Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Kateřina Nováková, vedoucí projektu PetMat, prezentovala 20. dubna v Praze výsledky tříletého výzkumu v oblasti sekundárního využití plastu a jeho přeměny v užitou architekturu.

Vědci z ČVUT vyvinuli cihlu z recyklovatelného plastu

Praha - Tým vědců pod vedením architekta Ladislava Lábuse z Fakulty architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) vyvinul v rámci projektu Petmat cihlu z recyklovatelného plastu. Vznikla technologií vyfukování, která patří k nejefektivnějším formám zpracování plastu. Cihlu ve čtvrtek na tiskové konferenci představili novinářům členové týmu. Díky moderním technologiím se plast může stát materiálem pro další zpracování, řekl Ladislav Lábus.

Desetibojař Roman Šebrle.

Na start půlmaratonu se postaví i Šebrle, pomýšlí na čas pod 1:40

Nejen elitní světoví a tuzemští vytrvalci, ale i rekreační běžci z řad známých osobností budou mezi jedenácti a půl tisíci účastníky pražského půlmaratonu. Na jeho start se v sobotu postaví například olympijský vítěz v desetiboji z roku 2004 Roman Šebrle. Pomýšlí na čas pod hodinu a 40 minut.

Eva Vrabcová-Nývltová.

Pražský půlmaraton se blíží. Vrabcovou láká zaběhnout český rekord

Praha - Běžecké jaro je v plném proudu. První vrchol sezony pro mnohé vyznavače aktivního pohybu přichází právě za týden, kdy se za účasti závodníků světové elity uskuteční 19. ročník Sportisimo 1/2 Maratonu Praha. Organizátoři závodu na 21,0975 kilometru by se díky účasti rychlých Afričanů rádi dočkali překonání traťových rekordů. Od českých špiček se v pražských ulicích dají očekávat pokusy o zlomení jejich nejrychlejších časů. Cílem většiny z 11 500 účastníků bude překonat sám sebe.

Autor knížky Zašovské kytičky Richard Sobotka.

Richard Sobotka: Návod k háčkování byl pro mě sci-fi

ROZHOVOR / Rodák ze Zašové, spisovatel, historik a publicista dvaaosmdesátiletý Richard Sobotka při příležitosti stého výročí narození Milady Jaroňové, tvůrkyně zašovských kytiček, znovuobnovil a rozšířil svou publikaci Zašovské kytičky.

Veletrh Jobs Expo.

Na pražském Výstavišti se koná dvoudenní pracovní veletrh

Praha - Na Výstavišti v pražských Holešovicích se dnes koná sedmý ročník mezinárodního veletrhu pracovních příležitostí Jobs Expo. Je určen především lidem, kteří hledají práci, uvažují o změně zaměstnání nebo chtějí zvýšit svoji kvalifikaci. Zastoupeny budou soukromé firmy, zástupci státní správy či personálních agentur. Souběžně se koná také jazykový a vzdělávací veletrh Lingua Show 2017. Oba veletrhy trvají do pátku a vstupné na ně je zdarma.

Motosalon v Praze.

Motosalon v Praze se vydařil. Návštěvníkům se představily všechny velké značky

Praha - Osmý ročník mezinárodního veletrhu motocyklů, čtyřkolek, příslušenství a oblečení Motosalon se letos konal v pražských Letňanech, kam se od 2. do 5. 3. 2017 vypravili všichni milovníci jedné stopy a zahájili tak další motorkářskou sezónu. Na akci, kterou pořádala společnost Veletrhy Brno v areálu PVA EXPO PRAHA, přišlo podle prvních odhadů více než 56 tisíc návštěvníků. Nejvíce návštěvníků dorazilo klasicky v sobotu, kdy prošlo výstavištěm téměř 26 tisíc motocyklových fanoušků. V tiskovém středisku se akreditovalo 234 novinářů.

Udělování výročních cen města za rok 2016 ve Vysokém Mýtě.

