Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Plavení dříví na Jeleních Vrších.

Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu

V letošním roce připravil Libín-S Prachatice, z.s.,  se svými rakouskými partnery již 23. novodobou plavební sezóny.. Jenže do příprav vstoupila koronavirová pandemie, která mnohému udělala čáru přes rozpočet. První ukázka plavení nebyla v květnu, ale až v červenci.

Člověče, EXPO Týn 2020.

EXPO slavilo půlkulaté jubileum

Vernisáž formou koncertu u řeky s kapelou Soul Sisters (Lada Soukupová, Jakub Urban,Vladimír Kliment, Ondřej Sluka), performance (Jan Pfeiffer a tanečnice z tanečního a kulturního spolku Kredance z Českých Budějovic) a komentované prohlídky v prostorách galerie. To vše přinesla akce Člověče, EXPO Týn 2020. 

Pod žižkovskou věží vás čeká komedie Velká zebra s Ondřejem Vetchým v hlavní roli.

Tipy na pátek 7. srpna

Víkend má být slunečný a teplý. Co jej odstartovat už v pátek návštěvou nějaké zajímavé akce? Podívejte se na pár tipů z naší nabídky.

Plavení dřeva na Jeleních Vších.

Plavení dřeva zahájeno

Tradice, krajina, voda, dřevo, hudba a setkání. Tak to vypadalo v sobotu na Jeleních Vrších. Pasovali i nové plavební učně.

Oslí stezka ve Svárově je ideálním místem pro děti i celé rodiny.

Osli změnili Marii život, už by neměnila!

/FOTOGALERIE/ Zakladatelka nového životního stylu v Čechách, Maria Žižlavská (41), změnila díky oslům svůj život od základu. Z velmi úspěšné inženýrky ekonomie a manažerky, která obstála i v zahraničí, se stala provozovatelka oslí farmy. Před čtyřmi lety založila ve Svárově projekt Oslí stezka. Tu provozují společně s partnerem Filipem, dvěma téměř dospělými dcerami, přičemž v srpnu se jim narodí další holčička.

V Muzeu Kouzlo starých časů se po celý prodloužený víkend koná Prodejní retro bazar.

Tipy na víkend 4. a 5. července

Zůstanete během prodlouženého víkendu v Praze nebo odjedete pryč z metropole? Pokud platí ta první varianta a nemáte ještě žádný program, podívejte se na pár našich tipů na zajímavé víkendové akce.

Hrnčířská dílna byla v Hrdějovicích založena již v roce 1899. S postupující industrializací měst vzrostla poptávka po hrnčířském zboží a v okolí obce se nacházely bohaté zdroje vhodné hlíny. Skutečný úspěch se dostavil, když v roce 1901 koupila dílnu rodi

V Bechyni se chystá výstava - Jihotvar Hrdějovická keramika 60. let 20. stol

Mimořádně zdařilá, citlivě vzpomínkově pojatá výstava, odvolávající se na oslnivé, avšak nevratné časy vzniku pozoruhodných keramických děl vytvořených v Jihotvaru v 60. letech 20. století bude slavnostně zahájena v Mezinárodním muzeu keramiky AJG - Zámecký pivovar Bechyně v sobotu 4. července ve 14 hodin.

Galerista Jiří Hruška. Vlevo jedna ze soch slavného Olbrama Zoubka.

Galerie Ikaros přivítá po covid pauze slavného rodáka

Galerie Ikaros přichystala na úterní podvečer poprvé po koronavirové pauze výstavu obrazů nejvýznamnějšího žijícího rodáka Vladimíra Jelínka. Narodil se v roce 1934 v Žižicích, chodil na Gymnázium ve Slaném, studoval na sklářské škole v Kamenickém Šenově a poté na VŠUP v Praze u profesora Kaplického.

For Model na olomouckém výstavišti Flora

Letadýlka a lodě budou! Flora chystá Mini For Model i Vyznání růžím

Ztráty kvůli zrušené jarní etapě Flory Olomouc, výstavě For Model a dalším veletrhům a akcím, které nemohly kvůli koronaviru proběhnout, dosahují několika milionů korun. Výstaviště se proto hned po uvolnění opatření pustilo do pořádání Selských a Zahradnických trhů a dalších mimořádných akcí.

