Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Plněné žampiony

Silvestrovská umami chuťovka: plněné žampiony

Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.

Ilustrační foto

V prodejnách "luxusních sýrů“ padala pokuta za pokutou

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) provedli kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Z 34 kontrol zjistili nedostatky ve 23 případech, což je téměř 68 procent. Uložili 15 pokut v celkové výši 24 tisíc korun.

Ilustrační foto

V prodejnách "luxusních sýrů“ padala pokuta za pokutou

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) provedli kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Z 34 kontrol zjistili nedostatky ve 23 případech, což je téměř 68 procent. Uložili 15 pokut v celkové výši 24 tisíc korun.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Vánoční burger se stal hitem sociálních sítí

Skotský vánoční burger? Fastfoodová Babylonská věž

Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.

Příběh statku ve Slížanech je o poctivé práci a lásce ke zvířatům.

Během pandemie otevřeli mlékárnu a hospůdku. Tím ale plány farmářů nekončí

Na počátku celého příběhu Statku Slížany, který se nachází na Kroměřížsku,byla jen jedna louka a láska ke zvířatům. Z původního pozemku, na kterém se kdysi páslo jen pár ovcí se však díky píli několika nadšenců stal základ pro dnešní prosperující statek. K němu přibyla také hospůdka a mlékárna, ze které dnes putují sýry a jogurty do obchodů napříč celou Moravou.

Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.

Regionální potraviny. Ilustrační foto.

Brambory od "sousedů", maso z farmy... Místní potraviny jsou teď v trendu

Brambory z místního družstva, sýry z farmy z vedlejší vesnice a jablka od sadaře. Obliba regionálních potravin v Pardubickém kraji roste, ale stále jsou ještě velké mezery na trhu. Časem by mohly především z lokálních potravin vařit školy i nemocnice. Na podporu lokálních potravin se zaměřuje už i pardubické hejtmanství.

Mlékem dodáme tělu vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy či vápník

Mléko jako zásobárna bílkovin a vitamínů: Nejzdravější jsou ty neslazené

Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.

Máslo vyrobené v jihočeské mlékárně Madeta

Madeta zažila úspěšný rok. Zisky oproti loňsku téměř zdvojnásobila

Největší česká mlékárna Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma považuje výsledky vzhledem ke koronavirové pandemii za úspěch. Letos chce mít tržby kolem šesti miliard Kč, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.

V sídle společnosti Brazzale, je také i balírna sýru Gran Moravia, 13. srpna 2021 v Zanè v provincii Vicenza, Benátsko, Itálie.

EXKLUZIVNĚ: Pohled do zákulisí zpracovávání sýrů z Moravy v Itálii (II. díl)

Přinášíme pokračování reportáže přinášející exkluzivní pohled do zákulisí království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která v současné době vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil nejen v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala na úpatí Benátských Alp pro český sýr Gran Moravia, ale náhledl také do výrobny a balírny, kde probíhá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Robotizovaný sklad sklad sýrů společnosti Gran Moravia, 12. srpna 2021 v Cogollo del Cengio v provincii Vicenza, Benátsko, Itálie.

EXKLUZIVNĚ Z ITÁLIE: Odhalte s námi tajemství zrání výtečných sýrů z Moravy

Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Tradiční sklad sýrů společnosti Gran Moravia, 11. srpna 2021 v Bevadoro, Itálie. Majitel společnosti Roberto Brazzale.

Exkluzivní návštěva: Odhalte s námi tajemství zrání výtečných sýrů z Moravy

Pojďte s námi do královstí sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Zrající kozí sýr z domácí sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích vyhrál již druhým rokem.

Regionální potravina roku: uspěla Kdoulová vejmrda či Slamáček

Sýr vyrobený z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce z rodinné sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích na Znojemsku uspěl v soutěžích Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy. Ocenění získal v kategorii ostatních mléčných výrobků.

Zrající sýry ve sklepě v Roquefortu, rok 2010

Legendární sýr Roquefort: dokázal léčit gangrénu ještě před penicilinem

Francouzského krále Karla VI. si dnes spojujeme nejčastěji s prohranou bitvou u Azincourtu z roku 1415, v níž jeho vojáci podlehli lukostřelcům mladého anglického panovníka Jindřicha V. Méně se ví, jak významně se tento vládce, přezdívaný Šílený, zapsal o čtyři roky dříve do dějin světové gastronomie. Dne 4. června 1411 udělil obyvatelům Roquefort-sur-Soulzon monopol na zrání sýru Roquefort.

Na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích navštívíte až do soboty italské trhy.

Na náměstí přijeli Italové. Nabízejí sýry všeho druhu i speciální salámy

Italské speciality jako ovčí, kozí i kravské sýry či italské salámy, klobásy nebo olivy a pečivo atd. si můžete pořídit až do soboty na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Dobroty přivezli praví Italové. Kromě jídla můžete vybírat také z italské módy. "Na náměstí si procvičíte angličtinu a před nákupem dostanete ochutnat něco i z výrobků, abyste věděli, co kupujete," vysvětluje Ludmila Mrázková, která trhy navštívila a zaslala do redakce fotografie.