Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Ilustrační foto

Čím nakrmit štěně

Každý, kdo si pořizoval první štěně, ví, jaké je to vzrušení a na jak dlouho vás to zaměstná. S prvním dnem, kdy malého pejska přivedete domů, se vše změní. Na zavedené rituály musíte zapomenout, protože středobodem všeho dění je „ono“…

farmářský burger

Opravdová Amerika

Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.

Ilustrační foto.

Naučí pivaře, jak si uvařit chmelový nektar doma

České Budějovice – „Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem pivařů,“ říká Pavel Smetana ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Pod ni spadá minipivovar Čtyrák, kde se od listopadu otevřel kurz pro veřejnost.

arašídový chlebíček

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

Hergetova cihelna

Pochutnání na břehu Vltavy

Vynikající jídlo, nádherné prostředí a jako bonus ještě překrásný výhled na Karlův most. Co víc by si mohl každý gurmán a romantik k tomu přát. To vše najdete v restauraci Hergetova Cihelna.

Zleva výherkyně Simona Zwifelhoferová, Kamil Jáša, výherkyně Kristina Nejedlá, Pavel Zeman, lektor Honza Krob, Martin Tröster, výherkyně Alena Vránková, Jakub Sekyra a výherkyně Alena Fišerová.

OBRAZEM: Na dobrou chuť se čtenáři

Včelná /VIDEO/ - Čtenáři a redaktoři Deníku v úterý vařili s Honzou Krobem v jeho Fine Food Academy ve Včelné. Nejdřív kuchtili a pak baštili.

Tým restaurace U Zavadilů

Je libo mlíko, hladinku nebo šnyt?

Znalci jistě vědí, že řeč je o pivu. Právě na tyto způsoby vám je načepují v Lokále. A dokonce na několika místech v Praze. Příjemnou vesnickou atmosférou vyniká ten v Kunraticích, který se jmenuje U Zavadilů.

Mlékomat. Ilustrační foto.

Znojmo má další automat na mléko. Na nádraží

Znojmo – V pořadí již čtvrtý mlékomat mohou využívat obyvatelé Znojma. Nedávno ho farmář Alois Janíček z Běhařovic nechal umístit do haly znojemského vlakového nádraží. Chce, aby čerstvě nadojené mléko bylo dostupné všem lidem. „Do mlékomatů putuje asi třetina nadojeného mléka, zbytek dodáváme do mlékáren,“ přiblížil farmář Janíček.

Tisíce lidí přilákala do jízdárny ve valtickém zámku čokoláda.

Čokoládové království na zámku. Sladkou pochoutku kombinovali i s vepřovým

Valtice /VIDEO/ – V jedné scéně ve filmu Karlík a továrna na čokoládu postaví hlavní hrdina Willy Wonka palác z čokolády. Valtický zámek sice čokoládový není, ale po celý víkend ukrýval opravdové čokoládové bohatství. A to tak lákavé, že u vchodu do tamní jízdárny stála desítky metrů dlouhá fronta.

Malín se opět stal dějištěm Slavností křenu.

OBRAZEM: Malínem voněl křen

Malín - Slávu Malínského křenu připomínal třetí ročník Slavností Malínského křenu. Návštěvníci mohli ochutnat nejrůznější pokrmy z Malínského křenu nebo s křenem. Například oblíbený pokrm - guláš. Ačkoli od rána foukal studený vítr, návštěvníků bylo na slavnostech poměrně hodně. Ti si užívali nejen pokrmů, ale také doprovodného programu, který byl zaměřený hlavně na děti. 

Ilustrační foto.

