Alexandr Neuman byl 10. prosince 2011 u setkání Václava Havla s dalajlamou. Ten poté okamžitě do Prahy povolal tibetského lékaře. Svého přítele ale nezachránil, Václav Havel zemřel 18. prosince 2011.
Madeta zahájila zkušební provoz v nové sýrárně v areálu závodu Planá nad Lužnicí. Z až 440 tisíc litrů mléka zde do budoucna dokáže denně vyrobit 42 tun sýrů. Realizace si vyžádala náklady ve výši 800 milionů korun.
Trochu jiné kuřecí řízky s bazalkou. Tento recept nabízí čtenářům populární foodblogerka Markéta Chovancová. „Jsou vhodné třeba k bramborové kaši. Je to moc dobré a oblíbené i u dětí. A na rychlou večeři ideálka,“ říká.
Další kolo certifikace regionálních výrobků Českého ráje se uskutečnilo v říjnu v Turnově. O udělení značky se ucházeli pěstitelé zeleniny a květin, pekaři, výrobce kozích sýrů, pěstitelé jablek a také pěstitelé a šlechtitelé růží.
Před čtyřmi roky si začala Dagmar Řezníková z Červené Lhoty plnit sen. Během mateřské dovolené se začala věnovat pečení chleba a později i výrobě sýra.
Jaromír Nohavica potěšil v těchto dnech své příznivce a po třech letech vydal své nové album pod názvem Máma mi na krk dala klíč. Předposlední písní nového alba je skladba Řekni sýr. Podívejte se na její koncertní podobu v nejnovějším videu.
Lahodné saláty a zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku. Vyzkoušejte naše recepty, na salátech Colesaw, bramborovém, čočkovém či salátu z červené řepy s ořechy si určitě plpochutnáte.
Vepřové je spolu s hovězím nejčastěji používané maso v české kuchyni. Pokrmů z něj existuje celá řada. Dnes vám nabízíme recepty na zapečené vepřové. Vyzkoušejte je, určitě si pochutnáte.
Malí zemědělci přišli po uzavření restaurací o další odbytová místa. I když se farmářské trhy oficiálně konat mohou, jejich provozovatelé je v Praze z obav před problémy raději zrušili. Menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) totiž koncem října výrazně zpřísnil pravidla pro jejich pořádání.
/FOTO/ Stádo koz v Prosetíně na Chrudimsku se pase bezstarostně v ohradě. Mléko a výrobky z něj posilují imunitní systém, což by většina lidí v dnešní době uvítala. Farmářka Iveta Kopajová ale letos neměla moc příležitostí své výrobky prodávat, protože pořadatelé v širokém okolí zrušili trhy.
Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
Ani v současné koronavirové situaci nerezignovali pracovníci Státní veterinární správy (SVS) na svou důležitou činnost. Právě proto také inspektoři SVS odhalili na farmářském trhu v Benešově prodejce sýrů, který porušil řadu předpisů pro prodej potravin.
Zdálo by se, že slova podzim a salát spolu nesouznějí. Opak je pravdou. Chutná a přitom odlehčená jídla si můžete připravit, i když začíná padat listí ze stromů. Jen změníte pár ingrediencí a z lehkého letního salátu se může stát hlavní jídlo dne.
Hrušky jsou velmi oblíbené ovoce. Mají skvělou chuť, díky níž se hodí do mnoha dezertů, ale skvěle ladí i s různými sýry. Vyzkoušejte naše recepty na koláč, hrušky s ořechy nebo salát s nivou.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
Jedny z nejlepších sýrů se vyrábějí v Olešence. Na tom se shodla odborná porota, která v rámci letošního 29. ročníku Mlékárenských dnů v Přibyslavi hodnotila kvalitu mléčných výrobků.
První místo v kategorii mléčné výrobky při 14. ročníku soutěže "Chutná hezky. Jihočesky" získala Michaela Dubová ze statku Horní Dvorce za jahodový ovčí jogurt.