OBRAZEM: Kujebu má doma i karikaturista Simon

Vysoké Mýto - Výroční ceny za rok 2016 znají své majitele. Slavnostní galavečer udílení výročních cen města Vysokého Mýta se konal v Šemberově divadle ve čtvrtek večer. Rozdáno bylo celkem jedenáct cen. Mezi oceněnými byli například karikaturista roku Marek Simon, atletka Zdeňka Seidlová, tým dobrovolníků festivalu Hudba pomáhá či místní pěvecký sbor Otakar.

Retro na scénu

Retro na scénu

Chladný minimalismus, který se těšil oblibě na přelomu milénia, už netáhne tolik jako dřív. Své zastánce sice má pořád a rozhodně mu zůstanou, ale stále více lidí chce od designu interiérů různorodost, volnost a zábavu.

Ilustrační foto

Vláda dnes projedná ošetřovatelské volno nebo insolvence

Zavedení placeného ošetřovatelského volna pro příbuzné lidí s vážnou nemocí či novelu rozšiřující možnost oddlužení probere na svém dnešním jednání vláda. Ministři vyslechnou i zprávu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o hackerském útoku na jeho resort a budou se zabývat návrhem ministra pro lidská práva, který řeší ochranu oznamovatelů korupčního jednání.

Zasedání zastupitelů Litoměřic 2. února 2017

Zastupitelé chtějí výstaviště Zahradu Čech zachránit

Litoměřice – Tradici výstavnictví a značku Zahrada Čech chtějí litoměřičtí zastupitelé zachovat. Shodli s také na tom, že udělají vše pro to, aby letošní již zveřejněný kalendář akcí na výstavišti byl dodržen.

Požár v areálu výstaviště v Letňanech.

Páteční požár stánků v Letňanech způsobil škodu do deseti milionů

Praha /FOTOGALERIE/ - Páteční požár stánků s občerstvením na výstavišti v Praze Letňanech způsobil předběžnou škodu osm až deset milionů korun. V sobotu to řekl obchodní a marketingový ředitel provozovatele výstaviště František Martin Přívětivý. Oheň, který vznikl při práci s propanbutanovou lahví, podle něj zničil dva stánky včetně vybavení, okolní sezení a fasádu přilehlých veletržních hal. Dva muži byli při požáru lehce zraněni.

Požár na výstavišti v Letňanech.

Na výstavišti v Praze Letňanech hořely stánky, dva lidé byli zraněni

Praha - Na výstavišti v Praze - Letňanech v pátek hořely stánky s občerstvením. Požár vznikl při výměně propanbutanové lahve, několik dalších následně explodovalo. Hasiči zhruba po 40 minutách požár dostali pod kontrolu, dva ze šesti stánků ale oheň zničil. Informoval o tom velitel zásahu Miloš Němec a obchodní a marketingový ředitel provozovatele výstaviště František Martin Přívětivý. Dva lidé ze stánku byli lehce popáleni, zhruba 200 lidí z blízké haly bylo preventivně evakuováno.

Požár na výstavišti v Letňanech.

Na výstavišti v Praze Letňanech hořely stánky, dva lidé byli zraněni

Praha /FOTOGALERIE/ - Na výstavišti v Praze - Letňanech v pátek hořely stánky s občerstvením. Požár vznikl při výměně propanbutanové lahve, několik dalších následně explodovalo. Hasiči zhruba po 40 minutách požár dostali pod kontrolu, dva ze šesti stánků ale oheň zničil. Informoval o tom velitel zásahu Miloš Němec a obchodní a marketingový ředitel provozovatele výstaviště František Martin Přívětivý. Dva lidé ze stánku byli lehce popáleni, zhruba 200 lidí z blízké haly bylo preventivně evakuováno.

Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Ilustrační foto.

Univerzita Pardubice na veletrhu v Praze

Pardubice – Během středy a čtvrtka přiblíží Univerzita Pardubice zájemcům možnosti vysokoškolského studia na svých sedmi fakultách na Veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Praha 2017.

