Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Ilustrační foto

Lidé se do nákupu bionádob nehrnou

Zdice – Obyvatelé Zdic musí třídit bioodpad. Některým 
z nich se to ale nelíbí a mají 
k systému třídění bioodpadu ve městě připomínky.

Ilustrační foto.

Olej zanáší potrubí. Pomůžou Hradci oranžové kontejnery?

Hradec Králové - Kam lijete vychladlý olej z pánve po smažení? Většina z námi oslovených lidí do výlevky. Tuk odtud putuje dál do odpadních rour, stávají se z něj hrudky a na ty se nabalují další nečistoty. „Tukové špunty" se občas natolik zvětší, že ucpou odpad a odstraní je až specializovaná firma.

Ilustrační foto

Olej zanáší potrubí. Pomůžou Hradci oranžové kontejnery?

Hradec Králové - Kam lijete vychladlý olej z pánve po smažení? Většina z námi oslovených lidí do výlevky. Tuk odtud putuje dál do odpadních rour, stávají se z něj hrudky a na ty se nabalují další nečistoty. „Tukové špunty" se občas natolik zvětší, že ucpou odpad a odstraní je až specializovaná firma.

Ilustrační foto

Čistý Dvůr to na pohled

Dvůr Králové - Dvůr Králové získal prestižní ocenění Křišťálová popelnice za nejlepší třídění v republice.

V kvasinském závodě Škoda Auto se uskutečnil „Environmentálně edukační den“ pro žáky pátých tříd rychnovské základní školy Masarykova.

Dobrý soused pokračuje už pátým rokem

Kvasiny – Společnost ŠKODA AUTO ve svém výrobním závodě Kvasiny v rámci projektu „Dobrý soused" uspořádala pro žáky 5. tříd Základní školy Masarykova v Rychnově nad Kněžnou „Environmentálně edukační den", který byl plný soutěží ve vybraných sportovních a vzdělávacích disciplínách.

Kongresové, výstavní a společenské centrum ALDIS (ilustrační foto).

Nejpilnější obec dostane za třídění odpadu popelnici

Hradec Králové - Stav a vývoj legislativy v odpadovém hospodářství, komunální odpadové hospodářství jako veřejná služba, ekonomika nakládání s odpady v obcích, způsoby sběru kovových odpadů a zpětného odběru elektrozařízení či motivační poplatkové systémy pro občany.

Děti z mateřské školky v Písečné ulici si na exkurzi v Technických službách mohly osahat různou techniku.

Děti se učí poznáním a zábavou

Chomutov - Technické služby představily svou pracovní náplň předškolákům z mateřské školky v Písečné ulici. Téměř dvacet dětí si zajímavou exkurzi velmi užilo. "Možná se zdá, že děti z mateřinky jsou ještě moc malé, aby jim exkurze u nás něco dala.

Ocenění nejlepších tříd ve sběru papíru

Českobrodské školy soutěžily ve sběru papíru

Český Brod /FOTO, VIDEO/ - Čtyři českobrodské školy se zapojily do bleskového sběru papíru. A jejich žáci se opravdu činili. Ve sběrně, nikoli ve směsném odpadu, díky nim skončily tisíce kilogramů. Nejlepší třídy ocenili přímo starosta města Jakub Nekolný a ředitel technických služeb Miroslav Kruliš.

Ilustrační foto

Lidé by na sebe měli mít více času, aspoň nebudou tak deprimovaní

Nový Šaldorf - Sedlešovice - Budoucnost a jak ji vidíme my? Nedá se moc předpovědět. Budoucnost se může vždy změnit v jednom okamžiku. Každý má na ni jiný názor. Může se stát, jak psal Čapek ve svém díle, že svět a všechnu práci ovládnou stroje. Také se může stát, že se nic nezmění, nebo lidé zmizí z celého světa už navždy.

Ilustrační foto

Rozšířili možnost třídění odpadu

Teplicko -  Moldava rozšířila možnost třídění odpadu v exponovaných lokalitách obce. Ze tří recyklačních hnízd počet zvýšila na šest v Novém Městě v zastávce u transformátoru pro lokality u Bystřické a u nádraží, v zastávce na horní Moldavě pro chataře z Kapsy a v horní Moldavě pro lokalitu za benzínovou pumpou.

