Kreativ

ŠTÍTEK: technologie

Učitelka a ajťačka ze Základní školy 1. máje Hranice Sabina Macháňová

Jak mladá ajťačka z Hranic řídila distanční výuku? Myslím, že si to sedlo, říká

Kvůli covidu byly letos uzavřené školy dvakrát. Jednou na jaře a pak na podzim. Na on-line výuku přešla už na jaře postupně většina škol. Učitelé, děti i rodiče se museli popasovat s všemožnými výukovými aplikacemi a portály a tak se ocitla většina IT specialistů nebo-li ajťáků, kteří mají ve škole na starost informační a komunikační technologie (ICT), ve zcela nové situaci.

Willi Song, CEO společnosti Huawei pro ČR, SR a Rakousko

Výhody 5G sítí běžný uživatel nevidí, do budoucna ale mohou prodloužit život

ROZHOVOR/ Široká veřejnost toho o 5G stále moc neví. Nedovede si představit přínos nových sítí a jejich zavádění si často pojí s očekáváním nárůstu cen. Podniky nové sítě stále neumí příliš využívat a investice do 5G technologií jsou v dnešní pandemické době pro mnohé zdánlivě riskantní. CEO společnosti Huawei pro ČR, SR a Rakousko, Willi Song poskytl Deníku rozhovor. 

Ředitel huti Jiří Kaluža informoval novináře o plánované výstavbě nové hybridní pece. Ty nahradí současné čtyři tandemové pece ze 70. let minulého století. Novináři si mohli prohlédnout stávající provozy ocelárny, 14. prosince 2020 v Ostravě.

Podívejte se, pece ze 70. let v Liberty Ostrava nahradí hybridní technologie

/FOTOGALERIE/ Nižší emise prachu a další výhody. Čtyři tandemové pece v Liberty Ostrava čeká konec. V roce 2023 je mají nahradit pece hybridní. Kdo se stane jejich dodavatelem bude známo na již jaře, kdy se uzavře výběrové řízení. Ostravská huť Liberty zároveň v pondělí 14. prosince oznámila, že se s odbory dohodla na zvýšení mezd.

Voda - Ilustrační foto

Voda pro Bělohrad a Jičín proudí z renovované úpravny

Zlepšení parametrů kvality vody a efektivnější provoz zařízení byly jedním z důvodů, proč Vodohospodářská a obchodní společnost přistoupila k rekonstrukci úpravny vody ve známém lázeňském městě Lázních Bělohrad. Na celkovou rekonstrukci nejen této úpravny, ale i čerpací stanice v Mlázovicích, získala dotační příspěvek ze Státního fondu životního prostředí. Nyní byla stavba spuštěna do půlročního zkušebního provozu. Úpravna čistí vodu nejen pro Bělohrad a okolní obce, ale i pro dvacet kilometrů vzdálené město Jičín.

Ilustrační foto

Úspěšné podnikání v éře 5G: Principy, které pomohou překonat hranice konektivity

Konektivita je v dnešní době komoditní záležitostí. Nasazení nových síťových technologií proto již nemůže zaručit operátorům generaci růstu. Studie poradenské společnosti STL Partners ve spolupráci se společností Huawei prezentuje osm hlavních zásad, jimiž by se měli operátoři řídit při přechodu od konektivity k individualizovaným vertikálním řešením.

Projekt Ministerstva průmyslu a obchodu Tour for the Future – Pojízdná učebna techniky zavítal do Královéhradeckého kraje. První zastavení pojízdné učebny se uskutečnilo v Náchodě před základní školou v Plhově.

Pojízdná učebna techniky zavítala i na Náchodsko

Projekt Ministerstva průmyslu a obchodu Tour for the Future Pojízdná učebna techniky zavítal do Královéhradeckého kraje. První zastavení pojízdné učebny se uskutečnilo před nedávnem v Náchodě před základní školou na Plhově.

Iva Vopěnková.

Iva Vopěnková: Mám tři syny, kteří jsou pro moji práci tou největší motivací

/ROZHOVOR/ Eduzměna ve spolupráci s Místním akčním plánem (MAP) Kutnohorsko připravila cyklus on-line seminářů pro rodiče s názvem Rodiče, děti a technologie. Poslední z nich se uskuteční ve středu 18. listopadu od 16 hodin. Program má na starosti Iva Vopěnková z Kutné Hory, která s Deníkem hovořila nejen o úskalích distanční výuky.

Elektrárna Mělník

Teplárna je o něco menší šmudla, vypouští méně rtuti i síry

Teplárna Mělník, známá pod dřívějším označením Elektrárna Mělník I (nebo také EMĚ I), je zase o něco ekologičtější. Využívá k tomu technologii, která nepoužívané odsiřovací zařízení přemění na takové, jež dokáže snižovat emise rtuti. Té podle registru znečištění vypustí každoročně teplárna vypustí do ovzduší skoro 50 kilogramů.

Žižkovský vysílač. Ilustrační foto.

Televizní signál byl silnější než 5G

Odpůrci nových technologií, zejména zavedení technologie 5G, často zmiňují, že není jasné, co udělá dlouhodobé působení signálu s lidským nebo zvířecím organismem.

Do stavby úpravny vod se za necelých deset milionů korun se pustili v Miroslavi. Vysokou kvalitu pitné vody zajistí sady speciálních filtrů.

