Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Prestižní značka? Slaví cukrárna, dvě farmy i pivovar

Blanensko, Vyškovsko – Polotmavý ležák Pacholek vyráběný ve Vískách na Blanensku se změní. Jako jeden z devíti vítězných výrobků v Jihomoravském kraji získal na dobu čytř let právo mít na obalu prestižní značku Regionální potravina. „Letos se o tuto značku ucházelo v kraji 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích," uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.

Prestižní značka? Slaví cukrárna, dvě farmy i pivovar

Polotmavý ležák Pacholek vyráběný ve Vískách na Blanensku se změní. Jako jeden z devíti vítězných výrobků v Jihomoravském kraji získal na dobu čytř let právo mít na obalu prestižní značku Regionální potravina. „Letos se o tuto značku ucházelo v kraji 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích," uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.

Nakoupila maso i rybičky a odcházela bez placení

Tři roky za mřížemi hrozí čtyřiatřicetileté ženě ze Zlína, která v neděli před polednem chtěla odejít z prodejny potravin na Jižních Svazích bez placení. Nakoupila hovězí a krůtí maso, různé druhy sýrů a rybičky v plechovkách

Balkánské sýry mají problémy s dodržením slibů z obalů

Zeleninový salát může výrazně vylepšit balkánský sýr, ale který z mnoha produktů na trhu vybrat? Spotřebitelský časopis dTest důkladně zanalyzoval celkem 15 sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou. Tři sýry zaplatily za hrubé nedostatky v deklaracích nedostatečnou známkou.

Nejlepší sedlák Miloš Šedivý produkuje maso, mléko i obiloviny v biokvalitě

Slabce /FOTOGALERIE/ – Bio sýr a biomléko. Toto označení potravin má dnes mezi spotřebiteli čím dál větší zvuk. Ale potraviny jsou takto často jen svévolně označené, protože získat platný certifikát nebývá jednoduché. Hospodařenív v režimu ekologického zemědělství předchází zkušební období a několik kontrol.

Nová tržnice: lidé si zkrátí cestu pasáží, s nákupy si počkají do července

Brno /FOTOGALERIE/ – Po několika měsících čekání si Brňané poprvé zblízka prohlédli část opravené kryté tržnice na Zelném trhu. V úterý zástupci městské části Brno-střed slavnostně otevřeli pasáž mezi Zelným trhem a Radničním náměstím. Po dva dny se v průchodu a okolí koná festival autorské módy MINT.

Hnacím motorem pro mě byla dcera, říká vítězka

Červená Lhota – V sedmém ročníku klání začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy získala první místo u odborné poroty Dagmar Dušková z Červené Lhoty na Třebíčsku s projektem Dančiny dobroty. Svýma šikovnýma rukama dokáže z běžně dostupného farmářského mléka vyrobit kvalitní a zdravé sýry i netradiční výrobky.

Bytová restaurace nabízí zážitky hostům, ale i nám

Nová Říše – Přicházíte do útulně zařízeného bytu. Dál, tedy vlastně k sobě domů, vás pozvou dvě usměvavé hostitelky. U slavnostně prostřeného stolu už sedí další lidé, které vidíte úplně poprvé v životě. Bytem se line vůně čerstvě připraveného jídla, od každého je tu něco. Čeká na vás speciální několikachodové menu.

KRÁTCE: Při trzích bude znít hudba

Mnichovo Hradiště – Sobotních farmářských trhů na Masarykově náměstí se 17. června nezúčastní jen prodejci čerstvé zeleniny, ovoce, sýrů, pečiva nebo řemeslných výrobků, ale tentokrát také čelákovická kapela ŠouflŠou, která do Hradiště přiveze svůj svérázný dixieland. Dekádami prověřená muzika společně se specifickou poetikou textů a neotřelým konferováním zazní náměstím úderem 10. hodiny.

V Jeseníku startuje sezona trhů

Produkty regionálních výrobců a pěstitelů si budou moci v pátek 16. června koupit lidé v Jeseníku. Na Masarykově náměstí se budou konat první letošní Jesenické trhy.

Upečou sousedé rekordní tunový hamburger?

Pasov - Největší hamburger světa chystají v Pilstingu v okrese Dingolfing. Jen maso na něj v surovém stavu má vážit víc než tunu, k tomu přibudou „hory" cibule, sýra, litry šťávy a chléb, který má mít v průměru 180 centimetrů…

Biozemědělství se stává hitem, má ale i mnoho odpůrců

Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.

Biozemědělství se stává hitem, má ale i mnoho odpůrců

Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.

Biozemědělství se stává hitem, má ale i mnoho odpůrců

Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.

