Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Prezentace Gregora J. Mendela na světové výstavě Expo v Dubaji slavila velký úspěch.

Vědecký fenomén z Brna. Gregor Johann Mendel slaví úspěch na Expo v Dubaji

Prezentace Gregora J. Mendela na světové výstavě Expo v Dubaji slavila velký úspěch. Denně ji navštívilo až 10 tisíc lidí, celková návštěvnost českého pavilonu přesáhla milion. Mezi návštěvníky byl i člen vládnoucí rodiny Spojených arabských emirátů, šejk Mohamed Bin Ahmed Bin Hamdan Al Nahyan.

Vokální těleso Sextet+ reprezentovalo 8. února 2022 na světové výstavě EXPO 2020 Nový Jičín i českou vokální produkci.

OBRAZEM: Novojičínský Sextet+ vystoupil na EXPO 2020 v Dubaji

/FOTOGALERIE/ Byla neděle 6. února, když se všichni členové současné sestavy vokálního tělesa Sextet+, tedy Jan Bártek, Jakub Dostál, Radek Dostál, Matěj Jandl, René Lušovský a David Sochor spolu s uměleckým vedoucím tělesa Karlem Dostálem, setkali v brzkých ranních hodinách na Letišti Václava Havla v Praze. Za necelých šest hodin se přesunuli o zhruba 4 500 km jihovýchodně do Dubaje.

Muzeum umění představuje tvorbu malíře a kreslíře Petra Zlamala ze Šternberka. Na snímku dílo z roku 2010 nazvané Erupce.

Muzeum umění zve na novou výstavu o EXPO a představí tvorbu Petra Zlamala

Hned dvě nové výstavy lákají od čtvrtka 3. února návštěvníky do olomouckého Muzea umění (MUO). Zahájena tam bude výstava nazvaná Byli jsme světoví!, která je věnovaná úspěchům na světových výstavách v Bruselu, Montrealu a Ósace. Zpřístupněna bude také expozice V žáru malby představující dílo malíře a kreslíře Petra Zlamala.

Byznys konference FENOMÉN se uskuteční 24. března ve Zlíně.

Z Dubaje do Zlína. Logio přiveze kousek Expa i na Fenomén

V pražském Logiu bouchali před Vánocemi šampaňské hned dvakrát. Poprvé, když se řediteli týmu Research & Development Martinu Plajnerovi narodil syn. Podruhé, když se tým dozvěděl, že vyrazí reprezentovat Českou republiku na dubajské EXPO.

Výstava děl Marie Plotěné

Kreslený humor pobaví ve vltavotýnské galerii. Podívejte se

V pátek 21. ledna v 18 h začíná vernisáží výstava kreslířky a humoristky Marie Plotěné s názvem Noc osvícenců. Navštívit ji můžete v Mětské galerii v Týně nad Vltavou, která se nachází v Domě U Zlatého slunce do 20. února. Děkujeme Petře Herotové za příspěvek. 

Muzeum Blanenska láká na nevšední prohlídku. Až do soboty si v jeho prostorách návštěvníci prohlédnou Micro & Macro modul z dílny brněnských autorů ze studia Visualove a architektů Chybik+Kristof.

Věda a technika jede! V Blansku lákají na unikátní modul, podívejte se

/FOTO/ Muzeum Blanenska láká na nevšední prohlídku. Až do soboty je v jeho prostorách vystavený Micro & Macro modul z dílny brněnských autorů ze studia Visualove a architektů Chybik+Kristof. Jedná se kopii exponátu, který je součástí prezentace Jihomoravského kraje, města Brna a České republiky na světové výstavě EXPO v Dubaji.

Úžasné páté místo vybojovali nad šachovnicemi gymnazisté z Frýdku-Místku, kteří se zúčastnili mezinárodního šachového turnaje.

Šachisté frýdeckomísteckého gymnázia zazářili v celosvětové soutěži

Úžasné páté místo vybojovali nad šachovnicemi gymnazisté z Frýdku-Místku, kteří se zúčastnili mezinárodního šachového turnaje. Ze tří stovek družstev z celého světa postoupili do finále, které se konalo koncem listopadu v Dubaji. Ve finále se utkalo 12 týmů z deseti zemí. Obrovskou poklonu si zaslouží studenti Gymnázia Petra Bezruče Marek Miča, Adam Frank, Ondřej Nytra, Lucie Fizerová, Kateřina Fárková, Martin Vašínek, Ferdinand Buchta a Jan Gnojek.

Anička a Vlado Škardovi tvoří módní doplňky a šperky v libereckém ateliéru Carbickova Crowns už od roku 2010.

