Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Šperky Jiřiny Jerentové.

OBRAZEM: Šperky ženy ze Žamberka nosí i slavní. Včetně první dámy Ivany

Když na základní škole začala Jiřina Rejentová ze Žamberka na Orlickoústecku s paličkováním, jistě netušila, že o pár let později se krajka stane jejím životním posláním. A zřejmě si ani nedokázala představit, že její výrobky budou nosit lidé z téměř všech světových kontinentů. Vyrobila šperky pro manželku prezidenta Ivanu Zemanovou, herečku Naďu Konvalinkovou nebo třeba operní pěvkyni Dagmar Peckovou. 

Architekt a pedagog Fakulty umění a architektury TUL Petr Stolín a jeho ZEN-Houses. Projekt se stal vítěznou realizací České ceny za architekturu 2016.

FOTOGALERIE: Svitavský rodák Petr Stolín získal ocenění Architekt roku

Cenu Architekt roku 2021 získal svitavský rodák Petr Stolín, vedoucí Katedry architektury Technické univerzity v Liberci. Stolín ve Svitavách vystudoval gymnázium, ale pak se z kádrových důvodů musel vyučit zedníkem. Mezi jeho projekty patří mimo jiné rekonstrukce Městského úřadu ve Svitavách, ceněna je jeho tvorba především v domovském Liberci.

Šperky Jiřiny Rejentové.

OBRAZEM: Její šperky nosí po celém světě. V šatníku je má i první dáma Ivana

Když na základní škole začala Jiřina Rejentová ze Žamberka s paličkováním, jistě netušila, že o pár let později se krajka stane jejím životním posláním. A zřejmě si ani nedokázala představit, že její výrobky budou nosit lidé z téměř všech světových kontinentů. Vyrobila šperky pro manželku prezidenta Ivanu Zemanovou, herečku Naďu Konvalinkovou nebo třeba operní pěvkyni Dagmar Peckovou. Přečtěte si její příběh.

Letošní, již 23. ročník, veletrhu proběhne 11. a 12. září. Zdroj: veletrh Sběratel

Praha se stane Mekkou sběratelů! Nechte si ocenit svou sbírku

Veletrh Sběratel nabídne návštěvníkům řadu zajímavostí. Od unikátních známek, přes sběratelské "eurobankovky" včetně vzácných motivů s Karlem Gottem, až po vzácné vinylové desky. Návštěvníci budou mít také možnost si nechat ocenit svoji sbírku mincí či autogramů. Největší sběratelské akce v Evropě, po více než šesti měsících, se zúčastní 200 vystavovatelů z celého světa.

Fotbalový Baník slaví výročí (8. 9. 2021, Prokešovo náměstí v Ostravě).

OBRAZEM: Baník rozjel v Ostravě oslavy. Chci vlastní stadion, prohlásil Brabec

/FOTOGALERIE/ Před 99 lety se začal psát jeden velký příběh. Příběh klubu, který se stal symbolem Ostravy i celého kraje. Fotbalový Baník Ostrava už za rok oslaví kulatou stovku a ve středu se před Novou radnicí vydal k toužebnému datu 8. září 2022. Před novináři nechyběl na tiskové konferenci ani majitel Václav Brabec, který má velkou zásluhu na tom, že se Baník tohoto milníku ve své historii dočká.

Pražský maraton se v říjnovém termínu nepoběží. Přesunul se na květen příštího roku.

Až příští rok v květnu. Volkswagen Maraton Praha je přesunutý

Vzhledem k aktuálním pandemickým omezením a celkové zdravotní situaci v zemi se RunCzech rozhodl zrušit Volkswagen Maraton Praha plánovaný na 10. října 2021. Celé rozhodnutí bylo konzultováno s Hlavním městem Prahou a Českým atletickým svazem s následným informováním všech relevantních institucí a partnerů.

Z jídelníčků restaurací mizí strnad i vrabec, holoubata.

