Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Kompostovací sila, která jsou rovněž součástí dotace vyrostou v Mladějově, budou celkem tři.

Svazek obcí uspěl s dotací

Moravská Třebová, Mladějov - Dobrovolný svazek obcí Region Moravskotřebovska a Jevíčska získal od ministerstva životního prostředí dotaci ve výši sedm milionů. Pořídí za ně téměř 2800 biokompostérů pro domácnosti. Do projektu se zapojilo čtrnáct obcí sdružených ve svazku.

Den s cementárnou.

Den s cementárnou zpestří David Kraus a Adam Mišík

Čížkovice - Již tradiční Den s cementárnou v Čížkovicích proběhne letos v sobotu 27.5. Bohatý program pro děti i dospělé je koncipován tak, aby veřejnost měla šanci poznat provoz výroby cementu, ale aby se zároveň i pobavila.

Děti na základní škole na náměstí Republiky svým projektem upozorňují na zbytečné používání igelitových sáčků. Jde to podle nich i jinak.

Školáci bojují proti igelitu v obchodech. Šijí sáčky nové generace. Z látky

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Na počátku byla nechuť ze spousty igelitových pytlíků, které si přinese domů pokaždé, když přijde z nákupu. Na konci je projekt, který dokázal nadchnout žáky devátých tříd. „Vadí mi množství odpadů, které vyprodukujeme, a chtěla jsem situaci změnit. Sama chodím nakupovat s plátěnými pytlíky, kam dávám pečivo nebo zeleninu," přiblížila učitelka Maryla Vlková ze znojemské základní školy na náměstí Republiky.

Odpad třídí v Pardubicích stále více lidí.

Odpad třídí stále více lidí. Radnice je motivují i dárky

Rok od roku Pardubice rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Od roku 2007, kdy město s odděleným ukládáním bioodpadu začalo, ho separuje 2750 domácností. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku.

Odpad třídí v Pardubicích stále více lidí.

Odpad třídí stále více lidí. Radnice je motivují i dárky

Pardubicko – Rok od roku Pardubice rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Od roku 2007, kdy město s odděleným ukládáním bioodpadu začalo, ho separuje 2750 domácností. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku.

Den Země. Ilustrační fotografie.

Ve Třebové oslavili Den Země

Česká Třebová - Oslavu Dne země pro školy a veřejnost připravil již podesáté českotřebovský odbor životního prostředí.

Tříděním dáváte odpadu druhou šanci

Češi jsou hned po Belgičanech nejlepší ve třídění odpadu

V celkové recyklaci obalů je Česko na druhém místě hned za Belgií. V recyklaci plastů Čechům patří bronzová příčka a v recyklaci papíru se posunuli na páté místo v rámci EU. V loňském roce vytřídil každý z nás v průměru 44,8 kilogramů papíru, skla, plastů a nápojových kartonů, což je meziročně o 2,5 kilogramů víc. Vyplývá to z čísel Eurostatu.

Ilustrační foto.

Perníková popelnice: Odpad nejlépe třídí lidé v Plchu

Pardubický kraj - Deset let už se v kraji vyhlašuje cena O perníkovou popelnici. Spočívá v ocenění obcí za třídění odpadu. Ale i bez ohledu na jednotlivá umístění jsou výsledky zajímavé. V Pardubickém kraji se totiž ekologická odpovědnost obyvatel pohybuje na velmi dobré úrovni.

O perníkovou popelnici 2016 - Bohuslav Půlpán, starosta obce Plch, která se stala absolutním vítězem ankety i mezi obcemi do 300 obyvatel.

Perníková popelnice. Odpad nejlépe třídí lidé v Plchu

Pardubický kraj – Deset let už se vyhlašuje cena O perníkovou popelnici v Pardubickém kraji. Spočívá v ocenění obcí za třídění odpadu, ale i bez ohledu na jednotlivá umístění jsou výsledky zajímavé. V Pardubickém kraji se totiž ekologické odpovědnost obyvatel pohybuje na velmi dobré úrovni.

I žáci v divišovské základní škole si užili program ke Dni Země. V rámci vyučovacích hodin si povídali o třídění odpadu i o ochraně životního prostředí.

