Smažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří stejně neodmyslitelně jako pivo. Reportérka Deníku má pro vás TOP 3 restaurace z Českolipska, kde dělají skvělý smažák. Další tipy přidali i naši čtenáři.
/FOTO, VIDEO/ Tradiční tutovka pro ty, kdo měli hluboko do kapsy, už v hospodě běžně vyjde s přílohou skoro na dvě stě korun. Někde i dráž. Ceny smažáků v nejznámějších restauracích v Litoměřicích, Roudnici a Lovosicích najdete na konci článku.
/VIDEO, ANKETA/ Smažený sýr je fenomén. K hospodám a restauracím patří stejně neodmyslitelně jako pivo. Máme pro vás TOP restaurace z Ústecka, kde dělají skvělý smažák. Další tipy přidali i naši čtenáři, jeden z nich je dokonce velkým milovníkem tradiční české pochoutky!
Kdo by nemiloval smažený sýr? Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Osvěžením pro gurmány jsou také smažené olomoucké tvarůžky nebo obalovaný romadur, které lze na Chrudimsku v několika restauracích na Chrudimsku ochutnat. Kde mají smažák na Chrudimsku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu?
Legendární smažák patří mezi stálice v meníčku restaurací a hospod v Čechách, v nadsázce patří mezi naše národní jídla. Nejlépe v kombinaci s hranolkami a nebo vařeným bramborem. Pomyslnou tečkou je pak tatarka. Jinak tomu není na Orlickoústecku, kde mohli také čtenáři Deníku v naší výzvě vybírat ze svých oblíbených restaurací a hospod, které právě tento pokrm mají v nabídce. Kde ho mají na Orlicku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu?
Jedna z největších pochoutek Čechů. Smažák, správně smažený sýr, má v našich končinách až neuvěřitelnou pověst. Oslovili jsme veřejnost a ptali se, kde dělají nejlepší „smažák“. V článku tak najdete pět jabloneckých restaurací, které podle místních připravují tento oblíbený pokrm nejlépe. Zjistěte, jaké ingredience a techniky dělají z obyčejného smažáku kulinářský zážitek.
Klobásy, salámy, jitrnice, vepřové škvarky, tlačenka nebo sýry. To vše se prodávalo v nehygienických podmínkách na tržnici Havlíčkově Brodě. Prodejce za to dostal pokutu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Celou řadu nedostatků a chyb našli hygienici při kontrole poděbradského podniku Savoy sídlícího na Jiřího náměstí. Kromě špíny a prošlých potravin v lednici přišli také na to, že ačkoliv v jídelníčku nabízejí těstoviny se smetanou, žádná smetana se v provozovně nenacházela.
Hned tři různé druhy sýrů, které nevyhověly kontrole inspektoři je shledali nebezpečnými, mohli nakoupit lidé v Brně. Jedná se o olomoucké tvarůžky prodávané v Bille na Makovského náměstí, sýr parmigiano z Tesca na Skandinávské ulici a olomoucké tvarůžky věnečky prodávané v témže obchodě.
ROZHOVOR/ Stejně jako spoluhráči byl na soupeře zvědavý, proti íránskému týmu totiž ještě brankář FC Zlín Stanislav Dostál nikdy nechytal, ale po pondělním zážitku a střetu s mužstvem FC Nassaji Mazandaran by si podobnou zkušenost klidně odpustil.
Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
Z Prahy se manželé Helena a Adam Březovští rozhodli odstěhovat do Sezemína, zapadlé vesničky v Českém lese na Domažlicku, kde máte problém chytit signál a kam se dostanete po rozbitých cestách, a to nejlépe terénním autem.
V poli kousek za Jihlavou by snad ani nemusel být odstavený valník s plakátem, který zve na dýňobraní. Dlouhá kolona aut nenechává v neděli dopoledne nikoho na pochybách, že se v Plandrech něco děje a bude to velké.
