Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
„Začněte, jako byste dělali rychlá míchaná vajíčka. Do minuty budete mít vše v jedné vrstvě,“ radí Těhotnej kuchař jednoduchý fígl, jak připravit omeletu se sýrem. „Do pěti minut snídáš jako rys,“ láká kuchař k vyzkoušení rychlé lahůdky. V receptu dokonce poradí, jak omeletu vyklopit z pánvičky, aby na talíři vypadala krásně.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?
/FOTOGALERIE/ Kontrolorky Městské veterinární správy (MVS) se ve středu 17. srpna vypravily při namátkové prověrce původu a stavu živočišných výrobků na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zrevidovaly zde i jedno z vozidel s výdejním pultem a chladicí sestavou malé začínající firmy Passione di Mozzarella.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Článků a návodů k vaření domácího piva je plný internet. Ale přece jen je lepší zajet za někým, kdo má s jeho výrobou vlastní zkušenosti. A když vám dobrý kamarád dá tip na svého dobrého kamaráda, je jasné, kam nasměřujete své kroky.
/FOTO, VIDEO/ Chcete si vyrobit výborný domácí jogurt? Máme pro vás recept od majitelky sýrárny. Jindřiška Jandečková z Jarova na jižním Plzeňsku, která letos oslaví padesátiny, už dělala v životě leccos. Živila se ochutnáváním šampaňského, jako finanční poradkyně, ale pracovala i v kravíně. V posledních letech této matce tří dětí učarovala výroba produktů z kravského mléka. Letos její rodinná sýrárna získala ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje za Jarovský čerstvý přírodní sýr.
Přibližně 150 návštěvníků využilo možnost ochutnat kousek Moravy na nádvoří Polyfunkčního komunitního centra Hejtmánkovice. Právě tam totiž obec uspořádala ochutnávku moravských vín pod širým nebem a atmosféru zde dotvářela cimbálová muzika Kapric z Kyjovska.
Když se řekne Maměnka a Libušín, nejen turisté dobře ví, o jakých stavbách je řeč. Představují ikonu Beskyd a Valašska. Obdivovat je jezdí lidé z celé republiky.
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. A není divu. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí nejen dobře chutnají, ale i vypadají. A navíc dostatečně nasytí.
/FOTOGALERIE/ Když se řekne Maměnka a Libušín, nejen turisté dobře ví, o jakých stavbách je řeč. Představují ikonu Beskyd a Valašska. Obdivovat je jezdí lidé z celé republiky.
„Lákáme na krásnou trávu a nejlevnější vstupné v republice,“ zve k návštěvě dobrušského koupaliště vedoucí zařízení Robert Franc. Za celodenní pobyt tady zaplatí návštěvníci lidových padesát korun. Do letošní sezony vstoupilo koupaliště v Dobrušce bez zdražování vstupného, stejně jako to rychnovské. Jinde si ale návštěvníci připlatí a stoupaly i ceny občerstvení.
„Lákáme na krásnou trávu a nejlevnější vstupné v republice,“ zve k návštěvě dobrušského koupaliště vedoucí zařízení Robert Franc. Za celodenní pobyt tady zaplatí návštěvníci lidových padesát korun. Do letošní sezony vstoupilo koupaliště v Dobrušce bez zdražování vstupného, stejně jako to rychnovské. Jinde si ale návštěvníci připlatí a stoupaly i ceny občerstvení.
Dražší vstup na koupaliště na Hradecku čeká návštěvníky v Hradci Králové nebo v Novém Bydžově, ceny naopak zůstaly při starém v Chlumci a v Třebechovicích. Všude se ale zdražilo občerstvení u vody.
Za letní osvěžení na koupalištích si návštěvníci připlatí akorát v Náchodě a v Jaroměři. V Meziměstí a Teplicích nad Metují ceny ponechali stejné. Smůlu mají v Polici nad Metují, kde koupaliště prochází rekonstrukcí.
Parné letní dny dorazily už i na Litoměřicko. V průběhu června se postupně otevřela všechna koupaliště – litoměřické, lovosické a štětské. Zjišťovali jsme, jaké jsou letos ceny vstupného a za kolik si kde koupíte občerstvení.
Na burgery se často díváme svrchu jako na importovanou záležitost. Když se ale udělají dobře, na vaší grilovačce se po nich jen zapráší. Základem úspěchu je kvalitní a správně zpracované maso, dobrá kombinace ingrediencí a pečlivost. Jak na to?
„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.
„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.
Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.
Po dlouhé odmlce se v pátek 22. dubna koná na Masarykově náměstí v centru Karviné farmářský trh. Je to při příležitosti oslav Dne Země, které začnou po poledni.
Kešu patří k nejoblíbenějším druhům ořechů, možná proto, že jsou z nich nejměkčí. Nadchnou vás ale i svou variabilitou – dají se z nich připravit skvělé dezerty, másla nebo třeba veganský „sýr“. A navíc jsou bohatým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, píše se v článku v časopise Kondice.
Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Umíte ho správně připravit? A víte, proč se mu vlastně říká holandský?
Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat.
Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Titul pro nejlepší sýr na světě získal podruhé za sebou gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu. Zvítězil v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech a jeho výrobce, Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus, tak v klání dominoval už potřetí. Hlavní cenu si totiž odvezl i v roce 2008, uvedla agentura AP.
Naučné centrum ekologické výchovy Čabárna Kladno (NSEV) přivítalo v sobotu 19. února účastníky kurzu pro začínající sýraře. Příchozí se dozvěděli, jak se získává a uchovává mléko a vyrábějí oblíbené slovenské sýry – korbáčiky.
Hranolky rozmočené v zahuštěné omáčce z masového výpeku posypané cucky sýrového tvarohu? Nezní to lahodně, nevypadá to lahodně, ale rozhodně to lahodně chutná. Kanadský pokrm poutine je hvězdou rychlého občerstvení posledních let a setkat se s ním můžeme už i v Česku.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.