Do červené řepy se nejde nezamilovat: je zdravá, chutná a díky své zářivé barvě v každém jídle efektní. Zkuste jí dát šanci, i když jste ji ve školní jídelně nemuseli. Přesvědčíme vás, že si to rozhodně zaslouží. Ostatně, jíst se dá na tolik způsobů. Kousky brownies z červené řepy nadchnou děti i dospělé.
Pro tento recept se nejvíce hodí čerstvá salátová řepa, kterou koupíte i s natí. Tu nevyhazujte, ale snězte. Bulvy stačí krátce povařit. Bílkoviny získáte z kozího sýra, jejich množství můžete ještě zvýšit tak, že carpaccio dozdobíte slunečnicovými semínky. Podívejte se, jak na přípravu celého jídla.
Dnešní skvělý recept od foodblogerky Markéty Chovancové prospěje vašemu zdraví. Teplý salát z černé čočky, pečené zeleniny, kapustičky a čerstvého sýra s pečeným česnekem je dobrota, na které si pochutnají také vegetariáni.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Před čtyřmi roky si začala Dagmar Řezníková z Červené Lhoty plnit sen. Během mateřské dovolené se začala věnovat pečení chleba a později i výrobě sýra. Z původního koníčku se postupem času stalo podnikání. V roce 2018 se totiž paní Řezníkové podařilo získat všechny potřebná potvrzení a začala vyrábět sýry.
Jedna z největších kozích farem v Česku se nachází v Ratibořicích na Třebíčsku. Od ledna do konce dubna zde mají spoustu práce, je to totiž období, kdy se kozám rodí kůzlata.
Jedna z největších kozích farem v Česku se nachází v Ratibořicích na Třebíčsku. Od ledna do konce dubna zde mají spoustu práce, je to totiž období, kdy se kozám rodí kůzlata. Jen co vystoupím z auta, hned za mnou jde hlavní čtyřnohý hlídač farmy. Zprvu si mě nedůvěřivě prohlíží, ale po pár vteřinách už jsme kamarádi. Spolu jdeme přes velký dvůr, kterým se line mekot stovek koz. Za chvíli mě vítá paní domácí Jitka Dobrovolná, která s manželem vybudovala kozí farmu DoRa. Řemeslo po nich nyní převzal jejich syn Matěj.
Adnrea Strnadová a Jakub Randl, mladý pár z Libereckého kraje, rozšířili řady veganů. A jelikož se chtěli o své recepty a nadšení podělit, otevřeli v Liberci veganské „okénko“ VEGway.
Bláznivá postřehová karetní hra, ve které se nesmíte nechat ukolébat nekonečnou mantrou taco, kočka, koza, sýr, pizza - jakmile totiž dojde ke shodě, musíte zareagovat! A co teprve, když dojde na narvala nebo gorilu?
Bláznivá postřehová karetní hra, ve které se nesmíte nechat ukolébat nekonečnou mantrou taco, kočka, koza, sýr, pizza - jakmile totiž dojde ke shodě, musíte zareagovat! A co teprve, když dojde na narvala nebo gorilu?
Milujete některé dialogy z oblíbených filmů? Český dabing bezpochyby patří k nejlepším na světě, ale při výuce cizího jazyka je skvělé poslechnout si alespoň část filmu v anglickém originále. Vybrali jsme pro vás ukázky z filmových trháků. Podívejte se na video a přečtěte si text v originále i v českém překladu.
Modernizace technologických zařízení, stavba nové budovy. Jihočeské společnosti mají v letošním roce v plánu investovat do svého rozvoje miliony korun.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Na počátku prosince minulého roku koupili jsme v jedné z brněnských prodejen Albert plátkový sýr, goudu, půl kilové balení. Překvapila nás chuť. Byla velmi, velmi slaná. Pro goudu netypická. Rozhodli jsme se zjistit, zda u výrobce nedošlo k nějaké plánované změně ve složení, nebo k chybě. Problém je v tom, že z obalu, resp. ze štítku s údaji o složení a době trvanlivosti není zřejmo, kdo sýr vyrobil a kde.
