Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Ilustrační foto.

Víkendové tipy: v Ostravě na Mineral Expo, Mint Market, koncerty či oslavy jara

Jak si užít nastávající víkend? Na Ostravsku můžete navštívit hned několik prodejních výstav, mezi nimi expozici šperků a minerálů na Mineral Expo či obdivovat běžné i exotické druhy zvířat na Fauna trzích, nakoupit všelicos budete moct v rámci Mint Marketu. Na své si přijdou i milovníci velikonočních jarmarků nebo vyznavači filmové či metalové hudby. A to zdaleka není vše. Bohatý kulturní program proběhne i v dalších regionech Moravskoslezského kraje. Zde je naše nabídka.

Na Career Expo bude zastoupeno více než 90 vystavovatelů z různých oblastí podnikání. Ilustrační foto

Vývěsky úřadů práce nahradí na dva dny pražský pracovní veletrh

Nezaměstnanost v Česku se nyní pohybuje kolem čtyř procent a bez práce je přibližně 296 tisíc lidí. Po práci se poohlížejí nejen oni, ale i ti, kteří si chtějí oproti současnému zaměstnání polepšit. Pro ty z nich, kteří při hledání nechtějí spoléhat pouze na vývěsky úřadů práce či internetové portály, se na sklonku tohoto týdne otevřou brány pražského centra O2 universum, kde se od 13. do 14. března uskuteční pracovní veletrh Career Expo Praha 2024. „Na rozloze 2800 metrů se představí na sto potenciálních zaměstnavatelů,“ přibližuje Peter Krutý z pořádající agentury Alma Career.

Erotický veletrh v Praze

Všechny stránky sexu. Erotický veletrh ukázal koňské postroje i nezvyklé parfémy

Zatímco v mnohých českých domácnostech vládly o Mezinárodním dni žen karafiáty a další rozličná květena, v útrobách pražského výstaviště PVO Expo se náklonnost k něžnému pohlaví vyjadřovala provazy, důtkami, koňskými postroji, robertky a parfémy s feromony. Konal se zde totiž Erotický veletrh. Ani na muže se však nezapomnělo. Sál byl různých šidítek plný. A nad tím vším se, kromě erotického odéru, vznášel i duch nastupující erotické módy – uměle inteligence a robotů.

Setkání JA firem s ministrem dopravy

Setkání JA firem s ministrem dopravy

Studentské JA firmy se sekaly s ministrem dopravy Článek Dne 20. 2. 2024 studenti z JA firem CUBE FOR HELP, Čaj o šesté, SKY CARD PRINT, SCAN BAND, JOBSY a Kyberhygiena pro mladé měli možnost představit své nápady v podnikání panu ministru dopravy Martinu Kupkovi.

Expo 2025 v Ósace vypadá dnes jako japonský průšvih. Přesto se může povést

Expo 2025 v Ósace dnes vypadá jako japonský průšvih. Přesto se může povést

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Kdybyste si měli v tomto místě kupovat byt, do kterého se máte za čtyři sta dnů stěhovat, asi byste si složení zálohy rozmýšleli. Plocha, kde má být za rok a dva měsíce otevřena světová výstava Expo Ósaka 2025, dnes skoro ničím nepřipomíná místo, kterým by mělo projít během jejího konání třicet milionů návštěvníků. A to ani při vynaložení velké fantazie.

Umělecky cennou oponu kulturního domu v Zábřehu čeká restaurování. Na snímku jednatel Zábřežské kulturní Zdeněk David.

Chátrající kulturák odhalil unikátní světové dílo

Desítky let ji měly na očích generace Zábřežanů, donedávna však nikdo netušil, že hledí na cenné umělecké dílo. Opona zábřežského kulturního domu se během rekonstrukce budovy dočká restaurování. Podle odborníků se jedná o výjimečné dílo v celém Česku.

Vlakové nádraží Petrov u Strážnice poslední lednové pondělí roku 2024

VIDEO: Unikátní nádraží v Petrově je na prodej. Kupující dá přes pět milionů

Šanci koupit si symbolický klíč od Petrova na Hodonínsku má ten, kdo zaplatí aspoň pět milionů a sto tisíc korun. K tomu je navíc okolní pozemek, vedlejší domek pro bydlení i výhled na památkovou rezervaci vinných sklepů Plže. A jako bonus přímo pod okny zastavují osobní vlaky, které pendlují mezi Hodonínem a Veselí na Moravou.

