/FOTOGALERIE, VIDEO/ Cibulové copy na výzdobu kuchyně, cibule v pytlích po kilech, cibulová marmeláda nebo chleba se sádlem a škvarky posypaný cibulí. Taková byla nabídka letošního Cibulového jarmarku v Hořovicích.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Zářijové Farmářské trhy v Hlubočkách se nesly ve znamení deštivého počasí. V sobotu mohli zájemci o regionální produkty navštívit Farmářské trhy před KD Na Letním. Navzdory nepříznivému počasí se přišli lidé podívat, co prodejci nabízejí.
Kosmetické a potravinové přípravky vyrobené z chráněných rostlin a živočichů, testosteron, léčivé mastičky i několik kilogramů sýrů odhalili na mošnovském letišti ostravští celníci v zavazadlech cestujících a v mezinárodních poštovních zásilkách.
/FOTO/ Soutěž o prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje už zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve čtvrtek 14. září na libereckém náměstí v rámci dalšího ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje, jehož součástí byla i ochutnávka jednotlivých produktů.
/ANKETA, TIPY/ Mnohé restaurace zvyšují ceny, pořád je ale možné najít takové, kde se lze naobědvat přibližně za sto padesát korun. Deník se zaměřil na to, jak to s poledními menu vypadá v Hodoníně.
Příběh nymburské rodiny, který vyústil v založení sýrařské firmy Sýrožrouti a otevření obchodu u sídliště, je vyprávěním muže, jehož láska k sýrovým nitím dovedla až do sýrařského kurzu. Ivo Nazarevič si plní svůj sen. Naplno jej žije od května letošního roku, kdy otevřel vlastní obchod.
/FOTO, VIDEO/ Příběh nymburské rodiny, který vyústil až v založení sýrařské firmy Sýrožrouti a otevření obchodu u sídliště, je vyprávěním muže, jehož láska k sýrovým nitím dovedla až do sýrařského kurzu. Ivo Nazarevič si plní svůj sen. Naplno jej žije od května letošního roku, kdy otevřel vlastní obchod.
Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
Jeden italský podnikatel v neděli večer zemřel, když se na něj zřítily regály s 25 tisíci kol tvrdého sýra parmezánového typu Grana Padano. Informují o tom tiskové agentury. Záchranářům trvalo půl dne, než sýry odklidili a nalezli tělo čtyřiasedmdesátiletého muže.
Současnou globalizaci ve světě pokrmů bez velkých debat určitě zastupují dvě jídla. Hamburgery a pizzy. Oba pokrmy si lidé dají jak u pouličních prodejců, tak i v restauracích. Oproti mletému masu v bulce má však pizza přeci jenom o něco navrch. Zatímco hamburger nefiguruje v seznamu světového dědictví UNESCO, právě pizza, tedy ta neapolská, je na indexu od roku 2017. Avšak, stejně jako hamburger, i pizza má různé podoby.
/FOTO, VIDEO/ Farmaření má hluboko pod kůží. Už ve čtyřech letech Milan Kučera pásl dobytek, později se naučil vše, co je potřeba k vedení vlastního statku a na tom také dodnes hospodaří v Krásném Dvorečku, vesničce, která je součástí Rokle na Chomutovsku. Chová tam více než dvacetihlavé stádo skotu francouzského plemene Charolais a obstarává přes třicet hektarů půdy.
Svůj první sýr si Petr Vašenka ze Slatinic na Olomoucku vyrobil před osmi lety. Postupně se mu podařilo receptury, postupy a chuť vyladit k dokonalosti. Jeho výrobky zachutnaly nejen členům nejbližší rodiny, ale i známým a přátelům. Kladných ohlasů neustále přibývalo a tak si letos na jaře otevřel sýrárnu v historických prostorách fary ve Slatinicích.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svůj první sýr si Petr Vašenka ze Slatinic na Olomoucku vyrobil před osmi lety. Postupně se mu podařilo receptury, postupy a chuť vyladit k dokonalosti. Jeho výrobky zachutnaly nejen členům nejbližší rodiny, ale i známým a přátelům. Kladných ohlasů neustále přibývalo a tak si letos na jaře otevřel sýrárnu v historických prostorách fary ve Slatinicích.
