Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Sýrové kousky.

Redaktoři vaří: Sýrová dobrota Lucie Váchové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Sýrové kousky.

Redaktoři vaří: Sýrová dobrota Lucie Váchové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Sýrové kousky.

Redaktoři vaří: Sýrová dobrota Lucie Váchové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Sýrové kousky.

Redaktoři vaří: Sýrová dobrota Lucie Váchové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Sýrové kousky.

Redaktoři vaří: Sýrová dobrota Lucie Váchové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Sýrové kousky.

Redaktoři vaří: Sýrová dobrota Lucie Váchové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Sýrové kousky.

Redaktoři vaří: Sýrová dobrota Lucie Váchové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Tavené sýrové dorty.

Policii a zaměstnance státní správy podpořila škola sýrovou svačinou

Na 130 kusů čerstvých sýrů a 6 kilo tavených sýrových dortů věnovala potravinářská škola z Kroměříže městské a státní policii. Škola tak podpořila policisty v době koronavirové epidemie. Chystá se teď také obdarovat personál a pacienty léčebny Malý Val a další profese, které zabezpečují chod země v době pandemie. 

Holanďan Frans Lemstra je doma v Dětřichově nad Bystřicí. Otevřel tam obchůdek s holandskými sýry. Má otevřeno jeden den v týdnu a můžete u něj platit jen hotově.

Holanďan v podhůří Jeseníků nabízí originální sýry

Holandsko je po staletí známé výrobou těch nejlepších sýrů v Evropě. Dnes už nemusíte pro tento gurmánský suvenýr jezdit až do Holandska. Holanďan Frans Lemstra se před patnácti lety usadil Dětřichově nad Bystřicí. Nabízí tam holandské sýry přímo od Holanďana.

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr

Potravinové rezervy? Stát schraňuje zásoby jídla na 1,3 dne

Státní rezervy požadovanou zásobu jídla na tři dny nesplňují, mají ho na 1,3 dne, sdělil ČTK předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Potraviny, kterými stát disponuje, by se mohly k potřebným přerozdělit, pokud by vláda vyhlásila stav nouze. Mohla by například podle zákona nařídit přednostní zásobování dětských, zdravotnických nebo sociálních zařízení, hejtmani by pak koordinovali nouzové zásobování potravinami.  

Účastníci kurzu výroby sýrů ve Valašském ekocentru ve Valašském Meziříčí.

Sýry, tvaroh, kefír i jogurt už kurzisté zvládnou vyrobit doma

Za stolem plným misek, digitálních teploměrů a kuchyňského náčiní probíhá výklad o domácí výrobě sýrů. Občas se mění na bazar praktických zkušeností. V hrncích zatím zraje bělavá sýřenina. Hmotu tuhou jako puding účastníci víkendového kurzu ve valašskomeziříčském ekocentru za chvíli rozkrájejí na drobná zrna. Naplní jimi formičky a nechají opět zrát.

Uzené. Ilustrační snímek

Uzené maso je nám souzené. Co vše patří do kouře a co pak s tím?

Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.

Bábovka ilustrační foto

Tip na víkend: Ve Vysoké Peci pořádají bábovkové klání

Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.

Martinské trhy v Hradci Králové.

Tip na 22. listopadu: Podzimní trhy v domě kultury

Tradiční podzimní trhy můžete dnes navštívit v ostrovském domě kultury. Od 10 hodin dopoledne tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, sýry, med, pečivo, masné výrobky, koření, zdravou výživu a mnoho dalšího z produkce farmářů a pěstitelů převážně z Karlovarska a okolí.

Z 8. Mladoboleslavských slavností vína.

Na Mladoboleslavských slavnostech vína se opět soutěžilo

/FOTOGALERIE/ Již osmé Mladoboleslavské slavnosti vína byly na programu dne v kulturním domě v Mladé Boleslavi v sobotu 16. listopadu. Návštěvníci mohli ochutnávat mnoho druhů vín, včetně boleslavského, a také gurmánské speciality, mezi které patřily uzeniny či sýry.

V Galerii Samson-Caféé se uskutečnil koncert kapely Šoury Roury.

Ve vinotéce si užijí víno a hudbu

Rakovník Vinotéka ve Vysoké v Rakovníku v pondělí 11. 11. bude ve znamení vína a hudby. V rámci Svatomartisnkého vína se příchozí mohou těšit na výborná mladá vína, k zakousnutí budou různé druhy sýrů, fuetů a svatomartinský husí mls.

