Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Tři velikonoční výstavy vín na Slovácku s desetiletými tradicemi

Jedno pořekadlo, dávající do souvislosti meteorologické jevy a roční dobu praví, březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. Vyznavači vína a jeho koštování na nějaké rčení většinou nedají a místo sezení u teplých kamen vyrazí o letošních Velikonocích ochutnávat vinné moky

Je tu sezona farmářských trhů. Začátek zpozdilo chladné počasí

Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.

Úplně jiná chuť. Farmáři nabídnou lidem své poctivé výrobky na trzích

Vyškov, Blansko – Božena Kříčková z Horní Lhoty na Blanensku ráda nakupuje na farmářských trzích. „Vyberu si tam třeba tlačenku z Lipovce nebo sušené ovoce, to je úplně jiná chuť než balené zboží ze supermarketu. Nic mi tam nechybí, na trzích najdu vše, co potřebuji,“ svěřila se žena. V Blansku už může z nabídky trhovců vybírat, kupci z Vyškovska vyrazí k pultům v úterý.

V Plandrech děti obdivovaly traktory

Plandry – Téměř tři tisíce návštěvníku si v neděli 25. března nenechalo ujít předvelikonoční jarmark s výstavou traktorů v areálu Zámecké stáje v obci Plandry na Jihlavsku.

Květný pátek: davy věřících i vlněné papuče

Sloup /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Zástupy věřících v kostele, desítky stánků, kolony aut. Sloup v srdci Moravského krasu se na Květný pátek každoročně mění v lidské mraveniště. Na největší pouť v obci míří davy. „Je to symbolický začátek Svatého týdne v regionu. První mše začíná už v pět hodin ráno a řada věřících z okolí do kostela vyráží pěšky. Třeba farníci z Blanska dnes vycházeli ve čtyři hodiny ráno,“ říká blanenský farář Jiří Kaňa.

V muzeu ukážou, jak si snadno vyrobit máslo

Vysoké Mýto - Regionální muzeum pořádá v sobotu 24. března od 14 do 16.30 hodin dílnu pro rodiče s dětmi z cyklu Už vím proč, dědo!, věnovanou výrobě másla a mléčných výrobků.

Sezona farmářských trhů je opět tady

Karlovy Vary – Farmářské městské trhy v Karlových Varech, jejichž osmá sezóna v pátek 23. března začíná, jsou svou oblíbeností u místních unikátem v Karlovarském kraji. Pokusy v jiných městech prozatím vždy dopadly neúspěšně.

Jarní velikonoční menu třebíčské školy. Ochutnejte

Třebíč - Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo na mezinárodním Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Základem oceněné kulinářské prezentace vysočinské školy byly čistě jarní suroviny – hlávkový salát, domácí mladý králík a ořechový dezert. V konkurenci dalších tří zemí si vysočinské družstvo vybojovalo bezkonkurenční zlato za servis – tedy obsluhu a stříbro za připravené jídlo.

Koza je vybíravá mlsná dáma. Všechno nesežere

Lízinka, Rozárka, Gizela, Emička, Fanča, Cecílie, Maruška, Stařka, Černohlávka, Gábina a dalších pětasedmdesát koz se prohání na kozí farmě ve Vizovicích. Mezi nimi se právě motá a poskakuje stovka malých kůzlat. Jejich mekot se nese do okolí. Měsíční kůzlata mají svůj velký den, protože poprvé ochutnávají ječný šrot.

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Rohlíky zaplatil, na sýr nezbylo

Planá – Z trestného činu krádeže se bude zodpovídat 43letý muž, který si z jedné prodejny v Plané chtěl odnést sýrový blok bez zaplacení.

Jaroměřické žervé sklízí jedno ocenění za druhým

Jaroměřice nad Rokytnou - První místo na Celostátní přehlídce sýrů, ocenění FÉR potravina i titul Regionální potravina Vysočiny – tím vším se může pyšnit žervé Jaroměřické mlékárny. Produkt je vyroben podle tradiční receptury z mléka od českých farmářů. Neobsahuje žádné konzervační látky, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“.

Sýry? V Kralupech fakt ne. Sedlčany musí být poraženy!

Kralupy – Teď už jde do tuhého. Hokejisté Kralup dnes nastoupí do třetího utkání baráže o postup do krajské ligy, na svém ledě hostí od 18.15 Tatran Sedlčany. Svěřenci trenéra Josefa Zajíce mají po dvou úvodních porážkách poslední šanci na to, aby mohli ve zbývajících utkáních reálně pomýšlet na vysněný postup.

