Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Zakladatel festivalu Pavel Maurer: Projím ročně auto střední třídy

Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky. 

Trhy v Jihlavě odjakživa žily svým životem

Jihlava /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Trhy v centru Jihlavy žily odjakživa svým životem. Trhovci nabízeli všechno, co se dalo prodat a koupit k jídlu a užitku. Také pro potěchu duše i smyslů, jako například květiny, zpěvné ptactvo v klíckách, něco ke čtení či dobré víno. Pro Jihlavany trhy představovaly převeliké lákadlo ještě za prvorepublikového Československa.

Lanterna chystá raritu: ochutnávku medvědích specialit

Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.

Nájezdy se mi daří už od patnácti, říká Mallet. Chybí mu jen québecké hranolky

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to Kanaďan, takže určitě nějaký tvrďák, myslí si zprvu čeští fanoušci při příchodu zámořského hráče do jejich hokejového klubu. Příkladný důraz prokazuje i útočník Alexandre Mallet, jenže letos především i šikovné ruce a gólový instinkt. V 37 duelech nasázel jedenáct branek a je společně s Martinem Zaťovičem nejlepší střelec týmu. „Cítím se skvěle. Dostávám výborné přihrávky,“ těší Malleta.

Lanterna chystá raritu: ochutnávku medvědích specialit

Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.

Stánky na Zelném trhu? Přednost mají zemědělci

Brno – Poslední týden na přihlášení do výběrového řízení mají lidé, kteří chtějí i letos prodávat na venkovním tržišti na Zelném trhu v Brně. Přihlášky musejí na radnici městské části Brno-střed doručit do dvanáctého ledna.

Jak na kocovinu čili Když člověk vstává z opice

Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.

OBRAZEM: Vánoce na Blátě. Doslova a do písmene

Bláto - V pátek a sobotu se konala akce nazvaná Vánoce na Blátě. Blátem v názvu byla původně myšlena farma ve stejnojmenné obci nedaleko Uhlířských Janovic. Návštěvníci si zde mohli zakoupit živé kapry, speciality místní produkce, nebo prostě jenom posedět s kávou či jiným nápojem. V nabídce restaurace Maštal byly například i grilované klobásy, sýr a jeden z gastronomických symbolů Vánoc - rybí polévka. Návštěvník zde hlavně našel oázu klidu v předvánočním shonu.

Ježíšek poletí i za mříže do Valdic. Čeká tu na něj 1090 odsouzených

Valdice - Ne každému je dopřáno prožít svobodně vánoční svátky. Za mřížemi valdické věznice stráví Štědrý den 1090 odsouzených. Vánoční tradici jim připomene vánočka, v poledne houbová polévka a hrachová kaše s vejcem. Na Štědrý večer se tu servíruje štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s uzeninami, sýry, sušenkami a ovocem.

Adventní stánky s občerstvením jsou celkem v pohodě, hlásí hygienici

Střední Čechy – Dobrou zprávu mají pro návštěvníky vánočních trhů středočeští hygienici: žádný strach, u stánků se můžete občerstvit bez obav. Dosavadní kontroly stánků nabízejících horké nápoje i občerstvení v podobě skutečně rozmanitých pochoutek ukázaly, že většina provozovatelů nemá s dodržováním základních hygienických pravidel problém. Ve čtvrtek o tom informovala ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.

Středočeští hygienici: Na vánočních trzích se můžete občerstvit bez obav

Střední Čechy - Středočeští hygienici se i v letošním roce zaměřili na kontroly stánkového prodeje občerstvení na vánočních trzích. Patří sem teplé nápoje, jako například svařené víno, káva, grog, punč nebo horká čokoláda, dále pak pokrmy připravované na grilu jako grilovaná masa, uzenina nebo sýr a také prodej hotových pokrmů, například halušek s uzeným masem, masových směsí se zeleninou či zabíjačkového guláše. Návštěvníci vánočních trhů si mohou dopřát také trdelník, langoše, bramborák, hranolky nebo speciality vietnamské kuchyně. 

