Kreativ

ŠTÍTEK: technologie

Ředitelka Městské policie Třebíč Lucie Šerková

Ředitelka městské policie v Třebíči: Kamery brzy vyhodnotí důležité poznatky

Technologie se vyvíjejí mílovými kroky. To, co bylo moderní před několika měsíci, bude za rok zastaralé. Platí to i o kamerových systémech, které používají třeba městští policisté. „Blízko je doba, kdy se systém po zjištění, že pachatel měl na sobě červenou bundu, automaticky zaměří na všechny muže v červené bundě v dané lokalitě,“ vysvětluje ředitelka Městské policie Třebíč Lucie Šerková.

Umělá inteligence už umí rozpoznat i lidské emoce. Ilustrační foto

Jde o přehnané šmírování lidí? Umělá inteligence a kamery rozpoznají už i emoce

Síť kamer v českých městech a obcích pomáhá policii. Podle stoupenců digitální svobody ale má potenciál i pro dokonalé špiclování lidí, a to kvůli rozvoji umělé inteligence a rozpoznávání tváří. Evropský parlament proto projednává její přísnou regulaci. Bezpečnostní složky nejmodernější technologii využívají třeba na letištích, včetně toho v Praze.

Nová chytrá zastávka má vzniknout letos ve vlakové stanici v Újezdě u Brna.

Chytré zastávky na jihu Moravy: jedna v Újezdu, v Brně je zavrhli kvůli vandalům

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nový přístřešek i elektronický informační panel bude nově ve vlakové stanici v Újezdu u Brna. Jde o jedno ze tří míst na jihu Moravy, kde Správa železnic plánuje postavit takzvanou chytrou zastávku. „Instalaci předpokládáme do konce letošního roku," informovala mluvčí železničářů Nela Eberl Friebová. Nyní stavbu připravují.

Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice

Fakulta elektrotechniky a informatiky slaví 15 let od svého vzniku

Nejmladší fakulta Univerzity Pardubice slaví velké jubileum. Svým studentům se otevřela před patnácti lety, v květnu 2008. I přesto, že se jedná o fakultu nejmladší, má za sebou dynamický vývoj který začal hned v prvním roce nového tisíciletí. Právě před 22 lety byl na univerzitě akreditován první studijní program Informační technologie, který fakulta vyučuje dodnes. Na fakultě v centru Pardubic studuje více než šest stovek vysokoškoláků.

Slavná fotografie Nikoly Tesly, pořízená v jeho laboratoři v Colorado Springs kolem roku 1899, ho naoko zachycuje, jak si čte vedle svého obřího generátoru vysokého napětí, produkujícího obrovské výboje elektřiny. Šlo ale o trik s dvojitou expozicí.

Čaroděj Nikola Tesla. Jeho experimentům se přičítá i slavná exploze v Tungusce

Byla středa 16. května 1888. Před odborné publikum složené z pracovníků Amerického ústavu elektrických inženýrů předstoupil Nikola Tesla, aby jim představil „nový systém střídavých proudových motorů a transformátorů“. Nebyl to jeho první ani poslední vynález – na svém kontě jich měl víc než Edison. Přesto byl obchodně méně úspěšný a některé jeho vynálezy dodnes děsí vyznavače konspiračních teorií.

Skupinová fotografie všech oceněných i předávajících.

Hejtman Vondrák rozdával ceny. Osobností MS kraje se stal Jan Světlík

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák ocenil obce, firmy a další subjekty za jejich aktivity v oblasti společenské odpovědnosti. Také udělil Ocenění dobrovolníka BoSmePartyja za rok 2022, ocenění si převzala Kristýna Kriebelová. Osobností Moravskoslezského kraje za rok 2022 se stal Jan Světlík.

„Planární rázová vlna urychluje hojení ran,“ říká fyzioterapeutka Iva Bílková.

