Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Ilustrační snímek

Kuriózní smrt. Italského podnikatele zasypaly tisíce kol parmezánu

Jeden italský podnikatel v neděli večer zemřel, když se na něj zřítily regály s 25 tisíci kol tvrdého sýra parmezánového typu Grana Padano. Informují o tom tiskové agentury. Záchranářům trvalo půl dne, než sýry odklidili a nalezli tělo čtyřiasedmdesátiletého muže.

Tradiční neapolská pizza

Nejoblíbenější pizzy? Češi by se divili, italský klenot není jen o sýru a kečupu

Současnou globalizaci ve světě pokrmů bez velkých debat určitě zastupují dvě jídla. Hamburgery a pizzy. Oba pokrmy si lidé dají jak u pouličních prodejců, tak i v restauracích. Oproti mletému masu v bulce má však pizza přeci jenom o něco navrch. Zatímco hamburger nefiguruje v seznamu světového dědictví UNESCO, právě pizza, tedy ta neapolská, je na indexu od roku 2017. Avšak, stejně jako hamburger, i pizza má různé podoby.

Krávy má Milan Kučera na svých pastvinách u Rokle.

Zemědělství mám jako zábavu, říká bývalý horník. U Rokle pase stádo krav

/FOTO, VIDEO/ Farmaření má hluboko pod kůží. Už ve čtyřech letech Milan Kučera pásl dobytek, později se naučil vše, co je potřeba k vedení vlastního statku a na tom také dodnes hospodaří v Krásném Dvorečku, vesničce, která je součástí Rokle na Chomutovsku. Chová tam více než dvacetihlavé stádo skotu francouzského plemene Charolais a obstarává přes třicet hektarů půdy.

Nadšený sýrař Petr Vašenka si výrobnu otevřel na místní faře

Na faře ve Slatinicích má vlastní sýrárnu. Podnikatel si splnil svůj sen

Svůj první sýr si Petr Vašenka ze Slatinic na Olomoucku vyrobil před osmi lety. Postupně se mu podařilo receptury, postupy a chuť vyladit k dokonalosti. Jeho výrobky zachutnaly nejen členům nejbližší rodiny, ale i známým a přátelům. Kladných ohlasů neustále přibývalo a tak si letos na jaře otevřel sýrárnu v historických prostorách fary ve Slatinicích.

Nadšený sýrař Petr Vašenka si výrobnu otevřel na místní faře.

Na faře ve Slatinicích má vlastní sýrárnu. Petr Vašenka si splnil svůj sen

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svůj první sýr si Petr Vašenka ze Slatinic na Olomoucku vyrobil před osmi lety. Postupně se mu podařilo receptury, postupy a chuť vyladit k dokonalosti. Jeho výrobky zachutnaly nejen členům nejbližší rodiny, ale i známým a přátelům. Kladných ohlasů neustále přibývalo a tak si letos na jaře otevřel sýrárnu v historických prostorách fary ve Slatinicích.

Když zpracováváte větší množství mléka, elektrická odstředivka nebo máselnice se určitě hodí, říká Michal Havelka.

Ajťák úspěšně bojuje proti vyhoření: Sýrem, pivem a překvapí vás čím ještě

Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.

Lahůdkářství a Kavárna u Lišky Bystroušky v Lošticích.

Fenomén tvarůžky: těží z nich celé město, chystá se nová továrna

Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.

Výroba ve firmě A.W. v Lošticích.

Fenomén tvarůžky: těží z nich celé Loštice, chystá se nová továrna

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.

Rizoto existuje na tisíc způsobů, základ má ale stejný

Rizoto zachránilo Itálii v těžkých dobách. Dnes se podává i v nóbl restauracích

Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.

Druhou únorovou sobotu se konaly v Ivančicích na Brněnsku konaly farmářské trhy.

VIDEO: Farmářské trhy v Ivančicích nabídly pochutiny i za mrazivé soboty

„Dneska jsou trhy? V takové zimě? Chudáci,“ diví se jedna z žen a lituje postávající stánkaře, kteří se na invančickém náměstí choulí pod svými přístřešky. Počasí farmářským trhům v této obci na Brněnsku druhou březnovou sobotu příliš nepřeje. Pocitová teplota dosahuje mínusových hodnot a na pohodlí trhovcům nepřidává ani silný ledový vítr. Ten ostatně nepřidává ani tržbám.

Víkend s retro kuchyní si mohli užít návštěvníci, kteří dorazili do restaurace na Poděbradech u Olomouce. 19. 2. 2023

Katův šleh nebo kuřecí s broskví. Retro menu na Poděbradech chutnalo

Smažený sýr s hranolkami a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.

Víkend s retro kuchyní si mohli užít návštěvníci, kteří dorazili do restaurace na Poděbradech u Olomouce.

Retro menu na Poděbradech bylo hitem, kuře s broskví okamžitě vyprodali

Smažený sýr s hranolky a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.

