
V Boršicích vystavují nejvíce vína v kraji
FOTOGALERIE / Stovky vyznavačů lahodných vinných moků se nechaly o Velikonoční neděli navnadit 53. ročníkem oblastní přehlídky vín v Boršicích.
FOTOGALERIE / Stovky vyznavačů lahodných vinných moků se nechaly o Velikonoční neděli navnadit 53. ročníkem oblastní přehlídky vín v Boršicích.
Hrutov - Starost, ale i mnoho radosti přináší chovateli Janu Pincovi z Hrutova čtveřice kůzlat. Pojmenoval je Hnědásek, Pruháček, Bělásek a Ouško. Každé bezpečně pozná.
Na Velikonoční neděli zaplnily Horní náměstí v Olomouci tradiční farmářské trhy a řemeslný jarmark. Už od rána zde byly k dostání nejrůznější hanácké produkty, uzeniny, sýry i sladké koláče. Nechybělo ani pletení pomlázek, malování kraslic, živá farmářská zvířata a tvůrčí dílny pro děti.
Velikonoční jarmark s doprovodným programem připravili na Zelený čtvrtek pracovníci Domu kultury ve Vsetíně.
Havlíčkobrodsko – Po dlouhém zimním spánku se do regionu opět vrací oblíbené farmářské trhy. O ty nepřijdou ani obyvatelé Havlíčkova Brodu, kteří si v sezoně zvykli nakupovat čerstvé a kvalitní lokální potraviny přímo na náměstí. První trhy se tu budou konat již 5. května.
Jedno pořekadlo, dávající do souvislosti meteorologické jevy a roční dobu praví, březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. Vyznavači vína a jeho koštování na nějaké rčení většinou nedají a místo sezení u teplých kamen vyrazí o letošních Velikonocích ochutnávat vinné moky
Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.
Velké Březno - Pestré menu mělo k obědu na tři sta dětí i učitelé ZŠ Velké Březno na Ústecku. Vařil jim šéfkuchař Jan Ullík z Litvínova.
Vyškov, Blansko – Božena Kříčková z Horní Lhoty na Blanensku ráda nakupuje na farmářských trzích. „Vyberu si tam třeba tlačenku z Lipovce nebo sušené ovoce, to je úplně jiná chuť než balené zboží ze supermarketu. Nic mi tam nechybí, na trzích najdu vše, co potřebuji,“ svěřila se žena. V Blansku už může z nabídky trhovců vybírat, kupci z Vyškovska vyrazí k pultům v úterý.
Plandry – Téměř tři tisíce návštěvníku si v neděli 25. března nenechalo ujít předvelikonoční jarmark s výstavou traktorů v areálu Zámecké stáje v obci Plandry na Jihlavsku.
Sloup /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Zástupy věřících v kostele, desítky stánků, kolony aut. Sloup v srdci Moravského krasu se na Květný pátek každoročně mění v lidské mraveniště. Na největší pouť v obci míří davy. „Je to symbolický začátek Svatého týdne v regionu. První mše začíná už v pět hodin ráno a řada věřících z okolí do kostela vyráží pěšky. Třeba farníci z Blanska dnes vycházeli ve čtyři hodiny ráno,“ říká blanenský farář Jiří Kaňa.
Vysoké Mýto - Regionální muzeum pořádá v sobotu 24. března od 14 do 16.30 hodin dílnu pro rodiče s dětmi z cyklu Už vím proč, dědo!, věnovanou výrobě másla a mléčných výrobků.
Karlovy Vary – Farmářské městské trhy v Karlových Varech, jejichž osmá sezóna v pátek 23. března začíná, jsou svou oblíbeností u místních unikátem v Karlovarském kraji. Pokusy v jiných městech prozatím vždy dopadly neúspěšně.
Třebíč - Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo na mezinárodním Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Základem oceněné kulinářské prezentace vysočinské školy byly čistě jarní suroviny – hlávkový salát, domácí mladý králík a ořechový dezert. V konkurenci dalších tří zemí si vysočinské družstvo vybojovalo bezkonkurenční zlato za servis – tedy obsluhu a stříbro za připravené jídlo.
