Současnou globalizaci ve světě pokrmů bez velkých debat určitě zastupují dvě jídla. Hamburgery a pizzy. Oba pokrmy si lidé dají jak u pouličních prodejců, tak i v restauracích. Oproti mletému masu v bulce má však pizza přeci jenom o něco navrch. Zatímco hamburger nefiguruje v seznamu světového dědictví UNESCO, právě pizza, tedy ta neapolská, je na indexu od roku 2017. Avšak, stejně jako hamburger, i pizza má různé podoby.
/FOTO, VIDEO/ Farmaření má hluboko pod kůží. Už ve čtyřech letech Milan Kučera pásl dobytek, později se naučil vše, co je potřeba k vedení vlastního statku a na tom také dodnes hospodaří v Krásném Dvorečku, vesničce, která je součástí Rokle na Chomutovsku. Chová tam více než dvacetihlavé stádo skotu francouzského plemene Charolais a obstarává přes třicet hektarů půdy.
Svůj první sýr si Petr Vašenka ze Slatinic na Olomoucku vyrobil před osmi lety. Postupně se mu podařilo receptury, postupy a chuť vyladit k dokonalosti. Jeho výrobky zachutnaly nejen členům nejbližší rodiny, ale i známým a přátelům. Kladných ohlasů neustále přibývalo a tak si letos na jaře otevřel sýrárnu v historických prostorách fary ve Slatinicích.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svůj první sýr si Petr Vašenka ze Slatinic na Olomoucku vyrobil před osmi lety. Postupně se mu podařilo receptury, postupy a chuť vyladit k dokonalosti. Jeho výrobky zachutnaly nejen členům nejbližší rodiny, ale i známým a přátelům. Kladných ohlasů neustále přibývalo a tak si letos na jaře otevřel sýrárnu v historických prostorách fary ve Slatinicích.
Gastronomie Chorvatska, to zdaleka není jen čevapčiči nebo mořské plody. Deník přináší tipy na delikatesy, ale i rady, jak najít dobrou restauraci a jak se vyznat v jídelním lístku.
Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.
Pomalu, ale jistě se s teplým počasím začínají lidé stahovat k vodě. Na Českolipsku se jim nabízí hned několik přírodních koupališť. Třeba destinace číslo jedna - Máchovo jezero, nebo Radvanecký rybník ve Sloupu v Čechách, kde letos vstupné k pláži o něco podražilo
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ovoce, zelenina, sýry, uzeniny a spousta dalších výrobků byla k dostání na sobotních farmářských trzích, které tradičně hostilo Hanácké náměstí v Kroměříži.
Ještě nemáte plán na nadcházející víkend? Pak si můžete vybrat z naší nabídky jihočeských tipů. Z každého ze sedmi okresů jsme pro vás vybrali ty nejlepší akce. Tak se inspirujte.
Značku Znojemsko regionální produkt udělila v těchto dnech certifikační komise dalším šesti výrobcům z regionu. Porotce zaujal čerstvý farmářský sýr od Drozdových z Kravska, med od Jana Košíčka z Moravského Krumlova a levandulový sirup z Dobelic od Lenky Večeřové.
Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.
Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.
Základní potraviny jako pečivo, zelenina, mouka. Ale i italská či španělská vína, francouzské a holandské sýry. Po půl roce fungování pod novým nájemcem nevšední prodejna ve Vyskeři na Turnovsku vzkvétá.
Základní potraviny jako pečivo, zelenina, mouka. Ale i italská či španělská vína, francouzské a holandské sýry. Po půl roce fungování pod novým nájemcem nevšední prodejna ve Vyskeři na Turnovsku vzkvétá.
Na jaře můžeme konečně využít první jarní zeleninu a natě z vlastní zahrádky, ale i bylinky z truhlíku na balkoně. Do pomazánek můžeme přidávat jemně nakrájenou petržel, pažitku či bazalku. Využít se dají mladé kedlubny, jarní cibulka i ředkvičky různých sort a barev a také třeba medvědí česnek.
Když si člověk dá dva plátky toustu s chutným sýrem a přikousne k tomu pár oliv, může se mu stát, že vyčerpá doporučenou denní dávku soli. Alespoň ve Velké Británii. Skupina expertů totiž zkoumala složení tamních toustových chlebů a výsledek nedopadl ze zdravotního hlediska vůbec dobře.