Zrající sýry si házel v obchodě přímo do batohu chlapík, kterého zadržela bdělá ostraha. 13.2. 2023

Mlsný labužník si nabral syrečky přímo do batohu

Sýrovou loupež museli řešit v pondělním odpoledni strážníci městské policie. Sedmatřicetiletý chlapík vyrazil v odpoledních hodinách na nákupy do jednoho z prostějovských supermarketů. Zlákala ho pravděpodobně nezaměnitelná vůně zrajících sýrů. 

Pizzu z okénka v ulici Česká v Brně znají snad všichni obyvatelé města. Za třicet let, co ji prodávají, se téměř nezměnila. Někteří lidé na ni nedají dopustit a to i přesto, že se od opravdové italské pizzy výrazně liší.

30 let legendární pizzy na České v Brně: první receptura se stále nejvíc prodává

/VIDEO, ANKETA/ Buchtová pizza, buchto-pizza i slaná buchta z Čáry. Pokrm, který v Lahůdkách v České ulici v centru Brna prodávají už třicet let. Za tu dobu si získal řadu příznivců. Najdou se ale i tací, kteří nad jeho názvem kroutí hlavou. „Musím přiznat, že je to asi padesát na padesát. Jsou lidé, kteří naši pizzu nesnáší a tvrdí, že to není pizza. Druhá půlka ji má ráda. Buchta v nich údajně probouzí vzpomínky z mládí,“ povídá majitelka a provozní Lahůdek Brno Jitka Chaloupková.

Pizzu z okénka v ulici Česká v Brně znají snad všichni obyvatelé města. Za třicet let, co ji prodávají, se téměř nezměnila. Někteří lidé na ni nedají dopustit a to i přesto, že se od opravdové italské pizzy výrazně liší

Třicet let legendární pizzy na České v Brně: Zapsat do UNESCO, říkají zákazníci

Buchtová pizza, buchto-pizza i slaná buchta z Čáry. Pokrm, který v Lahůdkách v České ulici v centru Brna prodávají už třicet let. Za tu dobu si získal řadu příznivců. Najdou se ale i tací, kteří nad jeho názvem kroutí hlavou. „Musím přiznat, že je to asi padesát na padesát. Jsou lidé, kteří naši pizzu nesnáší a tvrdí, že to není pizza. Druhá půlka ji má ráda. Buchta v nich údajně probouzí vzpomínky z mládí,“ povídá majitelka a provozní Lahůdek Brno Jitka Chaloupková.

Exkurze na farmě v polské vsi Radynia, kde Bogusława Szpak vyrábí oblíbený sýr Cvilín pro české i polské zákazníky

Cvilín se stal atrakcí Krnovska. V Polsku už vyrábí i stejnojmenný sýr

Cvilínské schody, restaurace, zřícenina hradu Šelenburk a Lichtenštejnská rozhledna tvoří provázený celek, který láká do Krnova české i polské turisty. Poutní kostel na Cvilíně i s křížovou cestou byl dokonce před pěti lety vyhlášen národní kulturní památkou. A nezůstalo jen u toho…

Exkurze na farmě v polské vsi Radynia, kde Bogusława Szpak vyrábí oblíbený sýr Cvilín pro české i polské zákazníky.

Poutní místo se stalo atrakcí Krnovska, v Polsku už vyrábí sýr Cvilín

Poutní kostel na Cvilíně i s křížovou cestou byl před pěti lety vyhlášen národní kulturní památkou. Cvilínské schody, restaurace, zřícenina hradu Šelenburk a Lichtenštejnská rozhledna tvoří provázený celek, který láká do Krnova české i polské turisty. Cvilín je z dálky viditelná dominanta Krnova, kterou si zamilovali Češi i Poláci.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Festival Bez obalu v nymburském kině Sokol.

Kulichy, sýry, med i knihy. Festival Bez obalu přilákal lokální prodejce

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velmi pestrá byla nabídka produktů, které se objevily v nymburském kině Sokol v sobotu 3. prosince odpoledne. V předsálí se konal festival Bez obalu, v rámci nějž nabízeli dorazivší lokální prodejci produkty vyrobené, vypěstované či jinak vázané na nejbližší okolí. A jak z názvu napovídá, nebylo potřeba obalů, což je dalším rozměrem šetrnosti k přírodě a jejím zdrojům.

Farmářské trhy v Novém Městě na Moravě.

Vratislavovo náměstí v Novém Městě provoněly farmářské trhy. Podívejte se

/VIDEO/ Luxusní babí léto na Vysočině. Sobotní dopoledne je na náměstí v Novém Městě na Moravě živější než obvykle. Procházím se mezi lidmi s košíky v rukou. Míří ke stánkům, od kterých se line příjemná vůně. Medovina, punč, sýry, zelenina, koření, koláče, to vše a mnohem více nabízí zdejší farmářské trhy. „Ráda sem na trhy jezdím, nakoupím zde kvalitní potraviny od lokálních prodejců,“ řekla návštěvnice trhů Lenka Vobejdová, která už v rukou drží zakoupené sýry a med.