Lízinka, Rozárka, Gizela, Emička, Fanča, Cecílie, Maruška, Stařka, Černohlávka, Gábina a dalších pětasedmdesát koz se prohání na kozí farmě ve Vizovicích. Mezi nimi se právě motá a poskakuje stovka malých kůzlat. Jejich mekot se nese do okolí. Měsíční kůzlata mají svůj velký den, protože poprvé ochutnávají ječný šrot.
Regionální prodejci jídla začnou nabízet zboží každou sobotu.
Farmářskými trhy, slavnostmi a gastronomickými akcemi bude od jara do podzimu žít centrum Jeseníku.
Chomutov /ANKETA/ – Zabránit mlsání o přestávkách se nedaří a omezuje i dospělé.
Lanškroun - V pátek ráno začaly v Lanškrouně tradiční farmářské trhy.
Tábor – Kulturní akce, které se o víkendu hlásí o přízeň obyvatel i návštěvníků Táborska.
Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.
Planá – Z trestného činu krádeže se bude zodpovídat 43letý muž, který si z jedné prodejny v Plané chtěl odnést sýrový blok bez zaplacení.
Ochoz u Brna - Do obchodu se smíšeným božím v Ochozu u Brna se v noci na úterý vloupal neznámý zloděj. Měl chuť na sýr. Odnesl si ho hromadu, k tomu přidal i další zboží.
Pro chutné plody tomelu japonského se používá více názvů. Říká se jim churmy, kakichurmy, tomely, persimmony nebo také čínské švestky. Nejčastěji se ale setkáme s jednoduchým označením kaki.
Sedlčany - Místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel uvedl, že podle jeho informací firma Savencia Fromage & Dairy Czech Republic v jednáních stále pokračuje.
Jaroměřice nad Rokytnou - První místo na Celostátní přehlídce sýrů, ocenění FÉR potravina i titul Regionální potravina Vysočiny – tím vším se může pyšnit žervé Jaroměřické mlékárny. Produkt je vyroben podle tradiční receptury z mléka od českých farmářů. Neobsahuje žádné konzervační látky, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“.
Ústecký kraj /ROZHOVOR/ - Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku vaří s manželkou domácí džemy pojmenované po synovi Mlsný Filip. Přestože je to pro něj hlavně koníček, sklízí úspěchy na mezinárodní soutěži Great Taste Awards v Anglii.
Kralupy – Teď už jde do tuhého. Hokejisté Kralup dnes nastoupí do třetího utkání baráže o postup do krajské ligy, na svém ledě hostí od 18.15 Tatran Sedlčany. Svěřenci trenéra Josefa Zajíce mají po dvou úvodních porážkách poslední šanci na to, aby mohli ve zbývajících utkáních reálně pomýšlet na vysněný postup.
Českobudějovicko – Dřevo, ale sýry z Třeboňska nebo pivo z Budějovic se v minulosti přepravovaly vory po Vltavě.
Přijdete, zaplatíte povolenku, vyvrtáte si dírku do ledu silného přes deset centimetrů, nahodíte a můžete tahat z vody jednoho pstruha za druhým.
Planá nad Lužnicí - Největší zpracovatel mléka v zemi, jihočeská Madeta, dokončila v uplynulých dnech svou tříletou investici v Plané nad Lužnicí přesunem výroby ze závodu v Řípci na Veselsku. Celkové náklady se vyšplhaly na 300 milionů korun.
Především po uzeném to v sobotu 24. února vonělo v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Aby taky ne, konal se tam druhý ročník Uzené Olomouce.
Orlickoústecko - Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě v sobotu pořádá další díl cyklu Už vím proč, dědo. Tentokrát se bude věnovat výrobě másla a různých druhů sýrů. Začíná ve 14 hodin.
Fotografka Dara Kuźmic miluje například černobílou fotografii, detail a emoce. Fotografických ateliérů se v Třinci nachází několik. Takovou popularitu a především ohlas, jako fotografka Dara Kuźmic, má jen málokdo.
