Kreativ

ŠTÍTEK: technologie

Bezemisní vodíkové technologie v Moravskoslezském kraji už nejsou jen vizí. Společnost Veolia Energie ČR a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci na rozvoji vodíkových technologií v Moravskoslezském k

Veolia a VŠB-TUO přispějí ke startu vodíkové ekonomiky

Bezemisní vodíkové technologie v Moravskoslezském kraji už nejsou jen vizí. Společnost Veolia Energie ČR a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci na rozvoji vodíkových technologií v Moravskoslezském kraji.

Votická ČOV už využívá nové technologie.

Votická čistírna odpadních vod už využívá nové technologie

/FOTOGALERIE/ Revitalizace Čistírny odpadních vod ve Voticích je v polovině. „Nyní je možné přepojit stávající nátok splaškové vody do nové části s novou technologií a tím vyřadit tu část zařízení, která dosud sloužila,“ vysvětlil votický starosta Jiří Slavík. 

Radek Slabý, ředitel společnosti Adventure Menu, který v Trutnově vyrábí sterilovaná a vakuově sušená jídla.

Trutnovský výrobce zásobuje Rallye Dakar, do Francie posílá míchaná vajíčka

Začínali v garáži na vysoké škole, dnes produkty trutnovského výrobce sterilovaného a sušeného jídla plní německý, italský či švédský trh. Ve Francii jsou šlágrem jejich sušená míchaná vajíčka, pravidelně zásobují české a zahraniční posádky na Rallye Dakar. V Česku jdou nejvíc na odbyt hovězí guláš s bramborem, hodně oblíbené je také jelení ragú s bramborovými špalíčky.

Ilustrační snímek

Brniště vsadilo u odpadů na nové technologie

Velkou proměnou prochází odpadové hospodářství obce Brniště na Českolipsku. Obec do něj zavádí takzvané chytré technologie jako je například evidence jednotlivých výsypů nebo jedinečné lisy na odpad a další.

Sociální sítě, ilustrační foto

Microsoft v boji o metaverse. Nová podoba Microsoft Teams i xboxových her

Je to pouze několik týdnů, co Facebook ohlásil změnu názvu na Meta a svoji vizi transformovat se ze sociální sítě na metaverse společnost. Konkurence na sebe nenechala dlouho čekat a do boje o kybernetický 3D prostor se nyní připojil také Microsoft. Ten podobně jako Meta přichází s konceptem komunikačního kanálu využívající virtuální a rozšířenou realitu. Zároveň má ale také v plánu metaverse vizi rozšířit i do své videoherní divize Xbox, ve které se pracuje na hrách jako je například Minecraft nebo Halo.

Při jednom z hlavních vchodů na výstavu Expo 2020 v Dubaji hosty vítá pavilon Alif

VIDEO: Expo uchvátily obří sochy. Na svědomí je mají specialisté z Pána prstenů

Při jednom z hlavních vchodů na výstavu Expo 2020 v Dubaji hosty vítá pavilon Alif. Ten, pojmenovaný podle prvního písmene v arabské abecedě, je věnován mobilitě. Již jeho zaoblená fasáda je podmanivá, útroby však skrývají ještě impozantnější pohled: například tři obrovské postavy objevitelů vykreslené do těch nejmenších detailů díky efektovým specialistům, kteří pracovali na filmech Pán prstenů.

Bojovat proti šíření koronaviru se v brněnské firmě rozhodli pomocí unikátní technologie. Ta zabrání šíření viru téměř ve všech případech.

Unikátní čistička v Brně: likviduje covid i chřipku. Zabudovaná je ve světlech

/FOTO/ Unikátní čistička vzduchu usnadňuje od čtvrtka práci zaměstnancům italské firmy v brněnských Bosonohách. Systém, který ze vzduchu pohltí téměř sto procent bakterií a virů je součástí nově otevřené výrobny specializovaných světel. Cílem je zabránění šíření nákazy koronavirem, technologie je ale účinná například také proti viru chřipky.

Bojovat proti šíření koronaviru se v brněnské firmě rozhodli pomocí unikátní technologie. Ta zabrání šíření viru téměř ve všech případech.

