Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Druhou únorovou sobotu se konaly v Ivančicích na Brněnsku konaly farmářské trhy.

VIDEO: Farmářské trhy v Ivančicích nabídly pochutiny i za mrazivé soboty

„Dneska jsou trhy? V takové zimě? Chudáci,“ diví se jedna z žen a lituje postávající stánkaře, kteří se na invančickém náměstí choulí pod svými přístřešky. Počasí farmářským trhům v této obci na Brněnsku druhou březnovou sobotu příliš nepřeje. Pocitová teplota dosahuje mínusových hodnot a na pohodlí trhovcům nepřidává ani silný ledový vítr. Ten ostatně nepřidává ani tržbám.

Víkend s retro kuchyní si mohli užít návštěvníci, kteří dorazili do restaurace na Poděbradech u Olomouce. 19. 2. 2023

Katův šleh nebo kuřecí s broskví. Retro menu na Poděbradech chutnalo

Smažený sýr s hranolkami a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.

Víkend s retro kuchyní si mohli užít návštěvníci, kteří dorazili do restaurace na Poděbradech u Olomouce.

Retro menu na Poděbradech bylo hitem, kuře s broskví okamžitě vyprodali

Smažený sýr s hranolky a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.

Zrající sýry si házel v obchodě přímo do batohu chlapík, kterého zadržela bdělá ostraha. 13.2. 2023

Mlsný labužník si nabral syrečky přímo do batohu

Sýrovou loupež museli řešit v pondělním odpoledni strážníci městské policie. Sedmatřicetiletý chlapík vyrazil v odpoledních hodinách na nákupy do jednoho z prostějovských supermarketů. Zlákala ho pravděpodobně nezaměnitelná vůně zrajících sýrů. 

Pizzu z okénka v ulici Česká v Brně znají snad všichni obyvatelé města. Za třicet let, co ji prodávají, se téměř nezměnila. Někteří lidé na ni nedají dopustit a to i přesto, že se od opravdové italské pizzy výrazně liší.

30 let legendární pizzy na České v Brně: první receptura se stále nejvíc prodává

/VIDEO, ANKETA/ Buchtová pizza, buchto-pizza i slaná buchta z Čáry. Pokrm, který v Lahůdkách v České ulici v centru Brna prodávají už třicet let. Za tu dobu si získal řadu příznivců. Najdou se ale i tací, kteří nad jeho názvem kroutí hlavou. „Musím přiznat, že je to asi padesát na padesát. Jsou lidé, kteří naši pizzu nesnáší a tvrdí, že to není pizza. Druhá půlka ji má ráda. Buchta v nich údajně probouzí vzpomínky z mládí,“ povídá majitelka a provozní Lahůdek Brno Jitka Chaloupková.

Pizzu z okénka v ulici Česká v Brně znají snad všichni obyvatelé města. Za třicet let, co ji prodávají, se téměř nezměnila. Někteří lidé na ni nedají dopustit a to i přesto, že se od opravdové italské pizzy výrazně liší

Třicet let legendární pizzy na České v Brně: Zapsat do UNESCO, říkají zákazníci

Buchtová pizza, buchto-pizza i slaná buchta z Čáry. Pokrm, který v Lahůdkách v České ulici v centru Brna prodávají už třicet let. Za tu dobu si získal řadu příznivců. Najdou se ale i tací, kteří nad jeho názvem kroutí hlavou. „Musím přiznat, že je to asi padesát na padesát. Jsou lidé, kteří naši pizzu nesnáší a tvrdí, že to není pizza. Druhá půlka ji má ráda. Buchta v nich údajně probouzí vzpomínky z mládí,“ povídá majitelka a provozní Lahůdek Brno Jitka Chaloupková.

Exkurze na farmě v polské vsi Radynia, kde Bogusława Szpak vyrábí oblíbený sýr Cvilín pro české i polské zákazníky

Cvilín se stal atrakcí Krnovska. V Polsku už vyrábí i stejnojmenný sýr

Cvilínské schody, restaurace, zřícenina hradu Šelenburk a Lichtenštejnská rozhledna tvoří provázený celek, který láká do Krnova české i polské turisty. Poutní kostel na Cvilíně i s křížovou cestou byl dokonce před pěti lety vyhlášen národní kulturní památkou. A nezůstalo jen u toho…

Exkurze na farmě v polské vsi Radynia, kde Bogusława Szpak vyrábí oblíbený sýr Cvilín pro české i polské zákazníky.

Poutní místo se stalo atrakcí Krnovska, v Polsku už vyrábí sýr Cvilín

Poutní kostel na Cvilíně i s křížovou cestou byl před pěti lety vyhlášen národní kulturní památkou. Cvilínské schody, restaurace, zřícenina hradu Šelenburk a Lichtenštejnská rozhledna tvoří provázený celek, který láká do Krnova české i polské turisty. Cvilín je z dálky viditelná dominanta Krnova, kterou si zamilovali Češi i Poláci.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Festival Bez obalu v nymburském kině Sokol.

Kulichy, sýry, med i knihy. Festival Bez obalu přilákal lokální prodejce

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velmi pestrá byla nabídka produktů, které se objevily v nymburském kině Sokol v sobotu 3. prosince odpoledne. V předsálí se konal festival Bez obalu, v rámci nějž nabízeli dorazivší lokální prodejci produkty vyrobené, vypěstované či jinak vázané na nejbližší okolí. A jak z názvu napovídá, nebylo potřeba obalů, což je dalším rozměrem šetrnosti k přírodě a jejím zdrojům.

