Ústecký kraj - Výrobci a zpracovatelé z Mostecka, Lounska a Chomutovska vyhráli v potravinářských soutěžích. Měli doslova žně. V soutěži o regionální potravinu, kterou vypisuje ministerstvo zemědělství, brali celkem pět cen z devíti možných.
Ústecký kraj - Výrobci a zpracovatelé z Mostecka, Lounska a Chomutovska vyhráli v potravinářských soutěžích. Měli doslova žně. V soutěži o regionální potravinu, kterou vypisuje ministerstvo zemědělství, brali celkem pět cen z devíti možných.
Mikulov – Ještě není devět ráno, ale kolem stánků na mikulovském náměstí začíná být i v nedělním dopoledni rušno. Na dvou desítkách pultů přibývají nejrozmanitější sýry i misky s kousky na ochutnání. Své zboží chystá i pekař několik uzenářů a vinaři. Pokračuje šestý ročník mikulovského Festivalu sýra. Kolem prochází milovníci sýrů i náhodní návštěvníci. Dávají se do hovoru se sýraři začínají ochutnávat a nakupovat.
Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Náměstí krále Jiřího v Kunštátě o víkendu zaplní stánky s výrobky hrnčířů a keramiků a rozezní hudba. Koná se tam tradiční Hrnčířský jarmark, který představí to nejlepší z řemeslných ateliérů a dílen. Můžete se těšit i na další desítky zajímavých akcí po celé jižní Moravě, které vytipovali redaktoři Deníku Rovnost.
Francouzská policie zatkla šest veganských aktivistů, kteří ve městě Lille prováděli výtržnosti proti řeznictvím. Devět provozoven, mezi kterými je řeznictví, obchod s rybami, obchod se sýry a místní McDonald's mělo po řádění veganů rozbitá okna. Jejich zdi výtržníci posprejovali a potřísnili falešnou krví.
Většina z nás je připravuje každý týden – pro sebe do práce, dětem do školy, na rodinný výlet nebo na dlouhou cestou v autě. Sendviče a plněné bagety mají dlouhodobě nálepku nudné a chudé svačiny, přitom umí být vynikajícím jídlem.
Mělnicko - Bagety, ochucené tvarohy nebo sýr. Bufety a automaty mohou po roce a půl rozšířit svůj sortiment potravin pro školáky. Od září totiž začala platit nová podoba takzvané pamlskové vyhlášky. Že bylo její původní znění nesmyslně přísné, se jednohlasně shodli i ředitelé mělnických škol.
Analýza zbytků tuku v keramice z dalmatského pobřeží Chorvatska přinesla překvapivý objev. Zdejší obyvatelé vyráběli fermentované mléčné výrobky, jako jsou měkké sýry a jogurty, už před přibližně 7200 lety. Předchozí nejstarší nalezený sýr objevený v Egyptě byl o čtyři tisíciletí mladší.
Vezměte své chuťové buňky na okružní plavbu kolem Středozemního moře. Ochutnáte grilované maso, hummus, falafel, sýr halloumi, okru, šafrán a spoustu olivového oleje.
Doudleby nad Orlicí /VIDEO/ - Zřejmě velký hlad přepadl zatím neznámého pachatele, který se na začátku července vloupal do jedné z restaurací v Doudlebách nad Orlicí.
Výroba sýrových korbáčků a sýrů obecně je můj, už bych neřekla ani koníček, ale rovnou kůň,“ říká Šárka Langová z Liptálu, která svůj um předváděla uplynulou sobotu na Hrozenkobraní v Novém Hrozenkově.
Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.
Bílina - Bílinští policisté díky kamerovým záznamům dopadli jednoho z dvojice zlodějů, kteří minulý týden kradli v jednom z hypermarketů. 44letý společně s dalším mužem odcizili šest lahví koňaku a několik sýrů.
Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Co sa to šupoce za tů stodolů, zní v sobotu odpoledne nádvořím hradu Veveří harmonika doprovázená ženským zpěvem, který se mísí s prskáním oleje a doplňuje ho vůně špekáčků i uzeného masa. Stovky Brňanů i přespolních si tu na festivalu Ochutnej Česko připomínají tradiční česká jídla.
Plzeňský kraj – Seznam poctivých produktů vyráběných v Plzeňském kraji, kterým patří titul Regionální potravina, se právě rozrostl o devět dalších. Které výrobky to jsou?
Snad o žádném nápoji není v historii tolik zmínek, jako o vínu. V sobotu sloužil hroznovému moku sál a suterén Agra Zlechov, v nichž se v režii tamních Milovníků vína a žen uskutečnil 6. ročník Zlechovského koštování.
