Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Léta se ukrýval jen v potrubí, které rozvádí termální vodu do karlovarských lázeňských hotelů. Teď je známý i ve světě. Řeč je o karlovarském vřídlovci.

Karlovarský Vřídlovec obletěl celý svět, Vary lákají na exkurzi v podzemí

Léta se ukrýval jen v potrubí, které rozvádí termální vodu do karlovarských lázeňských hotelů. Teď je známý i ve světě. Je to karlovarský vřídlovec. Tato, na první pohled nenápadná odrůda aragonitu, nacestovala tisíce kilometrů i do vzdálené Dubaje, kde se letos stala součástí světové výstavy Expo 2020. Obřímu úspěchu ale předcházela dlouhá cesta.

Expo Týn 2022

Sochy Tomáše Medka a linoryt najdete na Expo Týn 2022

EXPO Týn 2022 nabízí od 1. července letní výstavu grafik od účastníku Sympozia drobné grafiky, informoval Miroslav Bžoch. "Letos tvořili hlavně v technice barevného linorytu a bude zajímavé sledovat, jak různě se dá v této technice pracovat. Výstavu 2D prací doprovodí sochařské dílo Tomáše Medka. Na vernisáži vystoupila kapela Nepochopíš," vypráví Miroslav Bžoch, kterému děkujeme za příspěvek. 

Muzeum fantastických iluzí je otevřeno každý den.

Tipy na pondělí 4. července

Je tu první červencové pondělí letošního roku. Zpestříte si ho účastí na nějaké zajímavé akci? Podívejte se níže na pár našich tipů.

Revoluce ve vzdušném prostoru. Lovec odchytí každého narušitele.

Lovec dronů Eagle.One: otestovali ho ve věznici na Vysočině, podívejte se

Nepotřebuje jíst, pít, ani odpočívat. Nepolevuje v pozornosti, neváhá, nechybuje. Jakmile se v jeho rajónu objeví narušitel, rozpozná jej, vzlétne, rozprostře sítě a jako dravec jej zneškodní. Revolučního lovce dronů s označením Eagle.One představili ve středu pražští vědci a inženýři ve spolupráci s vězeňskou službou a konsorciem firem ve věznici v Rapoticích na Třebíčsku.

Burza sběratelů sportovních kartiček a suvenýrů Excpo 2022 již potřetí v pardubické Enteria aréně.

Kartičky, dresy, puky... Pardubice hostily akci sběratelů sportovních suvenýrů

/FOTOGALERIE/ Suvenýry, autogramiáda, kartičky, dresy, puky i charitativní akce. To vše nabídla enteria arena, která hostila Czech EXPO- burzu sportovních karet a suvenýrů. Pro velké i malé sportovní fanoušky je tato unikátní akce příležitostí setkání s dalšími sběrateli, ale také s jejich oblíbenci a sportovními idoly. 

Hasicí přístroj Amplla získal na soutěži iF Design Award v Berlíně v květnu roku 2022 zlaté ocenění. Hitem se stal i na Expu v Dubaji.

Za hasicí přístroj získal cenu v Berlíně. Z českých zástupců uspěl jediný

Český designér a architekt Přemysl Kokeš sklízí úspěchy ve světě, jeho hasicí přístroj Amplla získal na soutěži iF Design Award v Berlíně letos v květnu zlaté ocenění. V konkurenci jedenácti tisíc přihlášek se probojoval mezi pětadvacet nejlepších výrobků za posledních pět let. Hitem se stal i na Expu v Dubaji.

V Letňanech se koná jednodenní festival Prague Rocks, s hlavními hvězdami Metallicou.

Tipy na středu 22. června

Už víte, jak si zpestříte dnešní den? Podívejte se na pár zajímavých akcí, které se 22. června v Praze konají.

První oficiální setkání s novým trenérem Baníku Pavlem Vrbou, 16. června 2022 v Ostravě.

Vrba měl v Baníku hereckou premiéru. Jen kompars, smál se. Jak to bylo s vodkou?

/FOTOGALERIE/ Když fotbalový Baník Ostrava v sobotu 14. května odhalil, že jeho novým trenérem bude fanoušky vzývaný Pavel Vrba, stalo se tak prostřednictvím povedeného videa, v němž nebylo dlouho úplně jasné, že jde zrovna o bývalého kouče českého národního týmu. Dokonce pak část veřejnosti i novinářů si myslela, že si v klipu objednává vodku.

První oficiální setkání s novým trenérem Baníku Pavlem Vrbou.