Někteří lidé chtějí, aby sommelieři běhali v kroji, usmívá se Babisz ze Salonu

Valtice /ROZHOVOR/ – Překvapení? Mírné. Hlavní sommelier Salonu vín sídlícího na zámku ve Valticích Marek Babisz je přesvědčený o síle a kvalitě místa, kde lze ochutnat nejlepších sto vín každého roku. Proto ho triumf v soutěži Top vinařský cíl České republiky nezaskočil. „Jsme kvalitním turistickým cílem, proto jsme ve skrytu doufali, že bychom vyhrát mohli,“ říká Babisz v rozhovoru.

Psí cukrárna nabízí dorty i nejrůznější pamlsky

Káva pro páníčka, dort pro psa. Tak vypadá odpoledne v Punťově psí cukrárně

Narozeninové oslavy dětí už nefrčí. Nyní máte možnost zařídit jedinečnou party svému psovi, a to se vším všudy. Překvapte tak svého miláčka na jeho velký den dortem, zákusky nebo i zmrzlinou, a to v Punťově první psí cukrárně na pražském Jarově. Pozor ale abyste si psí pamlsky nespletli s klasickými dezerty.  

Psí cukrárna nabízí dorty i nejrůznější pamlsky

Káva pro páníčka, dort pro psa. Tak to vypadá v Punťově psí cukrárně

Narozeninové oslavy dětí už nefrčí. Nyní máte možnost zařídit jedinečnou party svému psovi, a to se vším všudy. Překvapte tak svého miláčka na jeho velký den dortem, zákusky nebo i zmrzlinou, a to v Punťově první psí cukrárně na pražském Jarově. Pozor ale abyste si psí pamlsky nespletli s klasickými dezerty.  

Pavel Šich z farmy Bláto

Pavel Šich: Farmu Bláto beru i jako výtvarný koncept

/ROZHOVOR/ Původně akademický malíř Pavel Šich působí už zhruba dvacet na venkově a hledá jeho neobjevený potenciál. Snaží se vyvíjet koncept soběstačné farmy a společenství, jež je založeno na ideálu života v souladu s přírodou.

O nejlepšího utopence a nakládaný sýr.

Utopence naloží prvně do omáčky

Staré Prachatice - Novou soutěžní kategorii přidali organizátoři do letošního ročníku soutěže O nejlepšího utopence a nakládaný sýr.

Ilustrační foto.

V celorepublikové soutěži kraj reprezentuje Havlík

V každém kraji je v těchto dnech vyhlašován vítěz soutěže Vodafone Odpovědná firma roku 2017. V Moravskoslezském kraji vyhlásily jako nejodpovědnější společnost výrobce tyčinek se sýrem a solí Havlík Opal.

Svatohavelskému posvícení přálo počasí.

OBRAZEM: Havelskému posvícení přálo počasí

Kouřim - Dobrý sýr, vůně čerstvě upečeného chleba a koláčků, zvuky flašinetu nebo pohádka pro děti. Nejen to přilákalo desítky rodin do skanzenu v Kouřimi. Tam na ně čekalo již tradiční Svatohavelské posvícení, které se koná v polovině října.   

Masarykovo náměstí ve Slaném bylo o Havelském jarmarku plné stánků s různým zbožím.

OBRAZEM: Havelský jarmark a štrúdlování ve Slaném

Slaný - Třetí slánský Havelský jarmark a v pořadí také třetí Štrúdlování se o víkendové sobotě za krásného babího léta uskutečnilo na Masarykově náměstí ve Slaném. Po celý den si zájemci mohli prohlédnout i nakoupit v pětatřiceti stáncích, které lemovaly obvod náměstí.

Potraviny. Ilustrační foto.

V Česku prodává řetězec pizzu s náhražkou sýra, v Německu je mozzarella

Špagety pod privátní značkou stejného řetězce vyrobené pro rakouský trh z kvalitní tvrdé pšenice a pro český trh z obyčejné nebo dvě pomerančové limonády, z nichž jedna místo cukru obsahuje umělá sladidla a pomerančovou šťávu v ní nahrazuje jablečná. Takové jsou výsledky testu kvality privátních výrobků z pěti evropských zemí.