Svatebčany vezl na obřad traktor. Ano si řekli v sadu
Most /FOTOGALERIE/ – Na venkovském okraji Mostu byla svatba, kde se sedělo na seně.
Most /FOTOGALERIE/ – Na venkovském okraji Mostu byla svatba, kde se sedělo na seně.
Kněžice – Již v neděli 24. září se v deset hodin dopoledne opět otevřou brány Ovčího dne na Chaloupkách u Kněžic.
Na sto padesát návštěvníků si uplynulé sobotní odpoledne nenechalo ujít třetí ročník akce s názvem Chleba z pece, která se konala v Informačním centru Zvonice Soláň.
Příbram /FOTOGALERIE/ – Zatímco v neděli dopoledne to obvykle v domácnostech voní při přípravách svátečního oběda, rozhodla se spousta lidí tentokrát udělat výjimku a ukojit chuť a hlad při festivalu jídla u Hořejší Obory, na první gastronomické akci tohoto druhu v Příbrami
Sedlčany – Stejně jako vloni v tuto dobu byl i v sobotu při Farmářských trzích v Sedlčanech zájem o burčák, víno, český česnek a brambory místních farmářů nebo podzimní květiny.
Jirkov - Náměstí se prohýbalo pod kily jablek.
Pravidelná porce tipů na zajímavé víkendové akce na Olomoucku.
Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.
Něco mezi okurkou a paprikou. To je jihoamerická ačokča, která si získává na oblibě i v našich krajích. Jednoduše se pěstuje a z jediné rostliny sklidíte až stovku plodů.
/INFOGRAFIKA/ Jeden jediný gram. Přesně tolik soli zbývá lidem na ochucení všech vařených jídel na talířích, pokud nechtějí riskovat mrtvici nebo rakovinu žaludku.
Praha – Rozmanitými chutěmi z různých koutů středních Čech ožije v sobotu pražská Letná. Dobroty sladké i uzené, v pevném i kapalném skupenství, ocení ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A ocení je doslova. Dvě hodiny po poledni bude předávat ocenění výrobcům potravin ze středních Čech, jejichž produkty uspěly v konkurenci dalších přihlášených produktů a vybojovaly si právo používat prestižní ocenění Regionální potravina. Akce zaměřená na podporu regionálních výrobků připravených převážně z místních surovin vstoupila již do osmého ročníku.
Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky.
Horšov – Školní statek v Horšově dostane v příštím roce supermoderní automatizovanou stáj s dojícím robotem, která by měla být místem k získávání praxe nejen pro žáky školy, ale i ukázkovým pracovištěm pro zemědělce a veřejnost.
Praha – Klobásy, víno, sýry, skalický trdelník, halušky i další speciality z různých slovenských regionů bude v pondělí a v úterý možno ochutnat přímo nad stanicí metra Pankrác. Před tamějším obchodním centrem se uskuteční Slovenské dny v Praze.
Borovany - Farmářský den aneb Farmáře už znáte provázelo v sobotu chladno a deštivo.
Praha /RASTR, INFOGRAFIKA/ - Napadlo vás vzít na dovolenou své chuťové buňky? Ve městě jako Praha to není problém zvládnout za jedno odpoledne či večer. Ochutnejme třeba jednu z nejoblíbenějších dovolenkových destinací: Španělsko.
Hradec Králové - Krajské město se v pátek plní milovníky vína. Od jedné hodiny odpoledne se totiž tento mok mnoha barev a odrůd již potřetí oslavuje
Linec - S pozoruhodnou historkou přišel deník OÖN.
Boží Dar – Se Salaší Ryžovna to zprvu nevypadalo moc dobře.
Děčín - Slavnosti medu a vína obsadily nádvoří děčínského zámku. Nechyběly soutěže, ochutnávky ani živá hudba.
Hlinsko – Poslední srpnový víkend patří v Hlinsku již od roku 1996 Adámkovým folklorním slavnostem. Stejně tak tomu bylo i v uplynulých dvou dnech, kdy si v nádherném prostředí hlinecké městské rezervace Betlém daly dostaveníčko folklorní soubory z Čech, z Moravy, ale také zahraniční hosté festivalu.
Dost na tom, že v Česku stojí čtvrtka másla padesát korun. Evropa podle dánské mlékárenské firmy Arla Foods čelí rapidnímu nedostatku mléka, smetany a másla. Ceny těchto „strategických pochutin“ prý půjdou před Vánoci ještě nahoru a kolem svátků může nastat jejich nedostatek.
Na druhý ročník netradiční akce s názvem Valašské túlání zvou členové Spolku Lačnovjané pro lepší Lačnov. Uskuteční se tuto sobotu od 13 hodin. Má za cíl spojit kulturu s aktivním pohybem.
Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává. Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?
Svěží bílá vína, bublinky, či sklenka oroseného rosé? Jak víno servírovat a kombinovat s jídlem, aby se z letního posezení stal opravdový zážitek? Head Sommelier Vláďa Vaněk každý rok ochutná více než 1500 vín. I mezi cenově přístupnými se dají nalézt skvosty, upozorňuje.
Vyzrálá hovězí masa, zvěřina, šneci, sýry, lanýže, zákusky. Pochoutky, které čekají příští víkend na návštěvníky 2. ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně. Vloni přišlo deset tisíc lidí.
