Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Závod SP v biatlonu ve sprintu na 10 km mužů v Novém Městě na Moravě. Michal Krčmář.

OBRAZEM: Biatlonový start na Vysočině: Češi ve sprintu nezářili

Vysočina - Krátce po doběhu mrkl v aréně na výsledky a řekl: „Můj výsledek neurazí, ale ani nenadchne.“ Tahle slova šla z úst nejlepšího českého biatlonisty Michala Krčmáře. Docela trefné: dnešní sprint v Novém Městě na Moravě nepřinesl fanouškům kýženou radost.

Výrobu sýra si žáci 9. tříd vyzkoušeli na vlastní kůži.

Žáci 9. tříd dělali sýr

Veselí nad Lužnicí - O výrobě sýra se v minulých dnech dozvěděli žáci 9. tříd z táborského okresu na Střední škole potravinářské a ekologické ve Veselí nad Lužnicí.

Ilustrační foto.

Na stánku si vybírejte také očima, radí šéfka hygieny

Střední Čechy - Stánky s teplými nápoji i něčím na zub jsou lákadlem nejen pro návštěvníky vánočních trhů. Jako magnet přitahují také hygieniky. Ti si ale nepřicházejí pochutnat; chodí na kontroly. Ty loňské přitom ukázaly, že dodržování základních pravidel je některým stánkařům třeba důrazně připomínat.

Restaurace Pizza Coloseum

Na Masarykově náměstí zavoněla Itálie

Restaurace Pizza Coloseum, již třetí v Ostravě, byla v polovině týdne otevřena na Masarykově náměstí. Nabízí 164 míst, prostorný dětský koutek, salónek, vinotéku a obchod s čerstvými potravinami.

Mladá kuchařka soutěží o nej tuňákovou svačinu.

Mladá kuchařka soutěží o nej tuňákovou svačinu

Teplice nad Metují - Nadějná kuchařka Natálie Řezníčková ze Střední školy gastronomie a služeb z Teplic nad Metují se probojovala do finálové patnáctky 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.

Vegget v Kynšperku je akce, kde i „masožravci“ přicházejí na chuť vegetariánské stravě.

Vegetariánství je ideologie. Poslouchám své tělo, říká Kateřina Veselá

Kynšperk nad Ohří – Většina mých přátel jí maso a většina z nich si myslí, že vegetariáni jedí v létě saláty a v zimě smažák a sladké knedlíky, říká Kateřina Veselá z Kynšperka, která je sama několik let vegetariánka. Právě vegetariánství bylo tématem, o kterém jsme si spolu povídaly.

Nelahozeveský zámek prožil o víkendu letošní adventní trhy.

OBRAZEM: Zámek ožil adventními trhy a cimbálovkou

Nelahozeves - Nelahozeveský zámek prožil o víkendu letošní adventní trhy. Návštěvníci viděli nejen kejklíře a mohli si pohladit opravdu děsivého čerta, ale zároveň byla možnost ochutnat letošní povedená vína z lobkowiczského vinařství, dobroty ze zabijačky nebo například chlebové placky plněné sýrem. Nechyběly tvořivé dílničky pro děti, kde se ti nejmenší mohli přihlásit do soutěže o nejhezčí zdobený perníček.

Ladislav Likler vytvořil největší sbírku sýrových etiket a dokumentů na světě.

Zemřel Ladislav Likler, srdcem velký sýrař

Jižní Čechy – Nejuznávanější historik českomoravského mlékárenství, rytíř Řádu Camembert a nezastupitelná osobnost ve sběratelském světě Ladislav Likler odešel v 75 letech zřejmě rovnou do sýrového nebe.

Ilustrační foto.

V kočárku bylo kradené zboží

Kočárek jako zlodějskou skrýš použila v těchto dnech osmnáctiletá žena, která zavítala do jednoho z ostravských obchodů.

Ilustrační foto.

Sýr od krávy, kterou si mohou poplácat. Roste zájem lidí o výrobky minimlékáren

Blanensko – Mléko a sýry od krávy, kterou si můžu poplácat. A s etiketou výrobce, za nímž si klidně zajdu osobně poklábosit. Pro mnohé trend, díky němuž po celé České republice přibývá minimlékáren. Podle webu Státní veterinární správy se jejich počet za posledních pět let téměř ztrojnásobil. Zájemci si v nich kromě čerstvého mléka mohou koupit například ovčí nebo jiný speciální sýr a také jogurty.

Školní exkurze na Dvorském kozím statku v Olešence.

Studenti nahlédli na chov koz a ochutnali sýry

Havlíčkobrodsko - Studenti Střední odborné školy Jihlava, konkrétně prvního ročníku oboru potraviny a výživa a druhého ročníku oboru kuchař číšník, se vydali na ekologickou farmu rodiny Dvorských v Olešence na Havlíčkobrodsku.

Prodejní prezentační výstava Den regionálních potravin Libereckého kraje proběhla 11. října na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci.

FOTO: Náměstí provoněly klobásky i koláče

Liberec - Klobásy, koláče, sýry, pivo, víno. Liberecké náměstí před radnicí ve čtvrtek patřilo řezníkům, pekařům a farmářům z blízkého okolí, kteří zde prodávali své výrobky.

Sedlčany - radnice a náměstí TGM.

Sedlčany čelily odchodu výrobce sýrů i problémům s nemocnicí

Sedlčany /FOTOGALERIE/ - Už za čtrnáct dní budou voliči vybírat zastupitele jednotlivých měst a obcí. Sedlčany jsou už od roku 1990 tradiční baštou ODS, která má už sedmé volební období v čele města starostu a v posledních letech i senátora Jiřího Buriana.

Mikulovské náměstí hostilo šestý festival sýrů.

Mikulov patřil sýrům. Voněly i po levandulích

Mikulov – Ještě není devět ráno, ale kolem stánků na mikulovském náměstí začíná být i v nedělním dopoledni rušno. Na dvou desítkách pultů přibývají nejrozmanitější sýry i misky s kousky na ochutnání. Své zboží chystá i pekař několik uzenářů a vinaři. Pokračuje šestý ročník mikulovského Festivalu sýra. Kolem prochází milovníci sýrů i náhodní návštěvníci. Dávají se do hovoru se sýraři začínají ochutnávat a nakupovat.

Slaný štrúdl s vajíčkem a špenátem

Kuchyně jako koníček. Naučte svého teenagera vařit

Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.

Ilustrační foto.

Na Hrnčířském jarmarku určí nejlepší talíř, Malou Ameriku rozpálí kubánské rytmy

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Náměstí krále Jiřího v Kunštátě o víkendu zaplní stánky s výrobky hrnčířů a keramiků a rozezní hudba. Koná se tam tradiční Hrnčířský jarmark, který představí to nejlepší z řemeslných ateliérů a dílen. Můžete se těšit i na další desítky zajímavých akcí po celé jižní Moravě, které vytipovali redaktoři Deníku Rovnost.

Řeznictví ve městě Lille na ulici Canard

Ve Francii zatkli šest radikálních veganů, útočili na řeznictví a McDonald's

Francouzská policie zatkla šest veganských aktivistů, kteří ve městě Lille prováděli výtržnosti proti řeznictvím. Devět provozoven, mezi kterými je řeznictví, obchod s rybami, obchod se sýry a místní McDonald's mělo po řádění veganů rozbitá okna. Jejich zdi výtržníci posprejovali a potřísnili falešnou krví.

Estragon

Estragon má v kuchyni co říct. Léčí, ale hlavně chutná

Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.