Kreativ

ŠTÍTEK: technologie

Sídlo společnosti ČEZ v Praze - ilustrační foto

ČEZ: Malé modulární reaktory by mohly být také v Tušimicích či Prunéřově

Malé modulární reaktory by podle ČEZ mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. Jde o místa, kde jsou nyní uhelné či jiné elektrárny. První takový reaktor bude stát v roce 2032 v Temelíně, řekla ředitelka útvaru ČEZ pro rozvoj malých modulárních reaktorů Silvana Jirotková. Kolik bude stavba reaktoru stát, nikdo ze zástupců ČEZ neuvedl.

České firmy čím dál častěji objevují potenciál 3D tisku.

Součástky pro auta i erotické zboží. Podniky v Česku si oblíbily 3D tisk

Začali s ním kutilové a nadšenci. V poslední době se však takzvaný 3D tisk, při kterém speciální tiskárny dokáží pomocí nanášení vrstev vytisknout rozličné předměty, dere z garáží a studentských pokojů do hal továren. A to napříč obory. Novou technologii využívají nejen zdravotníci, ale i výrobci automobilů, vývojáři leteckého a kosmického výzkumu či výrobci erotických pomůcek. Podle Českého statistického úřadu disponovalo v roce 2021 3D tiskárnami 52 procent velkých průmyslových podniků.

Klávesnice počítače. Ilustrační foto.

Olomoučtí vědci vytvořili technologii, která pomůže určit autora textu

Vědci z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli technologii, která dokáže pomocí rozboru textu určit jeho autora, jeho psychické rozpoložení či sociální prostředí. Při svém výzkumu analyzovali frekvenci slov v textech spisovatelů, politiků i vrahů a získané poznatky využili při tvorbě postupu pro profilování osob.

České komunikační sítě jsou pod útokem neustále. Jen v roce 2022 operátoři zachytili téměř třicet tisíc takzvaných DDoS útoků.

Operátoři: Vypnout komunikační sítě červeným tlačítkem by byl válečný akt

Někdo na druhém konci světa zmáčkne červené tlačítko a všechny komunikační sítě v Česku utichnou. Je taková představa reálná? Vláda by měla v květnu rozhodovat o tom, jestli některé firmy vyloučí z dodávek technologií do oblastí, které jsou životně důležité pro chod státu. Mobilní operátoři, jejichž komunikační sítě patří do kritické infrastruktury, si ale myslí, že technologická regulace není potřeba.

Sokolovská uhelná opět spouští část plynárny ve Vřesové

Sokolovská uhelná opět spouští část plynárny ve Vřesové

Sokolovská uhelná připravuje v tomto roce opětovné zprovoznění části plynárenské technologie ve Vřesové. Provoz plynárny byl v roce 2020 pozastaven kvůli růstu cen emisních povolenek a s tím souvisejícímu nárůstu provozních nákladů. Obnoví se provoz tří z celkových 26 generátorů.

Permakulturní zahradnice Šárka bočková a keramik Karel Dufek v Krnově rozjeli startup Zahradní OLLA s.r.o. Foto: Se souhlasem Zahradní OLLA s.r.o.

Kofola a Zahradní OLLA. Krnováci spolu, jde nejen o zavlažování rostlin

„Protože Zahradní OLLA i její zakladatelé Šárka Bočková a Karel Dufek pocházejí z Krnova stejně jako Kofola, nešlo se nezamilovat!,“ oznámil veřejnosti generální ředitel a majitel Kofoly Jannis Samaras, který současně patří mezi stovku nejbohatších Čechů. Co je to vlastně zahradní olla? Jak funguje? Proč nápojářský gigant Kofola ČeskoSlovensko finančně podporuje právě společnost Zahradní OLLA s.r.o.?

Letadlová loď CVN-78 Gerald R. Ford.

Atomové superlodě jako zbraň proti Číně? Trumf USA je technologický zázrak

Vztahy mezi státy v Tichomoří v posledních letech mimořádně ochladly. Američtí spojenci - Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Austrálie a zčásti paradoxně také komunistický Vietnam - stále silněji pociťují agresivní geopolitiku Číny. V Tichomoří proto zuří závody ve zbrojení, nikoli nepodobné těm v Evropě. Jedním z amerických trumfů mají být nové supermoderní jaderné letadlové lodě třídy Gerald R. Ford.

Skiareál Kopřivná v Jeseníkách jako první na světě otestoval a spustil do ostrého provozu světový technologický unikát: phone ticket, neboli skipas v mobilu. 11. ledna 2023.

VIDEO: První na světě? Kopřivná v Jeseníkách zavádí skipas v mobilu

Světový technologický unikát. Vychytávka, kterou nikde jinde nemají. Budoucnost odbavování nejen lyžařů. Výsledek několikaleté práce týmu specialistů. Tak provozovatelé Ski Areálu Kopřivná v Malé Morávce prezentují spojení mobilu a skipasu, které v Jeseníkách testují ve spolupráci s dodavatelem: rakouskou firmou Axess. Jak se bude tato světová novinka jmenovat?

Skiareál Kopřivná v Jeseníkách jako první na světě otestoval a spustil do ostrého provozu světový technologický unikát: phone ticket, neboli skipas v mobilu. 11. ledna 2023.

VIDEO: První na světě! Kopřivná v Jeseníkách zavádí skipas v mobilu, jak funguje

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Světový technologický unikát. Vychytávka, kterou nikde jinde nemají. Budoucnost odbavování nejen lyžařů. Výsledek několikaleté práce týmu specialistů. Tak provozovatelé Ski Areálu Kopřivná v Malé Morávce prezentují spojení mobilu a skipasu, které v Jeseníkách testují ve spolupráci s dodavatelem: rakouskou firmou Axess. Jak se bude tato světová novinka jmenovat?

Huawei Talent Summit: Evropa potřebuje více ICT talentů

Huawei Talent Summit: Evropa potřebuje více ICT talentů

Aby se Evropa mohla nadále vyvíjet v oblastech digitalizace a udržitelného rozvoje, je nezbytně nutné zaměřit se na objevování nových talentů a na jejich rozvoj. Náš kontinent stále trpí nedostatkem kvalifikovaných ICT specialistů, pokulhává však i všeobecná digitální gramotnost.

Finalistky soutěže Women in Tech s moderátorkou a patronkou projektu (zleva) – Bohdana Golišová, Andrea Najvárková, Maria Šimůnková, Linda Štucbartová, Eva Stejskalová a Barbora Koradová

Finále Women in Tech ocenilo šest podnikatelek. Přinesly čerstvý vítr

V pražském Florentinu se v polovině prosince uskutečnilo finále prvního ročníku výběrové soutěže Women in Tech zaměřené na podporu žen ve startupovém prostředí. Projekt vznikl  pod hlavičkou Výzkumného ústavu pro podnikání a inovace Hospodářské komory ČR a za podpory technologické společnosti Huawei. Ocenění získalo šest finalistek, které po dobu šesti měsíců zdokonalovaly své projekty s technologickým přesahem. Předávání se zúčastnila patronka projektu Linda Štucbartová, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha a regionální ředitel české pobočky Huawei James Tang.

Coop otevřel v pondělí 19. prosince dopoledne v Lipně nad Vltavou svou další automatickou prodejnu. Supermarket bude pro zákazníky přístupný nonstop, stačí mít bankovní identitu.

Lipno nad Vltavou má automatickou prodejnu. COOP má otevřeno nonstop

Po dvouměsíční rekonstrukci se místní obyvatelé ale i návštěvníci turistického střediska Lipno nad Vltavou dočkali. Skupina COOP zde přímo pod sjezdovkou v pondělí 19. prosince otevřela dalších ze svých unikátních automatických prodejen. Největší domácí síť maloobchodních provozoven plánuje koncept rozšířit i v menších sídlech, technologie tak pomůže zachovat malé obchody.

Petr Klokočník, CEO.

Liberecký startup Statotest je součástí českého inkubátoru kosmické agentury

Velký úspěch na poli české startupové scény. Liberecký startup Statotest, který se zaměřuje na dlouhodobý monitoring staveb, se stal součástí inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC Czech Republic, jehož cílem je hledat projekty, které přinášejí kosmické technologie zpět na Zem nebo vyvíjejí nové technologie do vesmíru.