Gastronomie Chorvatska, to zdaleka není jen čevapčiči nebo mořské plody. Deník přináší tipy na delikatesy, ale i rady, jak najít dobrou restauraci a jak se vyznat v jídelním lístku.
Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.
Pomalu, ale jistě se s teplým počasím začínají lidé stahovat k vodě. Na Českolipsku se jim nabízí hned několik přírodních koupališť. Třeba destinace číslo jedna - Máchovo jezero, nebo Radvanecký rybník ve Sloupu v Čechách, kde letos vstupné k pláži o něco podražilo
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ovoce, zelenina, sýry, uzeniny a spousta dalších výrobků byla k dostání na sobotních farmářských trzích, které tradičně hostilo Hanácké náměstí v Kroměříži.
Ještě nemáte plán na nadcházející víkend? Pak si můžete vybrat z naší nabídky jihočeských tipů. Z každého ze sedmi okresů jsme pro vás vybrali ty nejlepší akce. Tak se inspirujte.
Značku Znojemsko regionální produkt udělila v těchto dnech certifikační komise dalším šesti výrobcům z regionu. Porotce zaujal čerstvý farmářský sýr od Drozdových z Kravska, med od Jana Košíčka z Moravského Krumlova a levandulový sirup z Dobelic od Lenky Večeřové.
Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.
Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.
Základní potraviny jako pečivo, zelenina, mouka. Ale i italská či španělská vína, francouzské a holandské sýry. Po půl roce fungování pod novým nájemcem nevšední prodejna ve Vyskeři na Turnovsku vzkvétá.
Základní potraviny jako pečivo, zelenina, mouka. Ale i italská či španělská vína, francouzské a holandské sýry. Po půl roce fungování pod novým nájemcem nevšední prodejna ve Vyskeři na Turnovsku vzkvétá.
Na jaře můžeme konečně využít první jarní zeleninu a natě z vlastní zahrádky, ale i bylinky z truhlíku na balkoně. Do pomazánek můžeme přidávat jemně nakrájenou petržel, pažitku či bazalku. Využít se dají mladé kedlubny, jarní cibulka i ředkvičky různých sort a barev a také třeba medvědí česnek.
Když si člověk dá dva plátky toustu s chutným sýrem a přikousne k tomu pár oliv, může se mu stát, že vyčerpá doporučenou denní dávku soli. Alespoň ve Velké Británii. Skupina expertů totiž zkoumala složení tamních toustových chlebů a výsledek nedopadl ze zdravotního hlediska vůbec dobře.
Vinaři z dvaceti vinorodých obcí Slovácka dali v sobotu všanc svůj um na výstavě vín. Osmý ročník Zlechovského koštování se uskutečnil ve společenském sále Agro Zlechov. Sešlo se 336 vzorků bílých, červených a rosé vín.
„Dneska jsou trhy? V takové zimě? Chudáci,“ diví se jedna z žen a lituje postávající stánkaře, kteří se na invančickém náměstí choulí pod svými přístřešky. Počasí farmářským trhům v této obci na Brněnsku druhou březnovou sobotu příliš nepřeje. Pocitová teplota dosahuje mínusových hodnot a na pohodlí trhovcům nepřidává ani silný ledový vítr. Ten ostatně nepřidává ani tržbám.
Smažený sýr s hranolkami a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.
Smažený sýr s hranolky a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.
Lahodná italská pochoutka se sice kvůli sýru mascarpone řadí mezi nejtučnější dezerty, ovšem když trochu obměníte suroviny a použijete zdravé ovoce, výčitky mohou jít stranou. Tiramisu s jablky dodá energii a zároveň uspokojí mlsné jazýčky. Použila jsem kulatou formu na pečení o průměru 27 cm.
Sýrovou loupež museli řešit v pondělním odpoledni strážníci městské policie. Sedmatřicetiletý chlapík vyrazil v odpoledních hodinách na nákupy do jednoho z prostějovských supermarketů. Zlákala ho pravděpodobně nezaměnitelná vůně zrajících sýrů.
