Dlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.
Říká se mu jídlo nerozhodných. Ve většině českých hospod a jídelen patří stále mezi nejoblíbenější jídla a ty plzeňské nejsou výjimkou. Smažený sýr s přílohou najdete prakticky v každé z nich. Liší se jen použitým druhem sýru a případně jeho gramáží. Jak to s tímto oblíbeným pokrmem mají v restauracích a jídelnách v Plzni?
Táborský deník prostřednictvím svého facebooku hledal nejlepších Top 5 restaurací na Táborsku, kde umí výborný, křupavý a levný smažený sýr. Z online ankety však překvapivě vzešel jediný vítěz. Gratulujeme, Jídelna Dusík v Tomkově ulici v Táboře prostě nemá konkurenci.
Smažený sýr. Fenomén, který je stále nedílnou součástí jídelníčku v tuzemských restauracích a který nadále plní žaludky gurmánů. Bez ohledu na kalorie nebo cenové relace!
Klasika české gastronomie, kterou ochutnal snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje hermelín, gouda nebo niva.
Známe to všichni. Sedíme v restauraci, sjíždíme jídelní lístek odshora dolů a naopak a stále se nemůžeme rozhodnout. A pak to přijde. „A víte co, já si dám smažák. S hranolkama a tatarkou.“ Proč je tento pokrm tak populární a jaké jsou triky kuchařů na ten nejlepší?
Oblíbený smažený sýr si vychutnáte i dnes, ale ceny jsou daleko od těch totalitních. Deník prozkoumal, kde na Tachovsku najdete tu nejlepší porci a kolik vás přijde.
/FOTO/ Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá snad každý. V Kolíně ho také nabízí také řada restaurací, ceny se však v řadě z nich hodně liší. Důležité je také si dát pozor, zda podnik pokrm nabízí i s přílohou či bez ní, jelikož ve druhém případě to znamená další 50 korun navíc.
V Čechách je to klasika nejklasičtější. Smažený sýr s bramborem a tatarkou. Najdete ho v nabídce snad všech restaurací a výjimkou nejsou ani ty na Benešovsku.
Smažený sýr zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny českých podniků. Frčí především běžný eidam, restaurace v Kutné Hoře ale nabízejí ve stejné úpravě třeba i sýr uzený, goudu nebo hermelín. Za socialismu býval smažák za pár korun, dnes se jeho cena pohybuje většinou kolem dvou stovek.
Smažený sýr zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny českých podniků. Frčí především běžný eidam, restaurace na Děčínsku ale nabízejí ve stejné úpravě třeba i sýr uzený, goudu nebo hermelín. Za socialismu býval smažák za pár korun, dnes se jeho cena pohybuje většinou kolem dvou stovek.
K českým hospodám a restauracím patří stejně neodmyslitelně jako pivo. Přesto i smažák podražil a už běžně stojí v hostincích přes sto padesát korun. Jenže stále ve Žďáře nad Sázavou existují místa, kde toto oblíbené jídlo stojí i méně než stovku. Ceny smažáků ze Žďárska najdete na konci článku.
Smažený sýr je stálicí v nabídce většiny hospod i restaurací. Díky jeho oblibě mezi strávníky ho restauratéři pravidelně zařazují do poledních meníček. I když jejich cena časem roste, v Pelhřimově lidé takzvaný smažák stále seženou poměrně levně. Deník zmapoval, kde v okrese tento pokrm nabízejí a za kolik.
Smažený sýr s hranolkami a tatarkou je podle restauratérů i konzumentů zapsaný v análech české gastronomie. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Břeclavsku stojí, ale třeba také na to, proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
/VIDEO, FOTO/ Mezi nejoblíbenější jídla nabízená na polední menu v hodonínských restauracích dlouhodobě patří smažený sýr. Právě na to, kolik takzvaný smažák stojí, se Deník zaměřil napříč podniky v největším městě regionu.