Biozemědělství se stává hitem, má ale i mnoho odpůrců

Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.

Provozovatelé mlékomatů: Drží nás stálí zákazníci

Poptávka po čerstvém mléku se v průběhu posledních měsíců ustálila. Podle Tomáše Kořínka mladšího, obchodního ředitele společnosti TOKO Agri, je v současnosti v republice zhruba 200 mlékomatů a každý měsíc přibývá jeden nový.

Lužecká mašina se zadrhla. Rozjeďte ji!

Lužec – Není to pro ně nepovedený ročník, jsou v klidném středu tabulky. A závěr sezony přímo nabádal k tomu, aby si ho fotbalisté Lužce užili. Jenže opak je pravdou – mužstvo padlo už potřetí v řadě, naposledy tým trenéra Pavla Dohnala nestačil na Kly a prohrál vysoko 0:5. Co se s hráči stalo?

Historické centrum Kutné Hory provoněly speciality domácí i mezinárodní kuchyně

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ – Speciality od domácích pochoutek, přes vysloveně orientální jídla až po biodobroty mohli v sobotu prakticky po celý den ochutnat u celkem čtyř desítek stánků návštěvníci kutnohorského Gastrofestivalu. Ten se odehrál za nádherného, takřka letního počasí v samotném historickém centru města – u chrámu sv. Barbory a v okolí Jezuitské koleje. K ojedinělému gastronomickému zážitku s bohatým doprovodným programem pro dospělé i děti pozval příchozí pořádající Spolek pro obnovu vinařství na Kutnohorsku.

Děti se provařily do finále

Vysočina – Domácím chlebem, svačinkou pro faráře a myslivce zaujaly děti z Vysočiny porotu celostátní kuchařské soutěže Colinaření. Postoupily tak do finále, které se bude konat 3. června v Praze.

Čáslavská Diakonie podpořila piknikem fair-trade

Čáslav - Druhý květnový víkend se na zahradě Diakonie v Čáslavi sešlo více než 70 dospělých a dětí ke společné Férové snídani. Akce s tímto názvem probíhala na více než 160 místech v celé České republice s jasným cílem: podpořit fair trade a regionální výrobce potravin.

Velký redyk: bačové vyhnali ovce valašky na pastviny

/VIDEO/ Areál Valašské dědiny v Rožnově pod Radhoštěm v sobotu ožil díky ovcím. Stovky lidí se přišly podívat na první jarní výhon na salaš. Akce s bohatým doprovodným programem nesla název Velký redyk.

Dny chřestu chystají v Princi

Teplice - Velké množství vlákniny, malé množství kalorií, mnoho vitaminů, výborná chuť a snadná příprava, to vše jsou přívlastky chřestu.

Prachatičtí posnídali férově

Prachatice - Co je férová snídaně se mohli přesvědčit návštěvníci, kteří se pohybovali v dopoledních hodinách na prachatickém náměstí.

FOTO: Ústečany od holby s pivem ani déšť nedokázal vyhnat

Ústí nad Labem – Májový slejvák skomírá stejně rychle jako začal. Prostor mezi pivními stánky opět rychle zaplňuje dav zlatavého moku chtivých lidí. U pódia vedle kostela postávají zástupci vítězných minipivovarů, aby si převzali ceny za své produkty.

Banán jako téma. Lidé férově posnídali v blanenském parku

Blansko /REPORTÁŽ/ – Je krátce po desáté ráno a do zámeckého parku v Blansku začínají přicházet první účastníci Férové snídaně. Jde o piknik pro dobrou věc, kterého se může zúčastnit kdokoliv a podpořit lokální i fair trade pěstitele.

FOTO, VIDEO: Češi a Slováci se opět po roce sešli na Ztracenci

Uplynulé nedělní dopoledne byl Ztracenec v Javorníkách na moravsko-slovenském pomezí v obležení lidí. Konalo se zde tradiční setkání Čechů a Slováků, kteří k památníku Tři kříže přišli uctít památku obětí konce druhé světové války a setkat se s přáteli z obou stran hranice.

Upozornit na závažné téma jde i stravitelnou formou

Jičín - Během sobotního dopoledne se v zámeckém parku sešlo na tři desítky lidí, aby společně posnídali. Deky, bábovka, lívance, placky, domácí chléb i sýr. Přátelská atmosféra. Prostě ideální piknik. Jenže tenhle měl ingredienci navíc.

FOTO: V Kadani piknikovali na podporu pěstitelů

Kadaň - Na více než 160 místech se v sobotu uskutečnil piknik na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů. V Kadani ho uspořádali před Kulturním zařízením Střelnice. Sešlo se na něm přes pětašedesát lidí.