Vrba: Ve Spartě jsem byl unavený. Pokud se nedaří, tak to na vás padá

/ROZHOVOR/ Odpočatý, usměvavý a v dobré náladě. Měsíc od svého jmenování a dva dny před startem letní přípravy předstoupil ve čtvrtek po poledni Pavel Vrba, nový trenér fotbalistů Baníku Ostrava, před novináře. A podle svých slov se cítil dobře. „Vracím se po 18 letech, spousta věcí se změnila, spousta věcí je jiných, ale Ostrava je Ostrava. Vždy byla svá a věřím, že zažiji to, co jsem tu prožíval při svém posledním angažmá. Už se na to těším,“ prohlásil při svém úvodním slově osmapadesátiletý kouč v prostorách výstavy Baník Expo v Dolní oblasti Vítkovic.

První oficiální setkání s novým trenérem Baníku Pavlem Vrbou, 16. června 2022 v Ostravě.

Vrba o Spartě, Baníku i ambicích: Cíl? Chci naplnit stadion v Ostravě fanoušky

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Odpočatý, usměvavý a v dobré náladě. Měsíc od svého jmenování a dva dny před startem letní přípravy předstoupil ve čtvrtek po poledni Pavel Vrba, nový trenér fotbalistů Baníku Ostrava, před novináře. A podle svých slov se cítil dobře. „Vracím se po 18 letech, spousta věcí se změnila, spousta věcí je jiných, ale Ostrava je Ostrava. Vždy byla svá a věřím, že zažiji to, co jsem tu prožíval při svém posledním angažmá. Už se na to těším,“ prohlásil při svém úvodním slově osmapadesátiletý kouč v prostorách výstavy Baník Expo v Dolní oblasti Vítkovic.

Moravia Sport Expo

Největší sportovní veletrh. Výstaviště Flora hostí Moravia Sport Expo

Možnost vyzkoušet si různé druhy sportu, poradit se při výběru toho nejvhodnějšího pro svého potomka nebo si nechat od profesionálů doporučit ideální sportovní vybavení či výživu. To všechno nabídne letošní veletrh sportovních potřeb a vybavení Moravia Sport Expo. Probíhat bude v pátek 17. a sobotu 18. června na výstavišti Flora v Olomouci.

Jakub Skočdopole má rád lidi, pořádá akce nejen pro děti.

Organizace akcí je pro mě vášní, říká bavič z Polné. Udělal rekordní špagetu

Dechberoucí záležitost. Tak hovoří Jakub Skočdopole o velkolepé živelné show Magická Fontána, která měla loni po třech letech příprav premiéru. Byla to oslava sto třiceti let Křižíkovy fontány na holešovickém výstavišti v Praze. „Červencová premiéra byla v den narozenin Františka Křižíka, v rámci výročí 130 let výstaviště. Měli jsme sedm repríz a každou zhlédlo bezmála tisíc diváků. Při ceně vstupenky v průměru tisíc korun nás to u nového představení, v době bez zahraničních turistů, mile překvapilo,“ glosuje svou vděčnost člen produkčního týmu.

Nová česká komedie Vyšehrad: Fylm je na Strahově k vidění v úterý večer.

Tipy na úterý 7. června

Máte plány, jak si zpestřit tento den? Pokud ne, podívejte se níže, třeba vám pár našich tipů rozhodování usnadní.

Kuchař roku Lukáš Čížek z Vrchlabí.

Kuchař roku je z Vrchlabí, Lukáš Čížek získal titul díky menu s telecím a koprem

Majitel a šéfkuchař restaurantu Farma - Steak and Fish ve Vrchlabí Lukáš Čížek zvítězil v soutěži Kuchař roku při největší gastronomické události roku - veletrhu Bidfood Expo. Jeho tříchodové menu přesvědčilo porotu technologicky dokonale zvládnutým postupem přípravy a skvělým zpracováním. Soutěž o Kuchaře a Cukráře roku pořádala Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve veletržním areálu výstaviště Letňany.

Bezbolestné hoření ruky, nedoporučuje se zkoušet doma. Ruka se před tím ponoří do lavůrku s vodou, jarem a propan-butanem.

OBRAZEM: 'Děti, kdo chce podpálit?' Do Prahy se vrátil Veletrh vědy

Po dvouleté covidové pauze se vrátil na výstaviště v pražských Letňanech Veletrh vědy. Zdejší obří haly nabízí od čtvrtka 3. do soboty 4. června efektní show, přednášky, workshopy pro děti i dospělé a tisíce exponátů od stovky vystavovatelů z řad vysokých škol a vědeckých institucí.

Bezbolestné hoření ruky, nedoporučuje se zkoušet doma. Ruka se před tím ponoří do lavůrku s vodou, jarem a propan-butanem.

OBRAZEM: Veletrh vědy je zpět. Představil ohňovou show i ženu z doby bronzové

Po dvouleté covidové pauze se vrátil na výstaviště v pražských Letňanech Veletrh vědy. Zdejší obří haly nabízí od čtvrtka 3. června do soboty 4. června efektní show, přednášky, workshopy pro děti i dospělé a tisíce exponátů od stovky vystavovatelů z řad vysokých škol a vědeckých institucí.  

