Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Na facebookové skupině Máme rádi Kutnou Horu se objevila část vizualizace. Diskutující návrh zkritizovali.

Vítězný návrh Nových mlýnů představí developer veřejnosti. O termínu se jedná

/FOTOGALERIE/ Architektonická soutěž o budoucí podobě Nových mlýnů v Pobřežní ulici v Kutné Hoře má svého vítěze. Stala se jím kancelář architektů Malý Chmel, která uspěla v konkurenci šestatřiceti dalších týmů. Ačkoli studie nadchla do jednoho všechny odborníky z řad poroty, od obyvatel města sklidila na sociálních sítích značnou kritiku.

Areál Nuselského pivovaru - stavba bytů

V Nuselském pivovaru probíhá revitalizace. Penta představila nejvyšší bod stavby

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V březnu začala práce na přestavbě historické části Nuselského pivovaru. Vzniknout tu mají nové byty, a to jak v oblasti brownfieldu při ulici Bělehradská, tak v historické části pivovaru chráněné památkáři. Zhotovitel, společnost Penta, představil průběh stavby a nejvyšší dokončený bod. První nájemníci by se do bytů měli podívat už za dva roky.

Manželé Prouzovi oslavili úspěch na mezinárodní úrovni. Nechyběla živá hudba, prohlídka celého objektu a hlavně pivo!

Zázrak v Lobči: zdevastovaný unikátní pivovar po obnově láká davy turistů

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Významného úspěchu dosáhl Parostrojní pivovar v Lobči na Mělnicku. Na benátském festivalu si majitelé pivovaru převzali nejprestižnější evropské ocenění v oblasti kulturního dědictví, cenu Europa Nostra za projekt záchrany a oživení této unikátní technické památky. Ve čtvrtek 12. října se v pivovaru konala oslava tohoto úspěchu. 

Kameník Josef Sotona z Velkého Chvojna získal druhé místo v soutěži Živnostník roku 2023 za práci, kterou odvádí při renovaci památek v Ústeckém kraji i jinde v republice.

Kameník z Velkého Chvojna opravuje památky. Získal za to prestižní ocenění

Křížky, Boží muka, náhrobky. Drobné památky, které můžeme najít po celé republice. Tady na Ústecku se jejich obnově věnuje spolu s ostatními patrioty kameník Josef Sotona z Velkého Chvojna. Jeho práci ocenila i komise v letošním ročníku soutěže Živnostník roku, kde získal druhé místo. Kdo ho přihlásil, prý neví, nejspíš někdo z těch, kdo si váží jeho práce při obnově drobných kamenných památek na Ústecku. Právem, jelikož dobrého řemeslníka čas od času potřebuje každý. Jak praví staré české přísloví, řemeslo má zlaté dno.

Mobilizaci v roce 1938 připomenou nasvícené pevnosti u obce Branná.

Mobilizaci v roce 1938 připomenou nasvícené pevnosti. 85 let slaví i StM-S50

V sobotu 23. září uplyne 85 let od začátku všeobecné mobilizace v Československu. Tu vyhlásil prezident Edvard Beneš a tehdejší vláda v čele s generálem Janem Syrovým na obranu republiky proti nacistickému Německu. Každoročně si tuto historickou událost připomínají nejen kluby a dobrovolníci starající se o československé opevnění, ale také další milovníci vojenské historie.

Zavřený kulturní dům Repre a jeho okolí v úterý 12. září.

Most vyhlásí třetí zakázku na rekonstrukci Repre. Architektonická soutěž nebude

/FOTO, VIDEO/ Mostecká radnice v nejbližší době vyhlásí novou veřejnou zakázku na rekonstrukci kulturního domu Repre. Rozhodla o tom městská rada. Předchozí zakázku zrušil v srpnu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli několika diskriminačním podmínkám. Radnice po výtce úřadu upravila zadávací dokumentaci, aby nebyla znovu zpochybněna. „Budeme doufat, že tentokrát už to konečně vyjde,“ sdělil primátor Marek Hrvol. Lhůta pro podání nabídek byla stanovena na 31. října.

Po rekonstrukci.

Rychnovský zámek se nese na křídlech baroka, hostí odbornou konferenci

/FOTO, VIDEO/ Odborná konference Na křídlech baroka se koná v úterý 12. a ve středu 13. září v Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou. Tématem je Jan Blažej Santini Aichel a Rychnovské zámecké návrší v proměnách staletí, s jehož architekturou je tato věhlasná osobnost spojena.

Prostory podzemí pod Zelným trhem

Zazdění milenci pod Zelným trhem v Brně. Podzemní bludiště je plné tajemství

/FOTO/ Brněnský Zelný trh je odpoledne plný lidí. Mnoho z nich pravděpodobně netuší, že kráčí pouze pár metrů nad téměř kilometr dlouhým labyrintem chodeb a sklepů, které pod náměstím existují už od středověku. V zatuchlém podzemí je k vidění alchymistická dílna, klec bláznů i mučící nástroje. Vlhké zdi jsou hrobem zabitých milenců a chodbami se potuluje duch podvedené hraběnky.

Prostory podzemí pod Zelným trhem

Bludiště pod Zelným trhem v Brně ukrývá tajemství. A také zazděné milence

Brněnský Zelný trh je odpoledne plný lidí. Mnoho z nich pravděpodobně netuší, že kráčí pouze pár metrů nad téměř kilometr dlouhým labyrintem chodeb a sklepů, které pod náměstím existují už od středověku. V zatuchlém podzemí je k vidění alchymistická dílna, klec bláznů i mučící nástroje. Vlhké zdi jsou hrobem zabitých milenců a chodbami se potuluje duch podvedené hraběnky.

