Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Na 130 kusů čerstvých sýrů a 6 kilo tavených sýrových dortů věnovala potravinářská škola z Kroměříže městské a státní policii. Škola tak podpořila policisty v době koronavirové epidemie. Chystá se teď také obdarovat personál a pacienty léčebny Malý Val a další profese, které zabezpečují chod země v době pandemie.
Účetnictví se celý život věnuje Jana Hanušová z Netřebic, která pochází z Velešína. Kromě toho je ale velmi zvídavá a šikovná a věnuje se mnoha zálibám. Třeba vlastnoruční výrobě sýrů. Vystudovala českokrumlovské gymnázium.
Holandsko je po staletí známé výrobou těch nejlepších sýrů v Evropě. Dnes už nemusíte pro tento gurmánský suvenýr jezdit až do Holandska. Holanďan Frans Lemstra se před patnácti lety usadil Dětřichově nad Bystřicí. Nabízí tam holandské sýry přímo od Holanďana.
Státní rezervy požadovanou zásobu jídla na tři dny nesplňují, mají ho na 1,3 dne, sdělil ČTK předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Potraviny, kterými stát disponuje, by se mohly k potřebným přerozdělit, pokud by vláda vyhlásila stav nouze. Mohla by například podle zákona nařídit přednostní zásobování dětských, zdravotnických nebo sociálních zařízení, hejtmani by pak koordinovali nouzové zásobování potravinami.
/FOTOGALERIE/ Může mít obchod se sýry otevřeno jediný den v týdnu? Může se uživit v malé vesničce? Zní to neuvěřitelně, ale v Dětřichově nad Bystřicí to tak to funguje.
Za stolem plným misek, digitálních teploměrů a kuchyňského náčiní probíhá výklad o domácí výrobě sýrů. Občas se mění na bazar praktických zkušeností. V hrncích zatím zraje bělavá sýřenina. Hmotu tuhou jako puding účastníci víkendového kurzu ve valašskomeziříčském ekocentru za chvíli rozkrájejí na drobná zrna. Naplní jimi formičky a nechají opět zrát.
Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.
Pamatujete si na Luncheon meat, foneticky a počeštěle lančmít? Zakonzervované mleté vepřové maso, které bylo původně určeno pro potřeby britské armády, se stalo se za socialismu oblíbeným zpestřením kuchyně.
Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.
Tradiční podzimní trhy můžete dnes navštívit v ostrovském domě kultury. Od 10 hodin dopoledne tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, sýry, med, pečivo, masné výrobky, koření, zdravou výživu a mnoho dalšího z produkce farmářů a pěstitelů převážně z Karlovarska a okolí.
Ve středu 20. listopadu v podvečer řešili protivínští policisté krádež zboží v místní prodejně. Muž (1981) si ze sortimentu vybral tavené sýry, čokolády a kávu v hodnotě bezmála 600 korun. Platit se mu však nechtělo.
One women show Haliny Pawlowské. Není nic špatného na tom být zralá žena, i když slovo „zralá“ mi připomíná sýr, u kterého je nejvyšší čas ho zkonzumovat …
/FOTOGALERIE/ Již osmé Mladoboleslavské slavnosti vína byly na programu dne v kulturním domě v Mladé Boleslavi v sobotu 16. listopadu. Návštěvníci mohli ochutnávat mnoho druhů vín, včetně boleslavského, a také gurmánské speciality, mezi které patřily uzeniny či sýry.
Ani pamětníci vzpomínající na dobu před rokem 1989 by se obvykle nechtěli přenést zpět do tehdejších mlékáren. „Vývoj spotřeby jednotlivých druhů mléčných výrobků byl za posledních 30 let dynamický,“ řekl Deníku předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Potíže s dýcháním obvykle neznačí nic dobrého. Jakmile máte častěji pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout nebo cítíte nedostatek dechu, je na čase podstoupit vyšetření u lékaře.
Rakovník Vinotéka ve Vysoké v Rakovníku v pondělí 11. 11. bude ve znamení vína a hudby. V rámci Svatomartisnkého vína se příchozí mohou těšit na výborná mladá vína, k zakousnutí budou různé druhy sýrů, fuetů a svatomartinský husí mls.
Umíte sebrat smetanu, vyrobit tvaroh, podmáslí, syrovátku, sýr nebo dokonce máslo? Pokud ne, naučí vás to na farmě v Nětěchovicích. Stejně jako výpravu z Radomyšle, která se na farmu vydala o podzimních prázdninách.
/ROZHOVOR/ Štěpán Ondrus je jednatelem společnosti, která vlastní Statek Oblík. O bio výrobcích a svému vztahu k zemědělství vyprávěl v Týdeníku Lučan, který vyšel v úterý 29. října.
Tisíce zaměstnanců opouštěly na přelomu dvacátého a jednadvacátého století nadobro brány velkých průmyslových areálů v hodonínském okresu. Zkrachoval republikový gigant v produkci překližek v Hodoníně, naposledy vyfárali horníci z dolů u Dubňan či v Mikulčicích. Skončila i výroba kyjovských sýrů.