Model českého pavilonu Expo 2015 v Miláně

Do sbírek technického muzea přibyl model českého pavilonu Expo 2015

Praha /VIDEOGALERIE/ - Do sbírek Národního technického muzea (NTM) v Praze v úterý přibyl model českého pavilonu ze světové výstavy Expo 2015 v Miláně, k vidění bude v expozici Architektury, stavitelství a designu. Novináře o tom v úterý informoval generální ředitel NTM Karel Ksandr. Pavilon vytvořili brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof a na Expu získal bronzovou medaili za architekturu. Jeho model v měřítku jedna ku padesáti o rozměrech 1400 krát 500 milimetrů byl vyroben z plastu, dřeva a papíru.

Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Ilustrační foto.

Cesta za vzděláním může mít i podobu čísla 758

Praha – Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus, jehož již desátý ročník se od středy do čtvrtka koná ve veletržním areálu PVA Expo Praha v Letňanech, by měl být od metra snáze dostupný i návštěvníkům s horší pohyblivostí.

Oslavy příchodu nového roku v Dubaji.

Dubajská ekonomika zpomaluje kvůli nízkým cenám ropy

Dubaj - Tempo růstu ekonomiky emirátu Dubaj loni zpomalilo kvůli nízkým cenám ropy a stagnujícímu globálnímu obchodu. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 2,7 procenta po růstu o čtyři procenta v roce 2015. V letošním roce však vláda očekává mírné oživení a HDP se má zvýšit o 3,1 procenta.

Češi mohou nově od začátku tohoto roku pobývat v Kazachstánu až po 30 dní bez víza.

Vycestovat na Expo 2017 do Kazachstánu? Češi na 30 dní bez víza

Praha/Astana - Češi mohou nově od začátku tohoto roku pobývat v Kazachstánu až po 30 dní bez víza. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí. Na delší pobyty v této středoasijské zemi si ale čeští občané nadále vízum musí vyřizovat. Podle serveru E15.cz chce Kazachstán uvolněním vízové povinnosti ulehčit Čechům návštěvu světové výstavy Expo 2017, která se koná v kazašské Astaně od června.

Scéna Národního divadla marionet.

Korejští loutkoherci vystoupí v Národním divadle marionet

Praha - Ve čtvrtek 12. ledna vystoupí v pražském Národním divadle marionet v Žatecké ulici dvojice korejských loutkoherců z divadla Puzzle s představením nazvaným Kamarád z ostrova Sindol. Příběh putování dvou kamarádů po mytickém ostrově je určen dětem od sedmi let, originálním zpracováním a poetikou potěší ale i starší diváky. V pondělí to sdělil zástupce divadla Jan Blinka.

Jaromír Bilka a Adam Novák ze Střední odborné školy a Gymnázia Staré Město se díky své práci na šestistranné lavičce z modřínu vyšplhali v celostátní soutěži truhlářů SUPO 2016 na skvělé třetí místo.

Mladí truhláři ze Starého Města jsou třetí nejlepší v republice

Staré Město – Tradičně vysokou kvalitu staroměstských truhlářů potvrdili svým výsledkem na sklonku minulého roku v celostátní Soutěžní přehlídce stavební řemesel SUSO 2016 žáci Střední odborné školy a gymnázia Staré Město. Dvoučlenný tým ve složení Jaromír Bilka a Adam Novák totiž ve finále soutěže v areálu PVA EXPO Praha obsadili v kategorii truhlář bronzovou příčku. Nebylo to přitom poprvé, co žáci této školy v soutěži bodovali. Před devíti lety ji staroměstský pár vyhrál.

Miloš Zeman

Zeman by mohl příští rok jet do Mexika, Vietnamu či Jižní Koreje

Praha - Prezident Miloš Zeman by v příštím roce mohl navštívit několik zemí Jižní a Střední Ameriky, Jižní Koreu nebo Vietnam. Chce se zúčastnit zahájení výstavy Expo Astana v Kazachstánu, summitu NATO nebo valného shromáždění OSN. Řekl to ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Program návštěv Zemana v zahraničí podle něj bude záležet na březnovém rozhodnutí prezidenta, zda se bude či nebude opětovně ucházet o prezidentský úřad.

