Horšov – Školní statek v Horšově dostane v příštím roce supermoderní automatizovanou stáj s dojícím robotem, která by měla být místem k získávání praxe nejen pro žáky školy, ale i ukázkovým pracovištěm pro zemědělce a veřejnost.
Praha – Klobásy, víno, sýry, skalický trdelník, halušky i další speciality z různých slovenských regionů bude v pondělí a v úterý možno ochutnat přímo nad stanicí metra Pankrác. Před tamějším obchodním centrem se uskuteční Slovenské dny v Praze.
Praha /RASTR, INFOGRAFIKA/ - Napadlo vás vzít na dovolenou své chuťové buňky? Ve městě jako Praha to není problém zvládnout za jedno odpoledne či večer. Ochutnejme třeba jednu z nejoblíbenějších dovolenkových destinací: Španělsko.
Hlinsko – Poslední srpnový víkend patří v Hlinsku již od roku 1996 Adámkovým folklorním slavnostem. Stejně tak tomu bylo i v uplynulých dvou dnech, kdy si v nádherném prostředí hlinecké městské rezervace Betlém daly dostaveníčko folklorní soubory z Čech, z Moravy, ale také zahraniční hosté festivalu.
Dost na tom, že v Česku stojí čtvrtka másla padesát korun. Evropa podle dánské mlékárenské firmy Arla Foods čelí rapidnímu nedostatku mléka, smetany a másla. Ceny těchto „strategických pochutin“ prý půjdou před Vánoci ještě nahoru a kolem svátků může nastat jejich nedostatek.
Na druhý ročník netradiční akce s názvem Valašské túlání zvou členové Spolku Lačnovjané pro lepší Lačnov. Uskuteční se tuto sobotu od 13 hodin. Má za cíl spojit kulturu s aktivním pohybem.
Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává. Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?
Svěží bílá vína, bublinky, či sklenka oroseného rosé? Jak víno servírovat a kombinovat s jídlem, aby se z letního posezení stal opravdový zážitek? Head Sommelier Vláďa Vaněk každý rok ochutná více než 1500 vín. I mezi cenově přístupnými se dají nalézt skvosty, upozorňuje.
Vyzrálá hovězí masa, zvěřina, šneci, sýry, lanýže, zákusky. Pochoutky, které čekají příští víkend na návštěvníky 2. ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně. Vloni přišlo deset tisíc lidí.
Bořetice - Když poprvé vstoupila s manželem na dvorek fary v Bořeticích, měla jasno. Ať už to bylo atmosférou místa či starou jabloní, která uprostřed vrhala stín, zde bylo pravé zázemí pro vysněnou kavárnu. Přestože bořetický Dvorek Veroniky Morávkové oslaví teprve v říjnu své první narozeniny, dostal se již do povědomí místních i mnoha turistů.
Táborsko - Na prahu jara - 20. března oznámili zaměstnanci jedné z potravinářských firem na Táborsku, že do chladírny jejich provozovny vnikl zloděj a jim zmizela hned celá paleta se sýrem.
Sýry, sirupy, dortíky, medy, tlačenky… Celkem 117 tuzemských potravin od 33 výrobců hodnotili porotci soutěže o Regionální potravinu Moravskoslezského kraje.
Pardubice – Pardubický zámek bude v sobotu plný vůní, chutí a řemesel. Druhý ročník festivalu nabídne to nejlepší z jídla, pití i zábavy, co poskytují regiony Pardubického kraje.
Náchod - Pod pojmem kabinet kuriozit se každému vybaví místnost zaplněná rozmanitými, mnohdy bizarními artefakty z oblastí umělecké, náboženské, vědecké, hudební a podobně. Prostě opravdových kuriozit, které lidé sbírají a hromadí. Právě Kabinet kuriozit je název aktuální výstavy v Regionálním muzeu.
Státní zámek ve Velkých Losinách dal v sobotu návštěvníkům okusit éru renesance. Večer, na němž nechyběla šermířská vystoupení, divadlo i hudební produkce, přilákal řadu lidí.
Třebíč - Jak se vyrábí kozí sýr? Jaký byl život po válce? Či jak na živo znějí písně, které slýcháváme několikrát denně v rádiích? To vše se můžete dozvědět o posledním červencovém víkendu na Třebíčsku.
