Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Mikulov patřil sýrům. Voněly i po levandulích

Mikulov – Ještě není devět ráno, ale kolem stánků na mikulovském náměstí začíná být i v nedělním dopoledni rušno. Na dvou desítkách pultů přibývají nejrozmanitější sýry i misky s kousky na ochutnání. Své zboží chystá i pekař několik uzenářů a vinaři. Pokračuje šestý ročník mikulovského Festivalu sýra. Kolem prochází milovníci sýrů i náhodní návštěvníci. Dávají se do hovoru se sýraři začínají ochutnávat a nakupovat.

Kuchyně jako koníček. Naučte svého teenagera vařit

Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.

Na Hrnčířském jarmarku určí nejlepší talíř, Malou Ameriku rozpálí kubánské rytmy

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Náměstí krále Jiřího v Kunštátě o víkendu zaplní stánky s výrobky hrnčířů a keramiků a rozezní hudba. Koná se tam tradiční Hrnčířský jarmark, který představí to nejlepší z řemeslných ateliérů a dílen. Můžete se těšit i na další desítky zajímavých akcí po celé jižní Moravě, které vytipovali redaktoři Deníku Rovnost.

Ve Francii zatkli šest radikálních veganů, útočili na řeznictví a McDonald's

Francouzská policie zatkla šest veganských aktivistů, kteří ve městě Lille prováděli výtržnosti proti řeznictvím. Devět provozoven, mezi kterými je řeznictví, obchod s rybami, obchod se sýry a místní McDonald's mělo po řádění veganů rozbitá okna. Jejich zdi výtržníci posprejovali a potřísnili falešnou krví.

Estragon má v kuchyni co říct. Léčí, ale hlavně chutná

Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.

Ve Zlechově koštovali víno, klobásy, sýry a olivy

Snad o žádném nápoji není v historii tolik zmínek, jako o vínu. V sobotu sloužil hroznovému moku sál a suterén Agra Zlechov, v nichž se v režii tamních Milovníků vína a žen uskutečnil 6. ročník Zlechovského koštování.

VIDEO: Nové sýry, traktory, telata. Návštěvníci zaplavili lesonický podnik

Lesonice – S obrovským úspěchem se v pátek a v sobotu setkal Den otevřených dveří v reálu Rolnické společnosti Lesonice, která spadá pod podnik ADW. Děti i dospělí doslova okupovali obrovské traktory i halu plnou zábavních koutků včetně bludiště z balíků slámy. K vidění byly telecí „školka a jesle“, moderní kravíny či bioplynová stanice. Trhákem se staly nové mléčné výrobky, které lesoničtí farmáři vyrobili v prvních várkách a chystají se je uvést na trh.

Což takhle dát si špenát?

Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.  

Tři velikonoční výstavy vín na Slovácku s desetiletými tradicemi

Jedno pořekadlo, dávající do souvislosti meteorologické jevy a roční dobu praví, březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. Vyznavači vína a jeho koštování na nějaké rčení většinou nedají a místo sezení u teplých kamen vyrazí o letošních Velikonocích ochutnávat vinné moky

Je tu sezona farmářských trhů. Začátek zpozdilo chladné počasí

Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.

Úplně jiná chuť. Farmáři nabídnou lidem své poctivé výrobky na trzích

Vyškov, Blansko – Božena Kříčková z Horní Lhoty na Blanensku ráda nakupuje na farmářských trzích. „Vyberu si tam třeba tlačenku z Lipovce nebo sušené ovoce, to je úplně jiná chuť než balené zboží ze supermarketu. Nic mi tam nechybí, na trzích najdu vše, co potřebuji,“ svěřila se žena. V Blansku už může z nabídky trhovců vybírat, kupci z Vyškovska vyrazí k pultům v úterý.

V Plandrech děti obdivovaly traktory

Plandry – Téměř tři tisíce návštěvníku si v neděli 25. března nenechalo ujít předvelikonoční jarmark s výstavou traktorů v areálu Zámecké stáje v obci Plandry na Jihlavsku.

Květný pátek: davy věřících i vlněné papuče

Sloup /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Zástupy věřících v kostele, desítky stánků, kolony aut. Sloup v srdci Moravského krasu se na Květný pátek každoročně mění v lidské mraveniště. Na největší pouť v obci míří davy. „Je to symbolický začátek Svatého týdne v regionu. První mše začíná už v pět hodin ráno a řada věřících z okolí do kostela vyráží pěšky. Třeba farníci z Blanska dnes vycházeli ve čtyři hodiny ráno,“ říká blanenský farář Jiří Kaňa.

V muzeu ukážou, jak si snadno vyrobit máslo

Vysoké Mýto - Regionální muzeum pořádá v sobotu 24. března od 14 do 16.30 hodin dílnu pro rodiče s dětmi z cyklu Už vím proč, dědo!, věnovanou výrobě másla a mléčných výrobků.

Sezona farmářských trhů je opět tady

Karlovy Vary – Farmářské městské trhy v Karlových Varech, jejichž osmá sezóna v pátek 23. března začíná, jsou svou oblíbeností u místních unikátem v Karlovarském kraji. Pokusy v jiných městech prozatím vždy dopadly neúspěšně.

Jarní velikonoční menu třebíčské školy. Ochutnejte

Třebíč - Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo na mezinárodním Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Základem oceněné kulinářské prezentace vysočinské školy byly čistě jarní suroviny – hlávkový salát, domácí mladý králík a ořechový dezert. V konkurenci dalších tří zemí si vysočinské družstvo vybojovalo bezkonkurenční zlato za servis – tedy obsluhu a stříbro za připravené jídlo.

Koza je vybíravá mlsná dáma. Všechno nesežere

Lízinka, Rozárka, Gizela, Emička, Fanča, Cecílie, Maruška, Stařka, Černohlávka, Gábina a dalších pětasedmdesát koz se prohání na kozí farmě ve Vizovicích. Mezi nimi se právě motá a poskakuje stovka malých kůzlat. Jejich mekot se nese do okolí. Měsíční kůzlata mají svůj velký den, protože poprvé ochutnávají ječný šrot.

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Rohlíky zaplatil, na sýr nezbylo

Planá – Z trestného činu krádeže se bude zodpovídat 43letý muž, který si z jedné prodejny v Plané chtěl odnést sýrový blok bez zaplacení.