Měkčí i bez uranu a dusičnanů. Miroslavští budou pít vodu jako pro kojence

Na kvalitnější vodu se mohou od prosince těšit obyvatelé Miroslavi. Tamní představitelé obce odstartovali výstavbu úpravny vody, druhou největší investiční akci letošního roku v řádu deseti milionů korun. Pomocí speciálních filtrů zajistí odstranění dusičnanů i současně sledovaného uranu z pitné vody. Sníží také její tvrdost.

5G vysílač - Ilustrační foto

Jaké jsou bezpečnostní prvky nové technologie 5G?

Technologie 5G je souborem vylepšení mobilních rádiových a síťových technologií, které mohou v této kombinaci razantně zvýšit rychlost stahování a snížit přenosovou latenci v síti v porovnání se současnou technologií 4G.

Výzkum v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů v Olomouci-Holici, říjen 2020

Hrozí odchod vědeckých špiček z Olomouce? Rozjezd CATRIN dál brzdí spory

Zvýšit prestiž Univerzity Palackého (UP) a kvalitativně posunout tuzemskou vědu o kus dál by měl Český institut výzkumu a pokročilých technologií v Olomouci. Provoz vysokoškolského ústavu, známého pod anglickou zkratkou CATRIN, ale zatím brzdí komplikovaný vztah Přírodovědecké fakulty UP k celému projektu.

Ilustrační foto.

Světová ekonomika v roce 2030: 5G technologie slibují růst o 1,5 trilionu dolarů

Prvními kroky k nastartování ekonomiky jednotlivých zemí v postpandemické době je spolu s připojením přes optická vlákna budování infrastruktury sítí 5G. Růst a zvýšení efektivity by nejvíce pocítil výrobní, energetický a těžební sektor, ale znatelný dopad by zaznamenala i odvětví jako zdravotnictví, doprava či logistika.

Martin Jan Stránský

Martin Jan Stránský: Obrazovka je portálem do horšího světa

ROZHOVOR/ Představili jsme už téměř všechny odborníky, kteří se účastní ojedinělé debaty Deníku na téma českých závislostí. Posledním, kdo v Roadshow Deníku prezentuje své názory, je neurolog, internista a vysokoškolský pedagog Martin Jan Stránský. Ten má jasno hlavně v tom, jak nebezpečná je závislost na technologiích.  

Harmony.

Crystalex v Novém Boru nabízí práci. Uplatní se dělníci i strojníci

Navzdory tomu, že současná krize s pandemií ovlivňuje zaměstnanost a chod mnoha průmyslových podniků, zejména těch orientovaných na export, rozhodla se společnost Crystalex CZ v Novém Boru dát práci třem desítkám nových zaměstnanců. Pracovní smlouvy uzavírá především na pozice operátorů výroby a strojníků sklářských automatů.

Roboti a práce - Ilustrační foto

Průmysl 4.0 - lepší budoucnost i nové výzvy

Lidstvo ve své historii prošlo třemi velkými průmyslovými revolucemi. Od zavedení mechanické výroby na konci 18. století, přes první tovární pásy, až po IT systémy, které posunuly automatizaci práce na zcela novou úroveň. Podle všeho se aktuálně nacházíme na prahu další a zatím nejvýznamnější revoluce. Nazýváme ji Průmysl 4.0.    

Přijďte si prohlédnout Výstavu na stromech, která je právě v těchto dnech na náměstí v Kopidlně. Připravili ji žáci 7. třídy a vyvěsili žáci 9. třídy. Je to aktivita v rámci fair trade základní školy, která probíhá na asi 80 místech v republice. Výstava j

FOTO: Výstava na stromech v Kopidlně

Technologie tu mají být od toho, aby nám mnohé ulehčily v zaměstnání, domácnosti či komunikaci. Snad každý z nás už někdy využil Zoom, Skype, Rohlík.cz nebo třeba Wolt. Za vším tím zdánlivým pohodlím, které technologie umějí zabezpečit, se však skrývá práce skutečná práce se všemi svými nešvary: špatně placená, nejistá, riziková, nedostatečně právně ošetřená.

Petr Sudický, moderátor online konference Nástrahy a možnosti výuky na dálku, kterou organizuje spolek VIM.Perk ve středu 14. října pro učitele z celé republiky.

Jak na online výuku poradí konference ve Vimperku

/ROZHOVOR/ Ve Vimperku připravují mimořádnou online konferenci o vzdělávání na dálku. Prachatický deník na to upozornila Jitka Schneiderová, která zastupuje organizátory. Konference s názvem Nástrahy a možnosti výuky na dálku se uskuteční ve středu 14. října od 15 hodin a je zdarma.

Unipetrol převzal i druhou část nové polyetylenové jednotky.

Unipetrol převzal i druhou část nové polyetylenové jednotky

Unipetrol dokončil největší investici v dějinách českého chemického průmyslu, když po absolvování testů převzal od dodavatele i druhou část nové polyetylenové jednotky (PE3). Již na jaře uvedl do provozu první část jednotky, zařízení vyrábějící přírodní polyetylen (tzv. Natural Line). Nyní spustil i druhou výrobní část, kde vzniká černý polyetylen (tzv. Black Line).

Studenti, studium - Ilustrační foto

Projekt Seeds for the Future: Huawei dává příležitost mladým talentům

Ambiciózní vzdělávací projekt technologického lídra Huawei již popáté v řadě otevírá českým vysokoškolským studentům dveře do světa informačních a komunikačních technologií. Do 15. října 2020 se mohou studenti z českých univerzit přihlásit do mezinárodního programu Seeds for the Future, který byl spuštěn v roce 2008.