Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Pórek je velmi zdravá zelenina. Oceníte ji i v pomazánce na svátečních chlebíčcích.

Skvělá pomazánka na jednohubky i chlebíčky. Má svěží chuť i barvu

Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.

Šunkofleky patří do tradiční české kuchyně

Zkuste skvělé šunkofleky podle Pohlreicha. Povznese je speciální ingredience

Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.

Slunečnicový olej je zdravý, na smažení si ale vyberte raději jiný.

Neděláte chybu při výběru oleje? Na řízku si pochutnáte, je ale karcinogenní

Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.

V Březně u Chomutova v parku proběhlo tradiční Březenecké vinobraní.Pořadatelem bylo město a vinaři z Vičic.Bohatý hudební program a občerstvení a ochutnávka vín,probýhala po celém arealu.

FOTO: Víno, sýry, cimbálovka: Březenské vinobraní přilákalo labužníky

Navzdory pošmournému počasí si v sobotu lidé nenechali ujít Březenské vinobraní s ochutnávkami vína místních vinařů. Labužníci okusili nejen víno, ale také pivo z chomutovského pivovaru Karásek a Stülpner, sýry, pochoutky z Farmy Doupov a sladkosti od drobných výrobců z regionu. Náladu v březenském parku, kde se akce konala, podkreslovala cimbálová muzika.

Doubravecké slavnosti vína v Habrmannově parku.

Sekty, frizzante i francouzské sýry. Doubravka hostila slavnosti vína

Sedmý ročník dvoudenních Doubraveckých slavností vína podle odhadů organizátorů navštívily čtyři tisíce lidí. Svá vína přijeli představit zástupci více než deseti vinařství převážně ze Slovácké podoblasti, ale také z Velkopavlovické, Mikulovské nebo Mělnické. K dostání byla i francouzská vína.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2.

Superpotravina plná proteinů: Je levná, zažene hlad, tuží svaly i kosti

Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.

Farma Děčany sklízí jeden úspěch za druhým a patří mezi nejvyhledávanější dodavatele kozích i kravských sýrů, jogurtů či mléka.

Život ve městě vyměnil za náročné farmaření. S mléčnými výrobky sklízí úspěchy

David Bedecs vystudoval marketing cestovního ruchu a živil se jako finanční poradce, jeho táta byl truhlářem. Pak se rozhodli skoncovat s pohodlným životem ve městě, z Mostu se rodina přestěhovala do Děčan u Třebívlic na Litoměřicku a dnes již sedm let farmaří. Jak David Bedecs přiznává, chovu krav a koz se začali věnovat bez jakýchkoli předchozích zkušeností či vzdělání v oboru. Dnes Farma Děčany sklízí jeden úspěch za druhým a patří mezi nejvyhledávanější dodavatele kozích i kravských sýrů, jogurtů či mléka.

Vodní sporty na strážské nádrži, nebo chcete-li Horeckém rybníku, provozuje příspěvková organizace Panda Sport.

Vodní lyže a wakeboard lákají do Stráže pod Ralskem. Vstup na pláž zdarma

/FOTO, VIDEO/ Vodní dílo ve Stráži pod Ralskem se stává oblíbeným cílem pro milovníky vodních sportů a rekreace. Nabízí nejen vodní lyžování, ale i další aktivity za příznivé ceny. Vstup na pláž je zdarma. Město plánuje další inovace, včetně zlepšení kvality vody a rozšíření klidové zóny.

Slaný koláč s chřestem podle foodblogerky známé jako Markéta v troubě.

Chřest je zdravý. Známá foodblogerka radí, jak ho připravit snadno a chutně

Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.

Manželé Ivasienkovi vyrábějí v Hůrkách na Rokycansku tvaroh, čerstvý sýr, smetanu a další mléčné produkty tradičním způsobem.

Sýr, tvaroh, zákys. Podbrdská minimlékárna vznikla díky inspiraci Itálií

Tvaroh, čerstvý sýr Frišberg, jogurt, zákys a další výrobky z Podbrdské minimlékárny znají lidé po celém Rokycansku. V rodinném domku v Hůrkách je tradičním způsobem vyrábějí manželé Ivasienkovi. K výrobě mléčných produktů se dostali přes svou zálibu v italské kuchyni v době, kdy vedli v Rokycanech jazykovou školu.

Kdo by odolal: šťavnatý holandský řízek plný chutí a vůně dobrého sýra. Nejlepší je s bramborovou kaší.

Šťavnatý a voňavý holandský řízek. Jen jeden je ten pravý, koření budí emoce

Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?

Za Kozí farmou Borotín stojí od roku 2015 manželé Adam a Pavlína Burzikovi. Mléčné produkty i práci se zvířaty považují za smysl svého života. Tvrdí, že když se něco dělá s láskou, je to znát.

Na kozí farmě v Borotíně míchají tajné ingredience. Sýrová srdce prý sbližují

/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.

Za Kozí farmou Borotín stojí od roku 2015 manželé Adam a Pavlína Burzikovi. Mléčné produkty i práci se zvířaty považují za smysl svého života. Tvrdí, že když se něco dělá s láskou, je to znát.

Na kozí farmě v Borotíně míchají tajné ingredience. Sýrová srdce prý sbližují

/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.

Sídlo firmy A.W. v Lošticích.

Změny u výrobce tvarůžků: nové posily mají hlídat kvalitu a marketing

Výrazné personální změny má za sebou výrobce Olomouckých tvarůžků, loštická společnost A.W. Generálního ředitele Michala Pavelku v managementu doplnil vedoucí kvality Rastislav Mikuška a Leoš Kalandra jako vedoucí obchodu a marketingu. Trojice má za sebou první čtvrtletí spolupráce.

Olomoucké tvarůžky se vyznačují jedinečnou vůní a chutí i velmi nízkou energetickou hodnotou. .

Jsou poněkud smradlavé, ale mají hodně bílkovin i vápníku. A pomáhají s hubnutím

Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí. 

Smažený sýr. Ilustrační foto.

Smažák je fenomén. Na Teplicku ho v restauracích lze jíst v různých verzích

Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá v restauraci snad každý. Smažený sýr proto zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny podniků na Teplicku. Frčí především běžný eidam, restaurace podle naší sondy ale nabízejí ve stejné úpravě třeba také verzi uzenou, goudu nebo hermelín.

Smažák je oblíbená klasika. Ilustrační foto.

Smažák je klasika, která nezklame. Kde chutná nejlépe a kolik kde stojí?

Jedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.

Smažák je oblíbená klasika. Ilustrační foto.

Fanoušků smažáku neubývá, v kempech ho v létě servírují i v housce

Dlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.