Kreativ

ŠTÍTEK: Světová výstava

Na nátěr přivaděčů padlo 10 tun barev.

Přivaděče vody na Orlíku dostaly po 55 letech nový nátěr

Solenice – Novým vnitřním nátěrem se od letošního léta pyšní přivaděče k turbínám prvního a druhého soustrojí vodní elektrárny Orlík. Po loňském nátěru „trojky“ a „čtyřky“ jsou tak poprvé za 55 let provozu největší české akumulační vodní elektrárny její přivaděče jako nové. 

Prezidentska koncernu Bracco Diana Bracco s papežem Františkem.

Jachta italské miliardářky šla ke dnu na francouzské Riviéře

Turisté na plážích v Antibes a Cagnes na západ od střediska Nice se minulý čtvrtek nestačili divit. Obzor jim „zkrášloval“ hustý dým stoupající z luxusní jachty dědičky italského farmaceutického koncernu. Loď šla i přes zásah záchranářů ke dnu.

Celostátní setkání mládeže na Svatém Kopečku.

Křesťanská mládež se prošla na Svatý Kopeček. Podívejte se

Poutí na Svatý Kopeček se vydali v pátek po obědě účastníci Celostátního setkání mládeže. Večer je tam čekal program a mše svatá. Sobotní část setkání je věnovaná rodinám, do Olomouce tak přijedou další návštěvníci, pořadatelé očekávají celkovou účast přes devět tisíc lidí.

Výroční výstava ke vzniku Československa příští rok se přiblížila. Organizátoři stylově představili podrobnosti z programu.

Expo představili stylově. Brňané se zapojí vlastními příběhy a fotkami

Brno /FOTOGALERIE/  – Výroční výstava v Brně bude. Přestože představitelé města stále nemají jisté, kdo by se na výroční výstavu ke sto letům od vzniku Československa složil, pokračují v plánování největší výstavní akce příštího roku. „Čekáme, zda nám přispějí vlády České a Slovenské republiky. Rozhodnutí může padnout čtvrtého září na jejich společném zasedání,“ řekl primátor Petr Vokřál.

Ilustrační fotografie.

Hradecký půlmaraton a maraton chystá již pátý ročník. Hlaste se!

Hradec Králové - Je neuvěřitelné, že největší sportovní akce východních Čech Olfincar Hradecký půlmaraton a ČSOB Maraton Hradec Králové, jehož se pravidelně účastní více než dva tisíce běžců všech úrovní a věku, odstartuje za necelé dva měsíce již do jubilejního pátého ročníku.

Celostátní setkání mládeže

Do Olomouce míří mladí křesťané z celého Česka

Přes šest tisíc mladých křesťanů míří do Olomouce. V úterý 15. srpna totiž ve městě startuje 6. Celostátní setkání mládeže. Dobrovolníci z celé České republiky setkání připravují už více než rok a přímo na místě je aktuálně více než sedm set mladých.

Elektrobus Perun ze ŠKODA Electric.

Na Expu v Astaně je také Plzeň

Astana, Plzeň – Až do neděle mohou návštěvníci mezinárodní specializované výstavy Expo 2017 v kazašské Astaně navštěvovat také český pavilon, ve kterém nechybí ani expozice Plzeňského kraje.

Momentky z Expa v Astaně.

Kuchaři z Benešova vaří při Expu v Astaně guláš z koniny

Benešov/Astana /FOTOGALERIE/ – Při světové výstavě Expo, která se až do 10. září koná v kazašské Astaně a jejímž hlavním tématem je Energie budoucnosti, se neztratili ani Benešáci. Tradicí českých pavilonů na Expu je kvalitní restaurace. Ta v Astaně se jmenuje Český les. 

FOTBALISTA. Organizátor volejbalového Vranovského léta Jiří Bílek hraje již dvacet let aktivně fotbal za rakouský KSV Röschitz a nadále by chtěl ve fotbale pokračovat i do budoucna.

Vranovské léto: Máme stálé sponzory a další se i hlásí, prohlašuje Bílek

Vranov nad Dyjí, Znojmo /ROZHOVOR/ - Volejbalové léto. Atraktivní sportovní událost konající se v malebném prostředí pláže vranovské přehrady ležící nedaleko Vranova nad Dyjí ohlásí letos již svůj osmačtyřicátý ročník a i v roce 2017 má na programu několik sportovních dnů a bohatý doprovodný program.

Ilustrační foto.

Expo v Brně bude. Nabídne i tanec a sport

Brno - Za 303 dnů si lidé na brněnském výstavišti užijí zahájení oslav sto let od vzniku Československa. Podporu akci za 150 milionů korun v úterý schválili brněnští zastupitelé. Z městské kasy půjde třetina peněz.

Na Jeleních Vrších to o víkendu opět žilo.

Jelení Vrchy hostily dva projekty

Jelení Vrchy - V sobotu se setkaly na Jeleních Vrších dva projekty - 2. Hiršperské slavnosti spolku Svobodný Hiršperk a Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu 2017 folklorního souboru Libín-S Prachatice.

Vratislav Mynář

Kancléř Mynář se přimluvil za firmu, jež má stavět v Kyrgyzstánu

Za zájmy české společnosti Liglass Trading CZ, která má v Kyrgyzstánu postavit a provozovat hydroelektrárny, se přimluvil prezidentův kancléř Vratislav Mynář u svého protějšku v kanceláři kyrgyzského prezidenta Sapara Isakova. Uvedl to dnes server Neovlivní.cz, který má k dispozici dopis, jejž Mynář loni v září v této věci zaslal Isakovovi. 