Farmářské trhy v Novém Městě na Moravě.

Vratislavovo náměstí v Novém Městě provoněly farmářské trhy. Podívejte se

/VIDEO/ Luxusní babí léto na Vysočině. Sobotní dopoledne je na náměstí v Novém Městě na Moravě živější než obvykle. Procházím se mezi lidmi s košíky v rukou. Míří ke stánkům, od kterých se line příjemná vůně. Medovina, punč, sýry, zelenina, koření, koláče, to vše a mnohem více nabízí zdejší farmářské trhy. „Ráda sem na trhy jezdím, nakoupím zde kvalitní potraviny od lokálních prodejců,“ řekla návštěvnice trhů Lenka Vobejdová, která už v rukou drží zakoupené sýry a med.

Je sója zdravější než mléko a maso?

Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.

Smažené kuřecí pařáty.

Nejbizarnější pochoutky světa? Oční bulvy, kachní embryo nebo sýr plný červů

Nad praženými červíky, kobylkami nebo lízátkem s hmyzem, které se staly součástí mnoha food festivalů u nás, už se tolik nepozastavujeme a mnozí je i ochutnají. Jsou ale pokrmy, z nichž naskakuje spíš husí kůže, než aby se sbíhaly sliny na jazyku. Pojďme si představit desítku jídel, která jsou ve své zemi vnímána jako kulinářská delikatesa, i když nám se zdají jako naprosto šílená. Zvládli byste ochutnat oční bulvy, kachní embryo či smažený pařátek?

Ve Frýdlantu se v rámci dožínek předávaly ceny za Nejlepší výrobek roku Libereckého kraje.

Ovčí sýr, kyselka a pomazánka ze škvarků. Pochutnejte si na nejlepších dobrotách

/FOTO/ Zrající ovčí sýr nakládaný v oleji, který vyrábí Michal Sabáček na rodinné farmě v Nové Vsi u Volfartic se stal nejlepším výrobkem roku Libereckého kraje. Farmář si ocenění převzal u příležitosti Krajských dožínek, které o víkendu zaplnily Frýdlant. Ocenění tam převzali i další výrobci v několika kategoriích, a především návštěvníci měli možnost se s nimi osobně seznámit a na jejich výrobcích si pochutnat nebo si je zblízka prohlédnout a koupit.

Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.

Stačí pět minut a chutná snídaně je na světě.

Těhotnej kuchař: video: Chutná omeleta se sýrem do pěti minut

„Začněte, jako byste dělali rychlá míchaná vajíčka. Do minuty budete mít vše v jedné vrstvě,“ radí Těhotnej kuchař jednoduchý fígl, jak připravit omeletu se sýrem. „Do pěti minut snídáš jako rys,“ láká kuchař k vyzkoušení rychlé lahůdky. V receptu dokonce poradí, jak omeletu vyklopit z pánvičky, aby na talíři vypadala krásně.

Pizzu Havaj začal v šedesátých letech minulého století podávat v Kanadě Sam Panopoulos. Ananas na pizze dodnes budí vášnivé reakce

Kultovní pokrm, nebo zločin? Ananas na pizze rozděluje společnost přes 50 let

Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?

Trhy na Jiřáku v Praze, Na snímku kontrola veterinární správy.

Kontroly farmářských trhů: v hlavním městě neprošla třetina prodejců

/FOTOGALERIE/ Kontrolorky Městské veterinární správy (MVS) se ve středu 17. srpna vypravily při namátkové prověrce původu a stavu živočišných výrobků na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zrevidovaly zde i jedno z vozidel s výdejním pultem a chladicí sestavou malé začínající firmy Passione di Mozzarella.

Jindřiška Jandečková při výrobě sýra. Na dalších snímcích jsou její hotové výrobky a sýrové dárky, které zhotovuje pro různé příležitosti.

V rodinné sýrárně vyrábí pochoutky z kravského mléka. Za sýr má už i ocenění

/FOTO, VIDEO/ Chcete si vyrobit výborný domácí jogurt? Máme pro vás recept od majitelky sýrárny. Jindřiška Jandečková z Jarova na jižním Plzeňsku, která letos oslaví padesátiny, už dělala v životě leccos. Živila se ochutnáváním šampaňského, jako finanční poradkyně, ale pracovala i v kravíně. V posledních letech této matce tří dětí učarovala výroba produktů z kravského mléka. Letos její rodinná sýrárna získala ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje za Jarovský čerstvý přírodní sýr.

K hudbě mohli návštěvníci ochutnat 10 druhů vín z Vinařství Vlastimila Řádka z Velkých Pavlovic a k zakousnutí se nabízely regionální produkty.

OBRAZEM: Morava dorazila do Hejtmánkovic, k vínu hrála cimbálovka

Přibližně 150 návštěvníků využilo možnost ochutnat kousek Moravy na nádvoří Polyfunkčního komunitního centra Hejtmánkovice. Právě tam totiž obec uspořádala ochutnávku moravských vín pod širým nebem a atmosféru zde dotvářela cimbálová muzika Kapric z Kyjovska.