Lesonice – S obrovským úspěchem se v pátek a v sobotu setkal Den otevřených dveří v reálu Rolnické společnosti Lesonice, která spadá pod podnik ADW. Děti i dospělí doslova okupovali obrovské traktory i halu plnou zábavních koutků včetně bludiště z balíků slámy. K vidění byly telecí „školka a jesle“, moderní kravíny či bioplynová stanice. Trhákem se staly nové mléčné výrobky, které lesoničtí farmáři vyrobili v prvních várkách a chystají se je uvést na trh.
Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.
Hrutov - Starost, ale i mnoho radosti přináší chovateli Janu Pincovi z Hrutova čtveřice kůzlat. Pojmenoval je Hnědásek, Pruháček, Bělásek a Ouško. Každé bezpečně pozná.
Na Velikonoční neděli zaplnily Horní náměstí v Olomouci tradiční farmářské trhy a řemeslný jarmark. Už od rána zde byly k dostání nejrůznější hanácké produkty, uzeniny, sýry i sladké koláče. Nechybělo ani pletení pomlázek, malování kraslic, živá farmářská zvířata a tvůrčí dílny pro děti.
Havlíčkobrodsko – Po dlouhém zimním spánku se do regionu opět vrací oblíbené farmářské trhy. O ty nepřijdou ani obyvatelé Havlíčkova Brodu, kteří si v sezoně zvykli nakupovat čerstvé a kvalitní lokální potraviny přímo na náměstí. První trhy se tu budou konat již 5. května.
Jedno pořekadlo, dávající do souvislosti meteorologické jevy a roční dobu praví, březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. Vyznavači vína a jeho koštování na nějaké rčení většinou nedají a místo sezení u teplých kamen vyrazí o letošních Velikonocích ochutnávat vinné moky
Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.
Vyškov, Blansko – Božena Kříčková z Horní Lhoty na Blanensku ráda nakupuje na farmářských trzích. „Vyberu si tam třeba tlačenku z Lipovce nebo sušené ovoce, to je úplně jiná chuť než balené zboží ze supermarketu. Nic mi tam nechybí, na trzích najdu vše, co potřebuji,“ svěřila se žena. V Blansku už může z nabídky trhovců vybírat, kupci z Vyškovska vyrazí k pultům v úterý.
Plandry – Téměř tři tisíce návštěvníku si v neděli 25. března nenechalo ujít předvelikonoční jarmark s výstavou traktorů v areálu Zámecké stáje v obci Plandry na Jihlavsku.
Sloup /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Zástupy věřících v kostele, desítky stánků, kolony aut. Sloup v srdci Moravského krasu se na Květný pátek každoročně mění v lidské mraveniště. Na největší pouť v obci míří davy. „Je to symbolický začátek Svatého týdne v regionu. První mše začíná už v pět hodin ráno a řada věřících z okolí do kostela vyráží pěšky. Třeba farníci z Blanska dnes vycházeli ve čtyři hodiny ráno,“ říká blanenský farář Jiří Kaňa.
Vysoké Mýto - Regionální muzeum pořádá v sobotu 24. března od 14 do 16.30 hodin dílnu pro rodiče s dětmi z cyklu Už vím proč, dědo!, věnovanou výrobě másla a mléčných výrobků.
Karlovy Vary – Farmářské městské trhy v Karlových Varech, jejichž osmá sezóna v pátek 23. března začíná, jsou svou oblíbeností u místních unikátem v Karlovarském kraji. Pokusy v jiných městech prozatím vždy dopadly neúspěšně.
Třebíč - Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo na mezinárodním Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Základem oceněné kulinářské prezentace vysočinské školy byly čistě jarní suroviny – hlávkový salát, domácí mladý králík a ořechový dezert. V konkurenci dalších tří zemí si vysočinské družstvo vybojovalo bezkonkurenční zlato za servis – tedy obsluhu a stříbro za připravené jídlo.
Lízinka, Rozárka, Gizela, Emička, Fanča, Cecílie, Maruška, Stařka, Černohlávka, Gábina a dalších pětasedmdesát koz se prohání na kozí farmě ve Vizovicích. Mezi nimi se právě motá a poskakuje stovka malých kůzlat. Jejich mekot se nese do okolí. Měsíční kůzlata mají svůj velký den, protože poprvé ochutnávají ječný šrot.
Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.
Ochoz u Brna - Do obchodu se smíšeným božím v Ochozu u Brna se v noci na úterý vloupal neznámý zloděj. Měl chuť na sýr. Odnesl si ho hromadu, k tomu přidal i další zboží.
Pro chutné plody tomelu japonského se používá více názvů. Říká se jim churmy, kakichurmy, tomely, persimmony nebo také čínské švestky. Nejčastěji se ale setkáme s jednoduchým označením kaki.