„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.
„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.
Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.
Po dlouhé odmlce se v pátek 22. dubna koná na Masarykově náměstí v centru Karviné farmářský trh. Je to při příležitosti oslav Dne Země, které začnou po poledni.
Kešu patří k nejoblíbenějším druhům ořechů, možná proto, že jsou z nich nejměkčí. Nadchnou vás ale i svou variabilitou – dají se z nich připravit skvělé dezerty, másla nebo třeba veganský „sýr“. A navíc jsou bohatým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, píše se v článku v časopise Kondice.
Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Umíte ho správně připravit? A víte, proč se mu vlastně říká holandský?
Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat.
Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Titul pro nejlepší sýr na světě získal podruhé za sebou gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu. Zvítězil v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech a jeho výrobce, Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus, tak v klání dominoval už potřetí. Hlavní cenu si totiž odvezl i v roce 2008, uvedla agentura AP.
Naučné centrum ekologické výchovy Čabárna Kladno (NSEV) přivítalo v sobotu 19. února účastníky kurzu pro začínající sýraře. Příchozí se dozvěděli, jak se získává a uchovává mléko a vyrábějí oblíbené slovenské sýry – korbáčiky.
Hranolky rozmočené v zahuštěné omáčce z masového výpeku posypané cucky sýrového tvarohu? Nezní to lahodně, nevypadá to lahodně, ale rozhodně to lahodně chutná. Kanadský pokrm poutine je hvězdou rychlého občerstvení posledních let a setkat se s ním můžeme už i v Česku.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.
Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.
Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) provedli kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Z 34 kontrol zjistili nedostatky ve 23 případech, což je téměř 68 procent. Uložili 15 pokut v celkové výši 24 tisíc korun.
Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) provedli kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Z 34 kontrol zjistili nedostatky ve 23 případech, což je téměř 68 procent. Uložili 15 pokut v celkové výši 24 tisíc korun.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.
Pomoci prodejcům ze zrušených vánočních trhů a zároveň obdarovat lidi, kteří potřebují pomoc nebo jsou jinak znevýhodnění, se rozhodlo vedení městského obvodu Plzeň 3.
Starý sýr je kvalitní, hodí se k červenému vínu a zbytky je třeba zabalit do fólie. To, a řada dalších pouček o sýrech, jsou však mýty. Jaké jsou nejčastější mylné představy o této oblíbené pochoutce?
Na okraji Ještědského hřebenu v Přírodním parku Ještěd se na travnatých loukách pasou kozí stáda. Jsou součástí Farmy pod Ještědem, která navazuje na tradici alpských farem. Ty se vyznačují důrazem na volný pohyb a pohodlí chovaných zvířat.
Na počátku celého příběhu Statku Slížany, který se nachází na Kroměřížsku,byla jen jedna louka a láska ke zvířatům. Z původního pozemku, na kterém se kdysi páslo jen pár ovcí se však díky píli několika nadšenců stal základ pro dnešní prosperující statek. K němu přibyla také hospůdka a mlékárna, ze které dnes putují sýry a jogurty do obchodů napříč celou Moravou.
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Při vyslovení slova sýr se mnohým vybaví sposuta názvů. Británie je domovem mnohých druhů sýrů. Stilton, Cheschire nebo třeba Leicester. Vyrábí se jich zde více než sedm set. A jeden je dokonce tolik známý a všudypřítomný, že když člověk požádá o sýr v Anglii, dostane automaticky a vždy čedar.