/VIDEO, FOTOGALERIE/ Farmářské trhy na nymburském náměstí nabízejí řadu dobrot. Kromě stánků s mléčnými výrobky, sýry, uzeninami, či populárního grilu s kuřaty, žebry a koleny nyní přibyl další. Zájemci jej už třetí týden po sobě najdou tento čtvrtek poblíž lavičky s Bohumilem Hrabalem.
Karlštejn patří k oblíbeným turistickým cílům, a tak není divu, že ceny jsou zde vysoké. Některé jsou dokonce vyšší než v Praze. Přesto se dají najít i rozumné.
V obci Kunčice pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku se nachází Mlékárna U Macurů. V prostorách rodinné farmy jsou umístěny dva samoobslužné automaty, jeden na mléko a druhý na mléčné výrobky, ve kterém lze zakoupit například sýry, tvaroh nebo jogurt.
Pivní závin, medovina, sýr či zmrzlina. Mls Pardubického kraje zná letošní vítěze za okres Pardubice a znovu ukazuje, že region má silné malé výrobce, kteří sázejí na poctivost, lokální suroviny a řemeslné postupy.
Společnost Brazzale Moravia z Litovle na Olomoucku, která je předním světovým výrobcem tvrdého sýru typu parmazán, v roce 2024 zvýšila tržby o 739 milionů korun na rekordních 4,624 miliardy korun.
Poličan i vysočina jsou oblíbené salámy, které patří mezi trvanlivé masné výrobky a můžete je skladovat při teplotě 0 až 20 °C. Postup výroby salámů je ale zcela odlišný. Vysočina se tepelně opracovává, zatímco poličan se pomocí bakterií fermentuje.
Chcete zhubnout, ale máte problém, protože vás takříkajíc honí mlsná? Na to je nejlepší mít v ledničce zásobu tvarohu. Tento obyčejný mléčný výrobek se vyznačuje nízkým obsahem tuku a kalorií a zároveň množstvím bílkovin, vitaminů a minerálů. A dá se připravit na mnoho způsobů, které jsou vhodné pro zdravé hubnutí.
Chomutovští policisté v minulém týdnu eskortovali do vazby 47letého muže, který neumí najít jiný způsob obživy než krádeže. Přestože je ve zkušební době kvůli dřívějším trestům za majetkové delikty, opakovaně se pouštěl do nezákonných akcí.
Ve Starých Prachaticích to v sobotu opět pořádně vřelo, a to nejen v sklenicích! Tradiční soutěž o nejlepší utopence a nakládané sýry přilákala soutěžící i fanoušky dobrého jídla. Atmosféra připomínala napínavé sportovní klání. Místo míčů však rozhodovaly matičky, které určovaly vítěze.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila při kontrole prodejny smíšeného zboží ve Vilémově, že se na místě prodává plesnivý sýr. Inspekce o tom ve středu 8. října informovala na svém webu Potraviny na pranýři.
Strouhaná mozzarella a italská šunka prosciutto patří mezi oblíbené pochoutky a milovníci italské kuchyně se bez nich při vaření neobejdou. Je však potřeba dávat pozor, kde je nakupujete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž při kontrole obchodu s potravinami v Pražské ulici v Liberci objevila plesnivé sýry i zapáchající balené prosciutto, a to opakovaně.
/FOTOGALERIE,VIDEO/ Již dvacáté deváté Hrnčířské trhy, které se konaly na Husově náměstí v sobotu 13. září a neděli 14. září, přilákaly navzdory deštivému počasí do Berouna stovky návštěvníků. Zdálo se, že nikomu nedělní déšť nevadil. Husovo náměstí a také přilehlá malá ulička Kolářská, se proměnily v přehlídku keramiků a hrnčířů, kteří zde tradičně představili bohatou škálu autorských rukodělných výrobků. Návštěvníci si prohlédli tvorbu nejlepších hrnčířů a keramiků z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Šlo hlavně o užitnou keramiku, kameninu a porcelán. V neděli probíhají trhy až do 17 hodin.
Kdo vyrábí nejlepší sýry, pomazánky a dezerty? To se dozví o víkendu návštěvníci Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde se koná již 34. ročník tradičních Mlékárenských dnů. Letos se účastní víc než dvacítka mlékáren a farem z celé republiky. Přehlídku pořádá město Přibyslav.
Na vizovickém Trnkobraní si návštěvníci mohou pochutnat na langoši za 90 korun i na burgeru za více než dvě stovky. Nechybí slovenské halušky, valašský sendwič ani veganské speciality. Deník přináší přehled letošních cen jídla a pití.
Karlovarský kraj se bude opět prezentovat v rámci největší a nejnavštěvovanější zemědělské výstavy Země živitelka, která se tradičně koná na Výstavišti v Českých Budějovicích.
