Jak udělat salát Caesar s kuřecím masem: Tu pravou chuť dá receptu dresink
Kombinace zeleniny a masa potěší jako svačinka i jako hlavní chod. Příprava salátu je snadná a časově nenáročná.
Kombinace zeleniny a masa potěší jako svačinka i jako hlavní chod. Příprava salátu je snadná a časově nenáročná.
V jednoduchosti je krása. Podle Davida budete mít jídlo hotovo během chvíle a uvidíte, že bude chutnat.
Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.
Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) provedli kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Z 34 kontrol zjistili nedostatky ve 23 případech, což je téměř 68 procent. Uložili 15 pokut v celkové výši 24 tisíc korun.
Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) provedli kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Z 34 kontrol zjistili nedostatky ve 23 případech, což je téměř 68 procent. Uložili 15 pokut v celkové výši 24 tisíc korun.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.
Pomoci prodejcům ze zrušených vánočních trhů a zároveň obdarovat lidi, kteří potřebují pomoc nebo jsou jinak znevýhodnění, se rozhodlo vedení městského obvodu Plzeň 3.
Starý sýr je kvalitní, hodí se k červenému vínu a zbytky je třeba zabalit do fólie. To, a řada dalších pouček o sýrech, jsou však mýty. Jaké jsou nejčastější mylné představy o této oblíbené pochoutce?
Na okraji Ještědského hřebenu v Přírodním parku Ještěd se na travnatých loukách pasou kozí stáda. Jsou součástí Farmy pod Ještědem, která navazuje na tradici alpských farem. Ty se vyznačují důrazem na volný pohyb a pohodlí chovaných zvířat.
Za své úsilí obdrželi manželé Vrbkovi ocenění Regionální potravina, které upozorňuje na nejlepší výrobky od lokálních producentů v každém kraji.
Na počátku celého příběhu Statku Slížany, který se nachází na Kroměřížsku,byla jen jedna louka a láska ke zvířatům. Z původního pozemku, na kterém se kdysi páslo jen pár ovcí se však díky píli několika nadšenců stal základ pro dnešní prosperující statek. K němu přibyla také hospůdka a mlékárna, ze které dnes putují sýry a jogurty do obchodů napříč celou Moravou.
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Při vyslovení slova sýr se mnohým vybaví sposuta názvů. Británie je domovem mnohých druhů sýrů. Stilton, Cheschire nebo třeba Leicester. Vyrábí se jich zde více než sedm set. A jeden je dokonce tolik známý a všudypřítomný, že když člověk požádá o sýr v Anglii, dostane automaticky a vždy čedar.
Klub vozíčkářů v Trutnově je už pověstný svým aktivním přístupem k životu. V průběhu dvou měsíců podnikli jeho členové neuvěřitelných devět akcí!
/FOTO/ Chytnout ovci, podojit, zpracovat mléko a vyrobit sýr. To není práce pouze pro zkušeného baču, ale i každodenní rutina studentů Agroškoly Pozďatín. Ti totiž denně docházejí do zdejší farmy Ostrovec, kde se s ovcemi učí zacházet.
Vypadá to možná složitě, ale není to nijak těžké. Tento recept zvládne téměř každý.
Stánek se žlutou plachtou, patřící firmě, která do saského Krušnohoří dováží originální sýry a mléčné výrobky z Francie a od tuzemských výrobců, je hlavním cílem Čechů z Chomutovska, kteří vyrážejí na trhy a za nákupem do Marienbergu.
Obyvatelé Evropy si již v době železné rádi pochutnávali na modrém sýru a pivu. Vědcům se to podařilo zjistit trochu kuriózním způsobem. Analýzou zachovalého kousku lidského trusu starého 2700 let.
Brambory z místního družstva, sýry z farmy z vedlejší vesnice a jablka od sadaře. Obliba regionálních potravin v Pardubickém kraji roste, ale stále jsou ještě velké mezery na trhu. Časem by mohly především z lokálních potravin vařit školy i nemocnice. Na podporu lokálních potravin se zaměřuje už i pardubické hejtmanství.
Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.
Snaha připravit si domácí delikatesu v podobě uzeného sýra se vymkla kontrole. Vzniklý požár musely likvidovat tři jetnotky hasiščů.
I ke konci léta si lze zpříjemnit jídelníček jednoduchými a svěžími recepty. Tady je jeden z nich.
Možná byste si budovy č. p. 97 v Jarošově nad Nežárkou na Jindřichohradecku na první pohled nevšimli, v jejích útrobách ale vznikají ty nejlepší pochutiny z kravského a kozího mléka. Druhým rokem je v Sýrárně Bratří Brunnerů vyrábí Jan Bareš.
Největší česká mlékárna Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma považuje výsledky vzhledem ke koronavirové pandemii za úspěch. Letos chce mít tržby kolem šesti miliard Kč, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.
Přinášíme pokračování reportáže přinášející exkluzivní pohled do zákulisí království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která v současné době vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil nejen v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala na úpatí Benátských Alp pro český sýr Gran Moravia, ale náhledl také do výrobny a balírny, kde probíhá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pojďte s námi do královstí sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
/VIDEO/ Mlékárnu v Kyjově proslavily výtečné sýry, které si oblíbili konzumenti i v Asii. Komplex mlékárenských budov se ale den po dni zmenšuje. Zdi zkrachovalého podniku totiž okusuje těžká bourací technika.
Výrazný sýr, sladké zralé fíky a lahodná zakysaná smetana - i tak může vypadat dokonalá chuťová souhra. Nevěříte? Pak určitě vyzkoušejte sýrový koláč s fíky.
Slaný koláč quiche (kiš) nejlépe chutná ještě lehce teplý. K zelenině lze přidat šunku nebo slaninu.
V soutěži Regionální potravina v Pardubickém kraji uspěl sýr z Květné u Poličky.
Sýr vyrobený z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce z rodinné sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích na Znojemsku uspěl v soutěžích Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy. Ocenění získal v kategorii ostatních mléčných výrobků.
Francouzského krále Karla VI. si dnes spojujeme nejčastěji s prohranou bitvou u Azincourtu z roku 1415, v níž jeho vojáci podlehli lukostřelcům mladého anglického panovníka Jindřicha V. Méně se ví, jak významně se tento vládce, přezdívaný Šílený, zapsal o čtyři roky dříve do dějin světové gastronomie. Dne 4. června 1411 udělil obyvatelům Roquefort-sur-Soulzon monopol na zrání sýru Roquefort.
Sýry, šunky nebo klobásy. Šest stánků a libozvučná italština. Prostranství před prostějovským muzeem připomíná Sicílii. Koná se zde italský trh, s nepřebernou nabídkou všemožných specialit středomořské kuchyně.
Italské speciality jako ovčí, kozí i kravské sýry či italské salámy, klobásy nebo olivy a pečivo atd. si můžete pořídit až do soboty na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Dobroty přivezli praví Italové. Kromě jídla můžete vybírat také z italské módy. "Na náměstí si procvičíte angličtinu a před nákupem dostanete ochutnat něco i z výrobků, abyste věděli, co kupujete," vysvětluje Ludmila Mrázková, která trhy navštívila a zaslala do redakce fotografie.
Bára, Elsa, Krtek, Geronimo, Běla, Bety, to jsou jen některé z malého stáda Anglonubijských koz, které se prohání na pastvinách rodinné farmy Tomšíčkovi v Neubuzi na Zlínsku. K tomu zde ještě chovají krávy a ovce – masné plemeno ovcí SUFFOLK, kde se věnují šlechtitelskému chovu s produkcí plemenných beránků a jehniček.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu