Brno /FOTOGALERIE/ – Je to malý krůček pro lidstvo, ale velký skok pro Brňany. Těmito slovy zahájil provoz opravené kryté tržnice její ředitel Pavel Bartošek. Od pondělí tam lidé na třech podlažích nakoupí čerstvé zboží od více než dvaceti prodejců.
Jak chutná norský hnědý sýr nebo že Norové o Vánocích koukají na Tři oříšky pro Popelku. To je jen zlomek toho, co všichni mladí lidé zjistili během Impuls týdne, který v Karviné pořádali křesťanští dobrovolníci ze Slezska, Spojených států a Norska.
Poříčí nad Sázavou – Podruhé v řadě triumfoval rakovnický autokrosař Jakub Kubíček, když po vítězství v Přerově byl nejlepší také v Poříčí. Vítězství v pátém závodě Mezinárodního mistrovství České republiky a zóny střední Evropy v autokrosu v královské kategorii SuperBuggy ho zároveň dostalo do boje o obhajobu českého titulu, z třetího místa ztrácí na vedoucího Radka Jordáka 19 bodů.
ANKETA/ Ostrava − Nad současnými vysokými cenami másla někteří zákazníci i v ostravských obchodech včera nevěřícně kroutili hlavou. Je podle vás máslo drahé? Hlasujte v anketě pod článkem.
Gurmány, kteří na cestách rádi poznávají regionální gastronomii a lokální produkty, v létě potěší známý Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Tamní kuchyně je vyhlášená moderní valašskou gastronomií, na prázdniny navíc kuchaři rozšířili sezónní menu o suroviny od nově spolupracujících regionálních dodavatelů.
Zálší - Na svatého Ducha bláto – bude laciné mláto, tak zní pranostika, která se váže k 27. květnu, jenž se stal působištěm IV. setkání rodáků obcí Zálší a Klečaty.
Celkem 27 vzorků sýrů se sešlo na 7. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 8. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Steak, buřty, chleba a salát - tak zní tradiční menu letních grilovaček. Pokud se vám už tato jednotvárnost omrzela, přečtěte si několik tipů, čím grilování zpestřit a s jakými pomocníky to snadno provést.
Masarykovo náměstí v Novém Jičíně v pátek večer rozezní známé hity slovenské skupiny Elán. Rosa na kolejích zazní v originále také už dnes, a to ve frenštátském autokempu, který navštíví Wabi Daněk.
Blanensko, Vyškovsko – Polotmavý ležák Pacholek vyráběný ve Vískách na Blanensku se změní. Jako jeden z devíti vítězných výrobků v Jihomoravském kraji získal na dobu čytř let právo mít na obalu prestižní značku Regionální potravina. „Letos se o tuto značku ucházelo v kraji 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích," uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.
Polotmavý ležák Pacholek vyráběný ve Vískách na Blanensku se změní. Jako jeden z devíti vítězných výrobků v Jihomoravském kraji získal na dobu čytř let právo mít na obalu prestižní značku Regionální potravina. „Letos se o tuto značku ucházelo v kraji 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích," uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.
/ROZHOVOR/ Čtyřikrát „D". Tak žertuje Dagmar Dušková o názvu svého projektu. Dvakrát jde o iniciály jejího jména, zatímco třetí a čtvrté „D" označují „Dančiny dobroty", což je projekt výroby zdravých potravin z mléka.
Porotu soutěže T-Mobile Rozjezdy oslovila nejvíc Dagmar Dušková s projektem výroby domácích sýrů, u veřejnosti zabodoval Petr Šmíd a jeho originální kuchyňská prkénka.
Tři roky za mřížemi hrozí čtyřiatřicetileté ženě ze Zlína, která v neděli před polednem chtěla odejít z prodejny potravin na Jižních Svazích bez placení. Nakoupila hovězí a krůtí maso, různé druhy sýrů a rybičky v plechovkách
Zeleninový salát může výrazně vylepšit balkánský sýr, ale který z mnoha produktů na trhu vybrat? Spotřebitelský časopis dTest důkladně zanalyzoval celkem 15 sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou. Tři sýry zaplatily za hrubé nedostatky v deklaracích nedostatečnou známkou.