Nejrychlejší rehabilitace bolestí: rázová vlna. Umí hojit až desetkrát rychleji

Chronické bolesti i následky akutních zranění, které dřív vyžadovaly týdny až měsíce rehabilitace, se nyní hojí třikrát až desetkrát rychleji. Jak to jde udělat? Lze využít možností fyzioterapie a pooperační rehabilitace, které se s vývojem technologie rázových vln posunuly o několik pater výš. Zásadní ale je svěřit se do rukou zkušeného odborníka. Jedině ten vybere pro aplikaci vhodný typ rázové vlny.

Zápach podle místních vychází ze slévárny Heunisch.

Krajský soud v Brně zamítl žalobu. Slévárna Heunisch musí omezit zápach

Boleti hlavy, nevolnost a zápach. Obyvatelé jihovýchodní části Brna si roky stěžují na obtěžující odér. Původcem je brněnská slévárna Heunisch. Firma nyní musí zápach omezit. Krajský soud v Brně zamítl žalobu, kterou se slévárna domáhala zrušení tohoto rozhodnutí, které předtím v odvolacím řízení potvrdilo i Ministerstvo životního prostředí. Slévárně tedy nyní soud stanovil naplnit rozhodnutí Krajského úřadu v Brně.

Vodovodní přivaděč pro pitnou vodu také pro Kladensko bude opravený za měsíc.

Pitná voda pro Kladensko: vodovodní přivaděč bude opravený za měsíc

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Při obnově vodovodního přivaděče mezi Kladnem a Prahou, která má být hotová do konce května, je v úseku v Hostivici používána k renovaci potrubí bezvýkopová metoda. Jde o technologii šetrnější k okolní krajině, která je navíc o třetinu levnější.

Tom Cruise má velmi věrného dvojníka, který také chtěl být hercem

Víš, že vypadáš jako Tom Cruise? Tuhle větu slýchá dvojník několikrát denně

Možná si myslíte, že když jste na chlup podobní známé filmové hvězdě, přináší vám to řadu pozitiv. Třeba si i říkáte, že byste chtěli vypadat víc jako Jennifer Lopez nebo Steven Seagal. Ovšem muž, který je věrnou kopií Toma Cruise, to cítí jinak. Dvojník amerického herce celý život cítí, že žije slávou někoho jiného a dlouho mu trvalo, než svou roli a podobu přijal.

Oprava mostů na silnici II/112 u Boliny nedaleko Vlašimi.

Obrazem: Na Vlašimsku opravují cestáři čtyři mosty bez přerušení dopravy

Hned čtyři mosty na silnici druhé třídy číslo 112 v úseku u Boliny nedaleko Vlašimi a za Čechticemi opravují v těchto dnech cestáři Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS). „Náklady na opravu všech čtyř konstrukcí jsou více než čtrnáct milionů korun,“ uvedla Petra Kučerová, mluvčí KSÚS.

Pohled na radar určený Indické armádě

Špičková technologie, která firmě pomáhá prosazovat se ve světě

Celkem osm radarů pro letiště indického námořnictva a letectva dodá v letošním roce pardubická firma T-CZ, patřící do LPP Holdingu. Spolupracuje přitom s indickým partnerem, společností Data Patterns. První zařízení z celkových devíti využívá indická armáda již od července 2022 na letišti v Arakkonamu, které má nejdelší vojenskou leteckou dráhu v Asii.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler

Stomatolog Roman Šmucler: Vyšetřování zubů na dálku má budoucnost, v USA už běží

V péči o zuby u nás dalece zaostáváme za civilizovaným světem, je přesvědčen Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory. Cestou, jak to vylepšit, je podle něj vzdělávání dětí ve školách, a také plošné využití stomatologické telemedicíny, tedy vyšetřování zubů na dálku. S panem docentem jsme si povídali o tom, proč se učitelky vyděsily, že by měly nahradit zubní lékaře. A jak by podle jeho představ měla v nedaleké budoucnosti vypadat stomatologická péče u nás.