Ilustrační foto

Třídění hrou. V Třinci ukážou, že to jde

Třinec - Ve všem, co člověk dělá, se dá najít hra a zábava, třídění odpadu nevyjímaje. A jen tak můžeme naši nejmladší generaci naučit tomuto zvyku tak, aby se třídění odpadu na jednotlivé složky stalo běžnou a příjemnou součástí životního stylu a nezůstávalo jen nucenou činností.

Ilustrační foto.

V třídění odpadu Ústecký kraj za průměrem v zemi zaostává

Ústí nad Labem - V třídění odpadu se obyvatelé Ústeckého kraje za deset let výrazně zlepšili. Za celostátním průměrem však region zaostává. Průměr na severu Čech činí 35,5 kilogramu plastů, papíru, skla a nápojových kartonů na osobu ročně. Celostátní průměr je o pět kilogramů vyšší. Vyplývá to z informací Svazu měst a obcí ČR a Ústeckého kraje.

ABSOLUTNÍ VÍTĚZOVÉ. Starosta Neratova Jaroslav Pulkrábek si mohl lebedit, jak se jejich obci daří. Neztratily se však ani vesnice a města ze svitavského regionu.

V třídění odpadu uspělo i Svitavsko

Svitavsko - Zatímco v loňském roce v soutěži obcí ve sběru tříděného odpadu kralovaly Horní Ředice, letos od nich pomyslnou štafetu v Perníkové popelnici Pardubického kraje 2014 převzala obec Neratov.

Ilustrační snímek

Odpadového Oskara získala mikulovská STKO. Za motivaci a systém

Mikulovsko - Ve třinácti obcích snížili produkci směsného komunálního odpadu pod hranici 150 kilogramů na osobu a rok. Za svůj motivační systém pro třídění odpadů získala firma STKO takzvaného Odpadového Oskara. Informoval o tom Milan Havel ze sdružení Arnika.

Ilustrační snímek

Odpadového Oskara získala mikulovská STKO. Za motivaci a systém

Mikulovsko - Ve třinácti obcích snížili produkci směsného komunálního odpadu pod hranici 150 kilogramů na osobu a rok. Za svůj motivační systém pro třídění odpadů získala firma STKO takzvaného Odpadového Oskara. Informoval o tom Milan Havel ze sdružení Arnika.

Ilustrační foto.

V Tišnově se zbaví odpadu v nové hale a kompostárně

Tišnov - Zastřešení, nová kanalizace, hala pro třídění odpadů a kompostér. Kompletní opravu prodělává sběrný dvůr v Tišnově. Stavební stroje do něj vjely před dvěma týdny, teď už dělníci pokládají základy nové haly a pracují na systému odvodnění. Vedení města předpokládá, že s rekonstrukcí budou dělníci hotoví v srpnu.

Ilustrační foto

Doplatky za svoz: i miliony

Frýdecko-Místecko - Lidé třídí stále více, města a obce ale nepřestávají na svoz odpadu doplácet. Leckdy jde o miliony korun ročně. Zvažuje se tak i zvýšení poplatku za popelnice.

Barevný den s EKO-KOMem před vsetínskou radnicí.

OBRAZEM: Barevný den s EKO-KOMem

Vsetín – Skákadla, běžecká dráha a soutěžní maringotka zaplnila v pátek prostranství před vsetínskou radnicí. Organizátoři kampaně Den Země tu uspořádali Barevný den s EKO-KOMem.

Jak správně třídit plasty v domácnosti?

Kelímky od jogurtů, obaly od sýrů, uzenin nebo mikrotenové sáčky od zeleniny a ovoce. S podobnými plastovými obaly se během nakupování potravin setkáváme velmi často, ovšem ne vždy si víme rady s tím, kam všechny plastové obaly správně vytřídit.

Oslavy Dne Země v Novém Jičíně na Masarykově náměstí.

V Novém Jičíně si připomněli Den Země

Novojičínsko – Tento týden patří oslavám Dne Země. Různé akce se na počest tohoto dne konají po celém Novojičínsku. Ve středu 22. dubna si ho užily děti z novojičínských škol a školek. Na Masarykově náměstí pro ně byl připraven bohatý program.

Eko-pohádkou děti motivují ke správnému třídění odpadu

Eko-pohádkou motivují ke správnému třídění odpadu

Ústí nad Orlicí - Školákům v Ústí nad Orlicí hrálo Karlovarské hudební divadlo Libora Baláka pohádku s ekologickým podtextem O Balynce, dobrém štěněti. Ta je má nejen pobavit, ale i nenásilnou formou motivovat a přivést ke třídění odpadu. 