Letní slunce konečně ukázalo svoji sílu a rajčata začínají dozrávat ve velkém. Jednou z možností, jak si na nich pochutnat, je připravit si z čerstvých, voňavých a šťavnatých rajčat salát dokonalé chuti. Podívejte se na tři recepty na salát, který z rajčat připravují známí čeští šéfkuchaři Roman Paulus, Zdeněk Pohlreich a Roman Vaněk.
Motorest Čestice, který leží na hlavní trase z Hradce Králové do Rychnova nad Kněžnou, je místem, kde tradice české kuchyně splývá s poctivostí a nostalgií. Provozovatel Petr Zaujec tu již 21 let nabízí klasická jídla, jako jsou svíčková či smažený sýr, připravovaná bez polotovarů a chemie. Tento motorest je oblíbenou zastávkou nejen pro řidiče, ale i pro vodáky a gurmány, kteří hledají autentický zážitek.
„Sejra sice kupujeme, ale tak ho vymazlíme, že by ho vlastní kráva nepoznala!“ Takovým mottem se řídí Milan Linka z Hamru na Jezeře, který spojil síly s regionálními dodavateli a předělal pojízdný stánek na ráj pro milovníky nejen festivalových lahůdek jako například babiččiných langošů a smaženého sýra v bulce.
Velké loučení? V Hodoníně přibližně po sto padesáti letech zřejmě skončí tradice výroby sýrů. Současní majitelé mlékárny oznámili, že koncem února 2026 uzavřou hodonínský závod. O práci přijde zhruba stovka lidí.
Po Kyjovu čeká hořký konec mlékárenství zřejmě také Hodonín. Během dvou desítek let tak region přichází o poslední dvě velké mlékárny. Nejdřív tak skončila výroba oblíbených balkánských sýrů jako Božin či Istanbul v Kyjově, nyní se z Hodonína stěhuje do Německa produkce populárního taveného sýru Apetito. Další podniky však nadále fungují v okolí Veselí nad Moravou.
Jeden z nejznámějších tavených sýrů v Česku, Apetito, se bude nově vyrábět v Německu. Mlékárenský podnik v jeho domovském Hodoníně příští rok skončí a majitelé se rozhodli pro přesun výroby do německého závodu. Apetito je s Hodonínem spjaté od roku 1973.
Velké loučení. Po přibližně sto padesáti letech zřejmě v Hodoníně skončí tradice výroby sýrů. Současní majitelé mlékárny oznámili, že na začátku roku 2026 uzavřou svůj hodonínský závod. O práci na jihu Moravy má tak přijít zhruba stovka lidí. Firma jim chce pomoci najít nové zaměstnání.
/FOTO,VIDEO/ V době, kdy v řadě malých obcí mizí poslední obchody, nacházejí v Nezabudicích u Rakovníka vlastní cestu. Zdejší obyvatelé, místo aby čekali na pomoc zvenčí, vytvořili síť samoobslužných prodejních míst. Srdcem této iniciativy je myšlenka sousedské výpomoci a důvěry – a funguje překvapivě dobře.
Lenka Lacinová studovala management a kybernetiku. Nyní provozuje Farmu pod Zvičinou nedaleko Hořic, odkud vyráží na farmářské trhy a festivaly s kozími sýry, které mají ocenění Regionální potravina. „V obchodech si přidávají nesmyslné marže a v hotelech po nás hned chtěli slevy,“ vysvětluje, proč prodává své výrobky hlavně na trzích.
Tradiční jarní, hrnčířské a řemeslné trhy se budou opět konat na Husově náměstí v Berouně a to v sobotu 7. června od 8 do 18 hod a v neděli 8. června od 9 do 17 hodin. Stejně jako květnové trhy se ponesou ve znamení tkaní, tkaných výrobků a gobelínů.
Již zhruba měsíc se farmáři na Znojemsku, stejně jako v celé republice, musejí potýkat s mimořádnými veterinárními opatřeními, která mají zabránit potencionálnímu přenosu nebezpečné slintavky a kulhavky (SLAK) na naše území. Především do menších rodinných farem se teď nedostanou jejich zákazníci či další návštěvníci, restrikce se ale zatím na ekonomice zemědělců nepodepsaly.
V době, kdy se ceny poledních menu šplhají k 150 korunám a výš, zaujme nabídka jídla za 99 korun jako příjemné překvapení. V Pivnici U Smrků jsme se tedy rozhodli zjistit, co za tuto sympatickou cenu dostaneme. A jaké bylo naše překvapení, když jsme místo klasického oběda v podobě velkého smaženého sýra s hranolkami dostali spíše malou „ochutnávku“ – jeden trojúhelník smažáku a pár hranolek. Jaký je rozdíl mezi očekáváním a realitou při obědě za tuto cenu.
/FOTO, VIDEO/ Dobrá zpráva! Dřívější bistro, dnešní Grill&Bar U Lupiče po změně provozovatele znovu otevřel a nabízí nevšední posezení jak kolem jedoucím cyklistům, tak místním. Zájemci mohou dorazit na vybrané snídaně od osmi ráno (zatím od pátku do neděle), posezení u lehkého jídla či vybraného piva přes den, nebo romantické rozjímání u sklenky vína na labském břehu za soumraku.