Unikátní čistička v Brně likviduje covid i chřipku. Zabudovaná je ve světlech

/FOTOGALERIE/ Unikátní čistička vzduchu usnadňuje od čtvrtka práci zaměstnancům italské firmy v brněnských Bosonohách. Systém, který ze vzduchu pohltí téměř sto procent bakterií a virů je součástí nově otevřené výrobny specializovaných světel. Cílem je zabránění šíření nákazy koronavirem, technologie je ale účinná například také proti viru chřipky.

Zdeněk Hobza celý život sbírá pivní etikety a zajímá se o výrobu piva. Jeho loňské osmdesátiny připomněl i specializovaný pivní časopis tím, že mu pogratuloval přímo na titulní stránce.

Zdeněk Hobza zmapoval staré pivovary na Třebíčsku, sbírá i etikety. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Počet současných pivovarů na Třebíčsku by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Je jich totiž přesně pět – v Třebíči, ve Vladislavi, v Dalešicích, v Biskupicích-Pulkově a v Hlubokém. Zdeněk Hobza z Třebíče jich však napočítal mnohem víc. Pravda, některé zanikly už dávno. A zachovávají některé z těch stávajících původní říz svých piv?

Ludvík Baleka, předseda představenstva městské firmy Prometheus energetické služby.

Šéf městské firmy Ludvík Baleka: Vodíkovou stanici chceme mít do dvou let

/ROZHOVOR/ Areál plynáren v Michli se má stát laboratoří budoucnosti. Vodík, který se zde bude vyrábět, má v první fázi pohánět městské autobusy, později se s ním budou vytápět byty. Jaká je budoucnost nejlehčího plynu a je vůbec reálné, aby jej Pražané tankovali někdy do svých aut? O tom si Deník povídal s Ludvíkem Balekou, předsedou představenstva firmy Prometheus energetické služby z holdingu Pražské plynárenské, která projekt připravuje.

Čínská armáda. Ilustrační fotografie.

Čína otestovala hypersonickou raketu. Ta obletěla Zemi a zaskočila USA

Čína v průběhu srpna testovala hypersonickou raketu, která je schopná nést jadernou nálož. Před zacílením obletěla celou Zemi. Podle listu Financial Times Čína zaskočila americkou tajnou službu svými pokročilými technologiemi. Podle čínského ministerstva zahraničí jen zkoušeli vesmírnou raketu, nikoliv zbraň.

Automobil s pohonem na vodík

Evropská auta mohou jezdit na vodík. Bude to ale bezpečné?

Vysoká hořlavost vodíku – bezbarvého plynu bez zápachu a chuti – je novým tématem pro evropské zákonodárce. Ti se nyní snaží přijít s pravidly, která by umožnila vodíkovým technologiím rozvoj bez toho, aby tím byla ohrožena bezpečnost.

Robotické skládání a paletizace etiket v polygrafickém průmyslu.

Roboti mají oči a krájí bagety. Firma B:TECH dělá stroje budoucnosti

Havlíčkobrodská společnost B:TECH prostřednictvím automatizace vdechuje život novým technologiím a podílí se na tvorbě automatizovaných a robotizovaných provozů pro různá průmyslová odvětví. Ročně realizuje přes 500 projektů v ČR, v Evropě i vzdálenějších zemích.

Roman Týc, pořadatel Hackers Congress Paralelní Polis.

Nastal chaos, využijte ho! Paralelní Polis pořádá další Hackers Congress

Do pražských Holešovic se opět sjedou fanoušci a IT odborníci z celého světa. Od 1. do 3. října tam proběhne již osmý ročník Hackers Congress Paralelní Polis (HCPP). Třídenní kongres nazvaný Chaos se uskuteční v prostorách Paralelní Polis a vystoupí na něm české i zahraniční špičky v oboru jako Sara Polak, Tomáš Mikolov, Juraj Bednár, Frank Rieger či Chris Gosden. Hlavními tématy třídenní akce jsou svoboda & kryptoanarchie, decentralizovaná ekonomika & kryptoměny, politické umění & hacking a věda & technologie. „Chaos jsme v posledních měsících zažívali více než kdy dříve a je pro nás zároveň metaforou, skrze kterou si pokládáme základní existenční otázky,“ říká za pořadatele Roman Týc.

Mobilní učebna 3D technologií v Bílině.