Umělecky cennou oponu kulturního domu v Zábřehu čeká restaurování. Na snímku jednatel Zábřežské kulturní Zdeněk David.

V socialistickém kulturáku v Zábřehu odhalili unikát. Cennou oponu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Desítky let ji měly na očích generace Zábřežanů, donedávna však nikdo netušil, že hledí na cenné umělecké dílo. Opona zábřežského kulturního domu se během rekonstrukce budovy dočká restaurování. Podle odborníků se jedná o výjimečné dílo v celém Česku.

Bugatky a sraz vozů Porsche na Výstavišti Kroměříž, 19. srpna 2023.

PŘEHLEDNĚ: Plán akcí v roce 2024 na Výstavišti Kroměříž. Co si nenechat ujít?

Více než padesát akcí připravuje pro rok 2024 Výstaviště Kroměříž. Kromě tradiční zahrádkářské Florie nechybí ani další stálice. A návštěvníci se mohou těšit také na řadu novinek – Americký sen, Grand Prix, Chutě Zlínského kraje a další. Co všechno letos v Kroměříži chystají, najdete v přehledném plánu akcí, který Deník přináší níže.

Prodej zmrzliny v Londýně v roce 1927

Navždy změnil léto. Zmrzlinový kornout vznikl v zimě a díky neukázněným lidem

Byl prosinec mimořádně kruté zimy roku 1903, při níž sužovaly Spojené státy americké sněhové vánice i ledový vítr. A právě v té době se zrodil jeden vynález, který od té doby až dodnes provází děti každé léto. Italoameričan Italo Marchiony si nechal 15. prosince 1903 patentovat přístroj na výrobu oplatkových zmrzlinových kornoutů.

Škoda Group k představení trolejbusu Škoda - Solaris 24 m.

Podívejte se: V Praze představili nejdelší trolejbus u nás, motory má z Plzně

Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) představil v úterý 21. listopadu vůz Škoda - Solaris 24m. Bateriový trolejbus, jehož pohon je ze Škody Transportation, propojí linku z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Praha se tak stane prvním městem v České republice, kde budou tyto nejdleší trolejbusy u nás jezdit.

Černé svědomí moci je novinka o tragickém osudu filmového scenáristy a režiséra, příbramského rodáka, Pavla Juráčka.

Černé svědomí moci zachycuje tragický osud scénaristy a režiséra Pavla Juráčka

Černé svědomí moci je novinka o tragickém osudu filmového scenáristy a režiséra, příbramského rodáka, Pavla Juráčka (1935 – 1989), jedné z předních osobností „zlatých šedesátých“ minulého století, potažmo české kinematografie vůbec. Teprve teď, po čtyřiatřiceti letech od jeho úmrtí, je možné se v plné šíři seznámit s triskním životem této výrazné filmové osobnosti. Teprve teď mohou ti, kterým zůstalo jeho jméno v paměti či ho mají v podvědomí podvědomí, naplno nahlédnout do života člověka, který se znelíbil státní moci.

Muzeum patří mezi deset nejstarších institucí tohoto typu na světě.

VIDEO: Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví velké výročí novou výstavou

Po premiéře v Miláně a uvedení na Pražském hradě se vrací výstava českého skla, porcelánu a keramiky s názvem Made by Fire do Moravské galerie v Brně, z jejíhož popudu vznikla. Návštěvníky láká například na nevšední inscenaci, ve které můžou buď hodit keramickým talířkem o zeď, nebo si jej odnést domů jako suvenýr. Výstavu zahájí galerie u příležitosti oslav sto padesátého výročí Uměleckoprůmyslového muzea.

Walt Disney na jedné z posledních fotografií z roku 1966.

Operace počká, řekl Walt Disney a zapálil si. Za pár týdnů zemřel

Zkraje roku 1964 začal být Walt Disney, jehož společnost The Walt Disney Studios letos oslavuje 100 let od svého vzniku, častěji nevrlý než dříve. Byl to signál, že je u konce fyzických sil. Kouřil dvě až tři desítky cigaret denně a pracoval dlouho do noci, mimo jiné na televizních pořadech pro ABC, ustavičně něco nového vymýšlel. O odpočinku nechtěl slyšet. Jeho novou hračkou byl robot. Budoucí atrakce Disneylandu Abraham Lincoln.