Ilustrační foto

Prázdniny na farmě byly zážitkem pro malé i velké

Umíte sebrat smetanu, vyrobit tvaroh, podmáslí, syrovátku, sýr nebo dokonce máslo? Pokud ne, naučí vás to na farmě v Nětěchovicích. Stejně jako výpravu z Radomyšle, která se na farmu vydala o podzimních prázdninách.

Dubňany se s narůstajícím počtem obyvatel, který souvisel s důlním a zpracovatelským průmyslem, dostaly v roce 1964 mezi města.

Průmysl na Hodonínsku? Noví majitelé a propouštění

Tisíce zaměstnanců opouštěly na přelomu dvacátého a jednadvacátého století nadobro brány velkých průmyslových areálů v hodonínském okresu. Zkrachoval republikový gigant v produkci překližek v Hodoníně, naposledy vyfárali horníci z dolů u Dubňan či v Mikulčicích. Skončila i výroba kyjovských sýrů.

Ilustrační foto.

Tip na pátek 25. října: Jarmark nabídne také dušičkové zboží

Podzimní dekorace, svíčky, věnce a jiné dušičkové zboží, masné a uzenářské výrobky, sýry a mléčné výrobky, koření, bylinky, perníčky, trdelník, med a oříšky i suvenýry z keramiky a dřeva, to vše nabízí oblíbený Novojičínský jarmark podzimní, který se uskuteční na Masarykově náměstí v pátek 25. října od 8 do 17 hodin.

Novoměstští mají nejraději trhy farmářské a řemeslné.

Tip na sobotu 19. října: Farmářský trh

Na pestrou nabídku zeleniny a ovoce, sýrů, masa, medu a dalších produktů pocházejících především z Novoměstska, se mohou těšit zájemci při dalším oblíbeném farmářském trhu na novoměstském Vratislavově náměstí.

Na Kovárně se soutěžilo o nejlepšího utopence a nakládaný sýr.

Divákům chutnali utopenci od Petra Tvrdka

Dvě kategorie pro utopence a jednu pro sýry připravili v letošním roce osadníci ze Starých Prachatic v soutěži o nejlepšího utopence a nakládaný sýr. Ta se konala v sobotu 5. října v hospodě Na Kovárně ve Starých Prachaticích.  

Farmářské trhy.

Tip Deníku na 4. října: V Kyjově nakoupí zeleninu, sýry i bylinky

Kyjov - V Kyjově se opět uskuteční oblíbené Farmářské trhy. Lidé si vyberou z bohaté nabídky nejrůznějšího zboží, jako jsou uzenářské výrobky, přísady a sukulenty, trdelníky, sýry, výrobky ze dřeva, koření, bylinky, čaje, cukrářské a pekařské zboží, domácí nudle nebo med.

Farmářské trhy v Zábřehu ve čtvrtek 19. září.

Tip na 27. září: Podzimní trhy v domě kultury

V Ostrově se opět konají Podzimní trhy. Tentokrát se přesunou z náměstí do prostor sousedního domu kultury. V čase od 10 do 17 hodin sem můžete přijít nakoupit produkty většinou domácí výroby, jako jsou sýry, uzeniny, koření, oblečení, zákusky, ovoce a zelenina.

Den Zlínského kraje ve Zlíně

Zlínský Den kraje nabídl i regionální dobroty. Kdo vyrobil Perlu Zlínska?

FOTOGALERIE / Kdoulový chlebell, šunka od kosti, staročeský medovník, kozí sýr brynza nebo jablečný ocet Zlaté jablíčko. Již čtrnáctým rokem měli možnost Zlíňáci, ale i přespolní ochutnat nejlepší potravinářské výrobky kraje oceněné Perlou Zlínska, podesáté se pak hodnotila Regionální potravina.

Při Vinobraní v Kuksu teklo po kaskádovém schodišti v barokním areálu v Kuksu víno.

Ochutnávku vín doplní lahodné sýry

Svatováclavské vinobraní se opět po roce vrací do Peček. Přátelská akce plná lahodného vína i chutného jídla se uskuteční v neděli 22. září od 15 hodin na louce mezi kostelem a Tescem.

Tradiční přehlídku zahájila dražba sýrů a vín.

Prachatice: Sýry, ryby, zvěřina a víno 2019

Eno-gastronomické přehlídky. 16. ročník Sýry a víno, 14. ročník Ryby a víno a 5. ročníku Zvěřiina a víno. Letošní přehlídky se zaměřují na přípravu pokrmů z ryb, teplé i studené kuchyně.