Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Pochutnání na břehu Vltavy

Vynikající jídlo, nádherné prostředí a jako bonus ještě překrásný výhled na Karlův most. Co víc by si mohl každý gurmán a romantik k tomu přát. To vše najdete v restauraci Hergetova Cihelna.

OBRAZEM: Na dobrou chuť se čtenáři

Včelná /VIDEO/ - Čtenáři a redaktoři Deníku v úterý vařili s Honzou Krobem v jeho Fine Food Academy ve Včelné. Nejdřív kuchtili a pak baštili.

Je libo mlíko, hladinku nebo šnyt?

Znalci jistě vědí, že řeč je o pivu. Právě na tyto způsoby vám je načepují v Lokále. A dokonce na několika místech v Praze. Příjemnou vesnickou atmosférou vyniká ten v Kunraticích, který se jmenuje U Zavadilů.

Znojmo má další automat na mléko. Na nádraží

Znojmo – V pořadí již čtvrtý mlékomat mohou využívat obyvatelé Znojma. Nedávno ho farmář Alois Janíček z Běhařovic nechal umístit do haly znojemského vlakového nádraží. Chce, aby čerstvě nadojené mléko bylo dostupné všem lidem. „Do mlékomatů putuje asi třetina nadojeného mléka, zbytek dodáváme do mlékáren,“ přiblížil farmář Janíček.

Čokoládové království na zámku. Sladkou pochoutku kombinovali i s vepřovým

Valtice /VIDEO/ – V jedné scéně ve filmu Karlík a továrna na čokoládu postaví hlavní hrdina Willy Wonka palác z čokolády. Valtický zámek sice čokoládový není, ale po celý víkend ukrýval opravdové čokoládové bohatství. A to tak lákavé, že u vchodu do tamní jízdárny stála desítky metrů dlouhá fronta.

OBRAZEM: Malínem voněl křen

Malín - Slávu Malínského křenu připomínal třetí ročník Slavností Malínského křenu. Návštěvníci mohli ochutnat nejrůznější pokrmy z Malínského křenu nebo s křenem. Například oblíbený pokrm - guláš. Ačkoli od rána foukal studený vítr, návštěvníků bylo na slavnostech poměrně hodně. Ti si užívali nejen pokrmů, ale také doprovodného programu, který byl zaměřený hlavně na děti. 

Někteří lidé chtějí, aby sommelieři běhali v kroji, usmívá se Babisz ze Salonu

Valtice /ROZHOVOR/ – Překvapení? Mírné. Hlavní sommelier Salonu vín sídlícího na zámku ve Valticích Marek Babisz je přesvědčený o síle a kvalitě místa, kde lze ochutnat nejlepších sto vín každého roku. Proto ho triumf v soutěži Top vinařský cíl České republiky nezaskočil. „Jsme kvalitním turistickým cílem, proto jsme ve skrytu doufali, že bychom vyhrát mohli,“ říká Babisz v rozhovoru.

Káva pro páníčka, dort pro psa. Tak vypadá odpoledne v Punťově psí cukrárně

Narozeninové oslavy dětí už nefrčí. Nyní máte možnost zařídit jedinečnou party svému psovi, a to se vším všudy. Překvapte tak svého miláčka na jeho velký den dortem, zákusky nebo i zmrzlinou, a to v Punťově první psí cukrárně na pražském Jarově. Pozor ale abyste si psí pamlsky nespletli s klasickými dezerty.  

Káva pro páníčka, dort pro psa. Tak to vypadá v Punťově psí cukrárně

Narozeninové oslavy dětí už nefrčí. Nyní máte možnost zařídit jedinečnou party svému psovi, a to se vším všudy. Překvapte tak svého miláčka na jeho velký den dortem, zákusky nebo i zmrzlinou, a to v Punťově první psí cukrárně na pražském Jarově. Pozor ale abyste si psí pamlsky nespletli s klasickými dezerty.  

