionů korun a tím i celková rekonstrukce zámku.

Znojmo, ilustrační foto.

Bydlíte mezi památkami? Na fotovoltaiku ve Znojmě spíš zapomeňte

Na zastaralou legislativu, jež nereflektuje současnou energetickou krizi a potřebu levných zdrojů energie, poukazují žadatelé o umístění solárních panelů na střechy svých domů. Problém je především v historických centrech měst a ochranných pásmech památkových zón.

Studie, jak by mohla vypadat Zámecká obora ve Vimperku.

Vimperští chtějí zámeckou oboru zpřístupnit turistům

Město Vimperk chce rozšířit nabídku turistických atraktivit vytvořením pěších stezek v prostoru bývalé zámecké obory. Nové stezky by pomohly zlepšit prostupnost městem a posílit nabídku turistických a naučných tras. Tento záměr vítá i současný majitel Státního zámku Vimperk, kterým je Národní památkový ústav. V současné době je dokončena studie prostoru zámecké obory, která bývala součástí zámeckého okrsku.

Studie areálu SEFO v Olomouci architekta Jana Šépky

SEFO má zelenou ke stavbě, magistrátu navzdory. Referendum? Absurdní

Stavbě diskutovaného Středoevropského fóra (SEFO) v proluce v Denisově ulici už nic nebrání. Krajský odbor památkové péče záměr před pár dny „posvětil“, ač památkáři z olomouckého magistrátu opakovaně vydávali zamítavé stanovisko. SEFO, které u Olomoučanů vzbuzuje už třináct let značné emoce, teď pokročí do fáze přípravy projektové dokumentace. První návštěvníky by mohlo přivítat přibližně za pět let.

Archeologický výzkum kaple hradu Cornštejn u Bítova na Znojemsku v těchto dnech prozatím skončil.

Hrad Cornštejn u Bítova vydal nové poklady z historie. Ukrývaly se metr pod zemí

/FOTO, VIDEO/ Hlínu dolují skloněni na kolenou, když zvednou hlavu, narazí do kamenné zdi. Oděrky na rukou od tahání kamenů nepočítají. Jedině tak ale mohou archeologové objasnit historii zříceniny hradu Cornštejn nad Vranovskou přehradou u Bítova na Znojemsku. Tentokrát nadšenci a odborníci z Jihomoravského muzea ve Znojmě zaměřili svoji pozornost na zkoumání hradní kaple. Zájemci se také mohou těšit na novou unikátní knihu o výzkumech a historii hradu.

Nejslavnějším českým pralesem je Boubín. Ale ještě do nedávna mu zdatně konkurovalo návrší kolem zámku v Náchodě. V džungli, která oblíbený zámek, kde se snoubí baroko s renesancí, obklopovala, by člověk horko těžko hledal nejen školku pro „pláňky a jader

FOTO: Okolí náchodského zámku se vrátilo o staletí zpět. Podívejte se

Nejslavnějším českým pralesem je Boubín. Ale ještě do nedávna mu zdatně konkurovalo návrší kolem zámku v Náchodě. V džungli, která oblíbený zámek, kde se snoubí baroko s renesancí, obklopovala, by člověk horko těžko hledal nejen školku pro „pláňky a jaderníky“ z první poloviny 19. století známou jako Regnerovy sady, ale také o dalších sto let starší alej kněžny Kateřiny Zaháňské. Půvabná místa, která vznikla na původně pasteveckých plochách, totiž od poloviny 20. století postupně zarůstala a celá řada míst se stala neshůdných. Svah byl dokonce v několika místech nestabilní a docházelo k sesuvu půdy.

Stavbaři na kopci pod renesančním náchodským zámkem zajistili svahy, obnovili cesty a zeleň, postavili nové lávky a schodiště a kopec odvodnili.

Obnova zámeckého kopce v Náchodě za čtvrt miliardy je po dvou letech hotová

Rozsáhlá rekonstrukce zámeckého kopce v centru Náchoda za téměř čtvrt miliardy korun je po více než dvou letech hotová. Památkáři dnes areál kopce s novými cestami a vysazenou zelení otevřeli veřejnosti. Letos jde o jednu z největších dokončených investic Národního památkového ústavu (NPÚ) a o největší investici státu do památek na východě Čech.

Lednický zámecký park.

Nejnavštěvovanější památkou zůstává Lednice, branami zámku prošlo 320 tisíc lidí

/INFOGRAFIKA/ Skokanem roku v návštěvnosti je letos brněnská vila Stiassni. Funkcionalistické stavbě ze třicátých let minulého století stoupl počet turistů oproti roku 2021 o více než sto procent. „Bydlíme kousek od vily v Pisárkách. Vůbec jsem nevěděla, že tu něco takového stojí," řekla Lenka Kopnicová, která vilu na podzim navštívila.

Kompletní dokončení renovace šestačtyřiceti vzácných barokních soch ohlásili restaurátoři ve Slavkově u Brna.

Ve slavkovském parku dokončili renovaci soch. Podívejte, jak jim to sluší

Kompletní dokončení renovace šestačtyřiceti vzácných barokních soch ohlásili restaurátoři ve Slavkově u Brna. Týmu odborníků zabrala postupná obnova čtyři roky. Pod vedením Josefa Červinky spolupracovali také Dana Macounová s Danielem Hvězdou. Dozorujícím pracovníkem města byl Dalibor Kašpar.