/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
/VELKÝ PŘEHLED/ Co si dát v restauraci, když člověk nechce maso? Nebo se obává různých gastro experimentů? Či má prostě rád sýr? Odpověď je stejná. Vyhrává smažený sýr s přílohou. Kolik za něj dáte restauracích na Jihlavsku?
/VIDEO/ Levný smažený sýr s hranolky pod stovku je minulost. Lidová klasika podražila. V restauraci si za smažák dnes řeknou i víc než dvě stovky. Nejlevněji se dá smažený sýr pořídit v restauraci za necelých 150 korun, ovšem zákazník musí pátrat. Ceny smažáků na Havlíčkobrodsku najdete ke konci článku.
/FOTO/ Smažený sýr, hranolky a tatarka je klasika, která v jídelním menu restaurací funguje už desítky let. Redakce Deníku se zaměřila na to, jak se k tomuto lákadlu stavějí restaurace na Vyškovsku a za kolik si na něm lidé pochutnají v rámci obědové nabídky.
/PŘEHLED SMAŽÁKŮ/ Mezi nepříliš zdravou, ale stále velice oblíbenou klasiku české kuchyně patří smažený sýr. Ten si udržuje své pevné místo nejen v domácích kuchyních, ale také na jídelních lístcích. V Třebíči se jeho ceny pohybují ve značném rozmezí. Objevte tajné tipy místních gurmánů.
Smažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří téměř stejně neodmyslitelně jako pivo. Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Redakce Deníku se zaměřila na to, kolik na Pardubicku stojí.
Když Pivovar Trautenberk v Malé Úpě zkoušel vyřadit z nabídky jídel smažený sýr, se zlou se potázal u hostů. Zákazníci ho vyžadují. A milují. Smažený sýr zůstává v restauracích stálicí. V nabídce ho mají podniky ve všech krkonošských střediscích. Dát si ho můžete v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, na Černé hoře či v Malé Úpě. Deník zjišťoval, kolik na horách stojí a jaký je o něj zájem.
Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.
Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.
I když nad ním mnozí šéfkuchaři ohrnují nos, česká klasika v podobě smaženého sýra je stále velmi žádanou v restauracích a ty ho tak i přes moderní trendy v kuchyních nevyřadily ze svých nabídek. Rozdíl není pak jen v ceně, ale pochopitelně i v druhu sýra. Obecně totiž platí, že čím více tučný sýr je, tím je ten smažený lepší.
/VIDEO/ Je to jedna ze stálic jídelních lístků českých hospod. Smažený sýr nejlépe s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou. Na vysmívaný pokrm nedají dopustit ti, pro které je to prostě jistota, když si nemohou vybrat. Přečtěte si, kde na Hradecku si dáte kvalitní smažák za dobrou cenu.
Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat.
/ANKETA/ Vyzrálé maso nebo sýr. Slovní spojení, které dává naději, že jídlo bude ještě lahodnější než běžně. Podobně vyzrálé potraviny, ale v tomto případě až v negativním slova smyslu do podoby plísní, nabízel jeden z brněnských obchodů. A nebyl jediný. Jídlo s plísněmi leželo v regálech i dalšího. Prohlédněte si případy nabídky plesnivé šunky a sýrů, na které ve středu upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Před lety patřil smažený sýr k vůbec nejlevnějším jídlům. To sice již dávno neplatí, ale oblibu neztratil. Čas naopak potvrdil, že smažák je držák a klasika našich restaurací, přestože jeho cena míří na Rychnovsku ke 200 korunám.
Před lety patřil smažený sýr k vůbec nejlevnějším jídlům. To sice již dávno neplatí, ale oblibu neztratil. Smažák nabízejí na Náchodsku i restauratéři, kteří ho nemají rádi a odmítají ho zařadit na jídelní lístek. Proč? Lidé ho chtějí.