Trhy na výstavišti v Lounech

Chybějící sortiment, brzké uzavírání. Někteří návštěvníci kritizovali Jarní trhy

/FOTO/ Málo jara, kritizují lidé trhy. Nespokojení se vraceli z víkendových Jarních trhů někteří návštěvníci lounského výstaviště. Vadil jim sortiment některých stánků, kolotočáři a také fakt, že část prodejců v neděli 14. června odpoledne zabalila a odjela. Nájemce výstaviště a pořadatel tamních akcí, společnost Diamant Expo, část kritiky uznává. Přiznává, že přilákat stánkaře s jarním zbožím bylo v této roční době složité.

Na fotografii portrét Heleny Chvojkové z roku 1944, který maloval její manžel, Jiří Trnka.

Jiří Trnko, já tě mám rád.

Věta, kterou Trnkův vrstevník Jan Werich nejen pronesl, ale přímo vepsal na svoji fotografii a daroval svému příteli. Stejnojmenná výstava, která se nyní intenzivně připravuje spolu s doprovodnou publikací, přinese mnohá překvapení.

Švandovo divadlo na Smíchově uvádí hru Zabít Johnnyho Glendenninga.

Tipy na středu 3. června

Máte program na v pořadí třetí červnový den? Pokud ne, podívejte se na naší nabídku zajímavých akcí.

Roman Dragoun zahraje s kapelou His Angels v Besedě.

Tipy na pátek 29. května

Startuje víkend. Máte chuť užít si nějakou zajímavou akci už během pátečního odpoledne? Podívejte se na pár našich tipů.

Po celý víkend probíhá v Botanické zahradě Muškátová burza.

Kam v Praze o víkendu od 30. do 31. května?

Přísná vládní nařízení a zákazy už trochu povolují a obyvatelům metropole se tak po dlouhé době opět naskýtá možnost vyrazit ven a užít si kulturu, sport, zábavu… Ale stále jsou k dispozici živé přenosy i na internetu, protože ne všechny akce a v neomezeném rozsahu mohou být. Vyberte si z nabídky víkendových tipů, které vám doporučujeme.

Výstava Dům a zahrada

Vše pro zahradu. Na lounském výstavišti proběhnou víkendové trhy

Jarní výstava Dům a zahrada letos v Lounech nebude. Pořadatelé připravili alespoň částečnou náhradu v podobě zahradnických Jarních trhů, na lounském výstavišti proběhnou ve dvou termínech – od pátku 29. do neděle 31. května a od pátku 12. do neděle 14. června.

Milovníci vesmíru a kosmonautiky určitě nevynechají výstavu Cosmos Discovery.

Kam v Praze o víkendu od 22. do 23. května?

/FOTOGALERIE 2014/ Přísná vládní nařízení a zákazy už trochu povolují a obyvatelům metropole se tak po dlouhé době opět naskýtá možnost vyrazit ven a užít si kulturu, sport, zábavu… Ale stále jsou k dispozici živé přenosy i na internetu, protože ne všechny akce a v neomezeném rozsahu mohou být. Vyberte si z nabídky víkendových tipů, které vám doporučujeme.

Plavení dříví na Jeleních Vrších.

Dřevo do kanálu vhodí v červenci

Plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanálu měla začít již tuto sobotu 16. května 2020 na Jeleních Vrších. Vzhledem ke  koronavirové pandemii se partneři dohodli, že květnový a červnový program se neuskuteční. Poprvé se dřevo po Schwarzenberském plavebním kanálu bude plavit v sobotu 18. července na Jeleních Vrších. Plavení bude součástí 5. hiršperských slavností, které připravuje obec Nová Pec nejen pro své občany.

HASIČI. Dodnes mají zašovští hasiči takzvanou koňku a aktivně s ní vystupují. Foto je ze svatby Jarmily Rypelové.

