Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Škody po přívalovém dešti v lázeňském centru Karlových Varů.

Památkáři vrací úder: Za vymletou Moravskou ulici si město může samo

Zatímco zrekonstruovanou Moravskou ulici nad karlovarským chrámem Maří Magdaleny spláchl úterní přívalový déšť, v sousední ještě příkřejší Kolmé ulici, která na zásadní opravu teprve čeká, se nehnula ani kostka. Právě tato událost z tohoto týdne způsobila rozpor mezi magistrátem a památkáři.

Všechny zásahy jsou prováděny se souhlasem památkářů. Jde o významné kulturní památky.

Svatý Vojtěch byl umělecky zprzněn. Rekonstrukce soch v Chrudimi se komplikuje

/FOTO, VIDEO/ Restaurátorské práce na sochách v chrudimské Široké ulici pokračují, ale komplikují je nově zjištěné skutečnosti. Ruka svatého Vojtěcha držícího berli by se jistě autorovi sochy Františku Linnovi hrubě nelíbila. Jak restaurátor Aleš Košvanec zjistil, je v ní totiž zásah z minulosti, a to velmi necitlivý. Dá se říci, že ji neznámý "umělec" zprznil.

Malý Vajgar bude na měsíc bez vody.

Malý Vajgar se připravuje na opravu výpusti. Práce sníží hladinu Velkého Vajgaru

Rybník Malý Vajgar v srdci Jindřichova Hradce bude od poloviny září bez vody. Důvodem je plánovaná oprava jeho výpusti a další potřebné stavební práce. Akce je naplánovaná na jeden měsíc v termínu od 15. září do 15. října letošního roku. Práce budou mít dopad také na sousední Velký Vajgar, kde v souvislosti s nimi klesne hladina vody zhruba o jeden metr.

Vizualizace budoucí podoby pasáže spojující rušnou třídu Svobody a Horní náměstí v Olomouci

Pasáž v centru Olomouce čeká proměna. Bude z ní moderní gastrozóna

/VIDEO, FOTO, VIZUALIZACE/ Velká proměna čeká pasáž spojující rušnou třídu Svobody a Horní náměstí v Olomouci. Prostory připomínající 90. léta minulého století se po rekonstrukci změní na moderní gastrozónu. Olomoučané by tam pak mohli posedět v příjemném bistru či kavárně a nakupovat kvalitní potraviny od lokálních producentů. Vizualizace přinášíme díky vstřícnosti zástupce investora Martina Odstrčila.

Zámek Stekník si zahraje v dokumentárním cyklu České televize Skryté skvosty. Hlavní tváří pořadu je herec Jaroslav Plesl.

Skrytý skvost Stekník se ukáže v televizi. Zámkem provede herec Jaroslav Plesl

/FOTO/ Zámek mezi chmelnicemi se objeví na obrazovkách České televize v dokumentární sérii Skryté skvosty. Populární herec Jaroslav Plesl tam jeden z dílů natáčel v minulých dnech. Chcete také objevit zámek ve Stekníku a nečekat na uvedení dokumentu? Přijďte v sobotu 12. srpna na netradiční prohlídky nejen pro zvídavé návštěvníky.

Pozornost kolemjdoucích budily symboly připevněné na plot. Ve čtvrtek večer tam už ale nebyly.

Bagr ryl do základů synagogy v Mariánských Lázních, práce památkáři stopli

/FOTOGALERIE/ Veliký rozruch způsobilo zahájení stavebních prací v proluce na Hlavní třídě v Mariánských Lázních, kde dříve stávala synagoga. Bagr odkryl zeminu až na její základy. Investor, palestinský lékař Ashraf Abu Taha, tam zamýšlel postavit polyfunkční dům. Nyní ale práce stojí a chystá se archeologický průzkum. Pozemek nejspíše změnil i majitele, tím by se měl stát „král“ kasin a miliardář Leon Tsoukernik.