Možná, že nepatřím zrovna k největším milovníkům přírody. Dokonce se považuji za ukázkové stvoření městského typu člověka. Ale když už se jednou za čas vydám do přírody, chci si to užít naplno.
Beskydské farmářské trhy opět zaplnily náměstí Svobody ve Frýdku-Místku. I když to vypadalo, že začne každou minutou pršet, počasí aspoň dopoledne vydrželo a zájemci si tak mohli nakoupit výrobky u regionálních prodejců.
HLASUJTE V ANKETĚ / Upravit si účes, vzít si nedělní oblečení, do ruky pytel s plasty či kartonové krabice a při otevírání kontejneru nezapomenout na široký úsměv.
Mikulov – Se špenátovým koláčem se sýrem feta v rukou právě odchází Klára Nečadová ze Vsetína od stánku krétské kuchyně. Vidličkou jej ochutnává a hned jej se svými přáteli zhodnotí. „Je výborný,“ hlásí.
Program letošního festivalu Colours of Ostrava opět láká do města davy lidí, kromě Dolní oblasti Vítkovic návštěvníci míří samozřejmě i do centra. Na to se velmi dobře připravili i provozovatelé hospod a restaurací, příchozí si tak mohou vybrat ze speciální nabídky pokrmů a akcí.
Kynšperk nad Ohří – Zelenina v hlavní roli bude na pikniku s názvem Vegget´17. Jeho organizátorky věří, že by to mohla být dobrá cesta, jak ukázat lidem, kteří tento druh stravování zrovna nepreferují, že zeleninové pokrmy mohou být dobrým ekvivalentem třeba i masa.
Pěnčín - Největší farma chovající kozy v České republice prochází modernizací. Za dvacet let své existence se výrazně rozrostla. Nyní je zde koz až třistakrát více.
Praha/INFOGRAFIKA/ - Přijďte (se) k nám pást, vyzývá nový spolek. Kromě záchrany vzácné fauny a flóry chce přitáhnout obyvatele metropole k přírodě. Brzy by zájemcům mohly být odměnou čerstvé mléko nebo sýr.
/INFOGRAFIKA/ Přijďte (se) k nám pást, vyzývá nový spolek. Kromě záchrany vzácné fauny a flóry chce přitáhnout obyvatele metropole k přírodě. Brzy by zájemcům mohly být odměnou čerstvé mléko nebo sýr.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je to malý krůček pro lidstvo, ale velký skok pro Brňany. Těmito slovy zahájil provoz opravené kryté tržnice její ředitel Pavel Bartošek. Od pondělí tam lidé na třech podlažích nakoupí čerstvé zboží od více než dvaceti prodejců.
Jak chutná norský hnědý sýr nebo že Norové o Vánocích koukají na Tři oříšky pro Popelku. To je jen zlomek toho, co všichni mladí lidé zjistili během Impuls týdne, který v Karviné pořádali křesťanští dobrovolníci ze Slezska, Spojených států a Norska.
Poříčí nad Sázavou – Podruhé v řadě triumfoval rakovnický autokrosař Jakub Kubíček, když po vítězství v Přerově byl nejlepší také v Poříčí. Vítězství v pátém závodě Mezinárodního mistrovství České republiky a zóny střední Evropy v autokrosu v královské kategorii SuperBuggy ho zároveň dostalo do boje o obhajobu českého titulu, z třetího místa ztrácí na vedoucího Radka Jordáka 19 bodů.
ANKETA/ Ostrava − Nad současnými vysokými cenami másla někteří zákazníci i v ostravských obchodech včera nevěřícně kroutili hlavou. Je podle vás máslo drahé? Hlasujte v anketě pod článkem.
Gurmány, kteří na cestách rádi poznávají regionální gastronomii a lokální produkty, v létě potěší známý Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Tamní kuchyně je vyhlášená moderní valašskou gastronomií, na prázdniny navíc kuchaři rozšířili sezónní menu o suroviny od nově spolupracujících regionálních dodavatelů.
Zálší - Na svatého Ducha bláto – bude laciné mláto, tak zní pranostika, která se váže k 27. květnu, jenž se stal působištěm IV. setkání rodáků obcí Zálší a Klečaty.