Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Regionální potraviny. Ilustrační foto.

Brambory od "sousedů", maso z farmy... Místní potraviny jsou teď v trendu

Brambory z místního družstva, sýry z farmy z vedlejší vesnice a jablka od sadaře. Obliba regionálních potravin v Pardubickém kraji roste, ale stále jsou ještě velké mezery na trhu. Časem by mohly především z lokálních potravin vařit školy i nemocnice. Na podporu lokálních potravin se zaměřuje už i pardubické hejtmanství.

Mlékem dodáme tělu vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy či vápník

Mléko jako zásobárna bílkovin a vitamínů: Nejzdravější jsou ty neslazené

Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.

Máslo vyrobené v jihočeské mlékárně Madeta

Madeta zažila úspěšný rok. Zisky oproti loňsku téměř zdvojnásobila

Největší česká mlékárna Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma považuje výsledky vzhledem ke koronavirové pandemii za úspěch. Letos chce mít tržby kolem šesti miliard Kč, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.

V sídle společnosti Brazzale, je také i balírna sýru Gran Moravia, 13. srpna 2021 v Zanè v provincii Vicenza, Benátsko, Itálie.

EXKLUZIVNĚ: Pohled do zákulisí zpracovávání sýrů z Moravy v Itálii (II. díl)

Přinášíme pokračování reportáže přinášející exkluzivní pohled do zákulisí království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která v současné době vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil nejen v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala na úpatí Benátských Alp pro český sýr Gran Moravia, ale náhledl také do výrobny a balírny, kde probíhá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Robotizovaný sklad sklad sýrů společnosti Gran Moravia, 12. srpna 2021 v Cogollo del Cengio v provincii Vicenza, Benátsko, Itálie.

EXKLUZIVNĚ Z ITÁLIE: Odhalte s námi tajemství zrání výtečných sýrů z Moravy

Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Tradiční sklad sýrů společnosti Gran Moravia, 11. srpna 2021 v Bevadoro, Itálie. Majitel společnosti Roberto Brazzale.

Exkluzivní návštěva: Odhalte s námi tajemství zrání výtečných sýrů z Moravy

Pojďte s námi do královstí sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Zrající kozí sýr z domácí sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích vyhrál již druhým rokem.

Regionální potravina roku: uspěla Kdoulová vejmrda či Slamáček

Sýr vyrobený z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce z rodinné sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích na Znojemsku uspěl v soutěžích Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy. Ocenění získal v kategorii ostatních mléčných výrobků.

Zrající sýry ve sklepě v Roquefortu, rok 2010

Legendární sýr Roquefort: dokázal léčit gangrénu ještě před penicilinem

Francouzského krále Karla VI. si dnes spojujeme nejčastěji s prohranou bitvou u Azincourtu z roku 1415, v níž jeho vojáci podlehli lukostřelcům mladého anglického panovníka Jindřicha V. Méně se ví, jak významně se tento vládce, přezdívaný Šílený, zapsal o čtyři roky dříve do dějin světové gastronomie. Dne 4. června 1411 udělil obyvatelům Roquefort-sur-Soulzon monopol na zrání sýru Roquefort.

Na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích navštívíte až do soboty italské trhy.

Na náměstí přijeli Italové. Nabízejí sýry všeho druhu i speciální salámy

Italské speciality jako ovčí, kozí i kravské sýry či italské salámy, klobásy nebo olivy a pečivo atd. si můžete pořídit až do soboty na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Dobroty přivezli praví Italové. Kromě jídla můžete vybírat také z italské módy. "Na náměstí si procvičíte angličtinu a před nákupem dostanete ochutnat něco i z výrobků, abyste věděli, co kupujete," vysvětluje Ludmila Mrázková, která trhy navštívila a zaslala do redakce fotografie.  