S korunkami z Liberce dobývají svět. Jejich další zastávka je EXPO v Dubaji

/ROZHOVOR/ Anička a Vlado Škardovi tvoří módní doplňky a šperky v libereckém ateliéru Carbickova Crowns už od roku 2010. Za tu dobu přišli s několika úspěšnými výrobky, se kterými měli úspěch u zákazníků. Jejich korunky si koupila zpěvačka Beyoncé, televizní osobnost a influencerka Khloe Kardashian. Také se objevily na hlavách členek populární britské kapely Little Mix.

Při jednom z hlavních vchodů na výstavu Expo 2020 v Dubaji hosty vítá pavilon Alif

VIDEO: Expo uchvátily obří sochy. Na svědomí je mají specialisté z Pána prstenů

Při jednom z hlavních vchodů na výstavu Expo 2020 v Dubaji hosty vítá pavilon Alif. Ten, pojmenovaný podle prvního písmene v arabské abecedě, je věnován mobilitě. Již jeho zaoblená fasáda je podmanivá, útroby však skrývají ještě impozantnější pohled: například tři obrovské postavy objevitelů vykreslené do těch nejmenších detailů díky efektovým specialistům, kteří pracovali na filmech Pán prstenů.

Josef Kadlec.

Kapelník Josef Kadlec: Jsem rád, že kapela má svoji duši

Dechový orchestr mladých Základní umělecké školy Tachov oslavil nedávno 45 let svojí existence. Jeho kapelník Josef Kadlec stojí v čele tohoto tělesa 39 let. Za tu dobu spolupracoval přibližně s třemi stovkami hudebníků. Mnozí z nich působí v orchestru dodnes.

Strahovské autokino ve čtvrtek promítá kultovní sci-fi Duna.

Tipy na čtvrtek 21. října

Chladné počasí střídá teplejší, ale zároveň také jedna akce střídá druhou. Řada z nich se jich koná i dnes. Podívejte se níže na pár zajímavých tipů.

Prosincový Magnetic festival bude hostit letňanské výstaviště PVA Expo.

Fanoušci taneční hudby, pozor! Blíží se Magnetic festival

Jeden z největších indoor tanečních festivalů ve střední Evropě je zpět! Trvalo to dlouhé měsíce, ale ta chvíle je konečně tady! 17. prosince 2021 budou otevřeny brány letňanského výstaviště PVA Expo, abyste si užili další noc s těmi nejlepšími zahraničními umělci světové EDM scény!

Exponát ve VIDA! science centru.

Tajemné světy z Brna: nejprve je budou obdivovat na EXPO v Dubaji, pak na Moravě

/FOTO/ Exponát, který pomocí projekce umístěné v dutém kvádru ukazuje dva neznámé a krásné světy, představili ve čtvrtek zástupci VIDA! science centra, města a kraje. Zážitek umocňuje použití LED pásů, termofolie a zrcadlového oblouku. Do 17. října bude exponát součástí expozice VIDA! science centra, pak bude putovat až do března po městech jižní Moravy.

Nábor. Ilustrační foto.

Jak nadchnout náboráře, účinně vyjednávat o mzdě a být lepší než robot?

Nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj jsou sice okřídlená slova z filmové pohádky, avšak k nalezení lepší práce tahle moudrost nestačí. Život není pohádka. Pro poučení, jak nejen umět napsat životopis, jímž zaujmou (ale zároveň nebudou slibovat nesplnitelné) či že si je také třeba dát pozor, co na sebe prozrazují na volně přístupných sociálních sítích), si Středočeši uvažující o změně místa mohou zajet do Letňan na tradiční Profesia days.

Nevyužívaná nádražní hala v Petrově.

Klíčové vlakové nádraží v Petrově míří k prodeji, zájem má i obec

Její půdorys je sice ve tvaru klíče, přesto zůstává nádražní hala v Petrově už léta zamčená. Zdejší železniční budova i tak stále působí na cestující jako pomyslný klíč. Jak pro místní, kteří tudy vstupují do domovské obce, tak pro turisty. Právě jim se tady poprvé po vystoupení z vlaku odemkne scenérie památkové zóny Plže s téměř stovkou vyhledávaných vinných sklepů.

Do Síně slávy IGS vstupuje profesor Vladimír Kopecký.

Do Síně slávy IGS vstupuje profesor Vladimír Kopecký

Od roku 2015 udělují v Novém Boru pocty legendám, které se svým celoživotním dílem zapsaly do historie uměleckého skla. Jako první tehdy uvedli organizátoři Mezinárodních sklářských sympozií v Novém Boru (IGS) do Síně slávy manžele Miluši a Reného Roubíčkovi. O tři roky později pak Jiřího Šuhájka a ve čtvrtek 30. září večer v novoborském „Skleněném domě“ společnosti Lasvit profesora Vladimíra Kopeckého.

Exponát Lázní Darkov.

Lázně Darkov se představí v Dubaji

Karvinská léčivá solanka prezentuje české lázeňství na světové výstavě EXPO. Virtuální realita přenese návštěvníky výstavy přímo do Lázní Darkov.