Výstaviště Zahrada Čech.

Nájemce Zahrady Čech zůstává

Litoměřice – Kalendář výstavních akcí na Zahradě Čech zůstane nezměněn. Společnost Zahrada Čech, v níž má poloviční podíl město, i nadále bude provozovat litoměřické výstaviště.

Hráz orlické přehrady.

Do útrob hráze se můžete podívat mimořádně večer

Písecko – V pátek večer se budou konat tradiční noční prohlídky vodní elektrárny u hráze orlické přehrady, která se nachází už ve Středočeském kraji. Návštěvníci nahlédnou i do vnitřních prostor hráze.

Dana Drábová.

Vláda posoudí změnu volebního zákona reagující na spor Drábové

Změnu volebního zákona, na jejímž základě by nově vysocí představitelé státních orgánů mohli být zároveň krajskými zastupiteli, dnes projedná vláda. Poslanecký návrh podporovaný ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) vznikl na základě sporu jeho úřadu o mandát předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ve středočeském zastupitelstvu. Pře vznikla kvůli odlišnému znění volebního a služebního zákona, Drábová se funkce zastupitelky vzdala po slibu vrcholných politiků, že zákon změní.

Alena Činčerová

Alena Činčerová: Wichterle nemohl prodat čočky, táta Kinoautomat

/ROZHOVOR, VIDEO/ Vpustit polonahou dámu do svého bytu, či nevpustit? Dilema, které znovu řeší diváci v legendárním Kinoautomatu Radúze Činčery. Prvního interaktivního kina, které letos slaví padesátku a o něž s láskou pečuje autorova dcera Alena Činčerová.

Prezident České republiky Miloš Zeman.

Zeman odletěl na návštěvu Vietnamu a Kazachstánu. Co přiveze?

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou dnes odletěli na návštěvu Vietnamu a Kazachstánu. Ve Vietnamské socialistické republice se setká s prezidentem Tran Dai Quangem, jednat s ním bude mimo jiné o zrušení víz, přímém leteckém spojení mezi ČR a Vietnamem a o obchodních vztazích. V Kazachstánu se prezident zúčastní zahájení výstavy Expo 2017, v plánu má také několik bilaterálních jednání.

Třetí a zároveň závěrečný den prezidenta České republiky na návštěvě Jihomoravského kraje strávil Miloš Zeman v Brně a Kuřimi.

Zeman bude ve Vietnamu jednat o zrušení víz nebo o přímé lince

Prezident Miloš Zeman bude příští týden jednat ve Vietnamu například o zrušení víz pro české turisty. S vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem bude chtít mluvit i o obchodních záležitostech, zřízení přímého leteckého spojení nebo o problematických českých investicích.

Ilustrační foto.

Znojmo míří na Wine Prague. S královskou řadou vín

Znojmo – Jednou z největších expozic se na blížícím se veletrhu Wine Prague bude pyšnit stánek města Znojma který doplní sdružení VOC. „Návštěvníci mohou ochutnat nově zatříděná vína VOC Znojmo, seznámíme je také s novinkami našeho Vinobusu, představíme jim královskou řadu VOC Znojmo a pozveme je i na další akce," sdělil předseda VOC Znojmo František Koudela.

Prezident Miloš Zeman

Prezident Zeman na začátku června navštíví Vietnam a Kazachstán

Prezident Miloš Zeman na začátku června navštíví Vietnam a Kazachstán. Do Vietnamské socialistické republiky se vydá na státní návštěvu, v Kazachstánu se zúčastní zahájení Expa 2017. Vyplývá to z podkladů vlády, která bude ve středu financování cesty prezidenta schvalovat.

Tzv. chytrá lavička s wi-fi a dobíjením v Litoměřicích

Solární lavičky s Wi-Fi se objeví v Blatné i na Lipně

V některých místech v Česku se už koncem května budete moci usadit na solární lavičku a nabít si na ní mobil nebo notebook. Mezitím si díky bezplatné Wi-Fi vyřídíte například e-maily. Počet chytrých laviček by měl zvolna růst.

Ilustrační foto.

Lisabon: Město milenců i důchodců

Nejzápadnější hlavní evropské město má takové kouzlo, že vás uhrane a už nepustí. Svým klidem, pohodou, vlastním životním tempem, přátelským přijetím. V každém ročním období vám tam bude dobře. A v jakémkoli věku a sestavě. Toto město má výhodu, že se tam dobře cítí milenci, rodiče s dětmi i senioři. Každému má co nabídnout.

Zetor v Zambii

Zetor se po letech vrací do Zambie, v zemi bude mít své české techniky

/VIDEO/ Zambie je novou zemí na africkém kontinentu, kamspolečnost Zetor Tractors bude dovážet své stroje. Značka Zetor nově navázala spolupráci s partnerem Agriserve Agro. K symbolickému stvrzení spolupráce došlo na veletrhu Agritech EXPO 2017 konaném koncem dubna v zambijské Chisambě, kde byly předány první stroje novým majitelům.

létající taxi má odstartovat za tři roky

Létající auta? Za tři roky, slibuje Uber

Na včerejší tiskové konferenci společnosti Uber byly představeny futuristické plány na zprovoznění létajících taxi. Šéf Uberu Jeff Holden nastínil, že půjde o malé letadlo vyvíjené spolu s dalšími inovačními společnostmi.