/24. DEN/ Že nevíte, co to je? Robi je vyrobeno z rostlinných bílkovin a díky své chuti a konzistenci může při dietě nahradit maso. Na rozdíl od něj neobsahuje žádné tuky ani sacharidy a má tedy mnohem nižší kalorickou hodnotu.
Rybí speciality, řeznické a uzenářské dobroty, sýry z farmy, velký výběr pečiva z řemeslné pekárny, ovocné mošty, lokální vína, káva z místní pražírny nebo zeleninové hořčice. Taková byla nabídka ve stáncích prodejců na zasněžené Tržnici Felixe Holzmanna v Litoměřicích.
/12. DEN/ Den začnete chlebem se sýrem cottage a rajčaty. K obědu sobě i rodině naservírujete kuřecí rizoto se zeleninou. A závěr dne bude patřit netradičním čočkovým palačinkám s pečenou paprikou a sýrem feta. Dobrý výběr, co říkáte?
/8.DEN/ Do nového dne vykročíte s chutí luxusních palačinek s tvarohem, jablky a ořechy. K obědu si dáte klasické šunkofleky. Osmý den vašeho hubnutí pak zakončíte večerním čočkovým salátem s červenou řepou a sýrem feta.
V domě na půli cesty Květná Zahrada v Květné u Poličky objevili poklad. Sýrárna na statku vydala totiž Květenský poklad. O zrající sýr je velký zájem a jedná se o unikátní mléčný výrobek v celé České republice.
Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
Mléko, syřidla, odkapávací mřížky, formy a hlavně nevyčerpatelný arzenál chutí. Romana Wolfová z Mostu se před pěti lety začala věnovat novému koníčku sýrařině. Z původního záměru obohatit jídelníček se stala vášeň a nyní zpracovává sýry ve velkém.
Mléko, syřidla, odkapávací mřížky, formy a hlavně nevyčerpatelný arzenál chutí. Romana Wolfová z Mostu se před pěti lety začala věnovat novému koníčku - sýrařině. Z původního záměru obohatit jídelníček se stala vášeň a nyní zpracovává sýry ve velkém.
Mléko, syřidla, odkapávací mřížky, formy a hlavně nevyčerpatelný arzenál chutí. Romana Wolfová z Mostu se před pěti lety začala věnovat novému koníčku sýrařině. Z původního záměru obohatit jídelníček se stala vášeň a nyní zpracovává sýry ve velkém.
Mléko, syřidla, odkapávací mřížky, formy a hlavně nevyčerpatelný arzenál chutí. Romana Wolfová z Mostu se před pěti lety začala věnovat novému koníčku - sýrařině. Z původního záměru obohatit jídelníček se stala vášeň a nyní zpracovává sýry ve velkém.
Alexandr Neuman byl 10. prosince 2011 u setkání Václava Havla s dalajlamou. Ten poté okamžitě do Prahy povolal tibetského lékaře. Svého přítele ale nezachránil, Václav Havel zemřel 18. prosince 2011.
Madeta zahájila zkušební provoz v nové sýrárně v areálu závodu Planá nad Lužnicí. Z až 440 tisíc litrů mléka zde do budoucna dokáže denně vyrobit 42 tun sýrů. Realizace si vyžádala náklady ve výši 800 milionů korun.
Trochu jiné kuřecí řízky s bazalkou. Tento recept nabízí čtenářům populární foodblogerka Markéta Chovancová. „Jsou vhodné třeba k bramborové kaši. Je to moc dobré a oblíbené i u dětí. A na rychlou večeři ideálka,“ říká.
Další kolo certifikace regionálních výrobků Českého ráje se uskutečnilo v říjnu v Turnově. O udělení značky se ucházeli pěstitelé zeleniny a květin, pekaři, výrobce kozích sýrů, pěstitelé jablek a také pěstitelé a šlechtitelé růží.
Před čtyřmi roky si začala Dagmar Řezníková z Červené Lhoty plnit sen. Během mateřské dovolené se začala věnovat pečení chleba a později i výrobě sýra.
Jaromír Nohavica potěšil v těchto dnech své příznivce a po třech letech vydal své nové album pod názvem Máma mi na krk dala klíč. Předposlední písní nového alba je skladba Řekni sýr. Podívejte se na její koncertní podobu v nejnovějším videu.
Lahodné saláty a zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku. Vyzkoušejte naše recepty, na salátech Colesaw, bramborovém, čočkovém či salátu z červené řepy s ořechy si určitě plpochutnáte.
Vepřové je spolu s hovězím nejčastěji používané maso v české kuchyni. Pokrmů z něj existuje celá řada. Dnes vám nabízíme recepty na zapečené vepřové. Vyzkoušejte je, určitě si pochutnáte.
Malí zemědělci přišli po uzavření restaurací o další odbytová místa. I když se farmářské trhy oficiálně konat mohou, jejich provozovatelé je v Praze z obav před problémy raději zrušili. Menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) totiž koncem října výrazně zpřísnil pravidla pro jejich pořádání.
/FOTO/ Stádo koz v Prosetíně na Chrudimsku se pase bezstarostně v ohradě. Mléko a výrobky z něj posilují imunitní systém, což by většina lidí v dnešní době uvítala. Farmářka Iveta Kopajová ale letos neměla moc příležitostí své výrobky prodávat, protože pořadatelé v širokém okolí zrušili trhy.
Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
Ani v současné koronavirové situaci nerezignovali pracovníci Státní veterinární správy (SVS) na svou důležitou činnost. Právě proto také inspektoři SVS odhalili na farmářském trhu v Benešově prodejce sýrů, který porušil řadu předpisů pro prodej potravin.
Zdálo by se, že slova podzim a salát spolu nesouznějí. Opak je pravdou. Chutná a přitom odlehčená jídla si můžete připravit, i když začíná padat listí ze stromů. Jen změníte pár ingrediencí a z lehkého letního salátu se může stát hlavní jídlo dne.
Hrušky jsou velmi oblíbené ovoce. Mají skvělou chuť, díky níž se hodí do mnoha dezertů, ale skvěle ladí i s různými sýry. Vyzkoušejte naše recepty na koláč, hrušky s ořechy nebo salát s nivou.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
Jedny z nejlepších sýrů se vyrábějí v Olešence. Na tom se shodla odborná porota, která v rámci letošního 29. ročníku Mlékárenských dnů v Přibyslavi hodnotila kvalitu mléčných výrobků.
První místo v kategorii mléčné výrobky při 14. ročníku soutěže "Chutná hezky. Jihočesky" získala Michaela Dubová ze statku Horní Dvorce za jahodový ovčí jogurt.
Žďárské vrchy jsou místem, kde vás nečekají davy turistů, ale klid majestátních skal uprostřed lesů. Stejnojmenná chráněná krajinná oblast se rozkládá na území Pardubického kraje a Vysočiny. Vyrazte do zeleného srdce republiky za nádhernou přírodou a osvěžující turistikou. Navštivte galerie a muzea a těšte se poučením, poznáním, uměním i zábavou. Výběr toho nejlepšího ze Žďárských vrchů představují dnešní letní tipy Deníku.
Řízenou degustaci Veltlínu zeleného a párování vína se sýry z mikulovské Sýrárny Klimeš si dnes užijí příznivci vína ve vinárně Korek Mikulov v Pavlovské ulici.
Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.
Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.
Přednáška o výrobě sýrů v podání Petra Rysa, pořadatele sýrařských kurzů a prodejce sýrařského vybavení na Pacovsku se koná v úterý 11. srpna od pěti hodinve freskové sále zámku pánů z Říčan v Pelhřimově.
Potravinové intolerance se mohou objevit v jakémkoli věku. Někomu dělají určité potraviny problém od narození, někdo to zjistí až později. 26letá Elena z Plzně dlouho nemohla přijít na to, proč je jí po jídle špatně, proto řadu let trvalo, než jí byla zjištěna intolerance laktózy.
Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
Se svými výrobky třikrát zabodovala Farma u Sýkorů z Velké Hleďsebe. Tři roky po sobě získaly produkty nálepku Regionální potravina Karlovarského kraje.