Žďárské vrchy jsou místem, kde vás nečekají davy turistů, ale klid majestátních skal uprostřed lesů. Stejnojmenná chráněná krajinná oblast se rozkládá na území Pardubického kraje a Vysočiny. Vyrazte do zeleného srdce republiky za nádhernou přírodou a osvěžující turistikou. Navštivte galerie a muzea a těšte se poučením, poznáním, uměním i zábavou. Výběr toho nejlepšího ze Žďárských vrchů představují dnešní letní tipy Deníku.
Řízenou degustaci Veltlínu zeleného a párování vína se sýry z mikulovské Sýrárny Klimeš si dnes užijí příznivci vína ve vinárně Korek Mikulov v Pavlovské ulici.
Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.
Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.
Přednáška o výrobě sýrů v podání Petra Rysa, pořadatele sýrařských kurzů a prodejce sýrařského vybavení na Pacovsku se koná v úterý 11. srpna od pěti hodinve freskové sále zámku pánů z Říčan v Pelhřimově.
Potravinové intolerance se mohou objevit v jakémkoli věku. Někomu dělají určité potraviny problém od narození, někdo to zjistí až později. 26letá Elena z Plzně dlouho nemohla přijít na to, proč je jí po jídle špatně, proto řadu let trvalo, než jí byla zjištěna intolerance laktózy.
Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
Se svými výrobky třikrát zabodovala Farma u Sýkorů z Velké Hleďsebe. Tři roky po sobě získaly produkty nálepku Regionální potravina Karlovarského kraje.
/FOTOGALERIE/ Z ruchu velkoměsta vyhnala manžele Zámečníkovy touha vyrábět si zdravé potraviny pro vlastní spotřebu. Nyní jsou však jejich sýry a další mléčné výrobky známé po celé republice a poptávka po nich dlouhodobě roste.
Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící přípravky. Jak obstály v podrobném zkoumání spotřebitelské organizace dTest? Laboratorní testy ukázaly, že jsou bezpečné, avšak často jsou z více než poloviny plné soli.
Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad? Zkuste to zdravě. Bufety na některých koupalištích už svou nabídku přizpůsobily, a tak se na ní objevila i zdravější jídla, než jsou párek v rohlíku a hranolky. Ty však stále zůstávají stálicemi, které najdete takřka všude a mnoho lidí je má s letními radovánkami spojené.
Návštěva přerovského skanzenu v roce 2010 neskrývala jen prohlídku známých roubenek, ve kterých figuríny připomínají způsob života na vsi našich předků. Jedna tradice v areálu skanzenu ožila a příchozí mohli přiložit ruku k dílu. Jednalo se o výrobu sýrů.
Mlékárna Madeta, národní podnik Budějovický Budvar i strojírenské firmy se postupně vyrovnávají s následky koronavirové krize. Propouštění se chtějí vyhnout, raději budou šetřit.
Zlínský kraj – Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Zlínského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2020.
Vůně sýrů, salámů, oliv a dalších italských produktů se line českobudějovickým náměstím Přemysla Otakara II. Trhy s jedinečnými pochoutkami a šperky potrvají do neděle.
V březnu loňského roku začala v Plané nad Lužnicí výstavba nové sýrárny, ta kapacitně zvládne výrobu dvojnásobného množství produktů, než vyrábělo 25 let staré původní zařízení. Investice vyjde největší českou mlékárnu Madetu na více než 750 milionů korun. Zkušební provoz odstartuje již letos na podzim.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Magistrát na základě debaty se zástupci městských částí chystá takzvanou „malou novelu“ tržního řádu, která se bude týkat farmářských trhů, restauračních zahrádek s prodejní dobou po 22. hodině a některých letních tržních míst v Praze 1. Farmáři by tak od příštího roku mohli na stáncích nabízet 10 procent potravinového zboží zahraničního původu.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!