V česku je sýr s nebezpečnou bakterií. Prodává ho firma z Frenštátu p. R.
Hygienici varují před zrajícím sýrem, který obsahuje bakterie způsobující infekci listerióza. Původem rakouský sýr prodává v Česku firma AK25 z Frenštátu pod Radhoštěm.
Hygienici varují před zrajícím sýrem, který obsahuje bakterie způsobující infekci listerióza. Původem rakouský sýr prodává v Česku firma AK25 z Frenštátu pod Radhoštěm.
Mlékárna Klatovy, která patří do skupiny Lactalis Česko, investovala v roce 2024 do nákupu několika nových výrobních linek.
Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.
Pomazánky jsou velmi oblíbené. Chlebíčky nebo jednohubky s nimi během vánočních svátků nebo při oslavách konce roku vytvoříte velmi snadno. Příprava nebývá náročná a zabere sotva pár minut.
/ANKETA/ Vánoční trhy na Resslově náměstí v Chrudimi trvají od 1. do 23. prosince a nabízí bohatý stánkový sortiment. Které dobroty tam najdete a jaké jsou jejich ceny? To zmapoval reportér Chrudimského deníku.
Burger tortilla je skvělá večeře či svačina, kterou můžete ohromit své blízké. A přitom není přespříliš drahá ani časově náročná na přípravu. Burger tortilla je chutná, navíc je plná bílkovin a vypadá skutečně moderně.
Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.
Každoroční soutěž o nejlepší utopence a nakládané sýry proběhla ve Starých Prachaticích za velké účasti soutěžících i hodnotících diváků. Letos se přihlásilo více než dvacet soutěžících.
Navzdory pošmournému počasí si v sobotu lidé nenechali ujít Březenské vinobraní s ochutnávkami vína místních vinařů. Labužníci okusili nejen víno, ale také pivo z chomutovského pivovaru Karásek a Stülpner, sýry, pochoutky z Farmy Doupov a sladkosti od drobných výrobců z regionu. Náladu v březenském parku, kde se akce konala, podkreslovala cimbálová muzika.
Buřty a sýry v láku opět provoní areál u hasičské zbrojnice ve Starých Prachaticích. Po roce se tam koná soutěž O nejlepší utopence a nakládaný sýr. Tak honem nastudovat recept, naložit pochutinu a vyrazit do boje.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jubilejní desátý ročník Festivalu sýrů, který spolupořádá kroměřížská Střední průmyslová škola mlékárenská, se až do sobotního odpoledne koná na Velkém náměstí v Kroměříži. Svou tradici začal v Mikulově a do Kroměříže jej přenesli před třemi lety.
Že se na trhu objeví nový sýr je věc dost nevídaná, studentům mlékárenské průmyslovky v Kroměříži se to ale podařilo. Nazvali ho Štěchovický nález a v sobotu ho nabídnou na Festivalu sýrů.
Sedmý ročník dvoudenních Doubraveckých slavností vína podle odhadů organizátorů navštívily čtyři tisíce lidí. Svá vína přijeli představit zástupci více než deseti vinařství převážně ze Slovácké podoblasti, ale také z Velkopavlovické, Mikulovské nebo Mělnické. K dostání byla i francouzská vína.
Žádné chlazení, zboží vystavené na sluníčku. Teploměr u sýrů ukazuje 30,7 stupně, u mořských plodů dokonce 31,4 stupně, u masových špízů 15,5 stupňů Celsia. Některé stánky na žatecké Dočesné neudělaly hygienikům vůbec radost. Při kontrolách objevili hned několik nedostatků.
Párek v rohlíku neodmyslitelně patří k většině rychlých občerstvení. S chutí si ho dají nejen děti, ale i dospělí. Tahle rychlá svačinka ušetří čas a zažene hlad. Víme, kde a za kolik korun si ho na Českolipsku můžete zakoupit. Objevili jsme dokonce cenový trhák.
Cukety jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce udělat chutný a přitom rychlý a jednoduchý oběd. Mezi cuketové rychlovky patří i vynikající cuketové nudle. Příprava zabere opravdu jen pár minut.
Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.
/FOTO/ Na problém narazili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Moravském Písku. Tamní prodejna nabízela sýr, který byl potažený nežádoucí plísní. Inspekce o tom informovala prostřednictvím portálu Potraviny na pranýři.
David Bedecs vystudoval marketing cestovního ruchu a živil se jako finanční poradce, jeho táta byl truhlářem. Pak se rozhodli skoncovat s pohodlným životem ve městě, z Mostu se rodina přestěhovala do Děčan u Třebívlic na Litoměřicku a dnes již sedm let farmaří. Jak David Bedecs přiznává, chovu krav a koz se začali věnovat bez jakýchkoli předchozích zkušeností či vzdělání v oboru. Dnes Farma Děčany sklízí jeden úspěch za druhým a patří mezi nejvyhledávanější dodavatele kozích i kravských sýrů, jogurtů či mléka.
/FOTO/ Inspektoři jihomoravské Státní veterinární správy (SVS) odhalili na Vyškovsku nelegální výrobnu sýrů, masných výrobků a sádla. Potraviny vyrobené v nevyhovujících podmínkách zlikvidovali. Provozovateli hrozí pokuta až padesát milionů korun za vážná porušení legislativy.
/FOTO, VIDEO/ Vodní dílo ve Stráži pod Ralskem se stává oblíbeným cílem pro milovníky vodních sportů a rekreace. Nabízí nejen vodní lyžování, ale i další aktivity za příznivé ceny. Vstup na pláž je zdarma. Město plánuje další inovace, včetně zlepšení kvality vody a rozšíření klidové zóny.
