Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Valentina Thielová ve věku 89 let zemřela 15. října 2022

Zemřela herečka Valentina Thielová. Bylo jí 89 let

Ve věku 89 let zemřela v sobotu v Praze herečka Valentina Thielová. ČTK to dnes sdělila její neteř Michaela Svatá. Thielová hrála ve více než 70 filmech. Známá je například jako profesorka Boženka ze Sněženek a machrů. Další role ztvárnila v řadě seriálů.

V seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka hrála řada tehdejších známých herců. Na snímku ze 2. dílu jsou Josef Dvořák a Dagmar Havlová (tehdy Veškrnová)

Kuchař Kuřátko byl interaktivní už v minulém století. Stačilo rozsvítit

Frekventovaný pojem „interaktivní“ si dnes zpravidla spojujeme s digitálními technologiemi. Ale víte, že interaktivní mohli být i televizní diváci v minulém století? A to přesto, že neexistovaly sociální sítě, nejchytřejším zařízením byla automatická pračka a telefony rozhodně neměla k dispozici každá domácnost. Způsob, jakým se to dělo, je v dnešní době úsměvný, ale v osmdesátých letech byl doslova revoluční a navíc zábavný. Stačilo jen rozsvítit světlo.

MS kraj se představí na veletrhu EXPO REAL v Mnichově.

Praha, Ostrava a Moravskoslezský kraj se prezentují na veletrhu v Mnichově

Veletrh EXPO REAL je nejvýznamnějším evropským místem setkání v oboru nemovitostí a výchozí událostí pro obchodní jednání na konci roku. Po omezeních v posledních dvou letech v důsledku pandemie se Praha, Ostrava a Moravskoslezský kraj představí na tomto prestižním mezinárodním veletrhu ve společné expozici s názvem Czech Cities & Regions.

V pátek 30. září se v Olomouci koná oblíbená popularizační akce Noc vědců

Noc vědců si návštěvníci užijí všemi smysly. Už tento pátek!

Dlouho do tmy budou mít tento pátek 30. září otevřeno laboratoře, přednáškové sály a další prostory spojené s vědeckým bádáním v Olomouci. Návštěvníci budou moci opět prožít Noc vědců, oblíbenou popularizační akci. Letos na téma Všemi smysly. Na Univerzitě Palackého v Olomouci (UP) a ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOl) na dětské i dospělé návštěvníky čeká mezi 16. hodinou a půlnocí pestrý program. Nabídne komentované prohlídky, přednášky, pokusy, také ochutnávky i fire show. Chybět nebude ani nafukovací model Země.

Přijďte se podívat na pohár pro vítěze Ligy mistrů ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovic.

OBRAZEM: Nepropásněte jej, pohár Ligy mistrů z Baník Expo v Ostravě brzy zmizí

Samotnou výstavu ke sto letům fotbalového Baníku Ostrava si mohou lidé ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích v krajské metropoli prohlédnout ještě pět týdnů, až do konce října, pouze do neděle tam však bude vystaven pohár pro vítěze Ligy mistrů, který z Milána do Ostravy přivezl její někdejší vítěz Marek Jankulovski.

Vystoupení Exp(o)edice

Obří loutky, oheň nebo létající akrobaté. Divákům z představení spadla brada

Galerie ožívajících divadelních rekvizit, vzbuzujících vzpomínky na doby minulé i budoucí. Za doprovodu živé hudby se spolu s herci a akrobaty účastníci prošli světem obřích loutek, kinetických objektů, akrobatického kola, kilometrů optických vláken i živého ohně a mohli tak společně společně probouzet příběhy, které se začali psát na světových výstavách Expo v Šanghaji, Miláně i Dubaji a na dalších putováních po divadelním světě.

Educa Expo 2021.