Na farmářských trzích byla k dostání i Boží pochoutka s bylinkami

Sedlčany /FOTOGALERIE/ – Tři desítky zejména regionálních prodejců přišly v sobotu 16. prosince dopoledne na sedlčanské náměstí nabídnout cibuli, česnek, brambory nebo jiné výpěstky ze svých zahrádek a políček. Na farmářských trzích nechyběly ani sýry, uzeniny, keramika, jmelí, nejrůznější adventní aranžmá, chléb, pečivo, sladkosti a další zboží.

Vzácný klášter rabovali piráti i Turci

/CESTOPIS MILANA ČEJKY, DÍL 4./ - Na severní straně ostrova jsou nádherné pláže s bílým pískem a teplou, křišťálově čistou vodou, ovšem někdy přicházejí větší vlny a mohou znepříjemňovat koupání. Jižní strana je klidnější, ale zase poměrně skalnatá, nachází se tady malé přístaviště a taverna. Vzhledem k tomu, že ostrov má kolem pěti kilometrů čtverečních, lze ho během jednoho dne v pohodě obejít kolem dokola.

Trutnov zahájil vánoční trhy

Trutnov – Nejen adventní trhy v Uffu, ale od pátku také stánky na Krakonošově náměstí pomáhají dotvářet vánoční atmosféru ve městě.

COOP zvažuje rušit prodejny v některých obcích. Obavy panují i na Zlínsku

ANKETA/ - Čerstvé pečivo, mléko, máslo, sýr či třeba jogurty. Sehnat základní potraviny přímo ve své obci by do budoucna mohl být v řadě českých vesnic problém, Zlínsko nevyjímaje. Skupina COOP se totiž potýká s nízkými tržbami. Některým prodejnám, zejména na vesnicích do 500 obyvatel, tak do budoucna hrozí možnost uzavření.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka z pečeného česneku

Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.

Potraviny pomáhají. A zájem je velký

Karlovarský kraj – Přišla zima, blíží se Vánoce a právě v tomto období nejvíce narůstá poptávka po zboží z Potravinové banky Karlovarského kraje.

Je libo pštrosí polévku nebo chlebovou placku?

Nejen "Rolničkami", kolotoči a svařákem živ je člověk v předvánočním čase. K čekání na Ježíška totiž patří i dobré jídlo. Toho se na vánočních trzích na ostravském Masarykově a přilehlém Jiráskově náměstí dostává hladovcům i gurmánům opravdu dostatek.

Kokosové mušle

Plněné kokosové mušle

Kokosové mušle plněné lahodným krémem ze sýru Ricotta mohou posloužit jako odlehčená varianta klasických laskonek a příjemně obohatí vánoční mlsání.

Ohromte přátele silvestrovským čatní

Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí. 

S Husou se rozhodně trefíte

Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.

OBRAZEM: Výstavy vystřídaly vánoční trhy

Lysá nad Labem - Výstaviště v Lysé se jako každý rok o prvním adventním víkendu zaplnilo tradičními Polabskými vánočními trhy. Návštěvníci mohli vybírat z nepřeberného množství věcí a dobrot.

Čím nakrmit štěně

Každý, kdo si pořizoval první štěně, ví, jaké je to vzrušení a na jak dlouho vás to zaměstná. S prvním dnem, kdy malého pejska přivedete domů, se vše změní. Na zavedené rituály musíte zapomenout, protože středobodem všeho dění je „ono“…

Opravdová Amerika

Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.

Naučí pivaře, jak si uvařit chmelový nektar doma

České Budějovice – „Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem pivařů,“ říká Pavel Smetana ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Pod ni spadá minipivovar Čtyrák, kde se od listopadu otevřel kurz pro veřejnost.

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.