Velké Meziříčí – Organizátoři tradičního velkomeziříčského koštu pálenek začínají sbírat soutěžní vzorky. Účastnit se mohou lidé nejen z Vysočiny, ale z celé České republiky. „Košt a výstavu pořádáme už počtrnácté. Pokaždé se nám sejde okolo dvou set vzorků, na Vysočině je to asi největší akce tohoto druhu,“ poznamenal hlavní organizátor Tradičního koštu pálenek Jaromír Plodek.
Bystřice nad Pernštejnem – Maso, ryby, sýry, zelenina a další suroviny se budou o víkendu udit v bystřickém centru Eden. Takzvané uzené slavnosti se tam konají od půl desáté dopoledne do šesti hodin večer.
Naložte si Hermelín podle receptů z celé České republiky.
Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.
Jakou stravu dostávají čeští psi? Odpovědi na tuto otázku přinesl aktuální výzkum agentury STEM/MARK. Miskám českých psů podle něj dominují granule. Mnozí čtyřnozí přátelé se ale mohou těšit i na sladkosti a ovoce, výjimkou nejsou ani sýry. Naopak módní syrovou stravu bez tepelné úpravy většina českých pejskařů ani nezná.
Zašovice – Z povědomí dětí se vytrácí znalosti o tom, kde se vlastně bere mléko, máslo, sýr, maso či vlna. Těm rodičům, kteří chtějí potomkům otevřít oči a ještě mít klid, že je o ně dobře postaráno, se nyní nabízí příležitost.
Petrovice - Jednoduše přátelské jsou mateřinky z Petrovic a nedalekého lázeňského městečka Bad Gottleuba Berggießhübel. Úzce spolupracují už čtvrtým rokem a vzájemné kontakty si pochvalují.
Sedlčany – Po sedmdesáti letech výroby sýrů v Sedlčanech by se jejich místní produkce měla během roku a půl přesunout do Hesova u Přibyslavi. Ve čtvrtek 1. února na předem domluvené schůzce se starostou Sedlčan Jiřím Burianem (ODS) překvapivě generální ředitel firmy Savencia Fromage & Dairy Czech Republic Miroslav Maňásek oznámil úmysl výrobu v Sedlčanech postupně utlumit a posléze úplně ukončit a to s konečným termínem do května 2019. Vše by mělo jít postupně a v předem oznamovaných krocích.
Masopustním veselím bude žít v pátek 9. února centrum Nového Jičína. I letos nebude chybět soutěž o nejchutnější regionální pochutinu.
Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.
Příbramsko - Přinášíme vám krátké zprávy z Příbramska.
Přibyslav – Produkce známé mlékárny Pribina v Hesově u Přibyslavi stoupne v budoucnu o tisíce tun. V Sedlčanech na Příbramsku končí tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu Pribina v Hesově. Navíc se do Hesova, místní části Přibyslavi, přesouvá i výroba z Polska.
Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples. Sál byl vyzdoben starými jídelními lístky, prostíráním a zástěrami do kuchyně. Pro návštěvníky byla připravená čokoládová fontána a kusy šťavnatého ovoce, od mandarinek přes banány, jablka až po ananas. Na druhém stole mohli návštěvníci Kulinářského plesu ochutnat sladké palačinky s čokoládou, ale i slané plněné šunkou a sýrem.
FOTO, VIDEO/ - Zvířata, zvířátka a zvěrstvo. Na takové téma letos vsadili pořadatelé v pořadí už devatenáctého ročníku Lešetínského fašanku, který se konal uplynulou sobotu ve Zlíně. A opět nezklamal. Průvod čítal zhruba padesátku masek.
Sedlčany – Sedlčansko v posledních dnech žije zprávou o útlumu výroby tradiční výroby sýrů a jejím přesunu do Hesova u Přibyslavi. Informace znepokojila, jak zaměstnance sedlčanské pobočky, tak vedení města. Sýry se v Sedlčanech vyráběly 70 let.
/VIDEO/ Všichni, kteří si někdy přáli vlastnit dům v malebném italském městečku, mají teď možnost. V Ollolai na italském ostrově Sardinie totiž právě prodávají stovky opuštěných domů za jedno euro.