FOTO: Kamion s 3D technologiemi žáky ZŠ Lidická nadchl

Nedávno byl žákům 9. tříd ZŠ Lidická umožněn nevšední zážitek. Zúčastnili se projektového dne na téma 3D tisk a 3D technologie, jež pořádá společnost VISC, která pomáhá mladým lidem nejen s volbou povolání, a který se koná pod záštitou Ministerstva obchodu a průmyslu ČR. Díky velké iniciativě naší paní ředitelky, která zkontaktovala tuto jihomoravskou společnost, se naši žáci stali součástí uvedeného projektového dne.

Michal Malát (na fotce vlevo) ze společnosti Filbec GmbH, kterou založil v roce 2019 společně s Gerem Buchhornem (na fotce v pravo).

Na liberecké univerzitě testují unikátní filtr. Zařízení poletí až do vesmíru

Přibližně 40 tisíc kilometrů nanovláken v půlkilovém válci tvoří česko-německý filtr na vodu značky Filbec. Firma, která ho vyrábí, počítá s tím, že do budoucna by měl sloužit pro dlouhodobé lety do vesmíru. Testováním prochází filtr na odborném pracovišti Technické univerzity v Liberci. Jeho vývoj stál 50 milionů.

Michal Malát (na fotce vlevo) ze společnosti Filbec GmbH, kterou založil v roce 2019 společně s Gerem Buchhornem (na fotce v pravo).

Na liberecké univerzitě testují unikátní filtr. Zařízení poletí až do vesmíru

Přibližně 40 tisíc kilometrů nanovláken v půlkilovém válci tvoří česko-německý filtr na vodu značky Filbec. Firma, která ho vyrábí, počítá s tím, že do budoucna by měl sloužit pro dlouhodobé lety do vesmíru. Testováním prochází filtr na odborném pracovišti Technické univerzity v Liberci. Jeho vývoj stál padesát milionů.

Kaprálův mlýn stojí nedaleko Ochoze u Brna.

Ochoz a Kaprálův mlýn. Studenti poznávali technologii jednadvacátého století

Dne 7. 9. 2021 se rámci projektového dne třída 2.A HT účastnila exkurze na Kaprálův mlýn u Ochozu u Brna. Po seznámení s historií stavby byli žáci informováni o technologiích, které byly použity při samotné rekonstrukci mlýna, aby se z ruiny stal pasivní dům. Žáci dozvěděli něco o solárních kolektorech, tepelných čerpadlech, rekuperaci vody a vzduchu, zateplení budov a energetických ztrátách.

A žádné opisování!

Taháky v novém hávu. Kouzelné sluchátko bývá neodhaleno

Žáci a studenti opisovali a podváděli odjakživa, ale v době internetu a chytrých aplikací se tento nešvar rozšířil natolik, že jsou z něj kantoři v šoku. Kromě starých dobrých taháků na papíře nebo na ruce se dnes ve třídách setkávají s novými triky a technologiemi jako vystřiženými ze špionážního filmu.

Ve vědecko-technickém parku v Dubé na Českolipsku představili nový reaktor pro plazmové zplyňování.

Odborníci v Dubé představili nový reaktor, vidí v něm budoucnost ničení odpadů

/FOTO/ Nový reaktor pro plazmové zplyňování v úterý 14. září představili odborníci společnosti Millenium Technologies ve svém vědecko-technickém parku v Dubé na Českolipsku. Reaktor umožní proměnit všemožné odpady v cenný materiál pro další využití nebo z odpadů vyrábět elektrickou a tepelnou energii. Zařízení není žádný kolos a nemá žádné emise.

Domácnost napájená bezdrátově na dálku?

Byt bez zásuvek a kabelů? Ano, Japonci už takový připravují

Není třeba hledat správný konektor pro chytrý telefon, ventilátor ani lampa nejsou v elektrické zásuvce. Jsou napájeny na dálku. Bezdrátově. Budoucnost opět přichází z Japonska. Snad se díky ní konečně zbavíme všech zamotaných napájecích kabelů.

VÚTS slaví 70 let.

Textilní vývoj v Liberci slaví 70 let. O spolupráci má zájem i Louis Vuitton

/FOTO,VIDEO/ Na dortu by plápolalo sedm desítek svíček. Před sedmdesáti lety vznikl v Liberci Výzkumný ústav textilní technologie, předchůdce Výzkumného ústavu textilních strojů (VÚTS). Za tu dobu pokrátil název, přestěhoval se a rozšířil oblast zájmu a výzkumné aktivity. Ty neutlumil ani koronavirus.