Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Hostem podcastu Deníku Na slovíčko s krajem je hejtman Jan Krkoška.

PODCAST: S hejtmanem MS kraje Krkoškou o bydlení, školství i Hydrogen Valley

Jaké plány má Moravskoslezský kraj s využitím vodíkových technologií? Jaké plochy nabízí investorům pro výstavbu bydlení? A jsou zdejší střední školy připraveny na to, že by uchazeči o studium mohli podávat nově tři přihlášky elektronicky? Na tyto a mnohé další otázky odpovídal v dalším díle video podcastu Deníku Na slovíčko s krajem hejtman Jan Krkoška.

Veletrh hraček, her a potřeb pro děti.

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

Veletrh hraček, her a potřeb pro děti

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

V Lipníku nad Bečvou začala ve čtvrtek tradiční výstava Kov ve městě. Foto: Se souhlasem Městského úřadu v Lipníku nad Bečvou

Město Lipník nad Bečvou koupí plastiku, která je součástí výstavy Kov ve městě

Výstava Kov ve městě zdobí už od poloviny června Masarykovo náměstí v Lipníku nad Bečvou a přilehlá prostranství. Letos na ní mohli návštěvníci obdivovat skulptury olomouckého akademického sochaře Jana Dostála, který představil rozměrné abstraktivní sochy. Jednu z nich, plastiku s názvem Jin Jang, se rozhodlo město Lipník od autora odkoupit.

Volnočas Expo 2023 v Domě kultury v Mladé Boleslavi.

Hokej, tanec i šachy. Nabídka kroužků a oddílů přilákala stovky rodičů s dětmi

/FOTO, VIDEO/ Podruhé se těsně před začátkem školního roku uskutečnila v Mladé Boleslavi akce s názvem Volnočas Expo. Zástupci téměř všech boleslavských sportovních oddílů, kroužků a volnočasových aktivit tam nabídli dětem zapojení do svých týmů a využití času stráveného mimo školní lavice. U stánků v Domě kultury, kde se akce uskutečnila, bylo plno.

Voda pro uvaření piva Radegast Futur byla získána ze vzduchu na přístroji EWA, který vyvinuli vědci ČVUT a vyrobili ve společnosti Karbox v Přelouči. EWA zachytí vzdušnou vlhkost a přetvořit ji na pitnou vodu i v extrémně suchých oblastech

Pivo ze vzduchu? V Radegastu to umí, uvařili ležák Futur

Jako první pivovar ve střední Evropě uvařili v Pivovaru Radegast pivo z vody získané ze vzdušné vlhkosti. Voda byla sebrána a upravena díky unikátnímu zařízení, které vyvinuli vědci z ČVUT. Záměrem projektu je upozornit na úbytek vody v přírodě i na způsoby, jak tento problém řešit.

Podnikání je založeno především na uměleckém talentu 22leté Terezy Jandové, která na objednávku vyrábí plakáty s ručně kreslenými portréty ve stylu populárních animovaných postav.

Studentka Jihočeské univerzity Tereza Jandová uhranula svým byznys nápadem

V půli července proběhla v Turecku největší evropská přehlídka studentských firem GEN-E 2023 organizátora JA Europe. Cenu publika a pozornost zahraničních investorů získal projekt Cartoon Yooself. Startup, který rozjela studentka Jihočeské univerzity Tereza Jandová, zvítězil nad 104 vysokoškolskými týmy z 26 zemí.

Tisková konference FC Baníku Ostrava k sezóně 2023/2024 a představení nových dresů na Landeku, 19. července 2023, Ostrava.

Šín a spol. vyfárali, dres na měsíci. Obměněný Baník si (možná) rýpl do rivala

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Když se loni konala předsezonní tisková konference fotbalistů Baníku Ostrava v krásných prostorách výstavy Baník Expo, navíc ještě po příchodu vysněného trenéra Pavla Vrby, málokdo si asi pomyslel, že to Slezané něčím trumfnou. Povedlo se! Ve středu krátce po poledni se novináři se zástupci klubu sešli v bývalém dolu Anselm v Landek Parku, aby představili plány pro nový ročník FORTUNA:LIGY před nedělním výkopem v Liberci.

Hišperský den u Schwarzenberského plavebního kanálu na Jeleních Vrších.

Horko lákalo k vodě, slavnost u plavebního kanálu se vydařila

Na Šumavu přišla velká horka. Na Jeleních Vrších teploměr ukazoval víc než 30 stupňů. Už někdy loni na podzim byly stanoveny termíny akcí u Schwarzenberského plavebního kanálu, mezi nimi i termín sousedské slavnosti Hiršperský den na sobotu 15. července.

Návštěva pohyblivých modelů dinosaurů ve Fun Parku na Šibeníku v Mostě.