Statek Jezerka v Kadani, který vyrábí domácí sýry a tvarohy, získal prestižní ocenění Potravina z kraje Přemysla Oráče v kategorii Sýry včetně tvarohu za sýrové špalky. Místní i přespolní si oblíbili tyto čerstvé produkty, které statek nabízí ve svém samoobslužném automatu.
/FOTOGALERIE/ Třetí letošní farmářské trhy hostilo v sobotu kralupské Palackého náměstí. A jako tradičně byly nejdelší fronty u stánku se sýry a klobásami ze Slovenska. Další trhy v Kralupech nad Vltavou budou až za čtvrt roku.
Závody Cheese-Rolling v anglickém hrabství Gloucestershire jsou každoročně honem za kutálejícím se kolem sýra zn. Double Gloucester o váze 3 až 4 kg z kopce dlouhého 200 yardů.
Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
Tvaroh, čerstvý sýr Frišberg, jogurt, zákys a další výrobky z Podbrdské minimlékárny znají lidé po celém Rokycansku. V rodinném domku v Hůrkách je tradičním způsobem vyrábějí manželé Ivasienkovi. K výrobě mléčných produktů se dostali přes svou zálibu v italské kuchyni v době, kdy vedli v Rokycanech jazykovou školu.
Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?
/FOTO, VIDEO/ Druhý farmářský trh letošní sezony se konal v sobotním dopoledni na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou. Největší fronty stály u stánku s klobásami a kozími nebo ovčími sýry.
Hned dva druhy sýrů, které neměly v prodejně co dělat, odhalila inspekce v Kyjově. Informovali o tom prostřednictvím webu Potraviny na pranýři pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorky odebrali v březnu, o výsledku kontroly dali vědět v polovině května.
/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.
/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.
Výrazné personální změny má za sebou výrobce Olomouckých tvarůžků, loštická společnost A.W. Generálního ředitele Michala Pavelku v managementu doplnil vedoucí kvality Rastislav Mikuška a Leoš Kalandra jako vedoucí obchodu a marketingu. Trojice má za sebou první čtvrtletí spolupráce.
Výrazné personální změny má za sebou výrobce Olomouckých tvarůžků, loštická společnost A.W. Generálního ředitele Michala Pavelku v managementu doplnil vedoucí kvality Rastislav Mikuška a Leoš Kalandra jako vedoucí obchodu a marketingu.
Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí.
Smažený sýr: nezdravá pochoutka, nebo neodolatelná klasika? Restaurace a hosty dělí názory, ale jeho popularita neklesá. Zatímco některé podniky ho nabízejí jen občas, jinde je stálou položkou menu.
Smažený sýr se objevuje na většině jídelníčků v českých hospodách. V Praze se jeho cena pohybuje od 170 do 300 korun. Rozdíl je v přípravě, ale i druhu sýra.
/FOTO/ Sýry, které mohly být pro zdraví nakupujících nebezpečné, prodával brněnský Albert v Cornovově ulici. Informovali o tom kontroloři ze Státní potravinářské inspekce na svém webu Potraviny na pranýři.
Smažený sýr: nezdravá pochoutka, nebo neodolatelná klasika? Restaurace a hosty dělí názory, ale jeho popularita neklesá. Zatímco některé podniky ho nabízejí jen občas, jinde je stálou položkou menu.
/ROZHOVOR/ Sýrárna v Poděbradech sídlící na rohu Riegrova náměstí nedávno oslavila osm let své existence. Tedy oslavili to její provozovatelé Martin Lerch a Tomáš Hasalík se svými zákazníky. Prvně jmenovaný od Poděbrad pochází, druhý se přistěhoval z Kladna.
Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá v restauraci snad každý. Smažený sýr proto zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny podniků na Teplicku. Frčí především běžný eidam, restaurace podle naší sondy ale nabízejí ve stejné úpravě třeba také verzi uzenou, goudu nebo hermelín.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
Smažený sýr s hranolkami a tatarkou je podle restauratérů i konzumentů napříč Českem stále ve velké oblibě. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Kladensku stojí, ale kde lidem nejvíce chutná a proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
Smažený sýr zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny českých podniků. Frčí především běžný eidam, restaurace na Příbramsku ale nabízejí ve stejné úpravě třeba i goudu nebo hermelín. Cena pohybuje většinou kolem dvou stovek.
Smažený sýr je typickým českým jídlem, které se připravuje smažením obaleného sýru typu eidam, gouda, ale i ementál. Můžeme si na něm pochutnat v řadě restaurací a hospod. Deník zjišťoval, kde mají ten nejlepší smažák podle Rakovničanů.
Smažený sýr s brambory nebo hranolkami a tatarkou patří podle restauratérů k nejoblíbenějším pokrmům Čechů. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Berounsku stojí, ale třeba také na to, proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
Ceny jídel v restauracích se neustále zvyšují, vejít se s obědem do stovky už je takřka nemožné. Přesto si lidé své oblíbené pochoutky nenechají ujít.
Jedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.
Smažený sýr neboli smažák je už řadu let stálicí českých restaurací. Jde totiž o dobré jídlo za dostupnou cenu. Restaurace na Jindřichohradecku nabízejí nejčastěji obalovaný eidam, camembert nebo hermelín. Cena oblíbené pochoutky se v okrese pohybuje v širokém rozmezí od 130 do 175 korun.
Dlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.