Co vymizelo z jídelníčků restaurací? Strnad i vrabec, holoubata mají namále

Kdy jste si naposledy pochutnali na pečeném holoubátku? Jestli vůbec. Holubníky na dvorku dřív sloužily jako živá spižírna, v současnosti je malochovů těchto ptáků na maso jako šafránu. Zmizeli i z jídelníčků restaurací, které na ně lákaly jako na specialitu. „Recepty na holoubata byly nedílnou součástí klasických starých českých kuchařek. Je to škoda, že o ně už lidé nemají zájem. Osobně jsem je ale také nikdy neměl na menu,“ řekl známý šéfkuchař Marcel Ihnačák.

Legendární restaurace Oáza se proměnila na Nádražní Tankovnu Smíchov.

Proměna smíchovské nádražky: Havel na zdi, pivo za lidovku, cigáro na peroně

Zatím jde o jednu – možná nepatrnou – změnu, než za několik let v Praze vznikne moderní dopravní terminál. Smíchovské nádraží má opět v provozu svou restauraci, z jejíž oken lze sledovat ruch ve vestibulu či z ní projít rovnou na nástupiště. Oázu, které se říkalo „Magorův výčep“ podle legendy českého undergroundu Ivana Martina Jirouse, nahradila Nádražní Tankovna Smíchov. Jaká je?

Muzeum krajky představuje obnovenou stálou expozici.

Muzeum krajky Vamberk vystavuje od července nové krajky

Již druhým rokem dochází v Muzeu krajky Vamberk k velkým změnám. Obnovenou podobu získává postupně stálá expozice, ve které mohou návštěvníci od začátku letošních prázdnin zhlédnout i krajky dosud nikdy nevystavené. Připravené jsou však i nové krátkodobé výstavy.

Muzeum krajky představuje obnovenou stálou expozici.

Krajkářské muzeum od července láká na dosud nevystavené krajky

Již druhým rokem dochází v Muzeu krajky Vamberk k velkým změnám. Obnovenou podobu získává postupně stálá expozice, ve které mohou návštěvníci od začátku letošních prázdnin zhlédnout i krajky dosud nikdy nevystavené. Připravené jsou však i nové krátkodobé výstavy.

Muzeum krajky představuje obnovenou stálou expozici.

Muzeum krajky Vamberk od července představuje obnovenou stálou expozici

Již druhým rokem dochází v Muzeu krajky Vamberk k velkým změnám. Obnovenou podobu získává postupně stálá expozice, ve které mohou návštěvníci od začátku letošních prázdnin zhlédnout i krajky dosud nikdy nevystavené. Připravené jsou však i nové krátkodobé výstavy.

Muzeum rapotínské sklárny při slavnostním otevření.

Slávu rapotínského sklářství připomíná muzeum

U rušné silnice na okraji Rapotína stojí nově opravená budova. František Kašík ji důvěrně zná, roky zde měl kancelář. Nyní se do ní po letech vrací. Bude průvodcem nově otevřeného muzea rapotínské sklárny. Expozici za 3,2 milionu korun vybudovala s pomocí dotace obec Rapotín. Slavnostní otevření muzea se uskutečnilo ve čtvrtek 24. června.

Olomoucký sochař Jan Dostál při práci na plastice Mrak, která je součástí českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2021.

Přerovské náměstí ozdobí socha autora EXPO, Stvůry i Vetřelce

Pro Lipník nad Bečvou je během letní turistické sezony typická exteriérová výstava Kov ve městě, která každoročně přitahuje pozornost návštěvníků. Oživit venkovní prostranství zajímavou skulpturou se letos rozhodli i v Přerově. Centrální Masarykovo náměstí zkrášlí od příštího týdne dílo osmadvacetiletého olomouckého výtvarníka Jana Dostála, jenž je spoluautorem současné expozice českého pavilonu na světové výstavě EXPO v Dubaji.

Vizualizace českého pavilonu.

