
Kdy a jak sklízet vlašské ořechy?
Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?
Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?
Velká Lhota, Urtenen-Schönbühl - Festivia Chorus má za sebou úspěšné koncertování ve Švýcarsku.
Znojmo /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Početné skupiny lidí pospíchají Louckou ulicí ve Znojmě. U Louckého kláštera se část z nich odpojuje a míří dál k mostu přes Dyji, kde závodí dračí lodě. „Hele, oni mají dneska zavřenou bránu. Támhle je cedule, že musíme jít vchodem od plovárny,“ ukazuje muž středního věku své partnerce. Jdou na v pořadí již třináctý Burčákfest.
Kovářov - Bleskovou akcí se dá nazvat vydařené sobotní Sousedské setkání neboli Jídlobraní na kovářovské návsi, jejíž výtěžek 17 200 korun je určený pro sdružení APLA JIžní Čechy - asociaci pomáhající lidem s autismem.
/FOTOGALERIE/ Barvou podzimu je oranžová. O tom se přesvědčí všichni, kdo přijdou o víkendu na některou z akcí s dýňovou tématikou.
Plzeň - Dvacet vinařů z celé ČR napájelo včera při Plzeňském festivalu vína stovky lidí v Kopeckého sadech.
Strakonice - Pravidelná farmářská nabídka bude k dispozici opět v pátek 29. září.
FOTOGALERIE / Starým řemeslům, z nichž některá jsou už téměř zapomenutá, patřil včerejší Farmářský den ve Valašském ekocentru v bývalých meziříčských kasárnách.
Halže - Již od sobotních ranních hodin patřilo Vesnické muzeum a jeho okolí Dnu českého lesa. Ten se konal již po desáté a vzhledem ke svému nynějšímu místu byl zaměřen na ukázky tradičního zemědělství.
Koňské spřežení, povaleč i hrdinové z Čtyřlístku. I takovými výtvory se mohli pochlubit v obci Horní Újezd, kde se konal již devátý ročník akce s názvem Dýňobraní. Do ní se zapojili nadšenci obce s úmyslem ukázat, jaká se jim letos urodila úroda a přivítat tak zároveň i podzim.
Horšov – Školní statek v Horšově navštívili hosté z Libereckého kraje.
FOTOGALERIE / Ani deštivé sobotní počasí neodradilo stovky lidí od návštěvy farmy Doubravský dvůr v Července.
Mikulov – O dovednost žen, které si říkají Tetičky z Ježova, bude v sobotu v Mikulově na Břeclavsku zřejmě větší zájem než jindy. Na historickém Náměstí předvedou tradiční stloukání másla jako součást festivalu Sýr 2017, který Mikulov opět hostí.
Strakonicko - Máslo si doma dělají deset let. Dříve se tlouklo v máselnici, nyní k tomu stačí mixér.
Hořčice, stejně jako mnoho jiných koření, byla původně užívaná hlavně jako lék, a existují záznamy, že už v antickém Římě byla součástí asi 40 různých léků. Z dnešního pohledu se to může zdát kuriózní, ale měla pomáhat léčit takové nemoci jako epilepsii, rýmu či kožní nemoci…
/ANKETA/ Zachraňme farmářský trh. Tak zní název aktivní veřejné výzvy, která před časem vznikla v Havířově. Jejím autorům se nelíbí rozhodnutí Městského kulturního střediska (MKS) Havířov o tom, že na zdejších farmářských trzích se smí nově prodávat pouze farmářské produkty. Přáli by si, aby se trhů mohli účastnit i řemeslníci a prodejci dalšího zboží, například nejrůznějších rukodělných výrobků.
ANKETA/ Zachraňme farmářský trh. Tak zní název aktivní veřejné výzvy, která před časem vznikla v Havířově. Jejím autorům se nelíbí rozhodnutí Městského kulturního střediska (MKS) Havířov o tom, že na zdejších farmářských trzích se smí nově prodávat pouze farmářské produkty. Přáli by si, aby se trhů mohli účastnit i řemeslníci a prodejci dalšího zboží, například nejrůznějších rukodělných výrobků.
ROZHOVOR/ Psy Michaela Kolářová z Bystřice pod Hostýnem sportovně cvičí už pětatřicet let. V současné době mají s manželem Jirkou ve své chovatelské stanici MI-JI tři rotvajlery a dvě mladé fenky belgických ovčáků. Tři z nich jsou už psími šampiony.
Karlovy Vary – Padesát kilo másla ukradl během dvou měsíců v karlovarském hotelu čtyřiadvacetiletý kuchař.
/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ "To zdražování je tak prudké, že si občas říkám, že nad zlato nebude sůl, ale máslo," říká v rozhovoru pro Deník jednatelka společnosti Ollies dorty, s. r.o., Tereza Grillmaierová.
Halže – Mlácení obilí cepem, naklepávání kosy nebo sečení uvidíte ve Vesnickém muzeu v Halži. To se totiž připravuje na tradiční Den českého lesa. Návštěvníky uvítá už tuto sobotu 23. září a akci zahájí v 10 hodin Trubači Kolowratových lesů.
Liberec – Je čtvrtek, sychravo, takže na trzích v Kostelní ulici v Liberci rozhodně nehrozí tlačenice a najít stánek mléčné farmy z Jeřmanic není problém.
Bez klubové karty by ale zákazník za máslo zaplatil 54,90 koruny. V dalších prodejnách, které redaktor Deníku navštívil od pátku 16. září do včerejška, se nejlaciněji dalo máslo pořídit za 55 až 56 korun.
