Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.

Stačí pět minut a chutná snídaně je na světě.

Těhotnej kuchař: video: Chutná omeleta se sýrem do pěti minut

„Začněte, jako byste dělali rychlá míchaná vajíčka. Do minuty budete mít vše v jedné vrstvě,“ radí Těhotnej kuchař jednoduchý fígl, jak připravit omeletu se sýrem. „Do pěti minut snídáš jako rys,“ láká kuchař k vyzkoušení rychlé lahůdky. V receptu dokonce poradí, jak omeletu vyklopit z pánvičky, aby na talíři vypadala krásně.

Pizzu Havaj začal v šedesátých letech minulého století podávat v Kanadě Sam Panopoulos. Ananas na pizze dodnes budí vášnivé reakce

Kultovní pokrm, nebo zločin? Ananas na pizze rozděluje společnost přes 50 let

Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?

Trhy na Jiřáku v Praze, Na snímku kontrola veterinární správy.

Kontroly farmářských trhů: v hlavním městě neprošla třetina prodejců

/FOTOGALERIE/ Kontrolorky Městské veterinární správy (MVS) se ve středu 17. srpna vypravily při namátkové prověrce původu a stavu živočišných výrobků na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zrevidovaly zde i jedno z vozidel s výdejním pultem a chladicí sestavou malé začínající firmy Passione di Mozzarella.

Jindřiška Jandečková při výrobě sýra. Na dalších snímcích jsou její hotové výrobky a sýrové dárky, které zhotovuje pro různé příležitosti.

V rodinné sýrárně vyrábí pochoutky z kravského mléka. Za sýr má už i ocenění

/FOTO, VIDEO/ Chcete si vyrobit výborný domácí jogurt? Máme pro vás recept od majitelky sýrárny. Jindřiška Jandečková z Jarova na jižním Plzeňsku, která letos oslaví padesátiny, už dělala v životě leccos. Živila se ochutnáváním šampaňského, jako finanční poradkyně, ale pracovala i v kravíně. V posledních letech této matce tří dětí učarovala výroba produktů z kravského mléka. Letos její rodinná sýrárna získala ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje za Jarovský čerstvý přírodní sýr.

K hudbě mohli návštěvníci ochutnat 10 druhů vín z Vinařství Vlastimila Řádka z Velkých Pavlovic a k zakousnutí se nabízely regionální produkty.

OBRAZEM: Morava dorazila do Hejtmánkovic, k vínu hrála cimbálovka

Přibližně 150 návštěvníků využilo možnost ochutnat kousek Moravy na nádvoří Polyfunkčního komunitního centra Hejtmánkovice. Právě tam totiž obec uspořádala ochutnávku moravských vín pod širým nebem a atmosféru zde dotvářela cimbálová muzika Kapric z Kyjovska.

Z koupaliště v Kostelci nad Orlicí.

Pobyt na koupalištích podražil. Inflace vytlačila ceny vstupného i občerstvení

„Lákáme na krásnou trávu a nejlevnější vstupné v republice,“ zve k návštěvě dobrušského koupaliště vedoucí zařízení Robert Franc. Za celodenní pobyt tady zaplatí návštěvníci lidových padesát korun. Do letošní sezony vstoupilo koupaliště v Dobrušce bez zdražování vstupného, stejně jako to rychnovské. Jinde si ale návštěvníci připlatí a stoupaly i ceny občerstvení.

Z koupaliště v Kostelci nad Orlicí.

Pobyt na koupalištích podražil. Inflace vytlačila ceny vstupného i občerstvení

„Lákáme na krásnou trávu a nejlevnější vstupné v republice,“ zve k návštěvě dobrušského koupaliště vedoucí zařízení Robert Franc. Za celodenní pobyt tady zaplatí návštěvníci lidových padesát korun. Do letošní sezony vstoupilo koupaliště v Dobrušce bez zdražování vstupného, stejně jako to rychnovské. Jinde si ale návštěvníci připlatí a stoupaly i ceny občerstvení.

Jiráskovo koupaliště

Kam na Náchodsku na koupálko? Do Police určitě ne

Za letní osvěžení na koupalištích si návštěvníci připlatí akorát v Náchodě a v Jaroměři. V Meziměstí a Teplicích nad Metují ceny ponechali stejné. Smůlu mají v Polici nad Metují, kde koupaliště prochází rekonstrukcí.

Prodejna levných potravin v centru Olomouce, červen 2022

Kečup za osm, Milka za dvanáct. Ve výprodeji potravin přibývá zákazníků

„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.

Prodejna levných potravin v centru Olomouce, červen 2022

Kečup za 8, Milka za 12. Ve "výprodeji" potravin v Olomouci přibývá zákazníků

„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Nešvar české gastronomie? Okrádání lidí, říká první Čech s michelinskou hvězdou

Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.

Z kešu jdou připravit dezerty i sýr.

Okuste nové obzory: Z kešu se dají připravit dezerty, máslo i sýr

Kešu patří k nejoblíbenějším druhům ořechů, možná proto, že jsou z nich nejměkčí. Nadchnou vás ale i svou variabilitou – dají se z nich připravit skvělé dezerty, másla nebo třeba veganský „sýr“. A navíc jsou bohatým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, píše se v článku v časopise Kondice.

Když bude mít v lednici vše své stálé místo, budete mít lepší přehled, jaké potraviny v ní máte.

Neplýtvat jídlem je trend posledních let. Nastolte v lednici řád

Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti bolognese. Recept, který si zamilujete

Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat. 

Sýrařská soutěž v USA

Nejlepší sýr světa? Titul získal podruhé za sebou švýcarský gruyère

Titul pro nejlepší sýr na světě získal podruhé za sebou gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu. Zvítězil v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech a jeho výrobce, Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus, tak v klání dominoval už potřetí. Hlavní cenu si totiž odvezl i v roce 2008, uvedla agentura AP.

Poutine je kanadským národním jídlem.

Hvězda kanadské gastronomie? Hranolky, sýr a omáčka

Hranolky rozmočené v zahuštěné omáčce z masového výpeku posypané cucky sýrového tvarohu? Nezní to lahodně, nevypadá to lahodně, ale rozhodně to lahodně chutná. Kanadský pokrm poutine je hvězdou rychlého občerstvení posledních let a setkat se s ním můžeme už i v Česku.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.