Parkem Šibeník pochodoval člověk v modelu dinosaura. Lidi ho hladili a fotili

/FOTO/ Nezvyklá návštěva zavítala do parku Šibeník v Mostě. Obvykle jsou v odpočinkovém přírodním areálu vidět veverky, zajíci, divočáci či srnky, ale tentokrát přišla opravdu těžká váha. Dinosaurus. Naštěstí ne živý jako ve filmu Cesta do pravěku od Karla Zemana, ale umělý, ovládaný člověkem, který byl uvnitř chodícího modelu

Kateřina Sýsová je absolventkou oboru architektura a urbanismus na pražském ČVUT, kde od roku 2008 působí jako výzkumná pracovnice a lektorka.

Sýsová: Zkoušela jsem stavět dům z petek a nutila studenty, ať to zkouší také

Svými experimenty, nápady a zaujetím vyšlapává architektka Kateřina Sýsová cestu netradičním materiálům a postupům, jejichž základem je využívání odpadního plastu. Se svými studenty na ČVUT zkoumá možnosti 3D tisku z recyklovaných plastů, vyvinula patentovanou cihlu PET(b)rick. Podílela se však i na vzniku prvního tištěného domu z betonu. Aktuálně testuje podhoubí, které možná v budoucnosti nahradí sádrokartonové desky.

Ústecký Interhotel Bohemia v letech minulých. Na snímku vpravo je Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Hála prožil v Bohemce roky života, vzpomíná na cukráře, striptýz a kolegy

 Právě tak, jako jsme si před nedávnem velmi rádi připomněli již 40 let od zahájení provozu první vietnamské restaurace v Ústí nad Labem, podniku stylově nazvaného Hai-Phong, máme zde podstatně důležitější a pestřejší vzpomínání. A to na otevření ve své době nesporně největšího i nejprestižnějšího hotelu v severočeském regionu tedy Interhotelu Bohemia, kterému lidé neřeknou jinak než Bohemka. Na začátky tohoto prestižního podniku, i na jeho zlaté časy v 80. letech minulého století, rád vzpomíná Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Kladeňák Antonín Čermák na návštěvě v Kladně v roce 1932.

Kladno vzpomíná. Chicagská legenda Antonín Čermák se stal čestným občanem města

/FOTOGALERIE/ Od narození jednoho z nejvýznamnějších kladenských rodáků Antonína Čermáka uplynulo letos 150 let. Na muže, který se zapsal do dějin dvou zemí, vzpomíná Kladno i Chicago, kde byl starostou. Rodné město v pondělí udělilo hornickému synovi, který se dokázal prosadit v Americe, jednohlasným rozhodnutím zastupitelstva čestné občanství in memoriam.

V Lipníku nad Bečvou začala ve čtvrtek tradiční výstava Kov ve městě. Foto: Se souhlasem Městského úřadu v Lipníku nad Bečvou

Náměstí v Lipníku zdobí skulptury Jana Dostála. Výstava Kov ve městě začala

Kované exponáty akademického sochaře Jana Dostála zdobí letos Masarykovo náměstí v Lipníku nad Bečvou a přilehlá prostranství. Tradiční sezonní výstava Kov ve městě začala ve čtvrtek vpodvečer a podívat se na ni mohou poprvé třeba návštěvníci, kteří zamíří v sobotu 17. června na nedaleký hrad na Helfštýnské ateliéry.

Přehlídka kreativity Maker Faire na Výstavišti Praha.

Vědě, technice a poznání patřily klíčové výstavní areály v Praze současně

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velkoměstem poznání se o druhém červnovém víkendu stala Praha. V sobotu 10. června dokonce patřily vědě, technice a technologiím zároveň dva nejvýznamnější výstavní areály v metropoli. V areálu PVA Expo Praha v Letňanech končil třídenní Veletrh vědy, pořádaný Akademií věd ČR, na Výstavišti začala dvoudenní přehlídku kreativity Maker Faire. Obě akce provázela značná návštěvnická pozornost, a to nejen ze strany žáků a studentů. Ti mohli najít i inspiraci k budoucímu studijnímu či profesnímu zaměření.

Rypadlo K800/K54 při nakládce skrývky do železničních vagónů.

Monstrum z Krušných hor ujede čtyři metry za minutu. Musí ho řešit i soud

Vysoké jako dvanáctipatrový panelák, dlouhé jako dopravní letadlo a těžké jako asi stovka tatrovek. Řeč je o jedoucím rypadle, které používají těžaři pod Krušnými horami. Věkem se sice rypadlo K800/K54 řadí už mezi veterány, ale pořád spolehlivě jede dál. Má za sebou několik generálních oprav a modernizací, které mu umožňují, aby v Podkrušnohoří stále ještě vytěžilo několik milionů kubických metrů skrývky. Navíc před jedenácti lety rypadlo K800/K54 absolvovalo jedinečný transport. Tehdy takzvaně po svých urazilo trasu dlouhou téměř čtyři kilometry. Skrývkový velkostroj se stal i cílem aktivistů, protestujících proti těžbě uhlí.

Těžební stroje, nakladače, drtičky, třídičky a recyklační technika na EXPO.

VIDEO: Lžíce bagru ukusuje vápenec. Lesní lom v Brně obsadila těžká technika

Těžební stroje, drtičky, třídičky nebo recyklační techniku si od úterý prohlíží zájemci, kteří vyrazí na veletrh Expo nedaleko brněnské Líšně. Až do čtvrtka si lidé pod širým nebem přímo v prostorách vápencového lomu vychutnají přehlídku strojů pro těžební průmysl či stavebnictví. Událost přivítá přes šedesát vystavovatelů z České republiky i zahraničí.

