Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2. Pomáhá i při hubnutí.

Tvaroh pomůže s hubnutím. Proteiny zasytí a zaženou touhu mlsat

Chcete zhubnout, ale máte problém, protože vás takříkajíc honí mlsná? Na to je nejlepší mít v ledničce zásobu tvarohu. Tento obyčejný mléčný výrobek se vyznačuje nízkým obsahem tuku a kalorií a zároveň množstvím bílkovin, vitaminů a minerálů. A dá se připravit na mnoho způsobů, které jsou vhodné pro zdravé hubnutí.

Plesnivý sýr z prodejny potravin v Liberci.

FOTO: Zkažené a plesnivé italské pochoutky našla inspekce v libereckém obchodě

Strouhaná mozzarella a italská šunka prosciutto patří mezi oblíbené pochoutky a milovníci italské kuchyně se bez nich při vaření neobejdou. Je však potřeba dávat pozor, kde je nakupujete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž při kontrole obchodu s potravinami v Pražské ulici v Liberci objevila plesnivé sýry i zapáchající balené prosciutto, a to opakovaně.

Z návštěvy Hrnčířských trhů v Berouně.

Hrnčířské trhy: Navzdory deštivému počasí přilákaly do Berouna stovky lidí

/FOTOGALERIE,VIDEO/ Již dvacáté deváté Hrnčířské trhy, které se konaly na Husově náměstí v sobotu 13. září a neděli 14. září, přilákaly navzdory deštivému počasí do Berouna stovky návštěvníků. Zdálo se, že nikomu nedělní déšť nevadil. Husovo náměstí a také přilehlá malá ulička Kolářská, se proměnily v přehlídku keramiků a hrnčířů, kteří zde tradičně představili bohatou škálu autorských rukodělných výrobků. Návštěvníci si prohlédli tvorbu nejlepších hrnčířů a keramiků z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Šlo hlavně o užitnou keramiku, kameninu a porcelán. V neděli probíhají trhy až do 17 hodin.

Rajčata, cibule a tradiční sladkokyselá zálivka. Klasický salát z babiččiny kuchyně.

Tajemství dokonalého rajčatového salátu? Inspirujte se u tří českých šéfkuchařů

Letní slunce konečně ukázalo svoji sílu a rajčata začínají dozrávat ve velkém. Jednou z možností, jak si na nich pochutnat, je připravit si z čerstvých, voňavých a šťavnatých rajčat salát dokonalé chuti. Podívejte se na tři recepty na salát, který z rajčat připravují známí čeští šéfkuchaři Roman Paulus, Zdeněk Pohlreich a Roman Vaněk.

My jsme si objednali poctivý vepřový řízek s domácím bramborovým salátem za 179 korun.

Motorest Čestice: Na poctivém jídle bez chemie si zde pochutná dělník i kravaťák

Motorest Čestice, který leží na hlavní trase z Hradce Králové do Rychnova nad Kněžnou, je místem, kde tradice české kuchyně splývá s poctivostí a nostalgií. Provozovatel Petr Zaujec tu již 21 let nabízí klasická jídla, jako jsou svíčková či smažený sýr, připravovaná bez polotovarů a chemie. Tento motorest je oblíbenou zastávkou nejen pro řidiče, ale i pro vodáky a gurmány, kteří hledají autentický zážitek.

Milan Linka z Hamru na Jezeře spojil síly s regionálními dodavateli a předělal pojízdný stánek v ráj pro milovníky nejen festivalových lahůdek jako například babiččiných langošů a smaženého sýra v bulce.

Smažený sýr v bulce na kolech. Gastro projekt v Hamru sází na regionální chutě

„Sejra sice kupujeme, ale tak ho vymazlíme, že by ho vlastní kráva nepoznala!“ Takovým mottem se řídí Milan Linka z Hamru na Jezeře, který spojil síly s regionálními dodavateli a předělal pojízdný stánek na ráj pro milovníky nejen festivalových lahůdek jako například babiččiných langošů a smaženého sýra v bulce.

Brána do mlékárny v Hodoníně.

Kyjovská mlékárna už zanikla, Hodonín to čeká. Firmy se ale drží na Veselsku

Po Kyjovu čeká hořký konec mlékárenství zřejmě také Hodonín. Během dvou desítek let tak region přichází o poslední dvě velké mlékárny. Nejdřív tak skončila výroba oblíbených balkánských sýrů jako Božin či Istanbul v Kyjově, nyní se z Hodonína stěhuje do Německa produkce populárního taveného sýru Apetito. Další podniky však nadále fungují v okolí Veselí nad Moravou.

V Nezabudicích je několik samoobslužných prodejen.

Nezabudice: Malá obec, velká samoobsluha. Místní se starají o turisty i sousedy

/FOTO,VIDEO/ V době, kdy v řadě malých obcí mizí poslední obchody, nacházejí v Nezabudicích u Rakovníka vlastní cestu. Zdejší obyvatelé, místo aby čekali na pomoc zvenčí, vytvořili síť samoobslužných prodejních míst. Srdcem této iniciativy je myšlenka sousedské výpomoci a důvěry – a funguje překvapivě dobře.

Kozí farma z Podkrkonoší odmítá hotely a vyráží na trhy.