OBRAZEM. Rybolov na dírkách

Přijdete, zaplatíte povolenku, vyvrtáte si dírku do ledu silného přes deset centimetrů, nahodíte a můžete tahat z vody jednoho pstruha za druhým.

Madeta přesunula výrobu sýrů do Plané nad Lužnicí

Planá nad Lužnicí - Největší zpracovatel mléka v zemi, jihočeská Madeta, dokončila v uplynulých dnech svou tříletou investici v Plané nad Lužnicí přesunem výroby ze závodu v Řípci na Veselsku. Celkové náklady se vyšplhaly na 300 milionů korun.

Korunní pevnůstku provonělo uzené

Především po uzeném to v sobotu 24. února vonělo v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Aby taky ne, konal se tam druhý ročník Uzené Olomouce.

Dara Kuźmic: Vnímám fotografii jako klenot

Fotografka Dara Kuźmic miluje například černobílou fotografii, detail a emoce. Fotografických ateliérů se v Třinci nachází několik. Takovou popularitu a především ohlas, jako fotografka Dara Kuźmic, má jen málokdo.  

Košt pálenek se blíží, už je možné přihlásit soutěžní vzorky

Velké Meziříčí – Organizátoři tradičního velkomeziříčského koštu pálenek začínají sbírat soutěžní vzorky. Účastnit se mohou lidé nejen z Vysočiny, ale z celé České republiky. „Košt a výstavu pořádáme už počtrnácté. Pokaždé se nám sejde okolo dvou set vzorků, na Vysočině je to asi největší akce tohoto druhu,“ poznamenal hlavní organizátor Tradičního koštu pálenek Jaromír Plodek.

Bystřickým Edenem se rozvoní uzené speciality

Bystřice nad Pernštejnem – Maso, ryby, sýry, zelenina a další suroviny se budou o víkendu udit v bystřickém centru Eden. Takzvané uzené slavnosti se tam konají od půl desáté dopoledne do šesti hodin večer.

Zamilované páry obsadí restaurace

Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.

Pohled do psích misek: Většina českých pejskařů je pohodlná

Jakou stravu dostávají čeští psi? Odpovědi na tuto otázku přinesl aktuální výzkum agentury STEM/MARK. Miskám českých psů podle něj dominují granule. Mnozí čtyřnozí přátelé se ale mohou těšit i na sladkosti a ovoce, výjimkou nejsou ani sýry. Naopak módní syrovou stravu bez tepelné úpravy většina českých pejskařů ani nezná.

Tábor s vůni hnoje a chutí mléka slibují v Chaloupkách

Zašovice – Z povědomí dětí se vytrácí znalosti o tom, kde se vlastně bere mléko, máslo, sýr, maso či vlna. Těm rodičům, kteří chtějí potomkům otevřít oči a ještě mít klid, že je o ně dobře postaráno, se nyní nabízí příležitost.

Přesunu výroby sýrů ze Sedlčan na Vysočinu město pravděpodobně nezabrání

Sedlčany – Po sedmdesáti letech výroby sýrů v Sedlčanech by se jejich místní produkce měla během roku a půl přesunout do Hesova u Přibyslavi. Ve čtvrtek 1. února na předem domluvené schůzce se starostou Sedlčan Jiřím Burianem (ODS) překvapivě generální ředitel firmy Savencia Fromage & Dairy Czech Republic Miroslav Maňásek oznámil úmysl výrobu v Sedlčanech postupně utlumit a posléze úplně ukončit a to s konečným termínem do května 2019. Vše by mělo jít postupně a v předem oznamovaných krocích.

Grand Restaurant Festival přilákal do Lanterny již desítky zájemců

Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.

Produkce mlékárny v Hesově stoupne

Přibyslav – Produkce známé mlékárny Pribina v Hesově u Přibyslavi stoupne v budoucnu o tisíce tun. V Sedlčanech na Příbramsku končí tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu Pribina v Hesově. Navíc se do Hesova, místní části Přibyslavi, přesouvá i výroba z Polska. 

Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples

Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples. Sál byl vyzdoben starými jídelními lístky, prostíráním a zástěrami do kuchyně. Pro návštěvníky byla připravená čokoládová fontána a kusy šťavnatého ovoce, od mandarinek přes banány, jablka až po ananas. Na druhém stole mohli návštěvníci Kulinářského plesu ochutnat sladké palačinky s čokoládou, ale i slané plněné šunkou a sýrem.