Slévárna Heunisch zamořuje vzduch v okolí, lidé si stěžují na zápach.

Zápach ze Slevárny Heunisch v Brně: nové návrhy řešení, čas jen do konce dubna

Problém se zápachem, který mnohým Brňanům často dokonce brání ve větrání, se chýlí ke zdárnému konci. Jeho původcem je líšeňská Slévárna Heunisch, která odér do ovzduší vypouští. V uplynulých dnech představila firma tři různé způsoby, jak se šíření zápachu pokusí zabránit. Na nepříjemný pach si nejčastěji stěžují obyvatelé brněnských Židenic, Vinohrad, Slatiny, Líšně a Černovic.

HTC Vive Pro 2 jsou jedny z nejdražších VR brýlí, mají ale vysoký výkon

Které VR brýle si koupit? Utratit desetitisíce není vždy nutné

Virtuální realita (VR) je v domácnostech stále populárnější, a to díky dostupnějším novým brýlím i cenám, které už nemusí představovat takový nápor na rozpočet, jako tomu bylo v minulosti. Čím přesně se ale liší a které z nich jsou pro vás nejvhodnější?

Mobilní a internetový signál ve vlaku. Ilustrační snímek

Mapa Česka se zbarvuje. Do 5G mobilní sítě tečou miliardy

Závod mezi operátory o pokrytí Česka bezdrátovou sítí páté generace vyvrcholí letos a příští rok. 5G podle tří tuzemských operátorů už může využívat víc než polovina populace. Modernizace přináší uživatelům dříve netušené možnosti na poli práce i zábavy. Vytváří základ pro futuristické systémy, služby a aplikace. Fámy o nebezpečí pro lidské zdraví Český telekomunikační úřad vyvrací.

Ilustrační foto

Stavba nového pavilonu v jičínské nemocnici potřebuje více peněz

Radní Královéhradeckého kraje schválili navýšení finančních prostředků na projekt stavby nového multifunkční pavilonu v areálu Oblastní nemocnice Jičín. Původní předpokládaná částka 622 milionů korun na realizaci projektu včetně pořízení zdravotnických přístrojů a dalšího zdravotnického zařízení stoupla o 70 milionů korun. Stavební práce nadále probíhají podle harmonogramu, ale navýšení financování musí ještě schválit zastupitelé na březnovém jednání.

Bývalý prvoligový rozhodčí Jan Jílek zajistil pro stadiony defibrilátory

Jan Jílek nevidí v současné generací lídry. Na hřišti si vyslechl své

Právě dnes vychází jako příloha tištěného Deníku speciální příloha. Jejím tématem je fotbal. Najdete v ní rozbor situace v krajském fotbale. Co říkají hráči a funkcionáři na zamýšlenou reorganizaci, podle které by zanikly první třídy, skončila by divize… Teď vám nabízíme rozhovor s bývalým prvoligovým rozhodčím a bývalým šéfem Jihočeského svazu Janem Jílkem.

Ilustrační snímek

Ctí tradice. Pivovary výrobní technologie kvůli inflaci nijak nezmění

Milovníci piva věří, že se cena jejich oblíbeného nápoje i v době rostoucí inflace udrží v rozumných mezích. Je to ale pro výrobce únosné? Nebudou muset změnit přístup k zákazníkům, případně i upravit výrobní technologie? Silné české pivovary se tomu brání a chtějí udržet tradici.

Hejtman Jan Schiller vítá švýcarského velvyslance Géralda Guexe (vpravo).

FOTO: Švýcarský velvyslanec ocenil postoj Ústeckého kraje k mladé generaci

Do Ústeckého kraje zavítal velvyslanec Švýcarské konfederace v České republice Philippe Gérald Guex, aby zde zahájil putovní výstavu Mohou technologie zachránit svět? Na své cestě regionem navštívil také hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera. Společně jednali o aktuálních otázkách ve světě i České republice. Zaměřili se také na inovace v technologiích, zdroje čisté energie a postoj kraje k mladé generaci.