Dozrávající vlašské ořechy jsou jedním ze symbolů nástupu podzimu. A zároveň se mohou stát i symbolem oživení ve vaší kuchyni. Použití je totiž všestranné – vlašské ořechy jsou vhodné jak vcelku, tak třeba i nasekané nebo pomleté.
Podzimní dekorace, svíčky, věnce a jiné dušičkové zboží, masné a uzenářské výrobky, sýry a mléčné výrobky, koření, bylinky, perníčky, trdelník, med a oříšky i suvenýry z keramiky a dřeva, to vše nabízí oblíbený Novojičínský jarmark podzimní, který se uskuteční na Masarykově náměstí v pátek 25. října od 8 do 17 hodin.
O zásadu názornosti a aktivnosti usiluje při své práci snad každý učitel. O tom není pochyb. Porozumět tomu, jak to v přírodě vlastně chodí, jsme chtěli zažít na vlastní kůži i my, žáčci 2. A.
Na pestrou nabídku zeleniny a ovoce, sýrů, masa, medu a dalších produktů pocházejících především z Novoměstska, se mohou těšit zájemci při dalším oblíbeném farmářském trhu na novoměstském Vratislavově náměstí.
Uzeniny, sýry, koření, pečivo, zeleninu, ovoce, ryby, ale také výrobky ze dřeva či květinovou výzdobu si mohli zakoupit návštěvníci farmářských trhů, které se konaly na žateckém náměstí Svobody.
Dvě kategorie pro utopence a jednu pro sýry připravili v letošním roce osadníci ze Starých Prachatic v soutěži o nejlepšího utopence a nakládaný sýr. Ta se konala v sobotu 5. října v hospodě Na Kovárně ve Starých Prachaticích.
FOTOGALERIE / Moravské víno, burčák, holandské sýry nebo čokoládu z Troubelic si vychutnávali lidé, kteří vm pátek a v sobotu zavítali na Dolní náměstí v Olomouci.
Kyjov - V Kyjově se opět uskuteční oblíbené Farmářské trhy. Lidé si vyberou z bohaté nabídky nejrůznějšího zboží, jako jsou uzenářské výrobky, přísady a sukulenty, trdelníky, sýry, výrobky ze dřeva, koření, bylinky, čaje, cukrářské a pekařské zboží, domácí nudle nebo med.
V Ostrově se opět konají Podzimní trhy. Tentokrát se přesunou z náměstí do prostor sousedního domu kultury. V čase od 10 do 17 hodin sem můžete přijít nakoupit produkty většinou domácí výroby, jako jsou sýry, uzeniny, koření, oblečení, zákusky, ovoce a zelenina.
Mikulov /FOTOGALERIE/ -Vzácnou návštěvu přivítaly v úterý mikulovké místostarostky Sylva Chludilová a Leona Alexová. Byla jí Ureerat Chareontoh, velvyslankyně Thajského království v Praze.
FOTOGALERIE / Kdoulový chlebell, šunka od kosti, staročeský medovník, kozí sýr brynza nebo jablečný ocet Zlaté jablíčko. Již čtrnáctým rokem měli možnost Zlíňáci, ale i přespolní ochutnat nejlepší potravinářské výrobky kraje oceněné Perlou Zlínska, podesáté se pak hodnotila Regionální potravina.
Svatováclavské vinobraní se opět po roce vrací do Peček. Přátelská akce plná lahodného vína i chutného jídla se uskuteční v neděli 22. září od 15 hodin na louce mezi kostelem a Tescem.
Lesy se opět zaplnily houbaři, kteří se předhánějí, kdo nasbírá víc hříbků, klouzků, křemenáčů či bedel. Pokud z nich nechcete dělat stále dokola smaženici, houbovou omáčku či houbového kubu, zkuste naše recepty.
Festival tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska a národní sýrařská soutěž malých výrobců sýra pokračuje i v neděli na Náměstí v Mikulově. Na návštěvníky čeká sýrařská tržnice i vinařská zóna.
Eno-gastronomické přehlídky. 16. ročník Sýry a víno, 14. ročník Ryby a víno a 5. ročníku Zvěřiina a víno. Letošní přehlídky se zaměřují na přípravu pokrmů z ryb, teplé i studené kuchyně.
Horní Krupá - Krupská pobočka ekocentra Chaloupky oslaví v neděli 8. září své desáté narozeniny. Pro návštěvníky tak bude připraven bohatý doprovodný program.
Prázdniny se přehouply do druhé půlky, a než se nadějeme, je tu zase škola. Už přemýšlíte, jak dětem v nadcházejícím školním roce vylepšíte jejich svačinky?
Grilovat nemusíte jen maso nebo klobásy, skvěle chutná i lilek, kukuřice, sýr nebo houby. Lehkou a navíc chutnou večeři pak v létě zcela jistě oceníte. Nevěříte?
V ústecké čajovně U Vysmátý žáby budete mít možnost kromě čajů a obvyklé nabídky přijít na degustaci vín z Vinařství pod Radobýlem a ochutnávku sýrů, které s vínem výborně ladí.