Vinaři z dvaceti vinorodých obcí Slovácka dali v sobotu všanc svůj um na výstavě vín. Osmý ročník Zlechovského koštování se uskutečnil ve společenském sále Agro Zlechov. Sešlo se 336 vzorků bílých, červených a rosé vín.
„Dneska jsou trhy? V takové zimě? Chudáci,“ diví se jedna z žen a lituje postávající stánkaře, kteří se na invančickém náměstí choulí pod svými přístřešky. Počasí farmářským trhům v této obci na Brněnsku druhou březnovou sobotu příliš nepřeje. Pocitová teplota dosahuje mínusových hodnot a na pohodlí trhovcům nepřidává ani silný ledový vítr. Ten ostatně nepřidává ani tržbám.
Smažený sýr s hranolkami a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.
Smažený sýr s hranolky a tatarkou, kuře s broskví nebo rakvička se šlehačkou. Lidé, kteří dorazili o víkendu do restaurace na Poděbradech u Olomouce, se vrátili o desítky let zpátky. Kuchaři pro ně připravili speciální retro menu, které kdysi vařily strávníkům závodní jídelny. Mnozí z hostů se přiznali, že se tak dobře už dlouho nenajedli.
Lahodná italská pochoutka se sice kvůli sýru mascarpone řadí mezi nejtučnější dezerty, ovšem když trochu obměníte suroviny a použijete zdravé ovoce, výčitky mohou jít stranou. Tiramisu s jablky dodá energii a zároveň uspokojí mlsné jazýčky. Použila jsem kulatou formu na pečení o průměru 27 cm.
Sýrovou loupež museli řešit v pondělním odpoledni strážníci městské policie. Sedmatřicetiletý chlapík vyrazil v odpoledních hodinách na nákupy do jednoho z prostějovských supermarketů. Zlákala ho pravděpodobně nezaměnitelná vůně zrajících sýrů.
/VIDEO, ANKETA/ Buchtová pizza, buchto-pizza i slaná buchta z Čáry. Pokrm, který v Lahůdkách v České ulici v centru Brna prodávají už třicet let. Za tu dobu si získal řadu příznivců. Najdou se ale i tací, kteří nad jeho názvem kroutí hlavou. „Musím přiznat, že je to asi padesát na padesát. Jsou lidé, kteří naši pizzu nesnáší a tvrdí, že to není pizza. Druhá půlka ji má ráda. Buchta v nich údajně probouzí vzpomínky z mládí,“ povídá majitelka a provozní Lahůdek Brno Jitka Chaloupková.
Buchtová pizza, buchto-pizza i slaná buchta z Čáry. Pokrm, který v Lahůdkách v České ulici v centru Brna prodávají už třicet let. Za tu dobu si získal řadu příznivců. Najdou se ale i tací, kteří nad jeho názvem kroutí hlavou. „Musím přiznat, že je to asi padesát na padesát. Jsou lidé, kteří naši pizzu nesnáší a tvrdí, že to není pizza. Druhá půlka ji má ráda. Buchta v nich údajně probouzí vzpomínky z mládí,“ povídá majitelka a provozní Lahůdek Brno Jitka Chaloupková.
Cvilínské schody, restaurace, zřícenina hradu Šelenburk a Lichtenštejnská rozhledna tvoří provázený celek, který láká do Krnova české i polské turisty. Poutní kostel na Cvilíně i s křížovou cestou byl dokonce před pěti lety vyhlášen národní kulturní památkou. A nezůstalo jen u toho…
Poutní kostel na Cvilíně i s křížovou cestou byl před pěti lety vyhlášen národní kulturní památkou. Cvilínské schody, restaurace, zřícenina hradu Šelenburk a Lichtenštejnská rozhledna tvoří provázený celek, který láká do Krnova české i polské turisty. Cvilín je z dálky viditelná dominanta Krnova, kterou si zamilovali Češi i Poláci.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velmi pestrá byla nabídka produktů, které se objevily v nymburském kině Sokol v sobotu 3. prosince odpoledne. V předsálí se konal festival Bez obalu, v rámci nějž nabízeli dorazivší lokální prodejci produkty vyrobené, vypěstované či jinak vázané na nejbližší okolí. A jak z názvu napovídá, nebylo potřeba obalů, což je dalším rozměrem šetrnosti k přírodě a jejím zdrojům.