Historická zeď a obnova akvaduktu. Kumpánovu zahradu čeká další proměna.

Kumpánova zahrada jako za první republiky. Na řadě je zeď a unikátní akvadukt

/FOTO, VIDEO/ Nákladná revitalizace Kumpánovy zahrady ve Slaném, která byla loni po dlouhých letech otevřena a získala ocenění Stavba roku Středočeského kraje, pokračuje další etapou. Dělníci tam pracují na obnově původní opukové zdi. Na sklonku prázdnin byly zahájeny i práce na obnově akvaduktu, který patří v Česku k unikátním stavbám.

Český Krumlov - ilustrační snímek.

Zámek Český Krumlov je nejoceňovanějším na jihu, získal Křišťálový špendlík

Nejoceňovanějším hradem nebo zámkem Jihočeského kraje je podle uživatelských recenzí na Mapách Google hrad a zámek Český Krumlov. Ocenění Křišťálový špendlík se na hrad vydala osobně předat ambasadorka projektu a cestovatelka Eliška Hudcová. Unikátní cenu, kterou vytvořilo české sklářské studio KLIMCHI, převzal kastelán hradu Pavel Slavko. Křišťálový špendlík na závěr prázdninové sezóny postupně obdrží hrady a zámky v každém kraji Česka.

Hradozámecká noc ve Valdštejnském paláci v Praze – sídle Senátu Parlamentu ČR. Na snímku někdejší reprezentační prostory Albrechta z Valdštejna.

V centru politiky jako na zámku. Hradozámecká noc lákala i do Senátu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Připadám si jako někde na zámku. Tohle hodnocení v sobotu 26. srpna Deník zaslechl od jednoho z návštěvníků Valdštejnského paláce. Vlastně to bylo přesné. Objekt, kde dnes sídlí Senát Parlamentu ČR, nechal před čtyřmi staletími vybudovat „zámecký pán“ a vojevůdce Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. A velkoryse pojatý palác se skvostnou zahradou, jež dodnes nesou jeho jméno, v sobotu přivítaly návštěvníky v rámci programu tradiční Hradozámecké noci.

Rekonstrukce mostu u sádek v Plané.

Uzavřená Tachovská ulice v Plané bude komplikovat život řidičům dál

Již od začátku dubna je v Plané úplně uzavřena jedna z hlavních přístupových cest do centra města, a to Tachovská ulice, kde se opravuje most přes Plánský potok. „Oprava měla skončit na konci měsíce srpna, bohužel vše se posunulo kvůli požadavkům Národního památkového ústavu v Plzni,“ říká starostka města Martina Němečková.

Lednický zámecký park je velkým lákadlem pro turisty.

Korejci po covidu objevují jížní Moravu. Milují naše víno i pivo, zaznívá

/FOTO, VIDEO/ Stále atraktivnějším cílem se stává jižní Morava pro turisty z Asie. Skupiny těchto návštěvníků si příjíždějí prohlédnout například zámek v Lednici na Břeclavsku, který bývá pravidelně nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu. „V letošním roce nám přibyla do portfolia návštěvníků Korea. Jezdí alespoň dvakrát třikrát měsíčně," přiznala Deníku kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Lednický zámecký park je velkým lákadlem pro turisty.

Korejci po covidu objevují jižní Moravu. Láká je Lednice i Mikulov

/FOTO, VIDEO/ Stále atraktivnějším cílem se stává jižní Morava pro turisty z Asie. Skupiny těchto návštěvníků si příjíždějí prohlédnout například zámek v Lednici na Břeclavsku, který bývá pravidelně nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu. „V letošním roce nám přibyla do portfolia návštěvníků Korea. Jezdí alespoň dvakrát třikrát měsíčně," přiznala Deníku kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Invalidovna -  rozsáhlý barokní objekt v Praze 8-Karlíně.

„Pán Bůh zaplať, je to tady dobrý.“ V Invalidovně našly zázemí tisíce raněných

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Opuštěná ta budova není, i když tak může působit. Pražská Invalidovna – původně ambiciózní projekt útulku pro invalidy, který měl kombinovat bydlení, léčebnu dlouhodobě nemocných a samostatné městečko. Rodinám s dětmi, lidem spěchajícím do kanceláří nedaleko nebo studentům odpočívajícím na lavičkách dělá dnes společnost oprýskaná budova, která je ale plná osudů tisíců veteránů válek od 18. do 20. století.

Kostel sv. Petra a Pavla ve Volfarticích na Českolipsku dostává novou fasádu.

Rokokový kostel ve Volfarticích dostává novou fasádu, opravují se i hodiny

Kostel sv. Petra a Pavla ve Volfarticích na Českolipsku má za sebou další z mnoha kontrolních dnů památkářů a vedení obce. Letos totiž pokračuje oprava venkovních fasád kostela, na kterou tamní římskokatolické farnosti přispěla v rámci grantu Podpora regionů Nadace ČEZ rovným půlmilionem korun.

Ozdravovna v Jetřichovicích.

V Česku chátrají nemocnice i lázně. Deník mapuje opuštěné budovy

V seriálu Příběhy opuštěných budov vás provedeme po více než 140 zajímavých objektech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Každé úterý můžete listovat v přehledu vybraných opuštěných domů podle tématu týdne, ve středu přijde na řadu reportáž z vybrané budovy ve vašem okolí, kam se vypravili reportéři Deníku. V sedmém díle se věnujeme opuštěným lázním, špitálům a táborům.