OBRAZEM: Deváťáci seznámili mladší spolužáky s Dnem Země

Divišov - Deváťáci ze Základní školy Divišov si připravili program k Dnu Země. Během vyučovacích hodin postupně navštívili všechny mladší žáky, aby jim nabídli různé aktivity týkající se třeba ochrany životního prostředí či třídění odpadu.

V Přerově oslavili Den země

V Přerově oslavili Den země

Davy dětí ze základních a mateřských škol zamířily v pátek dopoledne na Den země, který proběhl na dvou místech – v parku Michalov a v areálu přerovské Ornitologické stanice.

Den Země. Ilustrační foto.

Den Země v místeckých sadech pobaví i poučí

Město Frýdek-Místek se tradičně připojuje k celosvětovým oslavám Dne Země. Při této příležitosti se v pátek od 9 do 18 hodin v Sadech Bedřicha Smetany uskuteční bohatý zábavně naučný program pro širokou veřejnost.

Integrovaný záchranný systém se představil v sobotu odpoledne v zoologické zahradě Ohrada v Hluboké nad Vltavou.

OBRAZEM: Velikonoční zoo děti bavila i vzdělávala

Hluboká nad Vltavou - Jak vidí člověk, který má 1,5 promile alkoholu v krvi, masáž srdce nebo správné třídění odpadu, to vše si mohli v sobotu vyzkoušet malí i velcí návštěvníci v hlubocké zoo.

Supermarket

Zvyky Čechů při nákupu potravin

Praha - Cena je po kvalitě stále druhým nejdůležitějším kritériem při nákupu potravin. Za pět let se také téměř zdvojnásobil počet těch, kteří měsíčně utratí za potraviny více než tři tisíce korun. Ve spontánní znalosti českých výrobců dál dominují mlékárny, Češi nejvíce kupují instantní kávu a pro pivo míří do supermarketu. Více než polovina z nich netřídí bioodpad a průměrně vystačí se třemi věrnostními kartičkami. To jsou některé ze závěrů, které vyplývají z pátého ročníku průzkumu KPMG Nákupní zvyklosti v České republice.

Do žlutých kontejnerů mohou lidé vhazovat směsné plasty. Novinku oceňují.

V Jablonci už nejsou žluté kontejnery jen na PET lahve

Jablonec n. N. - Od 1. dubna přešlo město Jablonec na nový systém třídění odpadů. Žluté kontejnery už nejsou jen na PET lahve, ale i na směsné plasty a nápojové kartony. Pro občany je tak třídění jednodušší.

Fotbalisté Lužné vyhráli na půdě obhájce okresního titulu - Olympie 4:3.

Šlágr kola: Lužná vyloupila Olympii

Rakovník – Luženská Sparta zvítězila v taháku prvního jarního kola okresního přeboru na hřišti Olympie 4:3, když o svém vítězství rozhodla především v první půli, kdy se ujala dvoubrankového vedení.

Ilustrační obrázek

Duel Zlonic s rezervou SK opět rozhodovaly penalty

Rakovník – V prvním jarním kole zavítala rezerva SK Rakovník na půdu do Zlonic. Hosté k utkání odjeli s velkým očekáváním, neboť se jim podařila zimní příprava. To samé ale platilo i o Zlonicích.

Kontejnery na kovové obaly jsou odlišené hnědou barvou a jsou určené pro malé kovy.

Ve městech a obcích na Třebíčsku přibudou nádoby na třídění kovu

Třebíčsko – V obcích a městech na Třebíčsku letos přibudou nové kontejnery na kovový odpad. Systém třídění odpadů z domácností bude poté kompletní. „Všechny komodity krom kovu máme vykryty," sdělil předseda představenstva Svazku obcí pro komunální služby Vladimír Měrka.

Ilustrační foto.

V Novém Strašecí se zhoršili ve třídění odpadu

Rakovnicko – Zlepšit třídění komunálního odpadu by měli obyvatelé Nového Strašecí. V celorepublikové soutěži My třídíme nejlépe skončilo za loňský rok město v kategorii do deseti tisíc obyvatel na třiapadesátém místě z osmaosmdesáti obcí. Což znamená proti předešlým rokům propad.

Děti z MŠ Zahradní vědí, jak mají třídit odpad.