Sýr, ilustrační foto

Vyrobte si vlastní sýr. Je to hračka

Rádi snídáte čerstvý sýr, ale ten koupený v obchodě není dost krémový? Není ochucený podle vašich představ? Máme pro vás jednoduchý recept, který si můžete přizpůsobit své chuti.

Jitka Dobrovolná založila s manželem kozí farmu DoRa téměř před třiceti lety.

Kefíry, sýry či netradiční novinka. Kozí farma DoRa funguje i za covidu

Kozí farma v Ratibořicích na Třebíčsku funguje i přes vládní opatření. Momentálně si tam lidé mohou chodit každou sobotu vždy od patnácti do sedmnácti hodin nakoupit jejich výrobky. Omezení se ale dotklo dalších aktivit, které farma nabízela, jako například pikniky na zahradě nebo prohlídky stájí. Během týdne mohou lidé využít prodejní automat, který funguje před farmou.

Jitka Dobrovolná založila s manželem kozí farmu DoRa téměř před třiceti lety.

Kozí farma DoRa z Ratibořic funguje i v době koronavirové a připravuje novinky

Kozí farma v Ratibořicích funguje i přes vládní opatření. Momentálně si tam lidé mohou chodit každou sobotu vždy od patnácti do sedmnácti hodin nakoupit jejich výrobky. Omezení se ale dotklo dalších aktivit, které farma nabízela, jako například pikniky na zahradě nebo prohlídky stájí. Během týdne mohou lidé využít prodejní automat, který funguje před farmou.

Děti tloustnou, jejich jídelníček postrádá ovoce a zeleninu.

Děti musí pochopit, proč jíst zdravě. Podívejte se na jídelníček od specialistky

Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.

Červená řepa

Dejte šanci červené řepě. Sluší jí čokoláda i kefír

Do červené řepy se nejde nezamilovat: je zdravá, chutná a díky své zářivé barvě v každém jídle efektní. Zkuste jí dát šanci, i když jste ji ve školní jídelně nemuseli. Přesvědčíme vás, že si to rozhodně zaslouží. Ostatně, jíst se dá na tolik způsobů. Kousky brownies z červené řepy nadchnou děti i dospělé.

Carpacccio z červené řepy

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Pro tento recept se nejvíce hodí čerstvá salátová řepa, kterou koupíte i s natí. Tu nevyhazujte, ale snězte. Bulvy stačí krátce povařit. Bílkoviny získáte z kozího sýra, jejich množství můžete ještě zvýšit tak, že carpaccio dozdobíte slunečnicovými semínky. Podívejte se, jak na přípravu celého jídla.

Cuketový koláč

Cuketový koláč

„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?

Lidé odvedle Foto 1 Foto: archiv Dagmar Řezníkové

Nejvíc mě baví sýrové dorty, říká sýrařka Dagmar

Před čtyřmi roky si začala Dagmar Řezníková z Červené Lhoty plnit sen. Během mateřské dovolené se začala věnovat pečení chleba a později i výrobě sýra. Z původního koníčku se postupem času stalo podnikání. V roce 2018 se totiž paní Řezníkové podařilo získat všechny potřebná potvrzení a začala vyrábět sýry.  

Na farmě v Ratibořicích chovají české plemeno - bílou krátkosrstou kozu

VIDEO: Dávka roztomilosti. Na farmě na Vysočině mají stovky malých kůzlat

Jedna z největších kozích farem v Česku se nachází v Ratibořicích na Třebíčsku. Od ledna do konce dubna zde mají spoustu práce, je to totiž období, kdy se kozám rodí kůzlata. Jen co vystoupím z auta, hned za mnou jde hlavní čtyřnohý hlídač farmy. Zprvu si mě nedůvěřivě prohlíží, ale po pár vteřinách už jsme kamarádi. Spolu jdeme přes velký dvůr, kterým se line mekot stovek koz. Za chvíli mě vítá paní domácí Jitka Dobrovolná, která s manželem vybudovala kozí farmu DoRa. Řemeslo po nich nyní převzal jejich syn Matěj.