Kreativ

ŠTÍTEK: technologie

Děti u počítače, ilustrační foto

V době covidu sílí závislost školáků na technologiích, ukázal průzkum

Koronavirus a související restrikce prohloubily závislost některých školáků na komunikačních technologiích a mnohým způsobila i úzkosti a deprese. Potvrdil to právě zveřejněný rozsáhlý průzkum, který provedlo mezi téměř devíti tisíci žáky druhého stupně základních škol a středoškoláky Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).

Jaderná elektrárna Dukovany.

Atom má šanci být uznán EU za „ekologický“. Dukovany mohou dostat miliardy

V Evropské unii byl udělán první krok k tomu, aby byly jaderné zdroje energie uznány za ekologické a přispívající ke snižování emisí skleníkových plynů. „Analýzy neodhalily žádný vědecky podložený důkaz, že by jaderná energie způsobovala lidskému zdraví nebo životnímu prostředí více škody než další technologie výroby elektřiny, které jsou v taxonomii již zahrnuty mezi zdroji přispívajícími k redukci klimatických změn,“ uvádí se ve zprávě expertní Společné výzkumné středisko (JRC), která byla vypracována pro Evropskou komisi.

Nová moderní angiolinka pro intervenční kardiologii.

Nový přístroj pomůže léčit kardiaky

Lékaři z Kardiologické kliniky Fakultní nemocnice (FN) Plzeň mají nového pomocníka. Je jím nová moderní angiolinka Siemens Axiom Artis Q floor pro intervenční kardiologii, která umožní maximální zákrokovou úspěšnost a minimalizuje fyzickou zátěž pacientů.

Kdo je Brilo Team a co na jihu Čech dělá? Hledači talentů ve světě techniky a IT a mnohem více se usadili v českobudějovickém IGY centru.

Dělají brilantní weby a točí unikátní Jihočeský podcast, pozvali Mádla i Stacha

V prostorách českobudějovického IGY centra se loni usadili vývojáři sdružující se pod značkou Brilo Team. Jejich hlavním polem působnosti je IT, technologie a software. Mimo to stojí i za studiem, ve kterém díky dvěma moderátorům vzniká jedinečný Jihočeský podcast. Mezi hosty už přivítali mimo jiné akrobatického pilota Martina Šonku, ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka či cestovatele Ladislava Ziburu.

Tvůrčí tým s autorem projektu Petrem Mikšíčkem (na snímku vlevo).

Krušné hory ožijí díky virtuální realitě: Je to nová kapitola, míní kulturolog

/ROZHOVOR/ Divoká krása Krušných hor si ho získala už před lety. Od té doby o nich píše, fotí je a točí filmy. Posledním a zatím nejrozsáhlejším projektem, za kterým stojí kulturolog Petr Mikšíček, se nazývá Živé hory a představí návštěvníkům české a saské části hor dávné události i místa v podobě, v jaké už není možné je spatřit. Ožijí díky rozšířené a virtuální realitě.

Inovační tryska.

Inovační centrum pomohlo proměnit plastovou trysku na kov. Postrčí i další firmy

Přispět k tomu, aby se na společné cestě sešly dvě firmy, které nejen působí v odlišných oborech, ale v rámci kraje jsou od sebe vcelku vzdáleny i geograficky, se podařilo Středočeskému inovačnímu centru (SIC). Na konkrétní přínos spolupráce v rámci konsorcia Brain4Industry, jehož je inovační centrum členem, upozornila za SIC Mirka Kremrová.

Ilustrační foto.

'Prodat' i prodat. Kraj výzkumníkům pomůže jejich výsledky propagovat

Zlepšit publicitu i spolupráci s průmyslem. To jsou cíle, jež má výzkumným organizacím působícím ve středních Čechách pomoci naplňovat nová podoba krajských příspěvků označovaných jako kreativní vouchery. Odráží fakt, že dělat vědu je důležité - nicméně podstatné je také dosažené výsledky zveřejnit a dosáhnout jejich uplatnění. Ideálně se ziskem.

Výhled z okna do přírody je uklidňující

Jak se staví sen? Stačí zazvonit u dveří vzorových domů

Typové projekty jsou určeny pro rovinaté nebo jen mírně svažité pozemky. Musíte proto sladit své představy s reálnými možnostmi. Poraďte se s projektantem, který ověří, jestli se vybraný objekt z katalogu vejde na pozemek, případně ho tam umístí a připojí na inženýrské sítě. Dodavatelé nabízejí možnost projekt upravit, orientaci domu je však možné jen zrcadlově převrátit. Za další změny si budete muset většinou připlatit. Problémem mohou být zásahy do nosné konstrukce. O tom, co, jak a za kolik bude možné případně v projektu upravit, se informujte co nejdříve.

