
Zapojte se s Deníkem a Sedlčanským do projektu Skvěle naložené Česko!
Naložte si Hermelín podle receptů z celé České republiky.
Naložte si Hermelín podle receptů z celé České republiky.
Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.
Jakou stravu dostávají čeští psi? Odpovědi na tuto otázku přinesl aktuální výzkum agentury STEM/MARK. Miskám českých psů podle něj dominují granule. Mnozí čtyřnozí přátelé se ale mohou těšit i na sladkosti a ovoce, výjimkou nejsou ani sýry. Naopak módní syrovou stravu bez tepelné úpravy většina českých pejskařů ani nezná.
Zašovice – Z povědomí dětí se vytrácí znalosti o tom, kde se vlastně bere mléko, máslo, sýr, maso či vlna. Těm rodičům, kteří chtějí potomkům otevřít oči a ještě mít klid, že je o ně dobře postaráno, se nyní nabízí příležitost.
Petrovice - Jednoduše přátelské jsou mateřinky z Petrovic a nedalekého lázeňského městečka Bad Gottleuba Berggießhübel. Úzce spolupracují už čtvrtým rokem a vzájemné kontakty si pochvalují.
Sedlčany – Po sedmdesáti letech výroby sýrů v Sedlčanech by se jejich místní produkce měla během roku a půl přesunout do Hesova u Přibyslavi. Ve čtvrtek 1. února na předem domluvené schůzce se starostou Sedlčan Jiřím Burianem (ODS) překvapivě generální ředitel firmy Savencia Fromage & Dairy Czech Republic Miroslav Maňásek oznámil úmysl výrobu v Sedlčanech postupně utlumit a posléze úplně ukončit a to s konečným termínem do května 2019. Vše by mělo jít postupně a v předem oznamovaných krocích.
Masopustním veselím bude žít v pátek 9. února centrum Nového Jičína. I letos nebude chybět soutěž o nejchutnější regionální pochutinu.
Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.
Příbramsko - Přinášíme vám krátké zprávy z Příbramska.
Přibyslav – Produkce známé mlékárny Pribina v Hesově u Přibyslavi stoupne v budoucnu o tisíce tun. V Sedlčanech na Příbramsku končí tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu Pribina v Hesově. Navíc se do Hesova, místní části Přibyslavi, přesouvá i výroba z Polska.
Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples. Sál byl vyzdoben starými jídelními lístky, prostíráním a zástěrami do kuchyně. Pro návštěvníky byla připravená čokoládová fontána a kusy šťavnatého ovoce, od mandarinek přes banány, jablka až po ananas. Na druhém stole mohli návštěvníci Kulinářského plesu ochutnat sladké palačinky s čokoládou, ale i slané plněné šunkou a sýrem.
FOTO, VIDEO/ - Zvířata, zvířátka a zvěrstvo. Na takové téma letos vsadili pořadatelé v pořadí už devatenáctého ročníku Lešetínského fašanku, který se konal uplynulou sobotu ve Zlíně. A opět nezklamal. Průvod čítal zhruba padesátku masek.
Sedlčany – Sedlčansko v posledních dnech žije zprávou o útlumu výroby tradiční výroby sýrů a jejím přesunu do Hesova u Přibyslavi. Informace znepokojila, jak zaměstnance sedlčanské pobočky, tak vedení města. Sýry se v Sedlčanech vyráběly 70 let.
/VIDEO/ Všichni, kteří si někdy přáli vlastnit dům v malebném italském městečku, mají teď možnost. V Ollolai na italském ostrově Sardinie totiž právě prodávají stovky opuštěných domů za jedno euro.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
Most /FOTO/ - Mostecké 1. náměstí zažilo letošní první Farmářskou slavnost.
Děčín - Děčínský magistrát rozmístí po městě téměř 80 nových kontejnerů.
Strakonice – Krádeže v supermarketech jsou na denním pořádku. Drzost některých lidí nezná mezí.
Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky.
Jihlava /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Trhy v centru Jihlavy žily odjakživa svým životem. Trhovci nabízeli všechno, co se dalo prodat a koupit k jídlu a užitku. Také pro potěchu duše i smyslů, jako například květiny, zpěvné ptactvo v klíckách, něco ke čtení či dobré víno. Pro Jihlavany trhy představovaly převeliké lákadlo ještě za prvorepublikového Československa.
Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je to Kanaďan, takže určitě nějaký tvrďák, myslí si zprvu čeští fanoušci při příchodu zámořského hráče do jejich hokejového klubu. Příkladný důraz prokazuje i útočník Alexandre Mallet, jenže letos především i šikovné ruce a gólový instinkt. V 37 duelech nasázel jedenáct branek a je společně s Martinem Zaťovičem nejlepší střelec týmu. „Cítím se skvěle. Dostávám výborné přihrávky,“ těší Malleta.
Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.
Brno – Poslední týden na přihlášení do výběrového řízení mají lidé, kteří chtějí i letos prodávat na venkovním tržišti na Zelném trhu v Brně. Přihlášky musejí na radnici městské části Brno-střed doručit do dvanáctého ledna.
Do podloubí olomoucké radnice na své obvyklé místo se opět vrátilo městské informační centrum.
Leden je na podomácku vypěstovanou zeleninu chudý měsíc. Za oknem se nám to ale může zelenat - podobně jako se rychle vyžene řeřicha, během pár týdnů se dá sklízet i mladá roketa.
Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.
Severní Čechy - Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Bláto - V pátek a sobotu se konala akce nazvaná Vánoce na Blátě. Blátem v názvu byla původně myšlena farma ve stejnojmenné obci nedaleko Uhlířských Janovic. Návštěvníci si zde mohli zakoupit živé kapry, speciality místní produkce, nebo prostě jenom posedět s kávou či jiným nápojem. V nabídce restaurace Maštal byly například i grilované klobásy, sýr a jeden z gastronomických symbolů Vánoc - rybí polévka. Návštěvník zde hlavně našel oázu klidu v předvánočním shonu.
Valdice - Ne každému je dopřáno prožít svobodně vánoční svátky. Za mřížemi valdické věznice stráví Štědrý den 1090 odsouzených. Vánoční tradici jim připomene vánočka, v poledne houbová polévka a hrachová kaše s vejcem. Na Štědrý večer se tu servíruje štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s uzeninami, sýry, sušenkami a ovocem.
Střední Čechy – Dobrou zprávu mají pro návštěvníky vánočních trhů středočeští hygienici: žádný strach, u stánků se můžete občerstvit bez obav. Dosavadní kontroly stánků nabízejících horké nápoje i občerstvení v podobě skutečně rozmanitých pochoutek ukázaly, že většina provozovatelů nemá s dodržováním základních hygienických pravidel problém. Ve čtvrtek o tom informovala ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.
Střední Čechy - Středočeští hygienici se i v letošním roce zaměřili na kontroly stánkového prodeje občerstvení na vánočních trzích. Patří sem teplé nápoje, jako například svařené víno, káva, grog, punč nebo horká čokoláda, dále pak pokrmy připravované na grilu jako grilovaná masa, uzenina nebo sýr a také prodej hotových pokrmů, například halušek s uzeným masem, masových směsí se zeleninou či zabíjačkového guláše. Návštěvníci vánočních trhů si mohou dopřát také trdelník, langoše, bramborák, hranolky nebo speciality vietnamské kuchyně.
Vyškov – Na vyškovském náměstí je v posledním předvánočním týdnu velmi rušno. V pondělí na něm totiž začaly vánoční trhy. A vůně svařeného vína se line po celém náměstí.
Sedlčany /FOTOGALERIE/ – Tři desítky zejména regionálních prodejců přišly v sobotu 16. prosince dopoledne na sedlčanské náměstí nabídnout cibuli, česnek, brambory nebo jiné výpěstky ze svých zahrádek a políček. Na farmářských trzích nechyběly ani sýry, uzeniny, keramika, jmelí, nejrůznější adventní aranžmá, chléb, pečivo, sladkosti a další zboží.
/CESTOPIS MILANA ČEJKY, DÍL 4./ - Na severní straně ostrova jsou nádherné pláže s bílým pískem a teplou, křišťálově čistou vodou, ovšem někdy přicházejí větší vlny a mohou znepříjemňovat koupání. Jižní strana je klidnější, ale zase poměrně skalnatá, nachází se tady malé přístaviště a taverna. Vzhledem k tomu, že ostrov má kolem pěti kilometrů čtverečních, lze ho během jednoho dne v pohodě obejít kolem dokola.
Houdkovice - Tuto sobotu od 9 hodin ráno do 13 hodin začne v Houdkovicích tradiční předvánoční prodej masa a uzenářských specialit.
Trutnov – Nejen adventní trhy v Uffu, ale od pátku také stánky na Krakonošově náměstí pomáhají dotvářet vánoční atmosféru ve městě.
Rádi zkoušíte nevšední recepty? Pistáciové trojhránky vás mohou inspirovat.
ANKETA/ - Čerstvé pečivo, mléko, máslo, sýr či třeba jogurty. Sehnat základní potraviny přímo ve své obci by do budoucna mohl být v řadě českých vesnic problém, Zlínsko nevyjímaje. Skupina COOP se totiž potýká s nízkými tržbami. Některým prodejnám, zejména na vesnicích do 500 obyvatel, tak do budoucna hrozí možnost uzavření.
Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.
Turnov, Poniklá – Proudy lidí směřující na náměstí nenechávají na pochybách, že i letošní turnovské Vánoční řemeslnické trhy budou mít rekordní návštěvnost.
Karlovarský kraj – Přišla zima, blíží se Vánoce a právě v tomto období nejvíce narůstá poptávka po zboží z Potravinové banky Karlovarského kraje.
Jindřichův Hradec - Víkend v Jindřichově Hradci patří tradičním adventním trhům.
Nejen "Rolničkami", kolotoči a svařákem živ je člověk v předvánočním čase. K čekání na Ježíška totiž patří i dobré jídlo. Toho se na vánočních trzích na ostravském Masarykově a přilehlém Jiráskově náměstí dostává hladovcům i gurmánům opravdu dostatek.
Kokosové mušle plněné lahodným krémem ze sýru Ricotta mohou posloužit jako odlehčená varianta klasických laskonek a příjemně obohatí vánoční mlsání.
Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí.
Strakonice – V pátek 8. prosince v 15 hodin začínají 21. Adventní trhy pod Rumpálem.
Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.
Kaplice - S balíčkem sýra prošla v neděli jedna žena bez placení v kaplické prodejně.