Bořetice - Když poprvé vstoupila s manželem na dvorek fary v Bořeticích, měla jasno. Ať už to bylo atmosférou místa či starou jabloní, která uprostřed vrhala stín, zde bylo pravé zázemí pro vysněnou kavárnu. Přestože bořetický Dvorek Veroniky Morávkové oslaví teprve v říjnu své první narozeniny, dostal se již do povědomí místních i mnoha turistů.
Táborsko - Na prahu jara - 20. března oznámili zaměstnanci jedné z potravinářských firem na Táborsku, že do chladírny jejich provozovny vnikl zloděj a jim zmizela hned celá paleta se sýrem.
Sýry, sirupy, dortíky, medy, tlačenky… Celkem 117 tuzemských potravin od 33 výrobců hodnotili porotci soutěže o Regionální potravinu Moravskoslezského kraje.
Františkovy Lázně – Jedinečné farmářské trhy se uskuteční v neděli 13. srpna ve Františkových Lázních.
Polovina srpna je tím správným časem pro vysetí podzimních odrůd špenátu. Jejich pěstování zvládne i začátečník.
Pardubice – Pardubický zámek bude v sobotu plný vůní, chutí a řemesel. Druhý ročník festivalu nabídne to nejlepší z jídla, pití i zábavy, co poskytují regiony Pardubického kraje.
Náchod - Pod pojmem kabinet kuriozit se každému vybaví místnost zaplněná rozmanitými, mnohdy bizarními artefakty z oblastí umělecké, náboženské, vědecké, hudební a podobně. Prostě opravdových kuriozit, které lidé sbírají a hromadí. Právě Kabinet kuriozit je název aktuální výstavy v Regionálním muzeu.
Borovany – V neděli se v borovanském podzámčí ozývalo bečení. Konaly se tam totiž od rána tzv. Ovčácké slavnosti.
Borovany – V zahradě podzámčí se v neděli od 9 do 16 hodin konají ovčácké slavnosti.
Chlumany - První sobota v měsíci znamenala další chlumanský trh.
Stříbro – Zrající kozí sýr s plísní získal v minulém týdnu titul Regionální potravina Plzeňského kraje.
Státní zámek ve Velkých Losinách dal v sobotu návštěvníkům okusit éru renesance. Večer, na němž nechyběla šermířská vystoupení, divadlo i hudební produkce, přilákal řadu lidí.
Františkovy Lázně – Farmářské trhy ve Františkových Lázních mají úspěch. Pořadatelé se proto rozhodli, že je sem přivezou každé dva týdny.
Karlovarský kraj - Regionální potravina zná své vítěze. V osmém ročníku se umístilo devět výrobků.
Třebíč - Jak se vyrábí kozí sýr? Jaký byl život po válce? Či jak na živo znějí písně, které slýcháváme několikrát denně v rádiích? To vše se můžete dozvědět o posledním červencovém víkendu na Třebíčsku.
Možná, že nepatřím zrovna k největším milovníkům přírody. Dokonce se považuji za ukázkové stvoření městského typu člověka. Ale když už se jednou za čas vydám do přírody, chci si to užít naplno.
Beskydské farmářské trhy opět zaplnily náměstí Svobody ve Frýdku-Místku. I když to vypadalo, že začne každou minutou pršet, počasí aspoň dopoledne vydrželo a zájemci si tak mohli nakoupit výrobky u regionálních prodejců.
HLASUJTE V ANKETĚ / Upravit si účes, vzít si nedělní oblečení, do ruky pytel s plasty či kartonové krabice a při otevírání kontejneru nezapomenout na široký úsměv.
Mikulov – Se špenátovým koláčem se sýrem feta v rukou právě odchází Klára Nečadová ze Vsetína od stánku krétské kuchyně. Vidličkou jej ochutnává a hned jej se svými přáteli zhodnotí. „Je výborný,“ hlásí.
Program letošního festivalu Colours of Ostrava opět láká do města davy lidí, kromě Dolní oblasti Vítkovic návštěvníci míří samozřejmě i do centra. Na to se velmi dobře připravili i provozovatelé hospod a restaurací, příchozí si tak mohou vybrat ze speciální nabídky pokrmů a akcí.
Kynšperk nad Ohří – Zelenina v hlavní roli bude na pikniku s názvem Vegget´17. Jeho organizátorky věří, že by to mohla být dobrá cesta, jak ukázat lidem, kteří tento druh stravování zrovna nepreferují, že zeleninové pokrmy mohou být dobrým ekvivalentem třeba i masa.
Pěnčín - Největší farma chovající kozy v České republice prochází modernizací. Za dvacet let své existence se výrazně rozrostla. Nyní je zde koz až třistakrát více.
Praha/INFOGRAFIKA/ - Přijďte (se) k nám pást, vyzývá nový spolek. Kromě záchrany vzácné fauny a flóry chce přitáhnout obyvatele metropole k přírodě. Brzy by zájemcům mohly být odměnou čerstvé mléko nebo sýr.
/INFOGRAFIKA/ Přijďte (se) k nám pást, vyzývá nový spolek. Kromě záchrany vzácné fauny a flóry chce přitáhnout obyvatele metropole k přírodě. Brzy by zájemcům mohly být odměnou čerstvé mléko nebo sýr.