Zřícenina gotické tvrze Pasovary na Českokrumlovsku v srpnu 2023.

Pasovarské tvrzení tu je. Kdo přijede, podpoří záchranu unikátní gotické tvrze

Muzika, prohlídky tvrze s památkářem, bohatý program pro děti, spaní pod stanem a k tomu skvělá předpověď, která slibuje slunce a letní teploty. Takové bude letošní Pasovarské tvrzení na podporu záchrany stejnojmenné tvrze mezi Světlíkem a Slavkovem na Českokrumlovsku. Začíná v pátek večer, hlavnímu programu je vyhrazené sobotní odpoledne a večer.

Hrad Veveří.

Zájem o hrady a zámky v kraji. Na Veveří mají více návštěvníků než před covidem

Brněnský hrad Veveří navštívil v polovině letních prázdnin amerikanista Tomáš Pospíšil se skupinou studentů z Německa a Rakouska. Na hradě se podle něj pozitivně projevila rekonstrukce. „Expozice mi připadala ucelenější a zajímavější. Viděli jsme apartmá prince Vasy, které je zařízené podle dobového obrázku, takže pokoje, tapety a křesla opravdu vypadají stejně jako tehdy,“ svěřil se Pospíšil.

Lucie Žippaiová cestuje zásadně se svojí fenkou. Ne všude ji však na prohlídku hradu či zámku vpustí.

S pejskem na prohlídku hradu či zámku? Jak kde

Turistická sezona je v plném proudu, chladnější počasí láká spíše na výlety než k vodě a velkému zájmu turistů se bezesporu těší historické památky. Aby přilákaly více návštěvníků, některé brány hradů a zámků zůstávají otevřeny dokonce celý týden. Obvyklou pondělní odstávku leckde zrušili, přesto se mnoho turistů u pokladen otáčí a zklamaně odchází pryč. Důvodem je zákaz vstupu psů, kteří je doprovází.

Zámek Telč se po tříleté stavební a restaurátorské obnově naplno otevře veřejnosti.

VIDEO: Růže Vysočiny vykvetla do krásy. Telčský zámek čeká od pátku návštěvníky

Žertovné křeslo, posmrtný obraz Zachariáše z Hradce, další prohlídkové okruhy nebo celoroční provoz jednoho z okruhu. To jsou některé novinky, které od pátku 28. července čekají na návštěvníky telčského zámku. Památka světového dědictví UNESCO se naplno otevírá veřejnosti po tříleté stavební a restaurátorské obnově. Projekt za více než 240 milionů korun ve čtvrtek slavnostně zakončil Národní památkový ústav za přítomnosti předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila a ministra kultury Martina Baxy.

Přehradní nádrž Orlík na Vltavě u Podolského mostu za nízkého stavu vody.

Podolský most na Písecku je opět kulturní památka, rozhodlo ministerstvo kultury

Podolský most na Písecku je opět prohlášený kulturní památkou. O památkovou ochranu přišel v roce 2020, kdy o tom rozhodl Nejvyššího správní soud. Národní památkový ústav proto podal novou žádost o památkovou ochranu mostu na ministerstvo kultury (MK). Ministerstvo zapsalo most na seznam kulturních památek letos 1. června. ČTK to řekl Pavel Hájek, vedoucí odboru evidence a dokumentace Národního památkové ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích. Most vybudovaný v letech 1939 až 1942 přes řeku Vltavu mezi obcemi Podolí a Temešvár na Písecku, patřil ve své době k největším v Evropě.

Na části oblíbené alpinkářské zahrady u gymnázia na Mikulášském náměstí má stát školní jídelna

Školní jídelna místo alpinek? Zahradě na Mikulášském náměstí v Plzni hrozí zánik

Oblíbená a lidmi obdivovaná alpinkářská zahrada, ve které se pravidelně konaly i hojně navštěvované prodejní výstavy alpinek, je v ohrožení. Na části její plochy má vzniknout školní jídelna pro přilehlé gymnázium. Záměr Krajského úřadu Plzeňského kraje, jako zřizovatele školy, pochopitelně rozzlobil členy Alpinum klubu Plzeň, kteří se o zahradu už 46 let starají, odpracovali tisíce brigádnických hodin a do zvelebování zahrady investovali desítky tisíc korun z vlastních prostředků.

