Bořetice - Když poprvé vstoupila s manželem na dvorek fary v Bořeticích, měla jasno. Ať už to bylo atmosférou místa či starou jabloní, která uprostřed vrhala stín, zde bylo pravé zázemí pro vysněnou kavárnu. Přestože bořetický Dvorek Veroniky Morávkové oslaví teprve v říjnu své první narozeniny, dostal se již do povědomí místních i mnoha turistů.
Táborsko - Na prahu jara - 20. března oznámili zaměstnanci jedné z potravinářských firem na Táborsku, že do chladírny jejich provozovny vnikl zloděj a jim zmizela hned celá paleta se sýrem.
Sýry, sirupy, dortíky, medy, tlačenky… Celkem 117 tuzemských potravin od 33 výrobců hodnotili porotci soutěže o Regionální potravinu Moravskoslezského kraje.
Pardubice – Pardubický zámek bude v sobotu plný vůní, chutí a řemesel. Druhý ročník festivalu nabídne to nejlepší z jídla, pití i zábavy, co poskytují regiony Pardubického kraje.
Náchod - Pod pojmem kabinet kuriozit se každému vybaví místnost zaplněná rozmanitými, mnohdy bizarními artefakty z oblastí umělecké, náboženské, vědecké, hudební a podobně. Prostě opravdových kuriozit, které lidé sbírají a hromadí. Právě Kabinet kuriozit je název aktuální výstavy v Regionálním muzeu.
Státní zámek ve Velkých Losinách dal v sobotu návštěvníkům okusit éru renesance. Večer, na němž nechyběla šermířská vystoupení, divadlo i hudební produkce, přilákal řadu lidí.
Třebíč - Jak se vyrábí kozí sýr? Jaký byl život po válce? Či jak na živo znějí písně, které slýcháváme několikrát denně v rádiích? To vše se můžete dozvědět o posledním červencovém víkendu na Třebíčsku.
Možná, že nepatřím zrovna k největším milovníkům přírody. Dokonce se považuji za ukázkové stvoření městského typu člověka. Ale když už se jednou za čas vydám do přírody, chci si to užít naplno.
Beskydské farmářské trhy opět zaplnily náměstí Svobody ve Frýdku-Místku. I když to vypadalo, že začne každou minutou pršet, počasí aspoň dopoledne vydrželo a zájemci si tak mohli nakoupit výrobky u regionálních prodejců.
HLASUJTE V ANKETĚ / Upravit si účes, vzít si nedělní oblečení, do ruky pytel s plasty či kartonové krabice a při otevírání kontejneru nezapomenout na široký úsměv.
Mikulov – Se špenátovým koláčem se sýrem feta v rukou právě odchází Klára Nečadová ze Vsetína od stánku krétské kuchyně. Vidličkou jej ochutnává a hned jej se svými přáteli zhodnotí. „Je výborný,“ hlásí.
Program letošního festivalu Colours of Ostrava opět láká do města davy lidí, kromě Dolní oblasti Vítkovic návštěvníci míří samozřejmě i do centra. Na to se velmi dobře připravili i provozovatelé hospod a restaurací, příchozí si tak mohou vybrat ze speciální nabídky pokrmů a akcí.
Kynšperk nad Ohří – Zelenina v hlavní roli bude na pikniku s názvem Vegget´17. Jeho organizátorky věří, že by to mohla být dobrá cesta, jak ukázat lidem, kteří tento druh stravování zrovna nepreferují, že zeleninové pokrmy mohou být dobrým ekvivalentem třeba i masa.
Pěnčín - Největší farma chovající kozy v České republice prochází modernizací. Za dvacet let své existence se výrazně rozrostla. Nyní je zde koz až třistakrát více.
Praha/INFOGRAFIKA/ - Přijďte (se) k nám pást, vyzývá nový spolek. Kromě záchrany vzácné fauny a flóry chce přitáhnout obyvatele metropole k přírodě. Brzy by zájemcům mohly být odměnou čerstvé mléko nebo sýr.