Laserový systém L3-HAPLS ve výzkumném centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech na Praze-západ.

Laser v Dolních Břežanech dosahuje rekordního výkonu. Celosvětově!

/FOTOGALERIE/ Významným pokrokem, korunovaným dosažením světového rekordu, se může čerstvě pochlubit tým výzkumného centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech na Praze-západ. Jím připravovaný laserový systém L3-HAPLS dosáhl při testu provozního výkonu na úrovni 0,5 PW při frekvenci opakování 3,3 Hz.

Siemens ve Frenštátě nabírá nové pracovníky.

Frenštátský Siemens nabírá nové zaměstnance

Díky zavedení nových technologií a důslednému dodržování protipandemických opatření se výroba elektromotorů Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm ani v době covidové nezastavila. Právě naopak - výrobní závod, který staví na digitalizaci výroby, nyní nabírá až stovku nových pracovníků!

Chřest

Zkušenosti s hlídáním chřestu na Mělnicku mají prospět zemědělství

Možnost sledovat polní plodiny na dálku by časem měla zemědělcům nabídnout chystaná aplikace, jejímž cílem je poskytovat jak ucelený přehled o aktuálních podmínkách, tak odhad dalšího vývoje v závislosti na počasí i plánovaných pěstitelských postupech. To má umožnit nová technologie, jež skloubí zkušenosti rolnických generací s vědeckými poznatky – a s elektronickými vychytávkami.

Čistírna odpadních vod - ilustrační foto

SOUHRN ZPRÁV REGIONU: V čističce dokončí technologii na dusík

Denitrifikace, tedy proces, který napomáhá odstraňovat sloučeniny dusíku z odpadních vod, je jednou z největších akcí, kterou na letošní rok plánuje město v průmyslové zóně Kolín – Ovčáry. Zkrátka bude třeba doplnit technologii čistění odpadních vod.

Písek. Ilustrační foto

Písek bude jako první v republice využívat stanici energetického využití

Město Písek získalo dotaci z Operačního programu Životního prostředí na tepelné zpracování biomasy a kalů z místní čistírny odpadních vod. Náklady na projekt Stanice energetického využití kalu a biomasy I. etapa – ČOV Písek dosáhnou zhruba 36,4 milionu korun bez DPH, dotace činí 21,3 milionu.

Ladislav Zibura

Startuje Jihočeský podcast. Platforma spojí jihočeské rodáky a technologie

Jihočeský podcast vznikl jako společný projekt společnosti Brilo Team a dvojice moderátorů tohoto pravidelného pořadu Petra Meškána a Jana Schönbauera. Ti si budou do nově vzniklého nahrávacího studia v kancelářích Brilo Team zvát osobnosti z jižních Čech a budou s nimi probírat jejich práci spojenou s novými technologiemi.

Donna Ivy Frantík

Příběh psaný životem: Z Kuvajtu až na Hanou

Psal se rok 2005, když se Donna Ivy Frantík, původem z indické Bombaje, rozhodla odejít za svým partnerem do České republiky. Opustila ropný poloostrov Kuvajt a teplo Perského zálivu vyměnila za mírné evropské klima.

Ilustrační foto

Global Connectivity Index: Digitální transformace je cesta k ozdravení ekonomiky

Digitální transformace průmyslových odvětví pomůže zemím v postpandemickém období zvýšit produktivitu, podpořit hospodářské oživení a posílit konkurenceschopnost. Ekonomiky, kterým by se podařilo zvýšit produktivitu a zužitkovat výhody digitalizace a inteligentní konektivity, by mohly do budoucna těžit z vyšší přidané hodnoty na osobu či na odpracovanou hodinu.

Technologie pro autonomní provoz na železnici na testovacím vozidle AŽD Praha.

V Česku už se testuje provoz vlaků bez strojvedoucích

Společnost AŽD Praha začala v těchto dnech s testováním systémů pro provoz vlaků bez strojvedoucích. Zkušební jízdy provozuje na své trati z Kopidlna do Dolního Bousova, kde není žádná pravidelná železniční doprava.

Nová expozice příborského muzea připomíná staré technologie, které si návštěvník bude moci i vyzkoušet.

Jak se v minulosti tkalo? Právě to si na vlastní kůži vyzkoušíte v Příboře

Pohádku o Dobrunce, která denně musela spřádat na kolovratu, zřejmě zná mnoho lidí. Autorka Božena Němcová ve své báchorce O zlatém kolovrátku vykreslila chudobu tehdejší doby a kolovrat byl jedním ze zdrojů obživy. Místem, kde si návštěvník může práci na kolovrátku či tkalcovském stavu a jiné staré technologie vyzkoušet, je nyní Centrum tradičních technologií v Příboře (CETRAT), pobočka Muzea Novojičínska.

