Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Ve středu 20. března se odehrály v Rožmitále pod Třemšínem dvě představení hudebních ekopohádek.

Balynka přijela do Rožmitálu zkontrolovat, kdo dělá nepořádek v kouzelné zahradě

/FOTO/ V té samé ulici v Rožmitálu pod Třemšínem, kde vyučoval v hudební škole skladatel Jakub Jan Ryba, se ve středu 20. března 2024 odehrály dvě představení hudebních ekopohádek. Děti nebyly samotné, kdo barevně rozehřál rožmitálské dopoledne, byly to i keře, stromy a květiny, lákající svojí barevností a vůní první odvážné včelky.

Psí detektiv Balynka přijela do Lubence zkontrolovat, jak se třídí odpad.

Psí detektiv Balynka přijela do Lubence zkontrolovat, jak se třídí odpad

Dálniční obchvat otevřený před dvěma lety učinil z přetíženého městečka na přelomu středních a západních Čech úhledné místo k dobrému životu. V srdci města Lubence je trojice nejdůležitějších budov - obecní úřad, kostel a dům kultury. A právě tam se odehrála 12. února dvě pondělní dopolední představení pro děti z mateřských a základních škol.

Třídění odpadu na trutnovském sídlišti Šestidomí se zvýšilo během tří měsíců o 35 procent.

Trutnováci výrazně vylepšili třídění odpadu, ukázkový příklad ze Šestidomí

Lidé v Trutnově během uplynulého roku roztřídili o 37 procent více papíru, o 31 procent více plastu, o 15 procent více bioodpadu ve srovnání s předchozím rokem. Městu se tak osvědčilo zavedení systému svozu odpadu Door-to-Door, což znamená svoz separovaného odpadu od jednotlivých nemovitostí. Trutnov s ním začal od 1. ledna 2023.

Nádoby na separované odpady v Táboře. Ilustrační foto.

Revoluce v odpadovém hospodářství. Tábor chce zapojit malé a střední podnikatele

Radní města Tábora řeší detailně odpadovou otázku. Nyní přišli s nápadem zapojit podnikatele a firmy. Na území města a v místních částech aktivně podniká na 4,8 tisíce subjektů. Radnice by považovala za ideální, aby alespoň pětina z nich odváděla určitý poplatek za umisťování tříděného odpadu do městských nádob.

Kontejnery na textil i tříděný odpad v Masarykově ulici téměř denně ničí vanadalové a pouliční zloději.

VIDEO: Problém. Na kontejnery s tříděným odpadem a textilem útočí chuligáni

/FOTOGALERIE/ Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. V tomto případě pekla s neustále rozházenými kontejnery v Masarykově ulici. Dobrým úmyslem se myslí umístění nádob na tříděný odpad spolu s jednou pro charitu na staré oblečení a další na staré elektro. Právě tyto kontejnery jsou nejčastějším cílem nájezdů různých chuligánů. Ti jej vždy rozhází a neobtěžují se po sobě uklidit.

Kontejnery nechalo město tento týden přemístit do ulice Hlinovka.

Město využívalo soukromý pozemek sedmnáct let, zaplatí ale jen za poslední tři

/FOTO, VIDEO/ Spor mezi radnicí a vlastníkem pozemku v berounské části Hostim Václavem Zykánem, kde mělo město po léta neoprávněně umístěny kontejnery na tříděný odpad, řešili na posledním zasedání zastupitelé. Peníze za pronájem požadované majitelem však neschválili. Kontejnery už se přestěhovaly a nyní se řeší vyrovnání.

Obyvatelé Jindřichova Hradce navrhovali projekty pro zlepšení života ve městě.

Hradečáci rozhodli o nových projektech pro město. Vznikne třeba pumptrack

Pumptracková dráha, koše na tříděný odpad a mnohé další novinky přibydou v Jindřichově Hradci. To vše díky návrhům jeho obyvatel. Zaplatí je město prostřednictvím tzv. participativního rozpočtu. Jindřichův Hradec právě vyhodnotil přihlášené projekty. Lidé mohli po celé září hlasovat na stránkách města pro celkem 25 nápadů. Navrhli je sami Hradečáci s ambicí zlepšit život ve městě. Radnice na projekty svých občanů vyčlenila z rozpočtu téměř dva miliony korun. Vítězné návrhy se v příštím roce uskuteční.

Pelhřimov přidá do některých ulic více kontejnerů na tříděný odpad.

Na sídlištích v Pelhřimově přibydou popelnice na tříděný odpad, ubydou na směsný

Změnu v počtu druhů popelnic chystá na svých sídlištích Pelhřimov. Novinka se dotkne lidí v ulicích Pražská, Osvobození, Táborská, Dolnokubínská a Boženy Němcové. „Částečně ubydou nádoby na směsný komunální odpad, nahrazeny budou nádobami na tříděné odpady,“ sdělila ředitelka Technických služeb města Pelhřimova Eva Hamrlová.

Ilustrační snímek. Tašky na odpad.

Odměny za třídění odpadu v Novém Boru skončí. Pytlový svoz prozatím zůstane

Zastupitelé města Nový Bor na svém květnovém jednání schválili úpravu motivačního programu pro třídění odpadu v domácnostech. Kvůli finanční náročnosti svozu pytlů s čárovým kódem město upustí od ledna 2024 od proplácení odměn za každý kilogram vytříděného papíru a plastu, samotný svoz ale zůstane zachovaný.