Jak bezpečně balit dětem svačiny? Tak zněla otázka, kterou si položili odborníci z Hygienické stanice hlavního města. Na pozoru by se podle nich měli mít zejména před alobalem. Při jeho nevhodném použití se prý může do jídla uvolňovat hliník.
Most /FOTOGALERIE/ – Na venkovském okraji Mostu byla svatba, kde se sedělo na seně.
Kněžice – Již v neděli 24. září se v deset hodin dopoledne opět otevřou brány Ovčího dne na Chaloupkách u Kněžic.
Na sto padesát návštěvníků si uplynulé sobotní odpoledne nenechalo ujít třetí ročník akce s názvem Chleba z pece, která se konala v Informačním centru Zvonice Soláň.
Příbram /FOTOGALERIE/ – Zatímco v neděli dopoledne to obvykle v domácnostech voní při přípravách svátečního oběda, rozhodla se spousta lidí tentokrát udělat výjimku a ukojit chuť a hlad při festivalu jídla u Hořejší Obory, na první gastronomické akci tohoto druhu v Příbrami
Sedlčany – Stejně jako vloni v tuto dobu byl i v sobotu při Farmářských trzích v Sedlčanech zájem o burčák, víno, český česnek a brambory místních farmářů nebo podzimní květiny.
Jirkov - Náměstí se prohýbalo pod kily jablek.
Pravidelná porce tipů na zajímavé víkendové akce na Olomoucku.
Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.
Něco mezi okurkou a paprikou. To je jihoamerická ačokča, která si získává na oblibě i v našich krajích. Jednoduše se pěstuje a z jediné rostliny sklidíte až stovku plodů.
/INFOGRAFIKA/ Jeden jediný gram. Přesně tolik soli zbývá lidem na ochucení všech vařených jídel na talířích, pokud nechtějí riskovat mrtvici nebo rakovinu žaludku.
Praha – Rozmanitými chutěmi z různých koutů středních Čech ožije v sobotu pražská Letná. Dobroty sladké i uzené, v pevném i kapalném skupenství, ocení ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A ocení je doslova. Dvě hodiny po poledni bude předávat ocenění výrobcům potravin ze středních Čech, jejichž produkty uspěly v konkurenci dalších přihlášených produktů a vybojovaly si právo používat prestižní ocenění Regionální potravina. Akce zaměřená na podporu regionálních výrobků připravených převážně z místních surovin vstoupila již do osmého ročníku.
Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky.
Horšov – Školní statek v Horšově dostane v příštím roce supermoderní automatizovanou stáj s dojícím robotem, která by měla být místem k získávání praxe nejen pro žáky školy, ale i ukázkovým pracovištěm pro zemědělce a veřejnost.
Praha – Klobásy, víno, sýry, skalický trdelník, halušky i další speciality z různých slovenských regionů bude v pondělí a v úterý možno ochutnat přímo nad stanicí metra Pankrác. Před tamějším obchodním centrem se uskuteční Slovenské dny v Praze.
Borovany - Farmářský den aneb Farmáře už znáte provázelo v sobotu chladno a deštivo.
Praha /RASTR, INFOGRAFIKA/ - Napadlo vás vzít na dovolenou své chuťové buňky? Ve městě jako Praha to není problém zvládnout za jedno odpoledne či večer. Ochutnejme třeba jednu z nejoblíbenějších dovolenkových destinací: Španělsko.
Hradec Králové - Krajské město se v pátek plní milovníky vína. Od jedné hodiny odpoledne se totiž tento mok mnoha barev a odrůd již potřetí oslavuje
Linec - S pozoruhodnou historkou přišel deník OÖN.
Boží Dar – Se Salaší Ryžovna to zprvu nevypadalo moc dobře.
Děčín - Slavnosti medu a vína obsadily nádvoří děčínského zámku. Nechyběly soutěže, ochutnávky ani živá hudba.
Hlinsko – Poslední srpnový víkend patří v Hlinsku již od roku 1996 Adámkovým folklorním slavnostem. Stejně tak tomu bylo i v uplynulých dvou dnech, kdy si v nádherném prostředí hlinecké městské rezervace Betlém daly dostaveníčko folklorní soubory z Čech, z Moravy, ale také zahraniční hosté festivalu.
Dost na tom, že v Česku stojí čtvrtka másla padesát korun. Evropa podle dánské mlékárenské firmy Arla Foods čelí rapidnímu nedostatku mléka, smetany a másla. Ceny těchto „strategických pochutin“ prý půjdou před Vánoci ještě nahoru a kolem svátků může nastat jejich nedostatek.
Na druhý ročník netradiční akce s názvem Valašské túlání zvou členové Spolku Lačnovjané pro lepší Lačnov. Uskuteční se tuto sobotu od 13 hodin. Má za cíl spojit kulturu s aktivním pohybem.
Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává. Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?
Svěží bílá vína, bublinky, či sklenka oroseného rosé? Jak víno servírovat a kombinovat s jídlem, aby se z letního posezení stal opravdový zážitek? Head Sommelier Vláďa Vaněk každý rok ochutná více než 1500 vín. I mezi cenově přístupnými se dají nalézt skvosty, upozorňuje.
Vyzrálá hovězí masa, zvěřina, šneci, sýry, lanýže, zákusky. Pochoutky, které čekají příští víkend na návštěvníky 2. ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně. Vloni přišlo deset tisíc lidí.