FOTO: Klub vozíčkářů nelení a pořádá mnoho aktivit. Podívejte se na snímky!
Klub vozíčkářů v Trutnově je už pověstný svým aktivním přístupem k životu. V průběhu dvou měsíců podnikli jeho členové neuvěřitelných devět akcí!
Klub vozíčkářů v Trutnově je už pověstný svým aktivním přístupem k životu. V průběhu dvou měsíců podnikli jeho členové neuvěřitelných devět akcí!
/FOTO/ Chytnout ovci, podojit, zpracovat mléko a vyrobit sýr. To není práce pouze pro zkušeného baču, ale i každodenní rutina studentů Agroškoly Pozďatín. Ti totiž denně docházejí do zdejší farmy Ostrovec, kde se s ovcemi učí zacházet.
Vypadá to možná složitě, ale není to nijak těžké. Tento recept zvládne téměř každý.
Stánek se žlutou plachtou, patřící firmě, která do saského Krušnohoří dováží originální sýry a mléčné výrobky z Francie a od tuzemských výrobců, je hlavním cílem Čechů z Chomutovska, kteří vyrážejí na trhy a za nákupem do Marienbergu.
Obyvatelé Evropy si již v době železné rádi pochutnávali na modrém sýru a pivu. Vědcům se to podařilo zjistit trochu kuriózním způsobem. Analýzou zachovalého kousku lidského trusu starého 2700 let.
Brambory z místního družstva, sýry z farmy z vedlejší vesnice a jablka od sadaře. Obliba regionálních potravin v Pardubickém kraji roste, ale stále jsou ještě velké mezery na trhu. Časem by mohly především z lokálních potravin vařit školy i nemocnice. Na podporu lokálních potravin se zaměřuje už i pardubické hejtmanství.
Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.
Snaha připravit si domácí delikatesu v podobě uzeného sýra se vymkla kontrole. Vzniklý požár musely likvidovat tři jetnotky hasiščů.
I ke konci léta si lze zpříjemnit jídelníček jednoduchými a svěžími recepty. Tady je jeden z nich.
Možná byste si budovy č. p. 97 v Jarošově nad Nežárkou na Jindřichohradecku na první pohled nevšimli, v jejích útrobách ale vznikají ty nejlepší pochutiny z kravského a kozího mléka. Druhým rokem je v Sýrárně Bratří Brunnerů vyrábí Jan Bareš.
Největší česká mlékárna Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma považuje výsledky vzhledem ke koronavirové pandemii za úspěch. Letos chce mít tržby kolem šesti miliard Kč, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.
Přinášíme pokračování reportáže přinášející exkluzivní pohled do zákulisí království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která v současné době vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil nejen v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala na úpatí Benátských Alp pro český sýr Gran Moravia, ale náhledl také do výrobny a balírny, kde probíhá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pojďte s námi do královstí sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
/VIDEO/ Mlékárnu v Kyjově proslavily výtečné sýry, které si oblíbili konzumenti i v Asii. Komplex mlékárenských budov se ale den po dni zmenšuje. Zdi zkrachovalého podniku totiž okusuje těžká bourací technika.
Výrazný sýr, sladké zralé fíky a lahodná zakysaná smetana - i tak může vypadat dokonalá chuťová souhra. Nevěříte? Pak určitě vyzkoušejte sýrový koláč s fíky.
Slaný koláč quiche (kiš) nejlépe chutná ještě lehce teplý. K zelenině lze přidat šunku nebo slaninu.
V soutěži Regionální potravina v Pardubickém kraji uspěl sýr z Květné u Poličky.
Sýr vyrobený z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce z rodinné sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích na Znojemsku uspěl v soutěžích Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy. Ocenění získal v kategorii ostatních mléčných výrobků.
Francouzského krále Karla VI. si dnes spojujeme nejčastěji s prohranou bitvou u Azincourtu z roku 1415, v níž jeho vojáci podlehli lukostřelcům mladého anglického panovníka Jindřicha V. Méně se ví, jak významně se tento vládce, přezdívaný Šílený, zapsal o čtyři roky dříve do dějin světové gastronomie. Dne 4. června 1411 udělil obyvatelům Roquefort-sur-Soulzon monopol na zrání sýru Roquefort.
Sýry, šunky nebo klobásy. Šest stánků a libozvučná italština. Prostranství před prostějovským muzeem připomíná Sicílii. Koná se zde italský trh, s nepřebernou nabídkou všemožných specialit středomořské kuchyně.