Realizací projektu došlo ke zkvalitnění nakládání s odpady a navýšení kapacity jejich zpracování či třídění o téměř čtrnáct set tun ročně

VIDEO: Systém třídění odpadu na Plumlovsku zkvalitnily nové kontejnery i čipy

Krumsín, Mostkovice, Ohrozim, Plumlov, Prostějovičky, Seloutky, Stínava, Vícov. To je osm obcí, které společně vytvořily Mikroregion Plumlovsko. Výrazně zlepšit nakládání a hospodaření s odpady v nich pomohla dotace z fondů Evropské unie. Díky ní zde navíc vytřídili přes tisíc tun odpadů, který by jinak skončil na skládkách.

Nově mohou Brňané vhazovat do žlutých popelnic také drobné kovy. Současně se také sjednotí design všech kontejnerů a zajistí se decentní kontejnerová stání.

Velké změny v třídění odpadu v Brně: kovové obaly přijdou do žlutých kontejnerů

Brno zavádí od září jednodušší systém třídění. Do žlutých kontejnerů mohou nově lidé vhazovat také kovové potravinářské obaly. Spolu s tím se začne postupně sjednocovat barevný vzhled kontejnerů a dojde také na budování decentního popelnicového stání. „Všechny tyto změny posunou úroveň třídění a separace odpadů v Brně na kvalitativně jinou úroveň. Sečteno a podtrženo půjde vlastně o takovou menší designovou a systémovou revoluci ve sběru a třídění odpadu,“ shrnul náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Popelnice na tříděný odpad budou mít barevné rozlišení.

Nymburk i Poděbrady plošně rozdávají popelnice na tříděný odpad k domům

Úleva obyvatelům při vyvážení tříděného odpadu. Aby už nemuseli s taškami vytříděného plastu, skla či tetrapaků ke kontejnerovým hnízdům, nabízí nymburská i poděbradská radnice zdarma popelnice na tříděný odpad přímo k domovům. Nádoby s barevným rozlišením se začnou svážet na podzim a omezí se frekvence vyvážení směsného komunálního odpadu.

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační snímek.

Jablonec třídí odpad. Nádoby na plast a papír jsou v dalších částech města

Město Jablonec pokračuje v projektu individuálního sběru tříděného odpadu. Ten spočívá v bezplatném rozmístění nádob na papír a plasty přímo k rodinným nebo menším bytovým domům. V těchto dnech se nádoby rozváží do Jabloneckých Pasek, na Šumavu, do zbytku centra města a do Mšena. Pravidelný vývoz nádob v těchto lokalitách odstartuje v říjnu. Harmonogram vývozu nádob z jednotlivých ulice je na zveřejněný na městském webu.

Stavební suť v kontejneru na plasty.

Přistižen při činu! Fotopast odhalila muže, jak vyhazuje suť do tříděného odpadu

S pomocí fotopasti dopadli berounští strážníci muže, který na Závodí opakovaně naplňoval kontejnery na tříděný odpad stavební sutí a větvemi z prořezávky korun stromů. Ten se později k činu přiznal a ve správním řízení mu hrozí pokuta až 50 tisíc korun. V Berouně se jedná o vůbec první případ, kdy k usvědčení pomohlo nástražné fotografické zařízení.

Stanoviště pro tříděný odpad.

Kraj mění soutěž obcí v třídění odpadu. Těch nejlepších bude víc

Odměny pro nejlepší se sice pohybují „jen“ v rozpětí od 20 do 60 tisíc korun, což pro obecní rozpočty zpravidla neznamená velké peníze, přesto však řada středočeských obcí sleduje výsledky soutěže v třídění odpadu s velkou pozorností. Nabízí totiž příležitost ukázat sousedům, kde jsou lidé „ukázněnější“ či „uvědomělejší“.

Jiří Ticháček, jednatel firmy Transport Trutnov.

V Trutnově přidáme více kontejnerů na tříděný odpad, plánuje Jiří Ticháček

/ROZHOVOR/ Trend třídění odpadu neustále roste, lidé chtějí třídit stále více. V rozhovoru pro Deník to říká Jiří Ticháček, jednatel firmy Transport Trutnov, která sváží odpad v šedesáti městech a obcích. V Trutnově připravuje na letošní rok novinku, takzvaný systém door to door, který se bude týkat rodinných domů. Na sídlištích plánuje rozmístit více kontejnerů na tříděné odpady a omezovat počet kontejnerů na komunální odpad.

Na snímku jedno z upravených stanovišť s novými kontejnery v ulici Generála Svobody.

V ulicích Jirkova přibyly kontejnery na tříděný odpad

Na podnět občanů proběhla v rámci místních šetření kontrola naplněnosti nádob na separovaný odpad a také jejich dostupnost v některých lokalitách města Jirkova. Radnice zde nechala opravit stanoviště pro popelnice a tato místa doplnila o nové nádoby na tříděný odpad.

Nepořádek v Praze.

Jako na skládce. Hrozí Praze odpadková krize?

Na mnoha místech metropole nastala „odpadková krize“, tvrdí opoziční ODS. Pražané podle ní posílají na městské části nespočet stížností na neúnosný nepořádek v jejich bydlišti – zejména kolem nádob na tříděný odpad a pouličních košů.

Nepořádek v Praze.

Jako na skládce. Hrozí Praze odpadková krize?

Velký díl odpovědnosti za problémy přisuzují občanští demokraté magistrátní koalici. Konkrétně kritizují v posledních letech setrvale klesající rozpočet na úklid pro Technickou správu komunikací, kterou má „v gesci“ náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Nepořádek v Praze.

Jako na skládce. Hrozí Praze odpadková krize?

Na mnoha místech metropole nastala „odpadková krize“, tvrdí opoziční ODS. Pražané podle ní posílají na městské části nespočet stížností na neúnosný nepořádek v jejich bydlišti – zejména kolem nádob na tříděný odpad a pouličních košů.