/VIDEO, ANKETA/ Buchtová pizza, buchto-pizza i slaná buchta z Čáry. Pokrm, který v Lahůdkách v České ulici v centru Brna prodávají už třicet let. Za tu dobu si získal řadu příznivců. Najdou se ale i tací, kteří nad jeho názvem kroutí hlavou. „Musím přiznat, že je to asi padesát na padesát. Jsou lidé, kteří naši pizzu nesnáší a tvrdí, že to není pizza. Druhá půlka ji má ráda. Buchta v nich údajně probouzí vzpomínky z mládí,“ povídá majitelka a provozní Lahůdek Brno Jitka Chaloupková.
Buchtová pizza, buchto-pizza i slaná buchta z Čáry. Pokrm, který v Lahůdkách v České ulici v centru Brna prodávají už třicet let. Za tu dobu si získal řadu příznivců. Najdou se ale i tací, kteří nad jeho názvem kroutí hlavou. „Musím přiznat, že je to asi padesát na padesát. Jsou lidé, kteří naši pizzu nesnáší a tvrdí, že to není pizza. Druhá půlka ji má ráda. Buchta v nich údajně probouzí vzpomínky z mládí,“ povídá majitelka a provozní Lahůdek Brno Jitka Chaloupková.
Cvilínské schody, restaurace, zřícenina hradu Šelenburk a Lichtenštejnská rozhledna tvoří provázený celek, který láká do Krnova české i polské turisty. Poutní kostel na Cvilíně i s křížovou cestou byl dokonce před pěti lety vyhlášen národní kulturní památkou. A nezůstalo jen u toho…
Poutní kostel na Cvilíně i s křížovou cestou byl před pěti lety vyhlášen národní kulturní památkou. Cvilínské schody, restaurace, zřícenina hradu Šelenburk a Lichtenštejnská rozhledna tvoří provázený celek, který láká do Krnova české i polské turisty. Cvilín je z dálky viditelná dominanta Krnova, kterou si zamilovali Češi i Poláci.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velmi pestrá byla nabídka produktů, které se objevily v nymburském kině Sokol v sobotu 3. prosince odpoledne. V předsálí se konal festival Bez obalu, v rámci nějž nabízeli dorazivší lokální prodejci produkty vyrobené, vypěstované či jinak vázané na nejbližší okolí. A jak z názvu napovídá, nebylo potřeba obalů, což je dalším rozměrem šetrnosti k přírodě a jejím zdrojům.
Nepotřebujete žádnou zvláštní oslavnou příležitost, abyste upekli tenhle pařezový dort, jen chuť se do něj pustit a čas na hraní. I děti bude bavit zapojit se do výzdoby. A až dort přinesete na stůl, budou všichni naprosto unesení. A až ho rozříznete, to budou teprve koukat.
Langoše s kefírem jsou hotové za pár minut a bez kynutí. Těsto chutná výborně i samotné, případně si ho můžete připravit také nasladko s džemem nebo oříškovým máslem a ovocem.
Policisté sdělili podezření z krádeže třiatřicetileté ženě z Českokrumlovska. Mají za to, že od začátku září do konce října, kdy pracovala jako brigádnice, odcizila v jedné z provozoven v Českém Krumlově více než 270 kusů elektronických cigaret, jedno balení šunky a jedno balení sýra.
/VIDEO/ Luxusní babí léto na Vysočině. Sobotní dopoledne je na náměstí v Novém Městě na Moravě živější než obvykle. Procházím se mezi lidmi s košíky v rukou. Míří ke stánkům, od kterých se line příjemná vůně. Medovina, punč, sýry, zelenina, koření, koláče, to vše a mnohem více nabízí zdejší farmářské trhy. „Ráda sem na trhy jezdím, nakoupím zde kvalitní potraviny od lokálních prodejců,“ řekla návštěvnice trhů Lenka Vobejdová, která už v rukou drží zakoupené sýry a med.
Žáci střední zemědělské školy v Chrudimi poznali život na ekologických farmách na severu Itálie. Krmili zvířata, dojili krávy, ošetřovali koně, drůbež, starali se o zeleň, stříhali stromy, ale také vyráběli sýry. Za příspěvek děkujeme Ludmile Kabelové a žákům.