Státní zámek Konopiště ozáří reflektory jen při důležitých příležitostech.

Iniciativa chce znovu rozsvítit zámek Konopiště. Naráží ale na pravidla NPÚ

/FOTO, VIDEO/ Ještě poměrně nedávno o sobě Konopiště dávalo vědět i během nocí. Díky osvětlení, které pomohlo financovat před řadou let město Benešov, měla památka ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) reklamu téměř „za hubičku“: ne zcela zadarmo, ale za cenu spotřebované elektřiny, kterou hradila správa zámku. Jenže pak přišel koronavirus a s ním i těžká finanční krize - a vše bylo rázem jinak. Jsou však tací, kteří se snaží Konopišti vrátit záři.

Chlapec na komínu s věží v pozadí

Videotip na procházku Třebíčí. Pojďte se projít společně s Deníkem

/VIDEO/ Prázdniny a léto lákají nejen k ležení u vody, ale třeba i procházkám. Jedna z nejkrásnějších v Třebíči je asi půldruhého kilometru dlouhá trasa z Kočičiny, tedy Zdislaviny ulice, na Masarykovu vyhlídku, odtud přes lesopark Hrádek do židovské čtvrti a následně po nábřeží a přes Hasskovu zahradu zpět. Pojďte se projít!

Špejchar už řadu let chátrá, řádění bývalého majitele se podepsalo na jeho stavu. Momentálně je v majetku obce, která si s rozpadající se památkou neví rady. Okolí slouží jako odkladiště materiálu, pozemek spásají kozy a ovce.

Sloužila šlechticům, dnes je z konecchlumské tvrze dům duchů. Zmizela i z mapy

Když se před lety objevila zpráva, že by se starý špejchar v Konecchlumí mohl dočkat důstojné obnovy, zajásali nejen místní, ale i ochránci historie. Stav bývalé konecchlumské tvrze se ale za tu dobu změnil spíš k horšímu. „Jeho podoba nás samozřejmě trápí, opravu by si zasloužil. V tuto chvíli ale nastal další problém, budova z neznámého důvodu zmizela z katastru nemovitostí. Papírově neexistuje," dodává k už tak dost pohnutému osudu stavby starostka obce Dana Žižková.

Bývalá sušárna chmele v Dubé je významnou technickou památkou. S její obnovou začalo město v roce 2013.

Sušárna chmele téměř spadla, sloužila i k chovu brojlerů. Dnes je chloubou Dubé

/PŘÍBĚHY OPUŠTĚNÝCH BUDOV/ Jen díky vytrvalému a mnohaletému úsilí radnice v Dubé na Českolipsku nezmizela historická sušárna chmele ze světa. Po desetiletích chátrání a barbarského užívání k tomu chybělo jen málo. Její rekonstrukce se chýlí ke konci. Poslední práce řemeslníci dokončí v interiérech unikátních sušících věží.

Portréty Susanny Stiassni ohraničující snímek rodiny jejího syna Andyho.

Uplynulo sto let od narození Susanne Stiassni. Přátelství udržovala i přes oceán

/FOTO, VIDEO/ Je to přesně sto let ode dne, kdy se továrníkovi Alfredu Stiassni a jeho ženě Hermine narodila jejich jediná dcera. Manželé ji pojmenovali Susanne a na konci dvacátých let pro ni nechali postavit jednu z dnešních nejvýraznějších brněnských architektonických budov. Vilu Stiassni, dominující rozlehlému pozemku v pisárecké Hroznové ulici, však židovská rodina musela po devíti letech ze dne na den opustit

Výročí 95 let unikátního hotelu Avion v Brně. Podívejte se, jak jej proměnil čas

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pětadevadesáté výročí od otevření slaví v pondělí unikátní hotel Avion v centru Brna. Nejužší hotel ve střední Evropě byl přitom v předchozí dekádě očím návštěvníků zcela uzavřený, do opravených útrob funkcionalistické stavby mohou lidé nahlédnout teprve od loňského roku. Připomeňte si ve fotogalerii, jak se hotel během posledních let proměnil.