Zemřel architekt Miroslav Řepa.

Zemřel významný pardubický architekt Miroslav Řepa. Bylo mu 93 let

Ve věku 93 let zemřel ve středu 7. června v podvečer, v kruhu svých nejbližších, uznávaný český architekt Miroslav Řepa. Smutnou zprávu potvrdila jeho dcera Sylvie. K celoživotním vášním tohoto mimořádného muže patřilo kromě jeho práce dobré jídlo, kvalitní francouzské víno, swingová muzika i třeba lyžařské terény v Alpách. 

Tradiční výstava Kov ve městě 2022 v Lipníku nad Bečvou. Červen 2022

Lipník letos ozdobí kovové sochy akademického sochaře Jana Dostála

Centrum Lipníku nad Bečvou zaplaví co nevidět kovové sochy. Ve městě se chystá už 19. ročník výstavy s názvem Kov ve městě, tentokrát s mottem Svařeno s láskou. Slavnostní zahájení výstavy pod širým nebem se uskuteční 15. června a chybět nebude ani doprovodný program. Vernisáže se zúčastní také autor kovových soch - akademický sochař Jan Dostál, který žije a tvoří v Olomouci.

Sierra Nevad a pak do Granady.

Ochlazení ze Španělska: Sierra Nevad, Granada a symbolický hrob Kryštofa Kolumba

Pyrenejský poloostrov na jihozápadě Evropy je, i když největší jeho část zaujímá rozsáhlá náhorní plošina zvaná meseta, pohořími přímo přeplněný. Jedno z nich, Sierra Nevada, které se vypíná v jižní části subkontinentu, v překladu Sněžné či Zasněžené pohoří, je pohořím zcela zvláštním. Velkou část roku svítí do dáli svou bílou sněžnou čepicí, což je pro obyvatele jiných částí Španělska něčím zcela neobvyklým. A pro Maury (Araby, muslimy), kteří se sem, v 10. a 11. století dostali, to bylo o to víc.

Vůz Volha GAZ 21 první série.

Volha GAZ 21 je žádaným veteránem. V minulosti Carevnu řídil i Jurij Gagarin

Tomuto autu se říká Carevna. Snad pro jeho honosnost nebo i proto, že když ve své době Volha představovala špičkovou socialistickou automobilovou produkci, obyčejný občan na ni nedosáhl. Za přezdívkou od motoristů pro vůz Volha GAZ 21 je možná i jakýsi tichý protest, právě pro jeho nedostupnost. Jaké je to řídit Volhu, si před časem vyzkoušel i Kryštof Hádek alias Standa Pekárek v úspěšné televizní minisérii. Vlastníkem jednoho speciálně upraveného modelu byl Leonid Brežněv, zbrusu novou Volhu dostal také první kosmonaut Jurij Gagarin.

Martin Stropnický listuje publikací věnované Etarei

Bydlení budoucnosti u Prahy. Unikátní plán nabízel domov snů pro 135 tisíc lidí

Jako zcela nadčasový nápad sklidil obdiv u návštěvníků světové výstavy Expo '67 v Montrealu. Kladně se vyjadřovala odborná veřejnost i běžní obyvatelé. Řeč je úplně novém bydlení pro 135 tisíc lidí u Jílového u Prahy s názvem Etarea. Podle původního plánu mělo být dokončeno už kolem roku 2000. Vše se ale nakonec vyvinulo jinak.

Z výstavy Imaginárium Divadla bratří Formanů a jejich přátel na Chvalském zámku.

Tipy na úterý 16. května

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

30. ročník výstavy Hobby na českobudějovickém výstavišti začala ve čtvrtek 11. května.

V Budějovicích začal 30. ročník výstavy Hobby. Bude Pepa Libický i karavany

Na českobudějovickém výstavišti začal ve čtvrtek 11. května již 30. ročník tradiční výstavy Hobby. Spojená je letos s novým národním potravinářským veletrhem Czech Food Expo. Navštívit ji můžete až do neděle 14. května. Návštěvníci se mohou těšit jak na tradiční nabídku pro zahrádkáře, pěstitele a kutily, tak na kvalitní české potraviny. Program zpestří zajímaví hosté, například Pepa Libický se svou roadshow nebo Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci.

Tradičně pořádal Moravskoslezský klub anglických ohařů klubovou výstavu v zámecké zahradě ve Slavkově u Brna. Letos se výstava přesouvá do Jaroměřic. Foto: poskytl MSKAO

Angličtí ohaři ozdobí zámek v Jaroměřicích. Klub vybere nejkrásnějšího psa

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční klubovou výstavu anglických ohařů pořádá moravskoslezský klub poprvé v historii na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Ušlechtilá lovecká plemena se utkají o tituly krásy v zámecké zahradě již tuto sobotu 6. května. Zahraniční rozhodčí vyberou toho nejkrásnějšího z více než sto třiceti psů.