Slabce /FOTOGALERIE/ – Bio sýr a biomléko. Toto označení potravin má dnes mezi spotřebiteli čím dál větší zvuk. Ale potraviny jsou takto často jen svévolně označené, protože získat platný certifikát nebývá jednoduché. Hospodařenív v režimu ekologického zemědělství předchází zkušební období a několik kontrol.
Brno /FOTOGALERIE/ – Po několika měsících čekání si Brňané poprvé zblízka prohlédli část opravené kryté tržnice na Zelném trhu. V úterý zástupci městské části Brno-střed slavnostně otevřeli pasáž mezi Zelným trhem a Radničním náměstím. Po dva dny se v průchodu a okolí koná festival autorské módy MINT.
Červená Lhota – V sedmém ročníku klání začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy získala první místo u odborné poroty Dagmar Dušková z Červené Lhoty na Třebíčsku s projektem Dančiny dobroty. Svýma šikovnýma rukama dokáže z běžně dostupného farmářského mléka vyrobit kvalitní a zdravé sýry i netradiční výrobky.
Nová Říše – Přicházíte do útulně zařízeného bytu. Dál, tedy vlastně k sobě domů, vás pozvou dvě usměvavé hostitelky. U slavnostně prostřeného stolu už sedí další lidé, které vidíte úplně poprvé v životě. Bytem se line vůně čerstvě připraveného jídla, od každého je tu něco. Čeká na vás speciální několikachodové menu.
Mnichovo Hradiště – Sobotních farmářských trhů na Masarykově náměstí se 17. června nezúčastní jen prodejci čerstvé zeleniny, ovoce, sýrů, pečiva nebo řemeslných výrobků, ale tentokrát také čelákovická kapela ŠouflŠou, která do Hradiště přiveze svůj svérázný dixieland. Dekádami prověřená muzika společně se specifickou poetikou textů a neotřelým konferováním zazní náměstím úderem 10. hodiny.
Produkty regionálních výrobců a pěstitelů si budou moci v pátek 16. června koupit lidé v Jeseníku. Na Masarykově náměstí se budou konat první letošní Jesenické trhy.
Pasov - Největší hamburger světa chystají v Pilstingu v okrese Dingolfing. Jen maso na něj v surovém stavu má vážit víc než tunu, k tomu přibudou „hory" cibule, sýra, litry šťávy a chléb, který má mít v průměru 180 centimetrů…
Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.
Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.
Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.
Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.
Tři žákyně sedmé třídy z drahotušské základní školy se pod vedením Lenky Kopřivové probojovaly až do finále kulinářské soutěže Zdravá 5, která se konala v Praze.
Trutnovsko - Čtyři farmářské stezky, které vedou po krkonošských loukách, připravila na letní sezonu pro návštěvníky hor Správa KRNAP ve spolupráci s Institutem aplikované ekologie Daphne.
Poptávka po čerstvém mléku se v průběhu posledních měsíců ustálila. Podle Tomáše Kořínka mladšího, obchodního ředitele společnosti TOKO Agri, je v současnosti v republice zhruba 200 mlékomatů a každý měsíc přibývá jeden nový.
Italská vláda se rozhodla podpořit národní potraviny vytvořením oficiálního loga "Made in Italy", které je mělo propagovat po celém světě. Plán se ale zvrtnul: potravinové fimy se začaly hádat, jaké potraviny mají na toto označení nárok.
Turnov – V rozšíření ´Íčka´ překáží vegetariánská restaurace. Město chce právem využít vlastní prostory, lidem ani provozovatelům se jeho postup nelíbí.
Lužec – Není to pro ně nepovedený ročník, jsou v klidném středu tabulky. A závěr sezony přímo nabádal k tomu, aby si ho fotbalisté Lužce užili. Jenže opak je pravdou – mužstvo padlo už potřetí v řadě, naposledy tým trenéra Pavla Dohnala nestačil na Kly a prohrál vysoko 0:5. Co se s hráči stalo?
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ – Speciality od domácích pochoutek, přes vysloveně orientální jídla až po biodobroty mohli v sobotu prakticky po celý den ochutnat u celkem čtyř desítek stánků návštěvníci kutnohorského Gastrofestivalu. Ten se odehrál za nádherného, takřka letního počasí v samotném historickém centru města – u chrámu sv. Barbory a v okolí Jezuitské koleje. K ojedinělému gastronomickému zážitku s bohatým doprovodným programem pro dospělé i děti pozval příchozí pořádající Spolek pro obnovu vinařství na Kutnohorsku.