Nepotřebujete žádnou zvláštní oslavnou příležitost, abyste upekli tenhle pařezový dort, jen chuť se do něj pustit a čas na hraní. I děti bude bavit zapojit se do výzdoby. A až dort přinesete na stůl, budou všichni naprosto unesení. A až ho rozříznete, to budou teprve koukat.
Langoše s kefírem jsou hotové za pár minut a bez kynutí. Těsto chutná výborně i samotné, případně si ho můžete připravit také nasladko s džemem nebo oříškovým máslem a ovocem.
Policisté sdělili podezření z krádeže třiatřicetileté ženě z Českokrumlovska. Mají za to, že od začátku září do konce října, kdy pracovala jako brigádnice, odcizila v jedné z provozoven v Českém Krumlově více než 270 kusů elektronických cigaret, jedno balení šunky a jedno balení sýra.
/VIDEO/ Luxusní babí léto na Vysočině. Sobotní dopoledne je na náměstí v Novém Městě na Moravě živější než obvykle. Procházím se mezi lidmi s košíky v rukou. Míří ke stánkům, od kterých se line příjemná vůně. Medovina, punč, sýry, zelenina, koření, koláče, to vše a mnohem více nabízí zdejší farmářské trhy. „Ráda sem na trhy jezdím, nakoupím zde kvalitní potraviny od lokálních prodejců,“ řekla návštěvnice trhů Lenka Vobejdová, která už v rukou drží zakoupené sýry a med.
Žáci střední zemědělské školy v Chrudimi poznali život na ekologických farmách na severu Itálie. Krmili zvířata, dojili krávy, ošetřovali koně, drůbež, starali se o zeleň, stříhali stromy, ale také vyráběli sýry. Za příspěvek děkujeme Ludmile Kabelové a žákům.
Velmi pestrou nabídku pro zákazníky připravili prodejci na sobotním jarmarku v Jakoubkově ulici a farmářských trzích na Mírovém náměstí v Lounech. Koupit se dala zelenina, uzeniny, sýry, ryby, fronta se tvořila před pekařskými výrobky, v nabídce trhovců byla různá vína a burčák.
Alpský večer provoněný sýry prožili návštěvníci KD Veselí nad Lužnicí. Ochutnat tam mohli horské sýry z oblasti Alp francouzských, švýcarských, italských i rakouských, které představil odborník Jiří Kopáček. Sýry zapili víny z alpských zemí.
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
Italskou pizzu známe všichni. Zkoušeli jste ale někdy vytvořit tradiční pochoutku z bramborového těsta? Pizza na způsob bramboráku určitě nezklame, vyzkoušejte sami. Dobře vypadá a ještě lépe chutná.
/FOTO, VIDEO/ Tradiční Den regionálních potravin mohli ve čtvrtek 15. září navštívit lidé před libereckou radnicí. Ve velkém stavu rozložili stánky se svými produkty potravináři, pěstitelé a další výrobci z Libereckého kraje.
Nad praženými červíky, kobylkami nebo lízátkem s hmyzem, které se staly součástí mnoha food festivalů u nás, už se tolik nepozastavujeme a mnozí je i ochutnají. Jsou ale pokrmy, z nichž naskakuje spíš husí kůže, než aby se sbíhaly sliny na jazyku. Pojďme si představit desítku jídel, která jsou ve své zemi vnímána jako kulinářská delikatesa, i když nám se zdají jako naprosto šílená. Zvládli byste ochutnat oční bulvy, kachní embryo či smažený pařátek?
Možná byste si budovy č. p. 97 v Jarošově nad Nežárkou na první pohled nevšimli, v jejích útrobách ale vznikají ty nejlepší pochutiny z kravského a kozího mléka. Druhým rokem je v Sýrárně Bratří Brunnerů vyrábí Jan Bareš.
/FOTO/ Zrající ovčí sýr nakládaný v oleji, který vyrábí Michal Sabáček na rodinné farmě v Nové Vsi u Volfartic se stal nejlepším výrobkem roku Libereckého kraje. Farmář si ocenění převzal u příležitosti Krajských dožínek, které o víkendu zaplnily Frýdlant. Ocenění tam převzali i další výrobci v několika kategoriích, a především návštěvníci měli možnost se s nimi osobně seznámit a na jejich výrobcích si pochutnat nebo si je zblízka prohlédnout a koupit.
V soutěži biopotravina roku 2022 se stal vítězem sýr z Ekofarmy Javorník. Získal první příčku ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu a stal se také celkovým vítězem ve 120-ti členné konkurenci.