Zdeněk Miler, autor Krtečka.

Na půvabném Krtečkovi Zdeňka Milera vyrůstají děti už 60 let

Praha - Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, a další půvabné postavičky dal světu Zdeněk Miler. Výtvarník, animátor a režisér, od jehož úmrtí uplyne ve středu pět let, celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými laskavými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Jeho tvorba sklízela ceny na zahraničních i domácích festivalech.

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.

Zaorálek předal v Astaně Nazarbajevovi Zemanův dopis

Astana - Dopis prezidenta Miloše Zemana předal v kazašské metropoli Astaně prezidentu Nursultanu Nazarbajevovi český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle agentury AKIpress Zeman v dopisu potvrzuje, že příští rok navštíví zahájení výstavy Expo 2017 v kazašském hlavním městě. Hlavním tématem výstavy, která potrvá od června do září, bude energetika.

Kinosál. Ilustrační snímek.

Za 120 let prošel film ohromujícím pokrokem

Praha - Film, jeho natáčení a promítání prošly během 120letého vývoje mnoha změnami - od blikajících němých černobílých obrázků malého formátu až po superprojekce s prostorovým obrazem i zvukem na obřích plátnech IMAX. Změnou byl i širokoúhlý formát obrazu; první takové představení v Praze se uskutečnilo před 60 lety v kině Alfa.

Detail kresby od  Inky Delevové

ArcusGallery představí dílo Inky Delevové

Kutná Hora - Vernisáží bude v prostorách galerie ArcusGallery ve čtvrtek 10. listopadu od 18:00 hodin zahájena výstava obrazů výtvarnice, malířky, básnířky a spisovatelky Inky Delevové příznačně nazvaná Podzimní snění.

 Český rekord v počtu lidí, kteří tančí ve stejný čas na jednom místě totožnou choreografii, v sobotu padl na veletrhu Dance Life Expo v Brně. Zapojilo se 1577 tanečníků.

Na veletrhu v Brně padl taneční rekord, zapojilo se 1577 lidí

Brno – Český rekord v počtu lidí, kteří tančí ve stejný čas na jednom místě totožnou choreografii, v sobotu padl na veletrhu Dance Life Expo v Brně. Zapojilo se 1577 tanečníků v choreografii na skladbu Michaela Jacksona Smooth Criminal. Loni jich bylo 1216, o rok dříve zhruba 750, pokaždé na jinou hudbu.

Ilustrační foto

Tipy, co dělat o víkendu v regionu

Loutkové divadlo, soutěžní jízda na tobogánu nebo den plný strašidel. První listopadový víkend přinese v regionu zajímavé akce pro děti i dospělé.

Ilustrační foto.

Svatbu jako v pohádce si lidé v sobotu užili na kroměřížském výstavišti

Kroměříž – Snad každá holčička už od útlého dětství sní o dni, kdy se stane princeznou a začne svou životní pohádku s vyvoleným princem. Jak by takový den mohl vypadat, se nejen budoucí nevěsty přišly inspirovat v sobotu na výstaviště v Kroměříži. Konal se tam svatební veletrh EXPO aneb Svatba jako v pohádce. Již třináctý ročník lákal nejen na svatební šaty a slavnostní tabule. Na své si přišli i milovníci dobrého jídla.

Instalace prosklených kontejnerů na jihlavském náměstí.

V prosklených kontejnerech představí historii

Jihlava - V horní části jihlavského Masarykova náměstí včera přibyly prosklené kontejnery, v nichž organizátoři Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava představí svou dvacetiletou historii.

Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi v prostorách Národního zemědělského muzea v Praze na Letné.

Národní zemědělské muzeum zakončilo letošní Farmářské slavnosti

Praha /FOTOGALERIE/ - Poslední z pěti akcí Farmářských slavností pro rodiny s dětmi 2016 se konala v sobotu v prostorách Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Návštěvníci mohli vidět tři nové expozice muzea a užít si skvělý zábavně-naučný program, který připravilo Ministerstvo zemědělství ČR.