Veronika Pilná při přednášce "Proměny středověké módy" ve sklepení plzeňského domu U Zlatého slunce, kde sídlí tamní Národní památková ústav, a její tvorba.

Vědkyně z Plzně šije historické oděvy. Některé mi trvají roky, přiznává

Skvostný oděv Polyxeny z Pernštejna, šaty české měšťanky z 15. století, oblek středověkého zbrojnoše, ale i třeba luxusní šat uherského magnáta z počátku 14. století. Víte, co mají společného? Všechny je vytvořila Veronika Pilná, vedoucí odboru evidence, dokumentace a informačních systémů Národního památkového ústavu v Plzni. Žena, které historické oděvy učarovaly natolik, že se jim věnuje nejen profesně, ale staly se i jejím největším koníčkem. Zmapován má vývoj odívání za posledních pět tisíc let, ale nejbližší jsou jí vrcholný středověk a raný novověk, tedy období 14. až 17. století.

Veronika Pilná při přednášce "Proměny středověké módy" ve sklepení plzeňského domu U Zlatého slunce, kde sídlí tamní Národní památková ústav, a její tvorba.

Vědkyně z Plzně šije historické oděvy. Některé mi trvají roky, přiznává

Skvostný oděv Polyxeny z Pernštejna, šaty české měšťanky z 15. století, oblek středověkého zbrojnoše, ale i třeba luxusní šat uherského magnáta z počátku 14. století. Víte, co mají společného? Všechny je vytvořila Veronika Pilná, vedoucí odboru evidence, dokumentace a informačních systémů Národního památkového ústavu v Plzni. Žena, které historické oděvy učarovaly natolik, že se jim věnuje nejen profesně, ale staly se i jejím největším koníčkem. Zmapován má vývoj odívání za posledních pět tisíc let, ale nejbližší jsou jí vrcholný středověk a raný novověk, tedy období 14. až 17. století.

V Odrlicích při příležitosti hodových oslav otevřela unikátní sušárna chmele. Komentované prohlídky jsou až do pátečního odpoledne. Lidé se sjíždějí zdaleka, 5. července 2023

Na hody v Odrlicích otevřela unikátní sušárna chmele. Pivaři se sjíždějí zdaleka

Chmel je vedle sladu hlavní základní surovinou pro výrobu piva. Unikátní příležitost dozvědět se více o sušení chmele na Hané před více než 100 lety mají do pátku nejen vyznavači zlatavého moku v Odrlicích na Olomoucku, kde stojí vzácná technická památka z konce 19. století. Zájemci o komentované prohlídky se sjíždějí zdaleka.

V Odrlicích při příležitosti hodových oslav otevřela unikátní sušárna chmele. Komentované prohlídky jsou až do pátečního odpoledne. Lidé se sjíždějí zdaleka, 5. července 2023

Na hody v Odrlicích otevřela unikátní sušárna chmele. Pivaři se sjíždějí zdaleka

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Chmel je vedle sladu hlavní základní surovinou pro výrobu piva. Unikátní příležitost dozvědět se více o sušení chmele na Hané před více než 100 lety mají do pátku nejen vyznavači zlatavého moku v Odrlicích, kde stojí vzácná technická památka z konce 19. století. Zájemci o komentované prohlídky se sjíždějí zdaleka.