Panely je možné umítit také například na zahradu či garáž.

Rekonstrukce krok za krokem: Lék na drahé energie? Soláry na střeše

O vytápění a ohřev teplé vody se v domě našich pěstounů zatím staral dosluhující plynový kotel. Po rekonstrukci už si nebudou muset dělat tak velké starosti s rostoucími cenami energií. Na střeše jejich domu budou naistalovány solární panely, slunce spolu s novým tepelným čerpadlem zajistí vytápění. Pokud také zvažujete investici do těchto nových technologií, měli byste si udělat jasno, jaké solární panely, střídač a baterie budou pro váš dům nejvhodnější.

Americký multimiliardář Elon Musk a robot společnosti Neuralink pro implementaci mozkového čipu

Elon Musk chce začít testovat mozkové čipy na lidech. Sám si jeden pořídí

Multimiliardář a technologický vizionář Elon Musk uvedl, že jeho společnost Neuralink usiluje o vládní povolení k testování svých mozkových čipů na lidech. Předpověděl, že by se tak mohlo stát do šesti měsíců. Americký podnikatel si sám hodlá jeden čip pořídit. Zařízení má primárně pomoci ochrnutým a slepým lidem.

Huawei pomůže milionům lidí v odlehlých oblastech s připojením k internetu

Huawei pomůže milionům lidí v odlehlých oblastech s připojením k internetu

Přístup ke stabilnímu internetovému připojení je v dnešním digitálním světě téměř základním právem každého člověka. Podle zprávy OSN se však téměř třetina světové populace k internetu doposud nikdy nepřipojila a i přes skokový nárůst konektivity zapříčiněný globální pandemií nadále zůstává bez této možnosti.

Čeští baseballisté otestují před světovým šampionátem pálky s novou technologií.

Tajný trumf českých softbalistů na mistrovství světa? Pálky s novou technologií

Je to nejdůležitější nástroj v pálkovacím sportu. A čeští softbalisté také v tomto nechtějí být pozadu, navíc dostali exkluzivní možnost – ještě před začátkem mistrovství světa na Novém Zélandu měli možnost vyzkoušet zcela nové pálky značky Easton. Jedná se o legendární produkt s názvem Synergy, který dostal novou verzi. „Zázračně se nám to povedlo vyjednat s naším obchodním zástupcem Rawlings a Easton pro Evropu. Češi si mohli jako jedni z mála tuto technologii osahat s předstihem,“ prohlásil Daniel Vavruša, který dlouhodobě prodává vybavení pro pálkovací sporty.

Rewat recyklační linka na bazénovou vodu má účinnost až 94 procent.

Hygienici tápou a ve Zlíně nové zařízení zatím stojí, v Berouně ušetří miliony

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V berounské Tipsport Laguně bylo tento měsíc představeno zařízení Rewat, jež používá nové technologické řešení recyklace bazénové vody. Místní aquapark je tak prvním v Česku, kde byla tato recyklační linka na bazénovou vodu se souhlasem krajských hygieniků uvedena do zatím časově omezeného ostrého provozu. Přičemž původní prototyp, který je už rok nainstalován v plaveckém areálu ve Zlíně, na vyjádření hygieny stále čeká. Důvodem je nejasná legislativa.

Berounský aquapark Laguna využívá technologii od firmy REWAT.

Technologie vyvinutá v ČR výrazně šetří vodu a energie. Má ji berounský aquapark

/FOTO/ V České republice byla úspěšně spuštěna do provozu první a zcela revoluční technologie, která mění způsob nakládání s vodou a výrazně šetří provozní náklady všech -v dnešní době energetickou krizí těžce zkoušených - bazénových provozů, aquaparků a wellness zařízení. REWAT, jak je recyklační linka bazénových vod pojmenována, je dílem českých vývojářů a technologů a v České republice je také vyráběna.

Nobilis Tilia z ptačí perspektivy

VIDEO: Nobilis Tilia roste i díky evropským fondům

Věříme, že to nejlepší nám dává příroda sama. Krédo krásnolipské společnosti Nobilis Tilia vystihuje filozofii tohoto výrobce přírodní aromaterapeutické kosmetiky. Její rozvoj opakovaně podpořily fondy EU. Spolufinancovaly přestavbu nového sídla firmy a pomohly jí také s modernizací technologií.