Workshopy, přednášky i program pro děti. To nabídne Educa Week

Aktuality a inovace v oblasti vzdělávání a pracovních příležitostí v regionu i širokém okolí přinese už 16. ročník veletrhu Educa Week, který proběhne v městě pod Ještědem od 10. do 16. října. Letošní ročník překročí svým rozsahem i obsahem hranice kraje díky rekordní nabídce pracovních pozic. Enormní je i zájem o prezentaci pracovních pozic a procesů přímo ve firmách. „Potvrzuje se nám, že sázka na celý týden zaměřený na témata práce, zaměstnanosti a vzdělání se vyplatila. To vše okoření několik exkluzivních seminářů a konferencí s osobnostmi ze světa businessu a vzdělání a další programy,“ informoval za pořadatele veletrhu Lukáš Přinda.

Pohár pro vítěze Ligy mistrů je k vidění na výstavě Baník Expo v Ostravě. A to do 25. září 2022.

Přijďte se podívat! Pohár Ligy mistrů je v Ostravě nově součástí výstavy Baníku

/FOTOGALERIE/ Fanoušci Baníku Ostrava ji mohli vidět před ligovým utkáním s Brnem v prostorách, kde se konala autogramiáda hned několika klubových legend. O co šlo? O slavnou fotbalovou trofej – pohár pro vítěze Ligy mistrů! Nyní mají možnost si ji všichni zájemci prohlédnout a třeba se s ní i vyfotit na výstavě Baník Expo, jejíž součástí bude do 25. září.

Mozaika kolem fontány je vytvořena do podoby květiny.

Kolečko po kolečku. Vzkříšenou chrudimskou kašnu Brusel tvoří tisíce komponentů

/FOTO, VIDEO/ Ti, kteří si pamatují funkční kašnu Brusel v parčíku u Hotelu Centrál, o tom mohou vyprávět svým vnoučatům. Fontána byla ponechána svému osudu desítky let a řadila se tak k ostudám města Chrudim. Nyní ji pracovníci hlinecké firmy Save vrací do podoby, kterou navrhl Květoslav Vaněk, zahradní architekt a nejmladší syn světoznámého zahradního architekta Josefa Vaňka. Skládá se z tisíců malých koleček, podívejte se na její skládání ve videu. 

Mozaika kolem fontány je vytvořena do podoby květiny

Kolečko po kolečku. Vzkříšenou chrudimskou kašnu Brusel tvoří tisíce komponentů

Fontána Brusel byla desítky let ponechána svému osudu a řadila se tak k ostudám města Chrudim. Nyní ji pracovníci hlinecké firmy Save vrací do podoby, kterou navrhl ve třicátých letech minulého století Květoslav Vaněk, zahradní architekt a nejmladší syn světoznámého zahradního architekta Josefa Vaňka. Návštěvníci parku uvidí kašnu koncem léta, a to ve tvaru květiny v kombinaci modré, bílé a žluté barvy.

Významný český designér porcelánu a spolutvůrce tzv. bruselského stylu ak. soch. Jindřich Marek zemřel v pondělí 1. srpna v Teplicích ve věku 91 let.

Zemřel akademický sochař Marek z Teplic, bylo mu 91 let. Pracoval s porcelánem

„Tenhle materiál jsem si zamiloval,“ vyprávěl mi při našem posledním setkání akademický sochař Jindřich Marek a ukazoval mi díla vytvořená ze šamotu. „Bavila mne tvorba fontán, pustil jsem se do exteriérové tvorby, zahradní keramiky a to tady na Teplicku, v Hradišti u Bžan, kde jsem vybudoval svůj poslední ateliér. A šamotu jsem zůstal stále věrný, i když jsem vlastně nejdéle pracoval s porcelánem.“

FC Baník Ostrava (tisková konference před sezonou 2022/2023, 28. 7. 2022)

Výhody Baníku: standardky, los a fanoušci. Vysněný trenér? Závazek, ví Vrba

/FOTOGALERIE/ V polovině června zasedl před novináře v prostorách výstavy Baník Expo v Dolní oblasti Vítkovic poprvé jako trenér Baníku Ostrava. Uvolněně, před startem přípravy a daleko od začátku FORTUNA:LIGY. Přesně o šest týdnů později, na stejném místě, po boku vedení klubu, odpovídal trenér Pavel Vrba znovu. Jen pár desítek hodin před výkopem nového ročníku.