Zavítejte zpátky v čase do Zašové

/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle nového seriálu Deníku jsme se přenesli pomocí historických fotografií do života jedné z nejmenších obcí na Valašsku, do Seninky. Tentokrát budeme brouzdat společně časem Zašovou, obcí, která letos slaví neuvěřitelných 650 let od svého založení.  

 Brněnská platforma Lidi z Baru.

Brněnští hospodští se perou dál. Krize je pro někoho i šance, říkají

Vychvalovaly ji i slavné noviny The New York Times a Guardian, podle mnoha odborníků směle konkuruje Praze. Ani oceňovaná brněnská a jihomoravská gastronomická scéna ale neunikla důsledkům pandemie koronaviru. Navzdory nepříznivým ekonomickým vyhlídkám se jihomoravští majitelé restaurací, kaváren a barů rozhodli bojovat. Lidé si oblíbené dobroty z vyhlášených podniků užijí díky promptně otevřeným výdejním okénkům či rozvozům.

Jaroslava Brychtová (*18. července 1924 + 8. dubna 2020).

Zemřela Jaroslava Brychtová. Měla respekt sklářského a uměleckého světa

Ve věku 95 let opustila své blízké, přátele a obdivovatele sklářského umění jedna z největších ikon světového sklářství Jaroslava Brychtová. Připomínat její práci budou nejen díla rozesetá po celém světě, ale i galerie Libenský – Brychtová, kterou najdou zájemci v areálu někdejšího podniku společnosti Kolora v Železném Brodě.

Pražský maraton, mezinárodní závod a MČR, 5. května 2019 v Praze. Závodníci běží přes Karlův most.

Pražský maraton se poběží v říjnu. Termíny mají i další odložené závody

Pražský maraton se letos uskuteční v neděli 11. října. Renomovaný mezinárodní běžecký závod zařazený do seriálu RunCzech se měl běžet 3. května, ale pořadatelé ho kvůli pandemii koronaviru už před dvěma týdny odložili. Nyní pro něj našli nový termín a oznámili rovněž upravené termíny regionálních půlmaratonů, které měly být v květnu a červnu v Karlových Varech, Českých Budějovicích a Olomouci.

Mapa koronaviru.

Kvůli nákaze zavřela knihovna, muzeum, ruší se akce na zámcích

Šíření nákazy koronaviru téměř zastavilo kulturní, společenský a volnočasový život v okrese Louny. K zavřeným základním a středním školám se přidaly umělecké školy, domovy dětí a mládeže, v Žatci přerušily provoz knihovna, kino a muzeum. Lounská knihovna zůstává v provozu, hraje také lounské kino. Seznam akcí, které jejich pořadatelé museli zrušit, je dlouhý. V současné době jde hlavně o plesy, koncerty, nehraje se v divadlech, ruší se akce na zámcích.

Ilustrační foto.

Houslista Roman Patočka a klavírista Adam Skoumal v Koncertní síni

Roman Patočka patří mezi výjimečné osobnosti současné generace sólistů. Zúčastnil se mnoha mistrovských kurzů s předními interprety současnosti,je vítězem a laureátem na Soutěži Pražského jara, vystupuje jako sólista s renomovanými orchestry v České republice i v zahraničí.

Původně skromný závod nabral léty na popularitě. Lidé si ho ale užívají stejně jako kdysi jeho pionýři.

FOTO: Stopa, stopa! Jizerská 50 není jen o lyžování a vítězství

V lednu 1968 se začal psát nekonečný příběh nejvýznamnějšího běžkařského závodu s mezinárodním přesahem. Tehdy se na start postavilo 52 závodníků a startovné činilo pět korun. Premiérový ročník se jel pod názvem 50 km Jizerskými horami. „Byl to takový kamarádský závod, většina se osobně znala,“ vzpomínal v roce 2014 účastník všech dosavadních ročníků Ladislav Míka. O 51 let později se závodu zúčastnilo 7 707 závodníků s tím, že hned tři víkendové závody byly beznadějně vyprodané.