Generální ředitel společnosti ABF Martin František Přívětivý.

Šéf PVA Letňany: Naše veletrhy chceme vyvážet do Evropy

Martin František Přívětivý je poslední rok generálním ředitelem společnosti ABF, před tím zde byl výkonným ředitelem a v různých funkcích působí ve firmě od roku 2011. Na starosti má mimo jiné veletržní areál v Letňanech nebo několik desítek veletrhů v něm

Na návštěvě v Kunovicích.  Výroba L410 v Aircraft Industries

Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě, projevily se protiruské sankce

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě 213,2 milionu korun, o rok dříve vykázal zisk přes 54 milionů korun. Hospodaření podniku v roce 2022 zásadně ovlivnily protiruské sankce, před válkou na Ukrajině byl pro něj ruský trh stěžejní. Společnosti meziročně výrazně klesly také tržby. Zatímco předloni utržila z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží téměř 1,782 miliardy korun, loni to bylo zhruba 527,9 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.

Mozaika v dvoraně kina Bio Central.

Hradečáci rozluštili záhadu mozaiky v kině i vítězného klavíru z Expa 58

/FOTO/ V každé správné kriminálce vloží na konci detektiv do mozaiky poslední kamínek k rozřešení záhady. V případě nástěnné výzdoby, která léta vítá návštěvníky hradeckého kina Bio Central, se tento příměr hodí dokonale. Jen s tím rozdílem, že po mnoha desetiletích bylo konečně odhaleno tajemství nejen mozaiky a jejího autora, ale i jeho díla, které chválil celý svět při návštěvě československého pavilonu na světové výstavě Expo 58.

Motocykly z propagační jízdy Národního technického muzea zaparkované před motocyklovým muzeem v Křivoklátu.

Tuning, drifting, rally. A veterány i motorky. Víkend nabízí další motoakce

Příznivé počasí trochu prodloužilo sezónu motorkářů, veteránistů a dvoustopých i čtyřstopých vozidel vůbec. Auto-moto akce teď ale na pár měsíců utichnou. Stále však jsou takové, na které se můžete od pátku 27. října do neděle 29. října vypravit a obdivovat krásu aut a motorek. Kam, zjistíte v našem tradičním přehledu.

Hostem podcastu Deníku Na slovíčko s krajem je hejtman Jan Krkoška.

PODCAST: S hejtmanem MS kraje Krkoškou o bydlení, školství i Hydrogen Valley

Jaké plány má Moravskoslezský kraj s využitím vodíkových technologií? Jaké plochy nabízí investorům pro výstavbu bydlení? A jsou zdejší střední školy připraveny na to, že by uchazeči o studium mohli podávat nově tři přihlášky elektronicky? Na tyto a mnohé další otázky odpovídal v dalším díle video podcastu Deníku Na slovíčko s krajem hejtman Jan Krkoška.

Veletrh hraček, her a potřeb pro děti.

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

Veletrh hraček, her a potřeb pro děti

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

V Lipníku nad Bečvou začala ve čtvrtek tradiční výstava Kov ve městě. Foto: Se souhlasem Městského úřadu v Lipníku nad Bečvou

Město Lipník nad Bečvou koupí plastiku, která je součástí výstavy Kov ve městě

Výstava Kov ve městě zdobí už od poloviny června Masarykovo náměstí v Lipníku nad Bečvou a přilehlá prostranství. Letos na ní mohli návštěvníci obdivovat skulptury olomouckého akademického sochaře Jana Dostála, který představil rozměrné abstraktivní sochy. Jednu z nich, plastiku s názvem Jin Jang, se rozhodlo město Lipník od autora odkoupit.

Volnočas Expo 2023 v Domě kultury v Mladé Boleslavi.

Hokej, tanec i šachy. Nabídka kroužků a oddílů přilákala stovky rodičů s dětmi

/FOTO, VIDEO/ Podruhé se těsně před začátkem školního roku uskutečnila v Mladé Boleslavi akce s názvem Volnočas Expo. Zástupci téměř všech boleslavských sportovních oddílů, kroužků a volnočasových aktivit tam nabídli dětem zapojení do svých týmů a využití času stráveného mimo školní lavice. U stánků v Domě kultury, kde se akce uskutečnila, bylo plno.