Ve stylovém bistru, zapadlé vesnické hospůdce i na nejvyšší hoře Moravy. Všude tam si lze dát klasiku všech klasik české gastronomie – smažený sýr. Redakce Bruntálského a krnovského deníku vytipovala několik lokalit na Bruntálsku, kde se vyplatí si na smažený sýr zajít.
Redakce Olomouckého deníku se vydala v době oběda do několika restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru TOP5 smažáků v Olomouci a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím jej podávají a kolik za něj zaplatíte.
/FOTO, VIDEO/ Stálice českého gastronomického nebe, král vegetariánských menu i noční můra kreativních kuchařů. Popularita smaženého sýra s pořádnou porcí brambor nebo hranolek s tatarskou omáčkou je v českých restauracích vyhlášená. Redakce Deníku prozkoumala obědová menu restaurací na Jičínsku a vyrazila na do několika z nich na hříšnou ochutnávku smažáků. Poradili nám sami čtenáři i oblíbená Smažákomapa, kam fanoušci posílají recenze z navštívených restaurací po celém Česku.
Redakce Přerovského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků v Přerově a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Valašského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na výběr nejlepších smažáků ve Vsetíně podle Deníku a zjistěte, z jakého sýra se připravují, s čím se podávají a kolik za ně zaplatíte.
Redakce Kroměřížského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na náš výběr pěti nejlepších smažáků v Kroměříži a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Šumperského a jesenického deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na náš výběr tří nejlepších smažáků v Šumperku a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Zlínského deníku se vypravila do restaurací ve Zlíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Vybrala pět míst, kde si ho člověk může dát. Podívejte se, jaký druh sýra tu smaží a s čím ho podávají. A taky kolik za smažák zaplatíte.
Redakce Slováckého deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Deník vybral pět smažáků v Uherském Hradišti. Podívejte se, kde je dělají, z jakého sýra je připravují, s čím podávají a kolik za dobrotu zaplatíte.
Redakce Deníku se vydala do restaurací ve Frýdku-Místku a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků ve městě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji v dané restauraci podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Prostějovského deníku se vydala do restaurací v Prostějově, nebo v Olšanech u Prostějova a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti restaurací na Prostějovsku a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Deníku se vydala do restaurací v Karviné a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků ve městě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji v dané restauraci podávají a kolik za ni zaplatíte.
/FOTOGALERIE/ Redakce Moravskoslezského deníku se vydala do restaurací v krajském městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků v Ostravě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Deníku se vydala do restaurací v Novém Jičíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků ve městě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji v dané restauraci podávají a kolik za ni zaplatíte.
/FOTOGALERIE/ Byl, je a bude! Smažák s hranolkami či bramborem má v tuzemské gastronomii stále pevné místo. S klidem můžeme říci, že je pořád hitovkou. Redakce Opavského a hlučínského deníku se vydala udělat sondu do některých opavských restaurací.
Smažák je nesmrtelný, shodují se kuchaři z restaurací na Svitavsku. Klasiku s brambory a tatarkou nabízí většina hospod v regionu. Smažený sýr se již dlouhá léta objevuje v poledních menu nejen takzvaných třetích cenových, ale i v luxusních restauracích. A boduje nejen u dětí. Kde ho mají na Svitavsku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu?
Smažený sýr? Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a v restauracích to dobře vědí. Obalený sýr s hranolky, kroketami nebo vařenými bramborami nabízejí také v Žatci při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. V nabídce je obalovaný eidam, hermelín i Gouda, cena se liší od hospody a hmotnosti porce. Podstatné také je, zda je v ní započtena i příloha.
Smažený sýr je fenoménem české gastronomie, který si získal srdce mnohých gurmánů napříč cenovými kategoriemi. Ptali jsme se čtenářů, kde na Liberecku podávají ten nejlepší. Od hospodských klasik po luxusní restaurace, přinášíme vám tipy na místa, kde si na tomto oblíbeném jídle pochutnáte nejvíce.