Tradiční prachatická soutěž O nejlepší utopence a nakládaný sýr vyvrcholila v sobotu 14. října večer v areálu hasičské zbrojnice ve Starých Prachaticích. A bylo co ochutnávat.
Eva Leinweberová vzpomíná v rozhovoru pro časopis Story na dětství v chatové osadě. Prozradila, jak zvládá nervozitu před divadelními premiérami, a proč se domnívá, že závist je česká národní vlastnost. Hvězda seriálu Osada umí udržet tajemství. Sama je však naivní a lidem údajně věří až příliš.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Cibulové copy na výzdobu kuchyně, cibule v pytlích po kilech, cibulová marmeláda nebo chleba se sádlem a škvarky posypaný cibulí. Taková byla nabídka letošního Cibulového jarmarku v Hořovicích.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Zářijové Farmářské trhy v Hlubočkách se nesly ve znamení deštivého počasí. V sobotu mohli zájemci o regionální produkty navštívit Farmářské trhy před KD Na Letním. Navzdory nepříznivému počasí se přišli lidé podívat, co prodejci nabízejí.
Kosmetické a potravinové přípravky vyrobené z chráněných rostlin a živočichů, testosteron, léčivé mastičky i několik kilogramů sýrů odhalili na mošnovském letišti ostravští celníci v zavazadlech cestujících a v mezinárodních poštovních zásilkách.
/FOTO/ Soutěž o prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje už zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve čtvrtek 14. září na libereckém náměstí v rámci dalšího ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje, jehož součástí byla i ochutnávka jednotlivých produktů.
/ANKETA, TIPY/ Mnohé restaurace zvyšují ceny, pořád je ale možné najít takové, kde se lze naobědvat přibližně za sto padesát korun. Deník se zaměřil na to, jak to s poledními menu vypadá v Hodoníně.
Příběh nymburské rodiny, který vyústil v založení sýrařské firmy Sýrožrouti a otevření obchodu u sídliště, je vyprávěním muže, jehož láska k sýrovým nitím dovedla až do sýrařského kurzu. Ivo Nazarevič si plní svůj sen. Naplno jej žije od května letošního roku, kdy otevřel vlastní obchod.
/FOTO, VIDEO/ Příběh nymburské rodiny, který vyústil až v založení sýrařské firmy Sýrožrouti a otevření obchodu u sídliště, je vyprávěním muže, jehož láska k sýrovým nitím dovedla až do sýrařského kurzu. Ivo Nazarevič si plní svůj sen. Naplno jej žije od května letošního roku, kdy otevřel vlastní obchod.
Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
Jeden italský podnikatel v neděli večer zemřel, když se na něj zřítily regály s 25 tisíci kol tvrdého sýra parmezánového typu Grana Padano. Informují o tom tiskové agentury. Záchranářům trvalo půl dne, než sýry odklidili a nalezli tělo čtyřiasedmdesátiletého muže.
Současnou globalizaci ve světě pokrmů bez velkých debat určitě zastupují dvě jídla. Hamburgery a pizzy. Oba pokrmy si lidé dají jak u pouličních prodejců, tak i v restauracích. Oproti mletému masu v bulce má však pizza přeci jenom o něco navrch. Zatímco hamburger nefiguruje v seznamu světového dědictví UNESCO, právě pizza, tedy ta neapolská, je na indexu od roku 2017. Avšak, stejně jako hamburger, i pizza má různé podoby.
/FOTO, VIDEO/ Farmaření má hluboko pod kůží. Už ve čtyřech letech Milan Kučera pásl dobytek, později se naučil vše, co je potřeba k vedení vlastního statku a na tom také dodnes hospodaří v Krásném Dvorečku, vesničce, která je součástí Rokle na Chomutovsku. Chová tam více než dvacetihlavé stádo skotu francouzského plemene Charolais a obstarává přes třicet hektarů půdy.