Studenti SOŠ Černoleská se vrhli na úklid okrajů Benešova.

Studenti z Černoleské uklízeli nepořádek

Benešov – Do celorepublikové akce „Ukliďme Česko", která se oficiálně koná zítra, se studenti první a druhé „A" třídy Střední odborné školy v Černoleské ulici zapojili s předstihem už v úterý.

Ilustrační foto

Oslavte Den Země

Beroun – Kapela Zelené Vendolí se školákům i široké veřejnosti představí v pondělí od 10 do 13 hodin na Husově náměstí.

Ilustrační foto.

Město koupí sběrné nádoby na papír a kovy

Mirovice  – Novou obecně závaznou vyhlášku o nakládání s odpady už mají také v Mirovicích. „Vyšla novela zákona, podle které musíme řešit třídění odpadů jinak. Proto jsme museli připravit novou vyhlášku. Projednala ji rada a schválilo ji také Ministerstvo vnitra," informoval na jednání zastupitelů starosta Zdeněk Bárta.

Den Země. Ilustrační foto.

Den Země oslaví také školáci. Úklidem lesů, studánek i obcí

Vyškovsko – V plánu mají nejen úklid svého okolí, ale také ekologické vycházky, vzdělávací programy a besedy o vodě, přírodě i o třídění odpadu. Pořádají sběr papíru, někde se zábavnou formou seznámí s recyklací nebo se zúčastní otevírání studánek. Už tento týden začaly v Mikroregionu Drahanská vrchovina oslavy Dne Země.

Ilustrační foto.

Na Hlučínsku jdou do boje za čistší vzduch

Dýchejme čistý vzduch! To je název nového projektu, který Sdružení obcí Hlučínska (SOH) právě chystá pro letošní rok. Kvalita ovzduší na Hlučínsku je totiž dlouhodobým a diskutovaným problémem.

Miloslav Šatra.

Myslivec je více ochráncem přírody než lovcem

Písek – Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Ředitel SOŠ a SOU Písek Milan Rambous předává štafetu vedoucímu odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku Miloslavu Šatrovi.

Radnice v Klášterci nabízí lidem tašky na třídění odpadu.

Radnice v Klášterci nabízí lidem tašky na třídění odpadu

Klášterec nad Ohří - Město apeluje na obyvatele, aby ke třídění odpadů používalo tašky, které město pořídilo za finančního přispění společnosti EKO-KOM, a.s., která v České republice provozuje systém sběru a recyklace obalových odpadů.

Ilustrační foto

Polovina domácností třídí. Vranovičtí ušetřili peníze

Vranovice - Obyvatelé Vranovic se s vervou zhostili třídění odpadu. Dokazují to první čísla hodnocení projektu, který obec spustila v září loňského roku. „Zásadně se snížilo množství komunálního směsného odpadu, jehož likvidace je drahá a neekologická, a zvýšil se objem tříděného odpadu," prohlásil vranovický starosta Jan Helikar.

Děkovačka v závěru divadelního představení 'O Balynce' v podání Karlovarského hudebního divadla.

Divadelní představení O Balynce navštíví v březnu i Prahu

Praha - Eko-pohádka 'O Balynce, dobrém štěněti' je divadelní představení Karlovarského hudebního divadla, které již šestým rokem pravidelně hraje školákům po celé České republice. Představení má za cíl nejmenší diváky nejen pobavit, ale hlavně ukázat správný postoj k třídění a recyklaci odpadu.

Ilustrační foto.

Hodně se třídí i elektroodpad

Kroměřížsko – Třídění odpadu se pro mnohé lidi také z Kroměřížska stává vlastně samozřejmostí . Kontejnery jsou totiž ve městech a obcích téměř na každém rohu a lidé většinou nejsou líní je využít.

Ilustrační foto

Nádob přibývá, lidé ale třídí odpad méně

Chrudimsko  - Rostoucí náklady na likvidaci směsného komunálního odpadu pomáhají městům i obcím vykrývat i peníze, které získávají ze sběru tříděného odpadu. Přestože však nádob na separovaný odpad přibývá, lidé ho leckde třídí stále méně a méně.