Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Školáci určovali krample i harfu

Valašské Meziříčí - Poznat po hmatu například ovčí vlnu a jalovec, po čichu mateřídoušku a sušené houby nebo správně určit krample na úpravu nastříhané vlny či harfu určenou k výrobě sýra.

Žáci potravinářských škol hodnotili a chutnali víc jak stovku sýrů

Kroměříž - Víc jak sto třicet druhů sýrů hodnotili včera na školní přehlídce studenti Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské z Kroměříže. Obě zařízení totiž byla organizátory výukové akce, která se konala v sále tamní hotelové školy.

Předvánoční atmosféru zažili v neděli návštěvníci frýdeckého zámku.

FRÝDEK-MÍSTEK - V areálu zámku se konal tradiční Vánoční jarmark s ukázkou lidových řemesel a ochutnávkou dobrot. Během celého dne probíhaly na dvou zámeckých nádvořích trhy, kde daly nakoupit vánoční dárky v podobě šperků, svíček, dřevěného kuchyňského náčiní a dalších ručně vyráběných drobností.

Češi dávají přednost šunce a slanině

TEPLICE - Rautový stůl připravený podle nejmodernějších zásad obdivovali oficiální návštěvníci Gastrodnu 2007 v Hotelové škole v Teplicích. Nabízené lahůdky byly dle jednotlivých druhů naservírované na menších porcelánových a skleněných mísách a z masitých převládaly pokrmy z ryb a kuřecího masa.

Mikulašské menu

MORAVSKÁ TŘEBOVÁ - Integrovaná střední škola v Moravské Třebové pro vás připravila mikulášské menu.

Chabařovice zažily svůj historicky první jarmark

CHABAŘOVICE - Pět stánků řemeslníků u Staré chabařovické radnice, šest uvnitř, na dvoře lití olova. Budova provoněná svařeným vínem, o návštěvníky není nouze. Tak vypadal včera před polednem historicky 1. chabařovický Jarmark.

Tak chutnají rakouské hory

Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.

Na Táborsku se přemnožily myši

TÁBORSKO - Letošní rok se díky teplé loňské zimě a nedostatku predátorů setkávají obyvatelé měst i venkova se zvýšeným výskytem hlodavců, kteří škodí a mohou být přenašeči řady nebezpečných chorob.

Myši opět útočí

TÁBORSKO - Letošní rok se díky teplé loňské zimě a nedostatku predátorů setkávají obyvatelé měst i venkova se zvýšeným výskytem hlodavců, kteří škodí a mohou být přenašeči řady nebezpečných chorob.

Plzeň prožila třídenní vinobraní

PLZEŇ - Třídenní Slavnosti Beaujolais Nouveau aneb Plzeňské vinobraní vyvrcholily v sobotu v Mlýnské strouze. Slavnosti určené všem milovníkům vína začaly již ve čtvrtek.

Budou mléko a sýry luxusem?

PRAHA - Mléko, mléčné výrobky a sýry se možná brzy stanou na stolech tuzemských rodin luxusem. Jejich ceny totiž šplhají stále výš.

Švýcaři: Nejsme ve všem nejlepší

LIBEREC - Reciproční stáže, exkurze a nejrůznější výměnné pobyty budou mezi Libereckým krajem a partnerským regionem – švýcarským kantonem St. Gallen – pokračovat i další dva roky.

Jak správně doplnit dětem energii

ZAJÍMAVOSTI - Jídelníček ovlivňuje výkonnost malých sportovců, ale důležitý je i pro jejich zdravý vývoj. Nestačí nabízet pouze menší porce toho, co sami jíme.

Jak správně doplnit dětem energii

Jídelníček ovlivňuje výkonnost malých sportovců, ale důležitý je i pro jejich zdravý vývoj. Nestačí nabízet pouze menší porce toho, co sami jíme. Výživa musí pokrýt požadavky dané intenzivním růstem i fyzickou aktivitou.

Ceny potravin dál stoupají

PRAHA - Potraviny opět v tomto týdnu zdražily. Mezi 26 položkami, které pravidelně týdně sleduje Český statistický úřad, se nacházejí pouze dvě, jejichž cena je nyní níže než před týdnem. Jsou to brambory a těstoviny. Zlevnění je ovšem jen haléřové. Naopak výrazně dráž kupují spotřebitelé bílé pečivo, chléb, mléčné výrobky, ale také vejce. Jak odpovídá sezoně, zdražuje i čerstvá zelenina.