Jan Vlk.

BotX: Umělou inteligenci by měli znát už středoškoláci. Má velký vliv na byznys

Umělá inteligence v budoucnu změní nejen trh práce, ale celý svět. Alespoň tak to vyznívá z rozhovoru s představiteli společnosti BotX, která pomáhá firmám vyvíjet umělou inteligenci pomocí vlastní platformy. Ta umožňuje vytvářet projekty jednoduše, bez nutnosti programování. Na otázky odpovídali zakladatel Ivan Sivák a partner Jan Vlk.

Pardubicku třídu Míru čeká další rekonstrukce. Její část bude uzavřená několik měsíců.

Další oprava třídy Míru. Město trvá na žulové dlažbě, podle odborníků nevydrží

Problémy třídy Míru už jsou v Pardubicích doslova pojmem. Její proměna byla v minulosti předmětem vášnivých diskuzí. Před osmi lety ji město nechalo opravit za zhruba 90 milionů korun, brzy se ale na žulové dlažbě objevily skvrny od jídla nebo aut, které nejdou vyčistit. A problémy pokračují. Nyní je potřeba část ulice znovu předláždit.

Tkadlec Josef Fidler ze Rváčova pokračuje v historickém objektu hlinecké památkové rezervace Betlém Hlinsko v tradici ručního tkalcovství. Zabývá se výrobou dříve slavné a populární hlinecké žinylky

Sám ve střední Evropě. Tkadlec z Vysočiny vrací krásu žinylky na výsluní

Šály, potahy, přehozy, nástěnky s romantizující motivy nebo luxusní koberce. Ručně tkaná žinylka, zrozená před čtvrt stoletím ve Francii a oblíbená v časech našich prababiček, zažívá zásluhou hlineckého tkalce Josefa Fidlera znovuzrození. Dostal se k ní prostřednictvím své původní profese, když se vedle práce v textilním průmyslu ve volných chvílích věnoval ručnímu tkaní. A ze záliby se po čase stala profese.

Výroba oběžného kola čerpadla pro elektrárnu Dlouhé stráně v Jeseníkách pomocí 3D technologie.

Čerpadlo pro Dlouhé stráně vyrobili pomocí 3D tisku. Sedmkrát rychleji

Moderní technologie včetně 3D tisku pronikají do nových oblastí. Jejich výhod začali využívat i energetici. V přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně v Jeseníkách začalo sloužit oběžné kolo čerpadla oleje pro chlazení závěsného ložiska na druhém soustrojí vyrobené právě touto technikou.

Společnost Honeywell ve svém areálu v Brně otevřela nové výzkumné centrum pro pokročilé logistické technologie.

Rychle a přesně. Honeywell v Brně otevírá centrum pro automatizaci skladů

/VIDEO/ Technologii, která dokáže roztřídit až čtyřiadvacet tisíc balíků za hodinu a tímto způsobem pracovat prakticky nepřetržitě, nabídne svým zákazníkům společnost Honeywell Technology Solutions v Brně. Ta ve svém areálu otevřela nové výzkumné a vývojové centrum pro logistiku a automatizaci skladů, které je jediným svého druhu mimo Spojené státy. Cílit však bude primárně na evropský trh.

Psychiatr a sexuolog MUDr. Martin Hollý, MBA

Psychiatr Martin Hollý: I když si dobře žijeme, jsme chronicky vystresovaní

/FOTOGALERIE/ „Raději přijít zbytečně než pozdě,“ říká psychiatr Martin Hollý o konzultacích s odborníky, zasáhne-li člověka nejistota, zda duševně nestrádá. Základními příznaky může být snížená schopnost prožívat radost, mizerný spánek nebo nechuť k jídlu. Varovné je, pokud tyto stavy přetrvávají den co den po dva týdny.