Pavel Šich: Farmu Bláto beru i jako výtvarný koncept

/ROZHOVOR/ Původně akademický malíř Pavel Šich působí už zhruba dvacet na venkově a hledá jeho neobjevený potenciál. Snaží se vyvíjet koncept soběstačné farmy a společenství, jež je založeno na ideálu života v souladu s přírodou.

Utopence naloží prvně do omáčky

Staré Prachatice - Novou soutěžní kategorii přidali organizátoři do letošního ročníku soutěže O nejlepšího utopence a nakládaný sýr.

V celorepublikové soutěži kraj reprezentuje Havlík

V každém kraji je v těchto dnech vyhlašován vítěz soutěže Vodafone Odpovědná firma roku 2017. V Moravskoslezském kraji vyhlásily jako nejodpovědnější společnost výrobce tyčinek se sýrem a solí Havlík Opal.

OBRAZEM: Havelskému posvícení přálo počasí

Kouřim - Dobrý sýr, vůně čerstvě upečeného chleba a koláčků, zvuky flašinetu nebo pohádka pro děti. Nejen to přilákalo desítky rodin do skanzenu v Kouřimi. Tam na ně čekalo již tradiční Svatohavelské posvícení, které se koná v polovině října.   

OBRAZEM: Havelský jarmark a štrúdlování ve Slaném

Slaný - Třetí slánský Havelský jarmark a v pořadí také třetí Štrúdlování se o víkendové sobotě za krásného babího léta uskutečnilo na Masarykově náměstí ve Slaném. Po celý den si zájemci mohli prohlédnout i nakoupit v pětatřiceti stáncích, které lemovaly obvod náměstí.

V Česku prodává řetězec pizzu s náhražkou sýra, v Německu je mozzarella

Špagety pod privátní značkou stejného řetězce vyrobené pro rakouský trh z kvalitní tvrdé pšenice a pro český trh z obyčejné nebo dvě pomerančové limonády, z nichž jedna místo cukru obsahuje umělá sladidla a pomerančovou šťávu v ní nahrazuje jablečná. Takové jsou výsledky testu kvality privátních výrobků z pěti evropských zemí. 

OBRAZEM: Restaurant Day voněl v parku u zimáku

Nymburk - Jen málokterá akce, jestli vůbec nějaká, si tak rychle získala oblibu u veřejnosti, jako je Restaurant Day. Tedy den, kdy si amatérští kuchaři na vybraném místě postaví stánky a nabízí příchozím vlastní dobroty všeho druhu. 

FOTO: Ve Strašecí odhalili Zázraky vína

Nové Strašecí - První říjnová sobota patřila v místním kulturním centru už třetímu degustačnímu odpoledni Zázraky vína, které i tentokrát přilákalo stovky zájemců o dobré pití plné vůní, chutí i barev. Stejně tak si přišly na své chuťové buňky návštěvníků v nabídce sýrů, medu, sladkostí, vynikajícího kančího guláše a dalších lákadel.

Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Blanensko, Vyškovsko – Dva dny nesolit a odpustit si také uzeniny, sýry, paštiky či konzervy. K takovým omezením stačí třeba jediný oběd v místní restauraci. Menu v Záložně v Boskovicích totiž podle nedávno zveřejněných výsledků hygienické kontroly pětinásobně překročilo doporučenou obědovou dávku této pochutiny. Nešetří s ní ani kuchaři v ostatních kontrolovaných podnicích.

Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Dva dny nesolit a odpustit si také uzeniny, sýry, paštiky či konzervy. K takovým omezením stačí třeba jediný oběd v místní restauraci. Menu v Záložně v Boskovicích totiž podle nedávno zveřejněných výsledků hygienické kontroly pětinásobně překročilo doporučenou obědovou dávku této pochutiny. Nešetří s ní ani kuchaři v ostatních kontrolovaných podnicích.

Kde si dáte gyros, kebab a kde tortillu?

Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.