Výstava stanů se chystá na svůj 25. ročník.

Začíná 25. ročník Výstavy stanů, loňskému požáru navzdory

Od 7. června do 31. července 2022 proběhne na Výstavišti v Praze - Letňanech už 25. ročník Výstavy stanů. Na poloviční ploše a v novém formátu, přesto stále největší akci svého druhu ve střední Evropě pořádá e-shop s outdoorovým zbožím 4camping.cz.

Ilustrační foto

V Meziříčí se nepůjde spát. Muzejní noc láká na bohatý program

Řadu důvodů proč nejít spát nabídne v pátek večer zájemcům tradiční Meziříčská muzejní noc. Pracovníci kulturních institucí působících ve Valašském Meziříčí připravili pro účastníky happeningu zajímavé putování po městě okořeněné bohatým doprovodným programem. Meziříčí se do celorepublikového festivalu Muzejních nocí zapojí už podvanácté.

Vermikompostárna Florium vyrábí žížalí hnojivo i vermikompostéry, nádoby určené ke kompostování domácího organického odpadu pomocí žížal, 27. dubna 2022, Ostrov u Prachatic. Na snímku je jednatelka firmy Šárka Jakešová.

Jak pěstovat rostliny i v poušti? Jihočeská firma našla řešení za pomoci žížal

Firma Florium z Prachaticka, která vyrábí žížalí hnojivo, představila v českém pavilonu výstavy Expo v arabské Dubaji návrh, jak i pomocí žížal pěstovat na poušti v písku rostliny. Jde o společný projekt s Botanickým ústavem Akademie věd ČR. Firma spolupracuje také s Univerzitou Karlovou. Testuje také, jak díky žížalám odbourávat škodliviny z kalů odpadních vod. Ročně vyrobí až 10.000 litrů organického hnojiva.

Momentky z festivalu Erofest 2022 na výstavišti v Letňanech.

Nahá těla, vzrušení a všudypřítomná erotika. Nahlédněte pod sukni Erofestu

/FOTOGALERIE/ Erotický veletrh se konal o víkendu na výstavišti PVA EXPO v Praze - Letňanech. Návštěvníci mohli vidět nabídku různých produktů a služeb, krásné modelky a hostesky, fotografování s modelkami a hosteskami. Na pódiu proběhla módní přehlídka návrhářky Kirsten Vaams, soutěž Miss Fitness, živá vystoupení různých umělkyň a umělců.

Momentky z festivalu Erofest 2022 na výstavišti v Letňanech.

Nahá těla, vzrušení a všudypřítomná erotika. Nahlédněte pod sukni Erofestu

/FOTOGALERIE/ Erotický veletrh se konal o víkendu na výstavišti PVA EXPO v Praze - Letňanech. Návštěvníci mohli vidět nabídku různých produktů a služeb, krásné modelky a hostesky, fotografování s modelkami a hosteskami. Na pódiu proběhla módní přehlídka návrhářky Kirsten Vaams, soutěž Miss Fitness, živá vystoupení různých umělkyň a umělců.

Momentky z festivalu Erofest 2022 na výstavišti v Letňanech.

Nahá těla, vzrušení a všudypřítomná erotika. Nahlédněte pod sukni Erofestu

/FOTOGALERIE/ Erotický veletrh se konal o víkendu na výstavišti PVA EXPO v Praze - Letňanech. Návštěvníci mohli vidět nabídku různých produktů a služeb, krásné modelky a hostesky, fotografování s modelkami a hosteskami. Na pódiu proběhla módní přehlídka návrhářky Kirsten Vaams, soutěž Miss Fitness, živá vystoupení různých umělkyň a umělců.

Momentky z festivalu Erofest 2022 na výstavišti v Letňanech.

Nahá těla, vzrušení a všudypřítomná erotika. Nahlédněte pod sukni Erofestu

/FOTOGALERIE/ Erotický veletrh se konal o víkendu na výstavišti PVA EXPO v Praze - Letňanech. Návštěvníci mohli vidět nabídku různých produktů a služeb, krásné modelky a hostesky, fotografování s modelkami a hosteskami. Na pódiu proběhla módní přehlídka návrhářky Kirsten Vaams, soutěž Miss Fitness, živá vystoupení různých umělkyň a umělců.

Štěpánka Saadouni.

Mámo, zatop

Pan Švestka z Vysočiny vždycky poslouchal vrchnost. S uchem u rádia a nosem na obrazovce poslechl výzvu vlády a senátora Pavla Fischera, aby si Češi přestali přetápět, protože tím podporují Putina.