Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

FOTO: Ve Strašecí odhalili Zázraky vína

Nové Strašecí - První říjnová sobota patřila v místním kulturním centru už třetímu degustačnímu odpoledni Zázraky vína, které i tentokrát přilákalo stovky zájemců o dobré pití plné vůní, chutí i barev. Stejně tak si přišly na své chuťové buňky návštěvníků v nabídce sýrů, medu, sladkostí, vynikajícího kančího guláše a dalších lákadel.

Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Blanensko, Vyškovsko – Dva dny nesolit a odpustit si také uzeniny, sýry, paštiky či konzervy. K takovým omezením stačí třeba jediný oběd v místní restauraci. Menu v Záložně v Boskovicích totiž podle nedávno zveřejněných výsledků hygienické kontroly pětinásobně překročilo doporučenou obědovou dávku této pochutiny. Nešetří s ní ani kuchaři v ostatních kontrolovaných podnicích.

Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Dva dny nesolit a odpustit si také uzeniny, sýry, paštiky či konzervy. K takovým omezením stačí třeba jediný oběd v místní restauraci. Menu v Záložně v Boskovicích totiž podle nedávno zveřejněných výsledků hygienické kontroly pětinásobně překročilo doporučenou obědovou dávku této pochutiny. Nešetří s ní ani kuchaři v ostatních kontrolovaných podnicích.

Kde si dáte gyros, kebab a kde tortillu?

Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.

Kdy a jak sklízet vlašské ořechy?

Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?

Znojemský Burčákfest: hrozny v kádi šlapaly dívky bosýma nohama

Znojmo /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Početné skupiny lidí pospíchají Louckou ulicí ve Znojmě. U Louckého kláštera se část z nich odpojuje a míří dál k mostu přes Dyji, kde závodí dračí lodě. „Hele, oni mají dneska zavřenou bránu. Támhle je cedule, že musíme jít vchodem od plovárny,“ ukazuje muž středního věku své partnerce. Jdou na v pořadí již třináctý Burčákfest.

FOTOGALERIE: Halže ožila Dnem Českého lesa

Halže - Již od sobotních ranních hodin patřilo Vesnické muzeum a jeho okolí Dnu českého lesa. Ten se konal již po desáté a vzhledem ke svému nynějšímu místu byl zaměřen na ukázky tradičního zemědělství.

Na Dýňobraní v Horním Újezdu bylo k vidění hodně zajímavých výtvorů

Koňské spřežení, povaleč i hrdinové z Čtyřlístku. I takovými výtvory se mohli pochlubit v obci Horní Újezd, kde se konal již devátý ročník akce s názvem Dýňobraní. Do ní se zapojili nadšenci obce s úmyslem ukázat, jaká se jim letos urodila úroda a přivítat tak zároveň i podzim.

Stloukačky másla zazpívají v Mikulově milovníkům sýrů

Mikulov – O dovednost žen, které si říkají Tetičky z Ježova, bude v sobotu v Mikulově na Břeclavsku zřejmě větší zájem než jindy. Na historickém Náměstí předvedou tradiční stloukání másla jako součást festivalu Sýr 2017, který Mikulov opět hostí.

Hořčice: Pepř chudých

Hořčice, stejně jako mnoho jiných koření, byla původně užívaná hlavně jako lék, a existují záznamy, že už v antickém Římě byla součástí asi 40 různých léků. Z dnešního pohledu se to může zdát kuriózní, ale měla pomáhat léčit takové nemoci jako epilepsii, rýmu či kožní nemoci…

Na farmářských trzích jen farmářské výrobky. Pro někoho nesmysl

/ANKETA/ Zachraňme farmářský trh. Tak zní název aktivní veřejné výzvy, která před časem vznikla v Havířově. Jejím autorům se nelíbí rozhodnutí Městského kulturního střediska (MKS) Havířov o tom, že na zdejších farmářských trzích se smí nově prodávat pouze farmářské produkty. Přáli by si, aby se trhů mohli účastnit i řemeslníci a prodejci dalšího zboží, například nejrůznějších rukodělných výrobků.

Na farmářských trzích jen farmářské výrobky. Problém?