/INFOGRAFIKA/ Přijďte (se) k nám pást, vyzývá nový spolek. Kromě záchrany vzácné fauny a flóry chce přitáhnout obyvatele metropole k přírodě. Brzy by zájemcům mohly být odměnou čerstvé mléko nebo sýr.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je to malý krůček pro lidstvo, ale velký skok pro Brňany. Těmito slovy zahájil provoz opravené kryté tržnice její ředitel Pavel Bartošek. Od pondělí tam lidé na třech podlažích nakoupí čerstvé zboží od více než dvaceti prodejců.
Jak chutná norský hnědý sýr nebo že Norové o Vánocích koukají na Tři oříšky pro Popelku. To je jen zlomek toho, co všichni mladí lidé zjistili během Impuls týdne, který v Karviné pořádali křesťanští dobrovolníci ze Slezska, Spojených států a Norska.
Poříčí nad Sázavou – Podruhé v řadě triumfoval rakovnický autokrosař Jakub Kubíček, když po vítězství v Přerově byl nejlepší také v Poříčí. Vítězství v pátém závodě Mezinárodního mistrovství České republiky a zóny střední Evropy v autokrosu v královské kategorii SuperBuggy ho zároveň dostalo do boje o obhajobu českého titulu, z třetího místa ztrácí na vedoucího Radka Jordáka 19 bodů.
ANKETA/ Ostrava − Nad současnými vysokými cenami másla někteří zákazníci i v ostravských obchodech včera nevěřícně kroutili hlavou. Je podle vás máslo drahé? Hlasujte v anketě pod článkem.
Gurmány, kteří na cestách rádi poznávají regionální gastronomii a lokální produkty, v létě potěší známý Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Tamní kuchyně je vyhlášená moderní valašskou gastronomií, na prázdniny navíc kuchaři rozšířili sezónní menu o suroviny od nově spolupracujících regionálních dodavatelů.
Zálší - Na svatého Ducha bláto – bude laciné mláto, tak zní pranostika, která se váže k 27. květnu, jenž se stal působištěm IV. setkání rodáků obcí Zálší a Klečaty.
Celkem 27 vzorků sýrů se sešlo na 7. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 8. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Steak, buřty, chleba a salát - tak zní tradiční menu letních grilovaček. Pokud se vám už tato jednotvárnost omrzela, přečtěte si několik tipů, čím grilování zpestřit a s jakými pomocníky to snadno provést.
Masarykovo náměstí v Novém Jičíně v pátek večer rozezní známé hity slovenské skupiny Elán. Rosa na kolejích zazní v originále také už dnes, a to ve frenštátském autokempu, který navštíví Wabi Daněk.
Blanensko, Vyškovsko – Polotmavý ležák Pacholek vyráběný ve Vískách na Blanensku se změní. Jako jeden z devíti vítězných výrobků v Jihomoravském kraji získal na dobu čytř let právo mít na obalu prestižní značku Regionální potravina. „Letos se o tuto značku ucházelo v kraji 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích," uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.
Polotmavý ležák Pacholek vyráběný ve Vískách na Blanensku se změní. Jako jeden z devíti vítězných výrobků v Jihomoravském kraji získal na dobu čytř let právo mít na obalu prestižní značku Regionální potravina. „Letos se o tuto značku ucházelo v kraji 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích," uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.
/ROZHOVOR/ Čtyřikrát „D". Tak žertuje Dagmar Dušková o názvu svého projektu. Dvakrát jde o iniciály jejího jména, zatímco třetí a čtvrté „D" označují „Dančiny dobroty", což je projekt výroby zdravých potravin z mléka.
Porotu soutěže T-Mobile Rozjezdy oslovila nejvíc Dagmar Dušková s projektem výroby domácích sýrů, u veřejnosti zabodoval Petr Šmíd a jeho originální kuchyňská prkénka.
Tři roky za mřížemi hrozí čtyřiatřicetileté ženě ze Zlína, která v neděli před polednem chtěla odejít z prodejny potravin na Jižních Svazích bez placení. Nakoupila hovězí a krůtí maso, různé druhy sýrů a rybičky v plechovkách