Aroma tvarůžků se line centrem krajského města. Světoznámé smradlavé sýry z Loštic lákají do Olomouce davy. Na Horním a Dolním náměstí se v sobotu 5. a v neděli 6. dubna koná tvarůžkový festival. Nedělním vrcholem bude koncert Anny K.
Možná za to mohou vysoké ceny potravin nebo vytříbené chutě zlodějů - do kapes si v poslední době strkají hlavě jídlo jako je čokoláda, sýr, ale i ovoce a zelenina. Při činu je přistihli ve strakonických marketech, domlouvat jim jeli strážníci městské policie.
Uzeniny, pečivo, sýry nebo sušené ovoce. Ve středu dvanáctého března toho však bude na Masarykově náměstí ve Vyškově mnohem více, odstartují totiž první letošní Vyškovské trhy. Do města se budou vracet až do začátku listopadu každých čtrnáct dní.
Velká porce bílkovin, hodně zeleniny i spousta zdraví prospěšných aminokyselin. A mimo to skvělá chuť a vůně. Takový je salát, který dostal pojmenování po americké filmové hvězdě Jennifer Aniston. Svým složením se hodí při hubnutí i pro udržení ideální váhy. Navíc se opět stal hitem internetu v Česku.
Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.
Hygienici varují před zrajícím sýrem, který obsahuje bakterie způsobující infekci listerióza. Původem rakouský sýr prodává v Česku firma AK25 z Frenštátu pod Radhoštěm.
Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.
Pomazánky jsou velmi oblíbené. Chlebíčky nebo jednohubky s nimi během vánočních svátků nebo při oslavách konce roku vytvoříte velmi snadno. Příprava nebývá náročná a zabere sotva pár minut.
/ANKETA/ Vánoční trhy na Resslově náměstí v Chrudimi trvají od 1. do 23. prosince a nabízí bohatý stánkový sortiment. Které dobroty tam najdete a jaké jsou jejich ceny? To zmapoval reportér Chrudimského deníku.
Burger tortilla je skvělá večeře či svačina, kterou můžete ohromit své blízké. A přitom není přespříliš drahá ani časově náročná na přípravu. Burger tortilla je chutná, navíc je plná bílkovin a vypadá skutečně moderně.
Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.
Každoroční soutěž o nejlepší utopence a nakládané sýry proběhla ve Starých Prachaticích za velké účasti soutěžících i hodnotících diváků. Letos se přihlásilo více než dvacet soutěžících.
Navzdory pošmournému počasí si v sobotu lidé nenechali ujít Březenské vinobraní s ochutnávkami vína místních vinařů. Labužníci okusili nejen víno, ale také pivo z chomutovského pivovaru Karásek a Stülpner, sýry, pochoutky z Farmy Doupov a sladkosti od drobných výrobců z regionu. Náladu v březenském parku, kde se akce konala, podkreslovala cimbálová muzika.
Buřty a sýry v láku opět provoní areál u hasičské zbrojnice ve Starých Prachaticích. Po roce se tam koná soutěž O nejlepší utopence a nakládaný sýr. Tak honem nastudovat recept, naložit pochutinu a vyrazit do boje.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jubilejní desátý ročník Festivalu sýrů, který spolupořádá kroměřížská Střední průmyslová škola mlékárenská, se až do sobotního odpoledne koná na Velkém náměstí v Kroměříži. Svou tradici začal v Mikulově a do Kroměříže jej přenesli před třemi lety.
Že se na trhu objeví nový sýr je věc dost nevídaná, studentům mlékárenské průmyslovky v Kroměříži se to ale podařilo. Nazvali ho Štěchovický nález a v sobotu ho nabídnou na Festivalu sýrů.
Sedmý ročník dvoudenních Doubraveckých slavností vína podle odhadů organizátorů navštívily čtyři tisíce lidí. Svá vína přijeli představit zástupci více než deseti vinařství převážně ze Slovácké podoblasti, ale také z Velkopavlovické, Mikulovské nebo Mělnické. K dostání byla i francouzská vína.
Žádné chlazení, zboží vystavené na sluníčku. Teploměr u sýrů ukazuje 30,7 stupně, u mořských plodů dokonce 31,4 stupně, u masových špízů 15,5 stupňů Celsia. Některé stánky na žatecké Dočesné neudělaly hygienikům vůbec radost. Při kontrolách objevili hned několik nedostatků.
Párek v rohlíku neodmyslitelně patří k většině rychlých občerstvení. S chutí si ho dají nejen děti, ale i dospělí. Tahle rychlá svačinka ušetří čas a zažene hlad. Víme, kde a za kolik korun si ho na Českolipsku můžete zakoupit. Objevili jsme dokonce cenový trhák.