ANKETA/ Zachraňme farmářský trh. Tak zní název aktivní veřejné výzvy, která před časem vznikla v Havířově. Jejím autorům se nelíbí rozhodnutí Městského kulturního střediska (MKS) Havířov o tom, že na zdejších farmářských trzích se smí nově prodávat pouze farmářské produkty. Přáli by si, aby se trhů mohli účastnit i řemeslníci a prodejci dalšího zboží, například nejrůznějších rukodělných výrobků.

Psí šampionka trénuje ukazování zubů

ROZHOVOR/ Psy Michaela Kolářová z Bystřice pod Hostýnem sportovně cvičí už pětatřicet let. V současné době mají s manželem Jirkou ve své chovatelské stanici MI-JI tři rotvajlery a dvě mladé fenky belgických ovčáků. Tři z nich jsou už psími šampiony.

Kradl nejen máslo

Karlovy Vary – Padesát kilo másla ukradl během dvou měsíců v karlovarském hotelu čtyřiadvacetiletý kuchař.

Máslo stále zdražuje. Kdy už to skončí?

Bez klubové karty by ale zákazník za máslo zaplatil 54,90 koruny. V dalších prodejnách, které redaktor Deníku navštívil od pátku 16. září do včerejška, se nejlaciněji dalo máslo pořídit za 55 až 56 korun.

Pražští hygienici: Dávejte si pozor na alobal

Jak bezpečně balit dětem svačiny? Tak zněla otázka, kterou si položili odborníci z Hygienické stanice hlavního města. Na pozoru by se podle nich měli mít zejména před alobalem. Při jeho nevhodném použití se prý může do jídla uvolňovat hliník.

Putování za zlatým rounem

Kněžice – Již v neděli 24. září se v deset hodin dopoledne opět otevřou brány Ovčího dne na Chaloupkách u Kněžic.

Zvonice na Soláni voněla o víkendu chlebem

Na sto padesát návštěvníků si uplynulé sobotní odpoledne nenechalo ujít třetí ročník akce s názvem Chleba z pece, která se konala v Informačním centru Zvonice Soláň.

Festival jídla u Obory: fronty na vstup, řady lidí u stánků

Příbram /FOTOGALERIE/ – Zatímco v neděli dopoledne to obvykle v domácnostech voní při přípravách svátečního oběda, rozhodla se spousta lidí tentokrát udělat výjimku a ukojit chuť a hlad při festivalu jídla u Hořejší Obory, na první gastronomické akci tohoto druhu v Příbrami

FOTO: Farmářské trhy už dýchají podzimem

Sedlčany – Stejně jako vloni v tuto dobu byl i v sobotu při Farmářských trzích v Sedlčanech zájem o burčák, víno, český česnek a brambory místních farmářů nebo podzimní květiny.

Jak rozlousknout oříšek: muškátový oříšek

Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.

Titul Regionální potravina nejvíc lákal cukráře

Praha – Rozmanitými chutěmi z různých koutů středních Čech ožije v sobotu pražská Letná. Dobroty sladké i uzené, v pevném i kapalném skupenství, ocení ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A ocení je doslova. Dvě hodiny po poledni bude předávat ocenění výrobcům potravin ze středních Čech, jejichž produkty uspěly v konkurenci dalších přihlášených produktů a vybojovaly si právo používat prestižní ocenění Regionální potravina. Akce zaměřená na podporu regionálních výrobků připravených převážně z místních surovin vstoupila již do osmého ročníku.

Školní statek v Horšově získá supermoderní stáj s roboty

Horšov – Školní statek v Horšově dostane v příštím roce supermoderní automatizovanou stáj s dojícím robotem, která by měla být místem k získávání praxe nejen pro žáky školy, ale i ukázkovým pracovištěm pro zemědělce a veřejnost.

KRÁTCE: Na Pankrác se přestěhuje kousek Slovenska

Praha – Klobásy, víno, sýry, skalický trdelník, halušky i další speciality z různých slovenských regionů bude v pondělí a v úterý možno ochutnat přímo nad stanicí metra Pankrác. Před tamějším obchodním centrem se uskuteční Slovenské dny v Praze.

Španělsko na talíři. Kam v Praze vyrazit na tapas?

Praha /RASTR, INFOGRAFIKA/ - Napadlo vás vzít na dovolenou své chuťové buňky? Ve městě jako Praha to není problém zvládnout za jedno odpoledne či večer. Ochutnejme třeba jednu z nejoblíbenějších dovolenkových destinací: Španělsko.