Konference Darwin’s Circle:  Zelené technologie pomohou lidstvu dosáhnout udržitelné budoucnosti

Zelené technologie pomohou lidstvu dosáhnout udržitelné budoucnosti

Klimatické změny a ubývající biologická rozmanitost druhů závratně rychle proměňují svět kolem nás. Jak se v současné situaci orientovat a co lze pro zvrácení tohoto procesu učinit diskutovali účastníci mezinárodní konference Darwin's Circle v rakouské Vídni. Slavný koncept Charlese Darwina mezi organizátory postupně dostává nový rozměr, a to, že otázkou přežití již není jen síla či inteligence, ale především schopnost přizpůsobení se změnám. 

Koláž Deníku, na snímku vlevo nahoře Jan Světlík.

Jan Světlík versus Google: nesouhlas s pravidly pro výrobu "zeleného" vodíku

Americký technologický gigant Google coby součást aliance velkých společností chce dosáhnout toho, aby pro označení zelený vodík platila mnohem přísnější pravidla než dosud. S tímto názorem či postojem nesouhlasí Jan Světlík - generální ředitel Cylinders Holding a.s., propagátor vodíkových technologií a vlastník prvního vodíkového auta v ČR.

Přečerpávací stanice na pitnou vodou pro Kladno v Hostouni.

Přečerpávací stanici na pitnou vodu pro Kladno modernizují, voda poteče rychleji

/FOTOGALERIE/ Přečerpávací stanice v Hostouni, která zásobuje Kladno pitnou vodou, slouží svému účelu už téměř čtyřicet let. Některé technologie už jsou zastaralé a je potřeba je vyměnit. Rekonstrukce stanice, která už byla zahájena, bude stát zhruba 70 milionů korun. Budou nahrazena čerpadla, potrubí nebo elektrické technologie, objekt dostane i novou fasádu a zateplení.

Pokud nejste nároční a stačí vám sledování pořadů, youtubových videí a streamů, tak si bohatě postačíte s tou nejzákladnější verzí chytrých televizí ve snesitelné cenové relaci.

Jak správně vybrat televizi? Základní souhrn a modely do 40 tisíc korun

Zdražení elektřiny zasáhlo do života snad úplně každého Čecha. Mnohé tedy vede k zamyšlení, zda-li by nestálo za to vyměnit starou elektroniku, která má velkou spotřebu a zároveň je už trochu z módy. Skvělým takovým příkladem jsou například plazmové televize, jejichž obraz na dnešní poměry nedosahuje příliš dobré kvality a zároveň jsou svojí spotřebou schopné svého majitele finančně zruinovat. Pokud tedy i vy přemýšlíte nad změnou, připravili jsme pro vás pár základních pravidel, podle kterých se u výběru nového televizoru řídit a které typy obrazovek momentálně letí.

Huawei Connect Paříž 2022

Huawei Connect Paříž 2022: Udržitelná řešení musí držet tempo s digitalizací

Digitální technologie již prostupují téměř všemi aspekty našeho života. Digitalizace v Evropě postupuje mílovými kroky, cesta k plně inteligentní, propojené a hlavně udržitelně fungující Evropě bude však ještě dlouhá. Jakým způsobem tohoto dosáhnout a jaké inovace nám v tom mohou pomoci, diskutovali v uplynulých dvou dnech účastníci summitu Huawei Connect 2022 v Paříži.

Žatecký pivovar na jaře ukončil výrobu v tradičních prostorech. V současné době se instalují nové technologie v objektu bývalé kotelny a části strojovny, kde se má začít vařit pivo v listopadu.

Žatecký pivovar opět začne vařit. Tři piva zůstanou, ostatní druhy zmizí

/FOTO,VIDEO/ Žatecký pivovar vlastněný dánským Carlsbergem je od letošního jara zavřený, ale za pár týdnů se v něm opět zase začne vařit pivo. Instalují se nové varné technologie, které umožní produkci ležáků, ale i svrchně kvašených piv typu IPA. Tři tradiční značky žateckého piva zůstanou, některé skončí, ale objeví se i nové.