Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Ilustrační foto.

Sleva za třídění odpadu? Ve Vranovicích ji dostala téměř polovina obce

Vranovice - Šetří životní prostředí i peněženky domácností. Slevu za třídění odpadu ve Vranovicích loni získalo 987 lidí. „Nejvyšší slevu, dvě stě korun, loni získalo 405 lidí, tedy třikrát víc než v roce 2015, kdy jsme projekt zahájili," uvedla mluvčí vranovického úřadu Dagmar Sedláčková.

Popelnice na tříděný odpad. Ilustrační foto.

Nejlépe třídí odpad lidé hned za Prahou

Praha - Prvenství ve většině kategorií získala sídla ležící na Praze-západ a Praze-východ. Takový výsledek přinesla soutěž obcí – vlastně jejich obyvatel – v třídění odpadu.

Ilustrační foto

Odpad často končí u popelnic, ne ve sběrném dvoře

Nové Strašecí – Přestože město má vypracovaný systém třídění odpadu, zavedený sběrný dvůr a zastupitelé se před několika lety věnovali osvětě třídění, někteří obyvatelé stále odpad netřídí správně.

Ilustrační foto.

Lidé odevzdali přes 75 tun textilu

Chrudim – V průběhu roku 2016 občané Chrudimi odevzdali do 19 sběrných boxů na textil, rozmístěných po městě, a do sběrného dvora celkem 75 555 kilogramů oděvů a textilu. To je o 12 542 kg více než v roce 2015.

Ilustrační foto

Nový systém třídění: na poplatcích za odpad lidé ušetří i víc než polovinu

Hovorany, Milotice – Jindřich Grufík z Milotic nový systém nakládání s odpady, který obec k prvnímu lednu tohoto roku zavedla, chválí jako posun vpřed. Zároveň ale dodává, že by třídil i bez něj. „Pro člověka, který třídil předtím, je to jenom bonus. Nedávno jsem ale nahlížel do systému a neměl jsem tam zaznamenaný veškerý odpad," zhodnotil Grufík. Inteligentní systém nakládání s odpady zavádí evidenci toho tříděného, díky kterému mohou obyvatelé ušetřit na poplatcích.

Sběrný dvůr v Rakovníku by se měl dočkat rozšíření a rekonstrukce

Rakovník: přestavba sběrného dvora bude stát zhruba deset milionů. Začne v únoru

Rakovník - Po letech příprav vybralo město Rakovník firmu, která rozšíří a zmodernizuje sběrný dvůr. Díky přestavbě tak bude sběrný dvůr splňovat veškerou legislativu a navíc i usnadní třídění odpadu. Rekonstrukce bude stát necelých deset milionů korun. Občané tak musí počítat s omezeným provozem v době rekonstrukce. Deníku to řekla mluvčí radnice Alida Štulajterová.

Ilustrační foto.

Třídění Vyškovanů bylo opět nadprůměrné. Město získalo třetí místo

Vyškov – Od pomyslného stříbra je dělilo jen dva a půl bodu. Je zjevné, že obyvatelé Vyškova v třídění odpadů nepolevují. Několik posledních let se totiž v celokrajské soutěži My třídíme nejlépe, pořádané obalovou společností Eko-kom, umísťuje Vyškov na předních příčkách. Letos získal třetí místo, v jeho kategorii byly lepší pouze Břeclav a Kyjov.

Třídící pytle na odpadky. Ilustrační foto.

Města na Žďársku slibují za lepší třídění odpadu snížení poplatků

Žďársko – Radnice ve Žďáře nad Sázavou a v Novém Městě na Moravě slibují svým obyvatelům, že jim za lepší třídění odpadků sníží roční poplatky za odpad. V Novém Městě podle nového motivačního programu platba klesne, pokud se objem odpadků v běžných popelnicích za rok sníží alespoň o pět procent. Ve Žďáru nad Sázavou se pilotní projekt bude nejprve týkat místní části Mělkovice, kde díky němu domácnosti ročně ušetří 150 korun na hlavu a budu platit 430 korun.

Ilustrační foto.

