Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Za Kozí farmou Borotín stojí od roku 2015 manželé Adam a Pavlína Burzikovi. Mléčné produkty i práci se zvířaty považují za smysl svého života. Tvrdí, že když se něco dělá s láskou, je to znát.

Na kozí farmě v Borotíně míchají tajné ingredience. Sýrová srdce prý sbližují

/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.

Za Kozí farmou Borotín stojí od roku 2015 manželé Adam a Pavlína Burzikovi. Mléčné produkty i práci se zvířaty považují za smysl svého života. Tvrdí, že když se něco dělá s láskou, je to znát.

Na kozí farmě v Borotíně míchají tajné ingredience. Sýrová srdce prý sbližují

/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.

Sídlo firmy A.W. v Lošticích.

Změny u výrobce tvarůžků: nové posily mají hlídat kvalitu a marketing

Výrazné personální změny má za sebou výrobce Olomouckých tvarůžků, loštická společnost A.W. Generálního ředitele Michala Pavelku v managementu doplnil vedoucí kvality Rastislav Mikuška a Leoš Kalandra jako vedoucí obchodu a marketingu. Trojice má za sebou první čtvrtletí spolupráce.

Olomoucké tvarůžky se vyznačují jedinečnou vůní a chutí i velmi nízkou energetickou hodnotou. .

Jsou poněkud smradlavé, ale mají hodně bílkovin i vápníku. A pomáhají s hubnutím

Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí. 

Smažený sýr. Ilustrační foto.

Smažák je fenomén. Na Teplicku ho v restauracích lze jíst v různých verzích

Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá v restauraci snad každý. Smažený sýr proto zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny podniků na Teplicku. Frčí především běžný eidam, restaurace podle naší sondy ale nabízejí ve stejné úpravě třeba také verzi uzenou, goudu nebo hermelín.

Smažák je oblíbená klasika. Ilustrační foto.

Smažák je klasika, která nezklame. Kde chutná nejlépe a kolik kde stojí?

Jedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.

Smažák je oblíbená klasika. Ilustrační foto.

Fanoušků smažáku neubývá, v kempech ho v létě servírují i v housce

Dlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.

Říká se mu jídlo nerozhodných. Ve většině českých hospod a jídelen patří smažák stále mezi nejoblíbenější jídla

Klasika českých hospod. Smažák s hranolky a tatarkou je stále jistotou

Říká se mu jídlo nerozhodných. Ve většině českých hospod a jídelen patří stále mezi nejoblíbenější jídla a ty plzeňské nejsou výjimkou. Smažený sýr s přílohou najdete prakticky v každé z nich. Liší se jen použitým druhem sýru a případně jeho gramáží. Jak to s tímto oblíbeným pokrmem mají v restauracích a jídelnách v Plzni?

Smažený sýr je klasika.

Nesmrtelná obalovaná klasika v Pelhřimově? Smažák stojí někde jen přes stovku

Smažený sýr je stálicí v nabídce většiny hospod i restaurací. Díky jeho oblibě mezi strávníky ho restauratéři pravidelně zařazují do poledních meníček. I když jejich cena časem roste, v Pelhřimově lidé takzvaný smažák stále seženou poměrně levně. Deník zmapoval, kde v okrese tento pokrm nabízejí a za kolik.

Smažený sýr. Ilustrační foto.

Fenomén smažák. V Blansku se dá pořídit do sto padesáti korun. Víme kde

/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.

V Lokále u Caipla podávají smažený řemeslný bio sýr z farmy.

Smažený sýr v Brně: ceny poledních menu i kde si ho dát kilovku jako romantiku

/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.

Smažený sýr v restauracích s cenou nižší než sto korun už lidé neseženou. Zdroj: se souhlasem Smažáková mapa

Milovaný smažák: lidová klasika podražila, víme, kolik stojí v Brodě

/VIDEO/ Levný smažený sýr s hranolky pod stovku je minulost. Lidová klasika podražila. V restauraci si za smažák dnes řeknou i víc než dvě stovky. Nejlevněji se dá smažený sýr pořídit v restauraci za necelých 150 korun, ovšem zákazník musí pátrat. Ceny smažáků na Havlíčkobrodsku najdete ke konci článku.

Smažený syr- stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí.

Pardubické restaurace zůstávají věrné smažákům. Cena je stále příznivá

Smažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří téměř stejně neodmyslitelně jako pivo. Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Redakce Deníku se zaměřila na to, kolik na Pardubicku stojí.

Smažák s nezvyklou přílohou. Někteří Poláci si objednávají v Pivovaru Trautenberk v Malé Úpě k smaženému sýru houskové knedlíky.

Smažený sýr na horách? Pořád frčí, Poláci si ho dávají s houskovým knedlíkem

Když Pivovar Trautenberk v Malé Úpě zkoušel vyřadit z nabídky jídel smažený sýr, se zlou se potázal u hostů. Zákazníci ho vyžadují. A milují. Smažený sýr zůstává v restauracích stálicí. V nabídce ho mají podniky ve všech krkonošských střediscích. Dát si ho můžete v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, na Černé hoře či v Malé Úpě. Deník zjišťoval, kolik na horách stojí a jaký je o něj zájem.

Smažený sýr je klasikou českých bufetů a restaurací. Nechybí prakticky v žádném podniku. Ilustrační foto

Smažený sýr je fenomén, který ukazuje, jak různorodé mohou být naše chutě

Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.

Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto

Smažený sýr je fenomén, který ukazuje, jak různorodé mohou být naše chutě

Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.

Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto

Smažený sýr za 115 i za 159 korun. Některé karlovarské podniky ještě nezdražily

I když nad ním mnozí šéfkuchaři ohrnují nos, česká klasika v podobě smaženého sýra je stále velmi žádanou v restauracích a ty ho tak i přes moderní trendy v kuchyních nevyřadily ze svých nabídek. Rozdíl není pak jen v ceně, ale pochopitelně i v druhu sýra. Obecně totiž platí, že čím více tučný sýr je, tím je ten smažený lepší.

Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než odkvete.

Posel jara: Sbíráte ten pravý nebo ukrajinský? V Irsku se kradl, u nás je zdarma

Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat.