Kreativ

ŠTÍTEK: technologie

Drtičku z kamenolomu přesunou blíž k obci. Ve Lhotě Rapotině mají obavy z hluku a prachu.

Drtičku z kamenolomu přesunou blíž k lidem. Ve Lhotě Rapotině mají obavy z hluku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zmínka o blízkém kamenolomu má na řadu lidí ze Lhoty Rapotiny na Blanensku stejný efekt jako pověstný červený hadr na býka. Naložené náklaďáky plné štěrku jim jezdí pod okny už brzy ráno. Průtah obcí i okolní silnice připomínají tankodrom. Místní mají teď velké obavy, že provoz lomu pocítí ještě silněji.

Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do výrobních technologií.

Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do nových výrobních technologií

Kopřivnická automobilka odstartovala investice do špičkového strojního vybavení, aby zefektivnila výrobní procesy a zvýšila objem produkce až na 2500 vozidel za rok. Tatra také spustila rozsáhlý proces digitalizace výroby s využitím moderních systémů podnikového řízení a chystá modernizace i úpravy vnitřních prostor továrny, a to jak ve výrobních halách, tak v administrativní části.

Auto jsme otestovali na krásných místech francouzského pobřeží

Elektricky ve městě, hybridně jinde: První jízda s Toyotou C-HR Plug-in hybrid

Toyota C-HR minulé generace byla vlastně prvním velkosériovým modelem obří japonské automobilky, který přišel s odvážným designem. Druhá generace tohoto vozu je vzhledově ještě progresivnější. Navíc přidává množství špičkových technologií a poprvé se dá koupit také ve verzi plug-in hybrid, tedy s možností externího dobíjení vysokonapěťové baterie. První stovky kilometrů jsem mohl s tímto vozem ujet během mezinárodní novinářské prezentace v jižní Francii.

Největší veletrh mobilních technologií MWC Barcelona 2024

Huawei na MWC 2024: komerční provoz 5.5G sítí začíná

Největší veletrh mobilních technologií MWC Barcelona 2024 přinesl návštěvníkům vedle nejnovějších trendů v technologiích i pohled do budoucnosti. V rámci expozice s názvem Advance Intelligence ukázala společnost Huawei podobu inteligentního světa, který se bude přirozeně prolínat se všemi aspekty našich životů, od průmyslových odvětví, byznysu, dopravy až po společenské aktivity.

Korporátní Vice prezident společnosti Huawei Li Pcheng během proslovu na MWC 2024.

Huawei na MWC 2024: 5G je na cestě k úspěchu

Sítě 5G byly do komerčního provozu nasazeny před pěti lety a od té doby pokořily všechny zásadní milníky předchozích generací. Podle lídrů v odvětví však ještě nenaplnily svůj potenciál.

Azylový dům Rybka.

Azylový dům díky daru uspoří náklady na energie

Náklady na spotřebu elektrické energie pro svícení ve výši 75 % procent uspoří už v letošním roce díky daru azylový dům pro rodiny s dětmi v Husinci na Prachaticku, který je největší svého druhu v Jihočeském kraji. Pocítí také snížení nákladů na údržbu světelné soustavy v řádech desítek tisíc korun během životnosti technologie.

V Dolní Čermné bude dřevobetonový most

První vlaštovka. V Dolní Čermné vyroste dřevobetonový most. Vydrží prý stejně

V Dolní Čemné na Orlicku vyroste jako pilotní projekt v Pardubickém kraji dřevobetonový most. Oproti klasickým železobetonovým konstrukcím by měl umožnit rychlejší výstavbu, být levnější a do budoucna pomoci i se snižováním uhlíkové stopy. V Česku v současné době stojí takový most založený na nové technologii jen ve Volyni. Pokud se osvědčí, bude tato technologie i kvůli nedostatku stavbebního kamene stále častější.

BMW X2

Dámy, který vůz se vám nejvíc líbí? Anketa Auto mého srdce má šest finalistů

V Česku si také ženy volí své auto roku, letos to bude popáté. Tentokrát bylo do ankety Auto mého srdce přihlášeno celkem 20 vozidel a po prvním kole hlasování zůstala v boji o vítězství šestice vozů, mezi kterými jsou BMW X2, Kia EV9, Škoda Kamiq, MG ZS, Range Rover Velar a Volvo EX30. Shodnete se s českými porotkyněmi ženského auta roku 2024? A který vůz byste zvolili vy? Hlasujte i v naší anketě, které z šesti aut vybraných porotou se vám nejvíce zamlouvá.

Na farmě společnosti Mach Drůbež, kde byla potvrzena ptačí chřipka, zlikvidovali 70 tisíc slepic a kohoutů.

Dezinformátoři straší lidi ptačí chřipkou. Virus neexistuje, je za tím 5G, tvrdí

Skutečnost, že do Česka se začátkem letošního roku vrátila po osmi měsících ptačí chřipka, jejíž nová ohniska se objevila především na jihu Čech a jihu Moravy, má svůj dopad i na dezinformační scéně. Internetoví lháři začali ve velkém šířit příspěvky o tom, že žádný virus ptačí chřipky neexistuje a chovy drůbeže prý likviduje 5G technologie.

Vysílač T-Mobile, umístěný na půdě kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Skrytá funkce kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad: do okolí šíří i 5G internet

Skrytou funkci, o níž vědí jen zasvěcení, má kostel Nejsvětějšího srdce Páně na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Pozoruhodná stavba na Vinohradech z počátku 30. let minulého století, má na půdě i špičkové technologie současnosti. Skrývá antény pro šíření mobilního signálu. Vysílače v rozsahu od 2G po 5G včetně technického zázemí.

Praděd je dominantou Jeseníků a turistický magnet. Ilustrační foto

Technici na Pradědu nainstalovali 5G vysílač. Internet v mobilu zrychlí

Pátá generace bezdrátových systémů, neboli 5G, oproti svému předchůdci umožňuje desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti dat. To znamená až desetkrát rychlejší internet v mobilních telefonech. Nejvýše položený český vysílač 5G funguje na vysílači na vrcholu Pradědu. 

Logo studentské firmy Brushey vytvořené na Střední škole filmové, multimediální a počítačových technologií získalo v soutěži JA Top Logo první příčku ve Zlínském kraji; leden 2024

Nejlepší firemní logo vymysleli studenti z filmové školy ve Zlíně

Ocenění za nejlepší vizuální identitu studentské firmy ve Zlínském kraji získali v soutěži JA Top Logo studenti ze Střední školy filmové, multimediální a počítačových technologií ve Zlíně. Jejich firma Brushey se věnuje výrobě a prodeji výtvarných pomůcek pro malující nadšence.

V novém rehabilitačním centru v Bělohradě rozhábávají pacienty na moderních počítačových hrách

V novém rehabilitačním centru v Bělohradě rozhýbávají pacienty počítačové hry

/FOTO, VIDEO/ Nejen lázeňské procedury, ale také léčba pacientů po těžkých úrazech a vážných pohybových a neurologických onemocnění a moderní rehabilitace. Lázně Bělohrad otevřely nové Centrum komplexní rehabilitace, které je určené pro lidi s poškozením mozku po úrazech či mrtvici, pacienty s Parkinsonovou chorobou nebo s roztroušenou sklerózou. Rozpohybovat pacienty pomáhají moderní technologie jako vystřižené ze sci-fi filmu.

Zlín chystá řízení dopravy inteligentním telematickým systémem; leden 2024

Zlín chystá revoluci v řízení dopravy. Unikátní systém upozorní i na přestupky

Právě v těchto dnech vrcholí příprava návrhu Inteligentního telematického systému (ITS), jehož cílem je zvýšit plynulost a bezpečnost městské dopravy ve Zlíně. Tento systém by měl s přispěním inteligentních prvků hlídat plynulý průjezd křižovatkami napříč městem. S realizací se počítá od poloviny roku 2025 do konce roku 2026.

Zlín chystá řízení dopravy inteligentním telematickým systémem; leden 2024

Zlín chystá revoluci v řízení dopravy. Unikátní systém upozorní i na přestupky

Právě v těchto dnech vrcholí příprava návrhu Inteligentního telematického systému (ITS), jehož cílem je zvýšit plynulost a bezpečnost městské dopravy ve Zlíně. Tento systém by měl s přispěním inteligentních prvků hlídat plynulý průjezd křižovatkami napříč městem. S realizací se počítá od poloviny roku 2025 do konce roku 2026.

Petr Doležel

Fakulta elektrotechniky a informatiky UPce bude mít nového děkana

Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice bude mít od dubna nového děkana. Stane se jím současný prorektor pro vědu a tvůrčí činnost doc. Petr Doležel. Akademický senát fakulty ho tento týden zvolil jednomyslně kandidátem na děkana pro další funkční období do roku 2028.

Čas u obrazovek mění strukturu a vývoj mozku už u tříletých dětí.

Jak technologie ovlivňují dětský mozek? Digitální amnézie a její dopady

Má vaše dítě často mobil v ruce? Potom byste měli zbystřit. V budoucnu byste mohli řešit nejen jak zbavit dítě závislosti na telefonu, ale také akademické a výchovné problémy. Studie vědců z univerzity v Cincinnati popsala změny na mozku způsobené častým používáním obrazovek už u tříletých dětí. Zdravotnické organizace po celém světě proto doporučují omezovat dětem čas na mobilu, tabletu či televizi.

Lázně v Bělovsi se pomalu začínají odrážet ode dna.

VIDEO: Vlajková loď lázní se vrací! Ida by už za pár týdnů měla opět téci

Legendární běloveská kyselka Ida by opět po letech mohla už za pár týdnů prýštit z pítek v právě opravovaném prameníku Jakub u Metuje. Vedle Běloveských bublinek Jan a Běla, které tečou v Malých lázních na druhém břehu řeky, by opět byla k dispozici ta nejznámější, která se ve své zlaté éře stáčela i do lahví.

Koncept Honda Saloon

Dva koncepty Honda „Série 0“ jsou předzvěstí budoucích modelů

Mají být „tenké“ ve smyslu aerodynamiky a designu, „lehké“ ve smyslu řízení a ovládání, a „moudré“ ve smyslu bezpečnostních a chytrých technologií. Nejdůležitější ovšem je, že jak napovídá samotný název „Série 0“, automobilka Honda v tomto případě začíná zcela od nuly. Dva koncepty jsou předzvěstí budoucích elektrických modelů, nabízených značkou globálně.

Slavnostní otevření DigiLabu.

FOTO: Na univerzitě se otevírá digitální dílna pro veřejnost, firmy a školy

Ústecký kraj spolu s Fakultou strojního inženýrství Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Inovačním centrem Ústeckého kraje otevřely v úterý 9. ledna sdílenou digitální dílnu DigiLab. Otevřené pracoviště sestávající z elektronické laboratoře, dílny s technologiemi pro 3D tisk a virtuální realitu a polytechnické dílny bude sloužit pro popularizaci technického vzdělávání i realizaci inovativních či podnikatelských nápadů studentů, firem i širší veřejnosti.

Díky nové technologii bude možno malé výtluky v komunikacích města a jeho osad spravovat celoročně.

Malým dírám v ulicích Tachova odzvonilo. Město koupilo stroj na jejich opravu

Na opravy malých výtluků na komunikacích, které se objeví v ulicích Tachova a jeho osadách, nebudou obyvatelé čekat dlouho. Díky nové technologii Infraset, kterou zakoupilo město Tachov, budou vyspravovány v co nejkratší době od chvíle, kdy vzniknou a budou nahlášeny. A opravy se budou provádět celoročně.

AI, Chat GPT - Ilustrační foto

Nadcházející rok podle umělé inteligence Praze velká překvapení nepřinese

Pražany by v novém roce nemusela čekat žádná zásadní překvapení. Alespoň umělá inteligence (AI) na položený dotaz nepřipomíná nic, co by nebylo obecně známo. Odpověď dvojice zřejmě nejdostupnějších aplikací AI – se svým dotazem Deník oslovil Copilot od Microsoftu a Bard společnosti Google – nenaznačuje žádné tajemství. Nicméně jejich vyjádření se zásadně liší, i když oběma Deník položil totožný dotaz: Co v roce 2024 obyvatele Prahy nejspíš překvapí?

Hledání rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem není jednoduché a přináší s sebou mnoho výzev.

Jak najít správnou rovnováhu práce a rodinného života v uspěchané době

V dnešní době, kdy se pracovní prostředí neustále vyvíjí, se rodiče potýkají s výzvou, jak skloubit flexibilní a tradiční pracovní modely. Tento trend vyvolává otázky o sebekázni a schopnosti udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je zvláště důležité v moderní době, kdy technologie smazává hranice mezi nimi. Snažte se mít jasný rozvrh mezi prací a rodinným životem. Je důležité si uvědomit, že rovnováha práce a osobního života není statický cíl, ale neustálý proces.

Jitka Třešňáková, jednatelka a výrobní ředitelka společnosti ATLANTIK PRODUKT

Rybí výrobky ze Sedlčan podpořila EU. Dotace pomohly k čističce i technologiím

Výrobce rybích a lahůdkářských specialit, společnost ATLANTIK PRODUKT Třešňák, má za sebou více než čtvrt století úspěšného podnikání, a to i díky podpoře z fondů Evropské unie. Jejich výrobní závod se nachází na okraji středočeských Sedlčan a vznikají zde delikatesy z mořských ryb, které si už získaly srdce mnoha zákazníků.