Podojit, nakrmit a ráno znovu: Kozí farma z Podkrkonoší vyráží na trhy

Lenka Lacinová studovala management a kybernetiku. Nyní provozuje Farmu pod Zvičinou nedaleko Hořic, odkud vyráží na farmářské trhy a festivaly s kozími sýry, které mají ocenění Regionální potravina. „V obchodech si přidávají nesmyslné marže a v hotelech po nás hned chtěli slevy,“ vysvětluje, proč prodává své výrobky hlavně na trzích.

Mléko a sýry z Rodinné farmy z Božic mají označení Znojemsko regionální produkt. Ilustrační snímek.

Zavřené farmy na Znojemsku? Víc mléka a sýrů prodají v obchodech a přes internet

Již zhruba měsíc se farmáři na Znojemsku, stejně jako v celé republice, musejí potýkat s mimořádnými veterinárními opatřeními, která mají zabránit potencionálnímu přenosu nebezpečné slintavky a kulhavky (SLAK) na naše území. Především do menších rodinných farem se teď nedostanou jejich zákazníci či další návštěvníci, restrikce se ale zatím na ekonomice zemědělců nepodepsaly.

Nabídka jídla za 99 korun. V Pivnici U Smrků jsme se tedy rozhodli zjistit, co za tuto sympatickou cenu dostaneme

V Pivnici U Smrků v Sokolově za 99 korun? Spíš ochutnávka než oběd

V době, kdy se ceny poledních menu šplhají k 150 korunám a výš, zaujme nabídka jídla za 99 korun jako příjemné překvapení. V Pivnici U Smrků jsme se tedy rozhodli zjistit, co za tuto sympatickou cenu dostaneme. A jaké bylo naše překvapení, když jsme místo klasického oběda v podobě velkého smaženého sýra s hranolkami dostali spíše malou „ochutnávku“ – jeden trojúhelník smažáku a pár hranolek. Jaký je rozdíl mezi očekáváním a realitou při obědě za tuto cenu.

Grill&bar U Lupiče už opět láká cyklisty i místní k posezení u labského břehu.

Restauraci U Lupiče otevřeli noví provozovatelé. Nabízí snídaně i večery u řeky

/FOTO, VIDEO/ Dobrá zpráva! Dřívější bistro, dnešní Grill&Bar U Lupiče po změně provozovatele znovu otevřel a nabízí nevšední posezení jak kolem jedoucím cyklistům, tak místním. Zájemci mohou dorazit na vybrané snídaně od osmi ráno (zatím od pátku do neděle), posezení u lehkého jídla či vybraného piva přes den, nebo romantické rozjímání u sklenky vína na labském břehu za soumraku.

Ilustrační foto

Zloději ve Strakonicích žijí zdravě. Berou saláty, sýry i mango

Možná za to mohou vysoké ceny potravin nebo vytříbené chutě zlodějů - do kapes si v poslední době strkají hlavě jídlo jako je čokoláda, sýr, ale i ovoce a zelenina. Při činu je přistihli ve strakonických marketech, domlouvat jim jeli strážníci městské policie.

Na přípravě míchaných vajíček zdánlivě není nic složitého. Ale ne každému se povede usmažit skutečně lehký a nadýchaný pokrm.

Jak umíchat krémová, nadýchaná vajíčka? Zkuste fintu šéfkuchaře Gordona Ramseyho

Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.

Pórek je velmi zdravá zelenina. Oceníte ji i v pomazánce na svátečních chlebíčcích.

Skvělá pomazánka na jednohubky i chlebíčky. Má svěží chuť i barvu

Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.

Šunkofleky patří do tradiční české kuchyně

Zkuste skvělé šunkofleky podle Pohlreicha. Povznese je speciální ingredience

Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.

Slunečnicový olej je zdravý, na smažení si ale vyberte raději jiný.

Neděláte chybu při výběru oleje? Na řízku si pochutnáte, je ale karcinogenní

Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.

V Březně u Chomutova v parku proběhlo tradiční Březenecké vinobraní.Pořadatelem bylo město a vinaři z Vičic.Bohatý hudební program a občerstvení a ochutnávka vín,probýhala po celém arealu.

FOTO: Víno, sýry, cimbálovka: Březenské vinobraní přilákalo labužníky

Navzdory pošmournému počasí si v sobotu lidé nenechali ujít Březenské vinobraní s ochutnávkami vína místních vinařů. Labužníci okusili nejen víno, ale také pivo z chomutovského pivovaru Karásek a Stülpner, sýry, pochoutky z Farmy Doupov a sladkosti od drobných výrobců z regionu. Náladu v březenském parku, kde se akce konala, podkreslovala cimbálová muzika.

Doubravecké slavnosti vína v Habrmannově parku.

Sekty, frizzante i francouzské sýry. Doubravka hostila slavnosti vína

Sedmý ročník dvoudenních Doubraveckých slavností vína podle odhadů organizátorů navštívily čtyři tisíce lidí. Svá vína přijeli představit zástupci více než deseti vinařství převážně ze Slovácké podoblasti, ale také z Velkopavlovické, Mikulovské nebo Mělnické. K dostání byla i francouzská vína.