Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Sportovní fotograf Jiří Vojzola

Zemřel uznávaný sportovní fotograf Jiří Vojzola

Nečekaná smutná zpráva zasáhla nejbližší, ale i obdivovatele uznávaného přerovského fotografa Jiřího Vojzoly, jehož snímky pronikly na titulní stránky prestižních sportovních magazínů. Zemřel v pondělí 1. října dopoledne v Olomouci po prodělané srdeční příhodě. Zprávu potvrdila rodina.

Kandidát na pražského primátora Pavel Sehnal (ODA) chce přejmenovat holešovické výstaviště na Park Miloše Formana. Synové zesnulého režiséra se proti tomu ohradili.

Sehnal kandiduje s Parkem Miloše Formana. Synové slavného režiséra se zlobí

Možná jste si toho také všimli. Na plakátech uskupení Krásná Praha, jehož lídrem je předseda ODA a kandidát na primátora Pavel Sehnal, se v předvolební kampani objevil portrét slavného režiséra Miloše Formana, který letos v dubnu v 86 letech zemřel v USA. Miliardář Sehnal chce po zesnulém Formanovi pojmenovat Výstaviště. Ale Formanovým synům se Sehnalova strategie vůbec nelíbí.

Expo 58, Jarmila Manšingerová, Miroslav Kura.

Mělnické muzeum znovu nabízí pohled na Expo Brusel a životní styl

Mělník - Do konce září je v kavárně Regionálního muzea Mělník k vidění výstava Expo Brusel a životní styl. Jedná se o malou vzpomínku na úspěšnou účast Československa na světové výstavě EXPO v roce 1958 v Bruselu. Muzeum tak reaguje na letošní připomínkové akce osmiček v našich dějinách.

Na brněnské výstaviště se vrátí socha prezidenta Masaryka

Třímetrový robot před zraky lidí vytvoří sochu Masaryka

Brno - Tomáš Garrigue Masaryk se vrátí po devadesáti letech do Brna. Repliku sochy prvního československého prezidenta vyfrézuje před zraky návštěvníků třímetrový robot při Mezinárodním strojírenském veletrhu na brněnském výstavišti. Dílo zpestří unikátní výstavu 100ries, mapující sto příběhů z československé průmyslové historie.

Plánované obří nákupní centrum v Dubaji.

Obří komplex. Dubaj staví největší obchodní centrum na světě

Dubajští developeři oznámili plán na stavbu nového obchodní centra. Megalomanská stavba bude zabírat plochu o rozloze 750 tisíc metrů čtverečních, což je jako 100 fotbalových hřišť. Stane se tak největším nákupním a zábavním centrem na světě. Bude tak dvakrát větší, než dosavadní největší obchodní centrum Dubaj Mall.

Knihkupectví Franze Kafky.

Ředitelka Markéta Mališová odchází z vedení Centra Franze Kafky

Z vedení Centra Franze Kafky odchází jeho dlouholetá ředitelka Markéta Mališová. Centrum, stejně jako Nakladatelství Franze Kafky, vedla od roku 2002. "Důvody mého odchodu jsou osobní. Chci se opět věnovat tvůrčí činnosti, psaní, filmu a literárnímu odkazu mého otce textaře a básníka Václava Fischera a zpracovat osobní vzpomínky na Arnošta Lustiga," řekla Mališová. Od 1. září ji vystřídá Eva Anderová.

Jet pack Daedalus při pokusu o rychlostní rekord

Chcete létat jako Iron Man? Na koupi jet packu vám stačí pouhých 9,5 milionu

Pokud jste vždycky snili, že si na záda připevníte trysky a vydáte se vzhůru do oblak jako filmoví superhrdinové nebo tajní agenti, nyní máte příležitost. Londýnský obchod s luxusním zbožím Selfridges začal prodávat osobní jet pack (někdy také česky nazývaný „raketový batoh“), respektive kompletní raketový oblek, který bohatým zákazníkům umožní stát se skutečnou verzí Tonyho Starka. 

Plavení dříví na Jeleních Vrších.

Kanálem opět plavalo dříví

Jelení Vrchy - Na Jeleních Vrších se 21. července setkaly dva projekty dvou spolků - Libín-S Prachatice Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu a Spolku Svobodný Hiršperk Hiršperské slavnosti či Hiršperský den.

Senioři, jako studenti Univerzity 3. věku.

Studenti senioři znají Šumavu z teorie i praxe

Prachatice - Od podzimu se v Českých Budějovicích pravidelně studenti-senioři na přednáškách Univerzity třetího věku Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity obor Šumava - Schwarzenberský plavební kanál. Garantem oboru byl a vlastně stále ještě je plavební ředitel Hynek Hladík.

Sklářská výstava Ex post na Špilberku v Brně.

OBRAZEM: Od užitnosti k abstrakci. Mladí umělci navazují na sklářské průkopníky

Brno – Využít sklo v umění jinak než jako užité a naopak se obrátit k abstrakci, se jako první rozhodli českoslovenští umělci před šedesáti lety. Své výtvory předvedli v Bruselu na výstavě Expo 58. Díla mladých umělců, kteří na sklářské průkopníky navazují, lidé uvidí od čtvrtka 14. června až do 19. srpna na brněnském hradě Špilberk při výstavě Ex post.

Jan Hladík a jeho tapiserie Kamila.