Babičtí zahrádkáři vystaví výpěstky, přizvali i rybáře

BABICE - Výpěstky zahrádkářů, ale také výrobky dětí z místní základní a mateřské školy, zaplní v neděli 11.listopadu sál kulturního domu v Babicích. Hodinu po svátečním obědě začne již tradiční podzimní výstava, která potrvá do 18 hodin.

Inflace v říjnu: Krok vzhůru

ČR - Spotřebitelské ceny se v říjnu podle odhadů Patria Finance zvýšily o 0,3 procenta. Meziroční inflace by měla stoupnout z 2,8 procenta v září na 3,6 procenta.

Kapesní průvodce gurmána ... Vůně opékaného masa láká kolemjdoucí

Takzvané hladové okénko společně s restaurací zachraňuje spěchající hladovějíci od rána až do rána. Kebab v Moskevské ulici sice obcházejí nejrůznější fámy, přesto si na nedostak zákazníků nemůže stěžovat. Obsluha je často mezinárodní, a dokáže plnit i nestandardní prosby.

Mlékárnu Dvorec poslali do konkurzu její zaměstnanci

PLZEŇ/DVOREC - V mlékárně v Plzni a Dvorci na jižním Plzeňsku asi navždy skončila výroba sýrů. Krajský soud totiž poslal v minulém týdnu do konkurzu posledního provozovatele obou zařízení, Mlékárnu Dvorec. Návrh na konkurz podalo 25 z více než sta současných i bývalých zaměstnanců, kterým firma dlužila mzdy až za tři měsíce.

Potraviny stále dráž

PÍSECKO - Ceny šplhají nahoru, nejhůře se s nimi smiřují důchodci a rodiny s dětmi.

Farmáři vedou s Madetou spor o mléko

JIŽNÍ ČECHY - Jak skončí spor jihočeských farmářů s Madetou o výkupní cenu mléka? Největší tuzemská mlékárna čelí od konce minulého týdne výpovědi od svého největšího dodavatele – Mlékařského a hospodářského družstva Jih.

Agility jsou regulérním a atraktivním sportem

KRNOV - Agility jsou nejoblíbenější psí sport, který zná téměř každý pejskař. Na rozdíl od jiných psích sportů, které v České republice teprve hledají své první stoupence, má tento psí parkur již početnou základnu. O tom svědčí i výsledky na mezinárodních soutěžích, kde jméno České republiky rozhodně není neznámé.

Školákům chutná hlavně slazené mléko

OLOMOUC - Zájem o dotované mléčné výrobky na základních školách z Olomoucka neustále roste. Děti nejvíce chtějí ochucené slazené mléko a ovocné jogurty. I proto chce ministerstvo zemědělství příští rok na zdravou výživu přispět více peněz.

Za menu v restauraci zaplatí hosté více

ZLÍNSKÝ KRAJ - Za obědové menu zaplatí již brzy zákazníci více. Restaurace tak reagují na zdražování potravin. Majitelé restauračních zařízení jsou nuceni zvýšit ceny menu kvůli zdražování mléka, másla a sýrů. „Stoprocentně budeme od ledna zvyšovat ceny.

Školáci navštívili Švýcarsko

STRMILOV - Od roku 1992 udržuje Základní škola Strmilov partnerské kontakty se školou z městečka Trubschachen (Švýcarsko, kanton Bern). Je to výborná možnost jak prohlubování znalostí cizích jazyků, zeměpisu, dějepisu, tak i získávání cenných poznatků o reálném životě v jiné zemi, seznamování se s jinou kulturou. Právě poznání odlišného prostředí považujeme za nejlepší cestu, jak odstraňovat v budoucích občanech naší vlasti předsudky vůči cizincům, jak naučit děti vážit si druhých lidí.

Za menu v restauraci zaplatí hosté více

ŹLÍNSKÝ KRAJ - Za obědové menu zaplatí již brzy zákazníci více. Restaurace tak reagují na zdražování potravin. Majitelé restauračních zařízení jsou nuceni zvýšit ceny menu kvůli zdražování mléka, másla a sýrů.

Za menu v restauraci zaplatí hosté více

ZLÍNSKÝ KRAJ - Za obědové menu zaplatí již brzy zákazníci více. Restaurace tak reagují na zdražování potravin. Majitelé restauračních zařízení jsou nuceni zvýšit ceny menu kvůli zdražování mléka, másla a sýrů. „Stoprocentně budeme od ledna zvyšovat ceny.