Italské speciality jako ovčí, kozí i kravské sýry či italské salámy, klobásy nebo olivy a pečivo atd. si můžete pořídit až do soboty na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Dobroty přivezli praví Italové. Kromě jídla můžete vybírat také z italské módy. "Na náměstí si procvičíte angličtinu a před nákupem dostanete ochutnat něco i z výrobků, abyste věděli, co kupujete," vysvětluje Ludmila Mrázková, která trhy navštívila a zaslala do redakce fotografie.
Bára, Elsa, Krtek, Geronimo, Běla, Bety, to jsou jen některé z malého stáda Anglonubijských koz, které se prohání na pastvinách rodinné farmy Tomšíčkovi v Neubuzi na Zlínsku. K tomu zde ještě chovají krávy a ovce – masné plemeno ovcí SUFFOLK, kde se věnují šlechtitelskému chovu s produkcí plemenných beránků a jehniček.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Pro bohatýrskou svačinu se do jednoho z chomutovských supermarketů vypravil 29letý Chomutovan. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby se s klobásami, sýry a pivem za více než tři sta korun nesnažil odejít bez zaplacení.
Rádi snídáte čerstvý sýr, ale ten koupený v obchodě není dost krémový? Není ochucený podle vašich představ? Máme pro vás jednoduchý recept, který si můžete přizpůsobit své chuti.
Kozí farma Úvalno je známá pod názvem Šťastné kozy. Chová je totiž rodina Kristýny Šťastné, a navíc jsou tato zvířata opravdu šťastná. Mají v Úvalně dokonce i kozí prolézačku, aby se nenudily.
Kozí farma v Ratibořicích na Třebíčsku funguje i přes vládní opatření. Momentálně si tam lidé mohou chodit každou sobotu vždy od patnácti do sedmnácti hodin nakoupit jejich výrobky. Omezení se ale dotklo dalších aktivit, které farma nabízela, jako například pikniky na zahradě nebo prohlídky stájí. Během týdne mohou lidé využít prodejní automat, který funguje před farmou.
Štastné kozy. Kdybychom měli vládní pandemická opatření hodnotit z pohledu kozy domácí, byly zákazy i obnovení farmářských trhů moudře načasované.
Kozí farma v Ratibořicích funguje i přes vládní opatření. Momentálně si tam lidé mohou chodit každou sobotu vždy od patnácti do sedmnácti hodin nakoupit jejich výrobky. Omezení se ale dotklo dalších aktivit, které farma nabízela, jako například pikniky na zahradě nebo prohlídky stájí. Během týdne mohou lidé využít prodejní automat, který funguje před farmou.
Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.
Do červené řepy se nejde nezamilovat: je zdravá, chutná a díky své zářivé barvě v každém jídle efektní. Zkuste jí dát šanci, i když jste ji ve školní jídelně nemuseli. Přesvědčíme vás, že si to rozhodně zaslouží. Ostatně, jíst se dá na tolik způsobů. Kousky brownies z červené řepy nadchnou děti i dospělé.
Pro tento recept se nejvíce hodí čerstvá salátová řepa, kterou koupíte i s natí. Tu nevyhazujte, ale snězte. Bulvy stačí krátce povařit. Bílkoviny získáte z kozího sýra, jejich množství můžete ještě zvýšit tak, že carpaccio dozdobíte slunečnicovými semínky. Podívejte se, jak na přípravu celého jídla.
Dnešní skvělý recept od foodblogerky Markéty Chovancové prospěje vašemu zdraví. Teplý salát z černé čočky, pečené zeleniny, kapustičky a čerstvého sýra s pečeným česnekem je dobrota, na které si pochutnají také vegetariáni.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Před čtyřmi roky si začala Dagmar Řezníková z Červené Lhoty plnit sen. Během mateřské dovolené se začala věnovat pečení chleba a později i výrobě sýra. Z původního koníčku se postupem času stalo podnikání. V roce 2018 se totiž paní Řezníkové podařilo získat všechny potřebná potvrzení a začala vyrábět sýry.
Jedna z největších kozích farem v Česku se nachází v Ratibořicích na Třebíčsku. Od ledna do konce dubna zde mají spoustu práce, je to totiž období, kdy se kozám rodí kůzlata.
Jedna z největších kozích farem v Česku se nachází v Ratibořicích na Třebíčsku. Od ledna do konce dubna zde mají spoustu práce, je to totiž období, kdy se kozám rodí kůzlata. Jen co vystoupím z auta, hned za mnou jde hlavní čtyřnohý hlídač farmy. Zprvu si mě nedůvěřivě prohlíží, ale po pár vteřinách už jsme kamarádi. Spolu jdeme přes velký dvůr, kterým se line mekot stovek koz. Za chvíli mě vítá paní domácí Jitka Dobrovolná, která s manželem vybudovala kozí farmu DoRa. Řemeslo po nich nyní převzal jejich syn Matěj.