Zemřel textilní výtvarník Jan Hladík, bylo mu 91 let

Ve věku 91 let zemřel v Praze v neděli výtvarník Jan Hladík. Dnes o tom informovala jeho manželka Jenny Hladíková. Vedle kresby a malby se věnoval také textilnímu výtvarnictví. Vytvořil patnáctimetrovou kompozici pro Expo Montreal roku 1967, vyráběl tapiserie pro Divadlo za branou. Po komunistickém převratu v roce 1948 byla jeho rodina pronásledována, Hladík těžko hledal zakázky a privátně tvořil grafiky, kresby a keramiku, občas ilustroval knihy.

Přednáška, ilustrační foto

V Telči přednáškou zavzpomínají na Expo 1958

Telč – O bruselské světové výstavě Expo 1958 bude ve středu 6. června v telčském Univerzitním centru Masarykovy univerzity na náměstí Zachariáše z Hradce hovořit Daniela Kramerová. Tato historička umění se na přípravě bruselské výstavy osobně podílela.

Quadrio Praha.

Navštivte běžně nepřístupné vily, paláce či továrny

/INFOGRAFIKA/Festival Open House Praha otevře zajímavé prostory, kam se jinak lidé nedostanou. Celkem 65 architektonicky zvláštních míst, mezi nimiž nechybějí paláce, bývalé továrny i oceněné kanceláře, mohou o víkendu navštívit nejen obyvatelé Prahy. Startuje totiž festival „otevřených domů“

V sobotu 19. května bude na Jeleních Vrších poblíž obce Nová Pec zahájena 21. novodobá plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanálu. Ilustrační foto.

Sezona plavení dřeva začíná v sobotu na Jeleních Vrších

Jelení Vrchy - V sobotu 19. května bude na Jeleních Vrších poblíž obce Nová Pec zahájena 21. novodobá plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanálu, která je zároveň dalším ročníkem hranice překračujícího projektu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu, jehož nositelem je Libín-S Prachatice, z.s.

Představení inscenace Cube.

Oslavy 60. výročí od založení Laterny magiky otevře vernisáž

Vernisáž audiovizuální instalace z dílny Františka Pecháčka v sobotu ve videogalerii Národního divadla otevře oslavy 60. výročí od založení Laterny magiky. Umělec, který se podílel na loňské premiéře Cube bude s využitím principů, na kterých byla od svých počátků Laterna magika postavena, osobitě vyprávět její historii. Jaké byly osudy Laterny magiky v prvních desetiletích, se diváci dozví v publikaci Laterna magika: Zlatá éra očima pamětníků, která bude pokřtěna po večerním představení.

Hus Muž 2017

Start Hus Muže se rychle blíží

Prachatice - Už za necelé dva týdny, 5. května, se koná v okolí Křišťanovického rybníka premiérový Hus Muž Cross Duathlon.

Ilustrační foto

Češi se arabských zemí nebojí, ukazují plány na letošní letní dovolenou

Do letních prázdnin sice zbývá ještě čtvrt roku, ale letenky a místa v hotelích mizí takovou rychlostí, že už je skoro pozdě i na last minute. Do zahraničí se letos chystají statisíce Čechů. Oproti předchozím rokům si vybírají čím dál exotičtější místa a neváhají ani vycestovat do zemí, kde je masový turismus ještě v plenkách.

Running Expo. Ilustrační foto.

Pražský Running Expo zve všechny zájemce o aktivní životní styl

Průmyslový palác v Praze opět ožije sportem. Veletrh Running Expo zve nejen běžce, ale všechny zájemce o aktivní životní styl, pro které bude od 5. do 7. dubna připraven program plný zajímavých hostů v čele s elitními českými běžci Evou Vrabcovou-Nývltovou a Jiřím Homoláčem.

Představení Laterny magiky - ilustrační foto.

Laterna magika i dnes rozvíjí odkaz svých zakladatelů

Moderní choreografii, loutky, černé divadlo, filmové i animované projekce a mapping využijí tvůrci připravované novinky pražské Laterny magiky (LM), volně inspirované Zahradou Jiřího Trnky. Další inspirací projektu k 60. výročí první multimediální scény na světě budou vzpomínky na zahradu jejich dětství. Uvedl to vedoucí uměleckého souboru Pavel Knolle. Je spoluscenáristou, výtvarníkem kostýmů a režisérem inscenace, která bude mít premiéru 20. prosince.

Zdeněk Mahler.

Zemřel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler. Rodák z Batelova

Praha, Batelov - Ve věku 89 let zemřel v sobotu 17. března spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler. Rodák z Batelova na Jihlavsku se jako historický poradce a hudební znalec podílel například na oscarovém filmu Amadeus režiséra Miloše Formana. Ve snímku si i zahrál.

Pardubice hostí talentované vědce.

Pardubice hostí talentované vědce

Pardubice - Model elektronické udírny, projekty zaměřené na třídění odpadu, nebezpečí internetu a sociálních sítí i uvolňování aktivních látek z nanovlákenných materiálů. To vše bylo ve čtvrtek k vidění v pardubickém Ideonu na soutěži Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. 

Miroslav Horníček

Finále už prodává vstupenky

Plzeň – Už dnes je možné zakoupit vstupenky na slavný Kinoautomat. Ohlásila to Eva Veruňková Košařová, ředitelka festivalu Finále Plzeň, jehož 31. ročník začne v západočeské metropoli 19. dubna.