Nejlépe třídí odpad v Břeclavi či Mikulově. Ledničtí získali Elektrooskara

Jižní Morava – Především města z Břeclavska bodovala v kategorii do i nad deset tisíc obyvatel v soutěži My třídíme nejlépe na jižní Moravě. V klání, které pořádala společnost EKO-KOM, obsadil první místo jak Mikulov, tak i Břeclav. Ta úspěch obhájila. „Zásadním kritériem bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území obcí a měst," uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek. Druhý za Břeclaví skončil Kyjov z Hodonínska. Za Mikulovem byly třetí Čejkovice na Hodonínsku.

Pohádkové štěně Balynka učí děti třídit odpady. S představením přijelo do Krkonoš

Pohádkové štěně Balynka učí děti třídit odpady

Krkonoše - Ušatá Balynka, pohádkové štěně a zároveň talentovaný psí detektiv z pohádky O Balynce, dobrém štěněti a třídě kamarádů, pokračuje v listopadu ve svém turné po deseti krajích České republiky v Královehradeckém kraji.

Ilustrační foto.

V Sadské mají nově kontejnery na plechovky

Sadská - Novinku v třídění odpadů zavedli nedávno v Sadské na Nymbursku. Nově se v ulicích města objevily kontejnery na plechovky a kovový odpad. Zkušební provoz ukázal velké překvapení. Za dva měsíce byla stovka kontejnerů naplněna až po okraj.

Ilustrační foto

Vyjdete ven a uhodí vás do nosu štiplavý kouř, protože soused topí 'petkami'?

Kolínsko - Topí lidé na Kolínsku například plastovými lahvemi? Nebo se dokonce pálí pneumatiky? Stěžují si občané na kouř, který se valí z komínů? Zeptali jsme se v několika obcích a městech na Kolínsku. Někde to zatím řešit nemuseli, jinde už ale zvažují i oficiální oznámení na odbor životního prostředí, protože problémy se nelepší, naopak se neustále opakují.

Ilustrační fotografie.

Balynka bude učit třídit děti v Královéhradeckém kraji

Hradec Králové - Ušatá Balynka, pohádkové štěně a zároveň talentovaný psí detektiv z pohádky O Balynce, dobrém štěněti a třídě nízkých kamarádů, pokračuje v listopadu ve svém turné po deseti krajích naší vlasti zastávkami v Královéhradeckém kraji.

Třetí příčku v soutěži O keramickou popelnici Opava letos získala už počtvrté.

Opava je třetí nejlepší ve třídění odpadů v kraji

Před nedávnem se v Hradci nad Moravicí uskutečnilo vyhlášení krajského kola ekologické soutěže. A Opava vůbec nedopadla špatně. V Moravskoslezském kraji třídí odpad lépe pouze vítězný Třinec a druhý Bohumín.

Energeticky soběstačná dřevostavba Pavla Černého v Chocni.

Otázka na víkend: soulad s přírodou

U čtenářů Deníku vzbudil ohlas článek o soběstačném domku v Chocni. Chtěli byste i vy žít víc v souladu s přírodou, využívat obnovitelné zdroje energie, recyklované materiály a podobně?

Skládka v Radimi

Kolik produkujeme odpadu?

Radim – Z Kolínska, Nymburska, Prahy – východ, okolí města Sázava a dalších lokalit putuje již několik desítek let odpad na skládku v obci Radim.

Ilustrační fotografie.

Na Rychnovsku se zaměřují na bioodpad

Rychnovsko - Není odpad jako odpad. O ten komunální se ve městech rychnovského okresu starají většinou technické služby. Směsného odpadu by díky třídění mělo ubývat. Do klasických popelnic už totiž nepatří sklo, plasty, papír a bioodpad.

Ilustrační fotografie.

Na Rychnovsku se zaměřují na bioodpad

Rychnovsko - Není odpad jako odpad. O ten komunální se ve městech rychnovského okresu starají většinou technické služby. Směsného odpadu by díky třídění mělo ubývat. Do klasických popelnic už totiž nepatří sklo, plasty, papír a bioodpad.