Český pavilon na Expu ukáže světu jak hospodařit s vodou i 3D tisk z písku

Lze proměnit suchou horkou poušť v oázu? Lze. Důkazem toho je stavba českého pavilonu na světové výstavě Expo v Dubaji. Jeho stavba ve Spojených arabských emirátech skončila v dubnu, podoba vnitřních expozic se zatím do finálové podoby ještě ladí. Světovému publiku chce Česká republika představit technologie, které mohou vyřešit palčivé problémy dneška. Třeba nedostatek vody.

Vítězný tým.

Vrcholoví manažeři vybrali nejlepší studentskou firmu roku 2021, vyhrála Ostrava

O absolutním vítězi soutěže JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 2021 se rozhodlo ve virtuálním národním finále 5. května. Stala se jím společnost PEAK žáků Gymnázia Ostrava–Hrabůvka, která uvedla na trh aplikaci posilující anglickou slovní zásobu pomocí filmů. V rámci ocenění studenti získali šek na 50 tisíc korun pro další investice.

Výstava Dům a zahrada

O víkendu měla v Lounech probíhat výstava Dům a zahrada, je odložená na neurčito

Tento víkend 17. a 18. dubna měla v Lounech probíhat první velká akce na tamním výstavišti - výstava Dům a zahrada. Tradiční expozici se stovkami prodejců si běžně nenechají ujít desítky tisíc návštěvníků, letos ale kvůli pandemickým opatřením není. Pořadatelé doufají, že ji budou moci uspořádat v náhradním termínu.

Písečtí studenti se pustili do výroby originálních tašek a roušek.

Na obchodce v Písku mají jednu z nejlepších studentských firem roku 2021

Navzdory pandemickým opatřením vzniklo v letošním školním roce 194 studentských firem. Příležitost dostali středoškoláci ve vzdělávacím programu JA Studentská Firma, který nyní vrcholí soutěží JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 2021. Devět nejlepších týmů se utká v online národním finále 5. května. Patří mezi ně i firma na výrobu a prodej textilních tašek a roušek studentů z Obchodní akademie v Písku.

Zvonění k uctění obětí koronaviru se v pondělí 22. března 2021 konalo v horní karlovské zvonici v Benešově.

OBRAZEM: V Benešově zvoněním uctili oběti koronaviru. Bimbání trvalo pět minut

Tři příležitostní zvoníci se v pondělí 22. března sešli přesně v poledne v horní zvonici na benešovském Karlově, aby pětiminutovým vyzváněním vzdali čest obětem covidu-19. „Největší zvon se jmenuj Mikuláš podle patrona našeho kostela,“ uvedl Marek Jantač, který obsluhoval právě tento, dvě a půl tuny vážící hudební nástroj z roku 1483.

Ilustrační foto.

'Prodat' i prodat. Kraj výzkumníkům pomůže jejich výsledky propagovat

Zlepšit publicitu i spolupráci s průmyslem. To jsou cíle, jež má výzkumným organizacím působícím ve středních Čechách pomoci naplňovat nová podoba krajských příspěvků označovaných jako kreativní vouchery. Odráží fakt, že dělat vědu je důležité - nicméně podstatné je také dosažené výsledky zveřejnit a dosáhnout jejich uplatnění. Ideálně se ziskem.

Ukázka figurky z betlému Františka a Jana Janovských

Muzeum Vysočiny Třebíč má stále zavřeno…

A i když vás nemůžeme pozvat dovnitř muzea, znovu připomíná naši výstavu za okny. Aspoň touto formou vám chceme ukázat plánovanou výstavu Nedáme se! Tvoříme dál!, na které prezentují novou tvorbu členové Spolku výtvarných umělců Vysočiny.

Ladislav Štaidl

Zemřel skladatel Ladislav Štaidl. Autorovi hitů Karla Gotta bylo 75 let

Ve věku 75 let zemřel v neděli ráno hudební skladatel Ladislav Štaidl. Byl autorem celé řady hitů zpěváka Karla Gotta, jako například Kávu si osladím či Trezor. Podlehl komplikacím spojeným s koronavirem. Vzhledem k předchozím onkologickým problémům patřil k nejhohroženější skupině.