Centrum tradičních technologií, stálá expozice 2021.

Muzeum v Příboře na historickém rozcestí

Letošním rokem muzeum v Příboře zahajuje pomyslnou sérii zajímavých výročí. V srpnu to bude 110 let od Krajinské výstavy konané v Příboře. Na ní bylo shromážděno velké množství exponátů, které představovaly základ pozdějšího muzea.

Donna Ivy Frantík

Příběh psaný životem: Z Kuvajtu až na Hanou

Psal se rok 2005, když se Donna Ivy Frantík, původem z indické Bombaje, rozhodla odejít za svým partnerem do České republiky. Opustila ropný poloostrov Kuvajt a teplo Perského zálivu vyměnila za mírné evropské klima.

Nová technologie čištění vod.

Plazmatem proti špíně: brněnští vědci vyřešili problém se znečištěním vody

S novou technologií pro dočišťování vody pomocí nízkoteplotního plazmatu přišli brněnští vědci. Zařízení umí z vody odstranit zbytky chemikálií a hubí i mikroorganismy jako jsou sinice a bakterie. Podobná zařízení dosud existovala pouze v laboratorním měřítku. Nový vynález má naopak potenciál zvládnout velké objemy vody.

Pavel Jovanovič, ředitel Středočeského inovačního centra.

Pavel Jovanovič šéfem. Středočeské inovační centrum má nového ředitele

Nového ředitele má Středočeské inovační centrum (SIC), jehož posláním je podporovat výzkum, vývoj a inovace v rámci kraje. Do čela jeho týmu byl zvolen dosavadní manažer obchodních inovací Pavel Jovanovič, jenž v inovačním centru působí od roku 2016. Vzešel z výběrového řízení, do něhož se přihlásilo 16 uchazečů.

Pavel Jovanovič, ředitel Středočeského inovačního centra.

Pavel Jovanovič šéfem. Středočeské inovační centrum má nového ředitele

Nového ředitele má Středočeské inovační centrum (SIC), jehož posláním je podporovat výzkum, vývoj a inovace v rámci kraje. Do čela jeho týmu byl zvolen dosavadní manažer obchodních inovací Pavel Jovanovič, jenž v inovačním centru působí od roku 2016. Vzešel z výběrového řízení, do něhož se přihlásilo 16 uchazečů.

Vizualizace inovačního centra Brain 4 Industry v Dolních Břežanech.

Nové technologické centrum za Prahou přiblíží vědu i malým firmám

Ve světě špičkových technologií se Dolní Břežany na Praze-západ mají stát ještě známější než dosud. Vedle již fungujících laserových center ELI Beamlines a HiLASE tam vzniká další inovační centrum zaměřené na nové technologie: Brain 4 Industry. Podnikům, a to včetně menších firem, usnadní vývoj jejich produktů.

Zleva David Zacho a Jiří Kula.

Nová technologie od liberecké firmy: Výrobu ohlídá počítač, odhalí vadné kusy

Do světa průmyslové výroby míří nový pojem – počítačem asistovaná montáž neboli CAA (Computer Aided Assembly). Jde o novou technologii od liberecké softwarové firmy nullspaces Jiřího Kuly a Davida Zacha. CAA kombinuje využití optiky a pokročilých algoritmů a podnikům umí pomoci v několika oblastech. Zajišťuje výstupní kontrolu výrobků, ale především umí zasáhnout už do průběhu výroby, aby se vzniku vadných kusů předešlo.

Západočeská univerzita má tři nové profesory. Jedním z nich je Ján Minár z institutu Nové technologie-výzkumné centrum (NTC).

Západočeská univerzita má tři nové profesory

Milan Honner a Ján Minár z institutu Nové technologie-výzkumné centrum (NTC) a Martin Kopecký z Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni jsou na seznamu 78 nových profesorů, jejichž jmenovací dekrety podepsal v úterý prezident republiky. Tradiční slavnostní předávání dekretů se z důvodů aktuální epidemické situace do konce letošního roku neuskuteční.

Fakulta strojního inženýrství letos slavila nebývalé akreditační úspěchy.

Fakulta strojního inženýrství letos slavila nebývalé akreditační úspěchy

Vzhledem ke skutečnosti, že Fakulta strojního inženýrství UJEP je jedinou čistě technickou fakultou Ústeckého a Karlovarského kraje, její existenci v těchto dvou regionech lze považovat za zásadní. Připravuje totiž tolik potřebné absolventy technického, technologického, konstrukčního, energetického a materiálového zaměření.