Nález z jihlavského Masarykova náměstí bojuje o cenu památkářů. Foto: Jakub Koumar, poskytla jihlavská pobočka Archia Brno

Objev z jihlavského náměstí bojuje o cenu památkářů. Rozhodnou lidé

Významné objevy a nálezy, kvalitní opravy kulturních památek či snaha o jejich záchranu. Tyto počiny se snaží ocenit Národní památkový ústav. Za Vysočinu zabojuje letos o cenu Patrimonium pro futuro archeologický objev vybavení královské mincovny ze 13. století v Jihlavě. Lidé pro něj mohou hlasovat do konce září na internetu.

Sloup Proměnění Páně utrpěl velkou ránu, poškození šetří policie.

Morový sloup v Chrudimi úpí. Vandalové už způsobili škody za statisíce korun

Morový sloup, nejstarší barokní památka v Chrudimi, láká výtržníky a vandaly už dlouho. Naposledy o uplynulém víkendu se na něj zaměřila rozjařená skupinka lidí procházející náměstím. „Zatímco mladá žena si vystačila s tanečkem na kamenném zábradlí, její kamarád neváhal hazardovat a vylezl přes kašnu až do výše několika metrů na sochu Panny Marie. Balancoval dokonce až na jejích ramenou a doprovázel to obscénními gesty,“ uvedl starosta města František Pilný.

Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou se po více než 100 letech otevřela pro veřejnost.

Záchrana trvala sedm let. Časosběrný dokument přibližuje obnovu Jakobínky

Začalo to kácením stromů v místním lese a ručním tesáním dřevěných prvků pro výrobu středověkého lešení, funkční repliky historického jeřábu podle da Vinciho a vnitřních konstrukcí věže. Pak přišla na řadu oprava cihlové klenby, doplnění kamenných krakorců, nový ochoz a nakonec zastřešení ručně štípaným šindelem. Podívejte se na oceněný dokument o záchraně Jakobínky v Rožmberku. 

Roklanská chata patří na Šumavu od 30. let.

Roklanská chata na Šumavě zatím stojí. Zasahují politici

Unikátní horská tzv. Roklanská chata z 30. let uprostřed Modravských slatí blízko Březníku, jedna z posledních dochovaných památek na původní osídlení a využívání Šumavy, se možná bourat nebude, jak chce Správa Národního parku i ministerstvo kultury.

Výzdoba sálu předků na zámku ve Vranově nad Dyjí.

Slavný Sál předků na zámku ve Vranově zve na další prohlídky. S kastelánkou

Sváteční červencové dny na zámku ve Vranově nad Dyjí mohou prožít milovníci historie a památek. Čekají je totiž další speciální prohlídky pod taktovkou kastelánky Kateřiny Doležalové. „Po velkém zájmu o naše tematické prohlídky přidáváme další do letních měsíců. Kastelánské prohlídky jsou speciální trasou zaměřenou na výjimečný Sál předků. Pokud vám nestačí jen běžné okruhy, tato prohlídka bude pro vás ta pravá," pozvali správci zámku.

Dotace z evropských fondů pomohla zámek v Uherčicích zatraktivnit pro návštěvníky

VIDEO: Zámek Uherčice láká na opravené komnaty i koncerty v banketním sále

Zámek Uherčice na Znojemsku nebyl za minulého režimu veřejnosti přístupný a dlouho chátral. Teprve v 90. letech zde započal proces obnovy. K němu významnou měrou přispěla více než 110milionová dotace z fondů EU. Díky ní si návštěvníci zámku mohli loni poprvé projít novou prohlídkovou trasu s opravenými zámeckými komnatami.

Hrad Veveří.

Hlídá Brno, teď je z něj elita. Hrad Veveří je nově národní kulturní památka

Rodinný výlet parníkem po Brněnské přehradě a pak výprava na hrad Veveří. Tak s oblibou tráví lidé z Brna či okolí nedělní i prázdninová odpoledne. Hrad Veveří se nově řadí mezi elitu. Od 1. července se stane národní kulturní památkou. Návštěvníci změnu zatím nijak nepocítí, ale snazší by pro správce hradu mohlo být získání dotací.