Svůj první sýr si Petr Vašenka ze Slatinic na Olomoucku vyrobil před osmi lety. Postupně se mu podařilo receptury, postupy a chuť vyladit k dokonalosti. Jeho výrobky zachutnaly nejen členům nejbližší rodiny, ale i známým a přátelům. Kladných ohlasů neustále přibývalo a tak si letos na jaře otevřel sýrárnu v historických prostorách fary ve Slatinicích.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svůj první sýr si Petr Vašenka ze Slatinic na Olomoucku vyrobil před osmi lety. Postupně se mu podařilo receptury, postupy a chuť vyladit k dokonalosti. Jeho výrobky zachutnaly nejen členům nejbližší rodiny, ale i známým a přátelům. Kladných ohlasů neustále přibývalo a tak si letos na jaře otevřel sýrárnu v historických prostorách fary ve Slatinicích.
Gastronomie Chorvatska, to zdaleka není jen čevapčiči nebo mořské plody. Deník přináší tipy na delikatesy, ale i rady, jak najít dobrou restauraci a jak se vyznat v jídelním lístku.
Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.
Pomalu, ale jistě se s teplým počasím začínají lidé stahovat k vodě. Na Českolipsku se jim nabízí hned několik přírodních koupališť. Třeba destinace číslo jedna - Máchovo jezero, nebo Radvanecký rybník ve Sloupu v Čechách, kde letos vstupné k pláži o něco podražilo
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ovoce, zelenina, sýry, uzeniny a spousta dalších výrobků byla k dostání na sobotních farmářských trzích, které tradičně hostilo Hanácké náměstí v Kroměříži.
Ještě nemáte plán na nadcházející víkend? Pak si můžete vybrat z naší nabídky jihočeských tipů. Z každého ze sedmi okresů jsme pro vás vybrali ty nejlepší akce. Tak se inspirujte.
Značku Znojemsko regionální produkt udělila v těchto dnech certifikační komise dalším šesti výrobcům z regionu. Porotce zaujal čerstvý farmářský sýr od Drozdových z Kravska, med od Jana Košíčka z Moravského Krumlova a levandulový sirup z Dobelic od Lenky Večeřové.
Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.
Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.
Základní potraviny jako pečivo, zelenina, mouka. Ale i italská či španělská vína, francouzské a holandské sýry. Po půl roce fungování pod novým nájemcem nevšední prodejna ve Vyskeři na Turnovsku vzkvétá.
Základní potraviny jako pečivo, zelenina, mouka. Ale i italská či španělská vína, francouzské a holandské sýry. Po půl roce fungování pod novým nájemcem nevšední prodejna ve Vyskeři na Turnovsku vzkvétá.
Na jaře můžeme konečně využít první jarní zeleninu a natě z vlastní zahrádky, ale i bylinky z truhlíku na balkoně. Do pomazánek můžeme přidávat jemně nakrájenou petržel, pažitku či bazalku. Využít se dají mladé kedlubny, jarní cibulka i ředkvičky různých sort a barev a také třeba medvědí česnek.
Když si člověk dá dva plátky toustu s chutným sýrem a přikousne k tomu pár oliv, může se mu stát, že vyčerpá doporučenou denní dávku soli. Alespoň ve Velké Británii. Skupina expertů totiž zkoumala složení tamních toustových chlebů a výsledek nedopadl ze zdravotního hlediska vůbec dobře.
Vinaři z dvaceti vinorodých obcí Slovácka dali v sobotu všanc svůj um na výstavě vín. Osmý ročník Zlechovského koštování se uskutečnil ve společenském sále Agro Zlechov. Sešlo se 336 vzorků bílých, červených a rosé vín.
„Dneska jsou trhy? V takové zimě? Chudáci,“ diví se jedna z žen a lituje postávající stánkaře, kteří se na invančickém náměstí choulí pod svými přístřešky. Počasí farmářským trhům v této obci na Brněnsku druhou březnovou sobotu příliš nepřeje. Pocitová teplota dosahuje mínusových hodnot a na pohodlí trhovcům nepřidává ani silný ledový vítr. Ten ostatně nepřidává ani tržbám.
Smažený sýr s hranolkami a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.