Kapela Davová psychóza oslaví v Modré Vopici 35 let.

Tipy na čtvrtek 28. července

Co máte v plánu dnes? Vydáte se do kina? Na koncert? Nebo něco jiného? Podívejte se níže na pár našich tipů na akce, které se v Praze druhý červencový čtvrtek konají.

V pankráckém obchodním centru Arkády můžete každý den navštívit úchvatný Svět medúz.

Tipy na úterý 26. července

Již víte, co budete mít dnes po práci nebo v rámci prázdnin v plánu? Podívejte se níže, třeba vám pár našich tipů rozhodování usnadní.

Zasmějte se dnes na Letní scéně Harfa při detektivní komedii Příště ho zabiju sám!

Tipy na pondělí 25. července

Máme tu poslední červencový týden letošního roku. Zpestříte si ho účastí na nějaké zajímavé akci? Podívejte se níže na pár našich tipů.

Ve středu večer vás v Divadle Gong rozesmějí vtípky Zdeňka Izera.

Tipy na čtvrtek 21. července

Co dnes? Vydáte se do kina? Na koncert? Nebo něco jiného? Podívejte se níže na pár našich tipů na akce, které se v Praze druhý červencový čtvrtek konají.

Před Národní technickou knihovnou v Dejvicích byla otevřena venkovní výstava Mobile Expo.

VIDEO, FOTO: Putovní výstava představuje nejen Unii, ale i předsednictví

Před Národní technickou knihovnou v Dejvicích byla otevřena venkovní výstava Mobile Expo. Ta je součástí předsednictví v Radě EU. Putovní výstava představuje jak samotné předsednictví, tak rozdíly v institucích a další základní mechanismy Evropské unie. Výstava bude přístupná od července až do prosince, kdy bude znovu rozložena a převezena zpět do Bruselu, kde se připraví pro nadcházející švédské předsednictví.

Divadelní průvod v rámci festivalu pouličního divadla Za Dveřmi.

PODÍVEJTE SE: Festival pouličního divadla vrcholí, městem prošel průvod

Ozvěnám českého dne na světové výstavy EXPO v Dubaji patřil předposlední den festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Pondělní program zahájil divadelní průvod z Mariánského náměstí. Program se pak přesunul na holešovické Výstaviště, kde vystoupil V.O.S.A. Theatre. Ten už roky svoje pouliční představení prezentuje nejen na EXPO, ale i na závodech formule 1 či na mistrovství světa v hokeji.

Na Harfě se můžete v pondělí večer zasmát při komedii Drahá legrace. Jde o pokračování komedie Blbec k večeři.

Tipy na pondělí 18. července

Startuje další červencový týden. Zpestříte si ho účastí na nějaké zajímavé akci? Podívejte se níže na pár našich tipů.

Kuchař roku Lukáš Čížek ve své restauraci Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí.

Veganský předkrm byl oříšek, miluju maso a ryby, říká český kuchař roku

/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. "Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.

Tomáš Kačo se svými hosty zahrají 11. července v sálu Novoměstské radnice.

Tipy na pondělí 11. července

Začíná nám další červencový týden. Zpestříte si ho účastí na nějaké zajímavé akci? Podívejte se níže na pár našich tipů.

Léta se ukrýval jen v potrubí, které rozvádí termální vodu do karlovarských lázeňských hotelů. Teď je známý i ve světě. Řeč je o karlovarském vřídlovci.

Karlovarský Vřídlovec obletěl celý svět, Vary lákají na exkurzi v podzemí

Léta se ukrýval jen v potrubí, které rozvádí termální vodu do karlovarských lázeňských hotelů. Teď je známý i ve světě. Je to karlovarský vřídlovec. Tato, na první pohled nenápadná odrůda aragonitu, nacestovala tisíce kilometrů i do vzdálené Dubaje, kde se letos stala součástí světové výstavy Expo 2020. Obřímu úspěchu ale předcházela dlouhá cesta.