Děti se pustily do ochrany Země

Prachatice /FOTOGALERIE/ - V rámci týdne, kdy děti z prachatického pracoviště mateřské školy v Zahradní ulici poznávaly planetu Zemi, vesmír a Slunce, se seznámily také s tím, jak správně třídit odpad a chránit životní prostředí.

Ilustrační foto.

Temná místa nové lampy hned tak neosvítí

Příbram – Cestu kolem Nového rybníku a Junior klubu zatím nové osvětlení nečeká, přestože by se to dalo od plánované revitalizace v těchto místech očekávat. Tato lokalita mnohými využívaná k procházkám přitom patří k těm, na které si obyvatelé občas postěžují, především v zimním období.

Denisa Makki

Denisa Makki, zaměstnankyně Moravské galerie v Brně

Denisa Makki, letos čtyřicetiletá, působí v mnoha oblastech pomoci druhým. Je dobrovolnicí v mezinárodní humanitární organizaci ADRA, pod jejíž záštitou vystupuje v jednom brněnském Domově pro seniory jako společnice devadesátileté seniorce. V okruhu svých známých a rodiny pořádá charitativní sbírky obnošeného šatstva a domácích potřeb a sbírky pro útulek.

Ředitel firmy SAKO Jiří Kratochvil.

Spalovaný odpad hřeje stejně jako hnědé uhlí, tvrdí ředitel firmy Sako

Brno /ROZHOVOR/ – Ačkoliv jako malý kluk nesnil o kariéře popeláře, skončil v čele brněnské spalovny a společnosti SAKO. Ředitel Jiří Kratochvil vidí odpad jako užitečnou surovinu. Přinejmenším pokud ho obyvatelé měst dokáží roztřídit, v čemž se podle něj zlepšují. „Třeba plastu Brňané meziročně vytřídili o padesát procent více," tvrdí ředitel Kratochvil.

Ředitel firmy SAKO Jiří Kratochvil.

Spalovaný odpad hřeje stejně jako hnědé uhlí, tvrdí ředitel firmy Sako

/ROZHOVOR/ – Ačkoliv jako malý kluk nesnil o kariéře popeláře, skončil v čele brněnské spalovny a společnosti SAKO. Ředitel Jiří Kratochvil vidí odpad jako užitečnou surovinu. Přinejmenším pokud ho obyvatelé měst dokáží roztřídit, v čemž se podle něj zlepšují. „Třeba plastu Brňané meziročně vytřídili o padesát procent více," tvrdí ředitel Kratochvil.

Zakladatel a majitel firmy na výrobu výsekových nástrojů Karel Kaňák.

Motivovaných lidí si ceníme. Jsou pro nás důležití, říká Karel Kaňák

Rohatec /CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Už čtvrt století působí na trhu společnost Karel Kaňák, která vyrábí výsekové nástroje na obaly a další příslušenství. Od roku 2005 sídlí v moderních výrobních prostorech v Rohatci. Má asi devadesát zaměstnanců a jednu pobočku také ve Strážnici. „Člověk, který nemá sny, umírá," prohlašuje zakladatel a majitel firmy, pro niž je prioritou odpovědnost vůči lidem, Karel Kaňák.

Ilustrační foto

Lidé už odpad třídí, města i tak doplácejí

Třídění odpadu je jednou ze základních činností lidí při nakládání s komunálními odpady. Je to povinnost vyplývající ze zákona o odpadech. Většina z nás už bere třídění odpadů jako samozřejmost, někteří ale stále vhazují plastové lahve do kontejnerů na komunální odpad.

Ilustrační foto

Velké srovnání: Kdo třídí odpady, platí méně

Orlickoústecko, Svitavsko – Sklo, papír, plasty, zvlášť použité baterie a nefunkční spotřebiče, zvlášť bioodpad… Jednomu by se z toho až zatočila hlava. Jak ale lidi k třídění odpadů motivovat? Klíč k této hádance se pokoušejí najít i města na Orlickoústecku a Svitavsku, některá zavedla motivační systém třídění odpadů, na němž mohou lidé ušetřit! V březnu totiž opět po roce nastává chvíle pro výběr poplatků, a ty se v jednotlivých městech liší.

Záběry z filmu Všechno nebo nic.

Kam jít za zábavou

Jindřichohradecko - Chcete ve středu vyrazit někam do kina či na nějakou zajímavou přednášku? Vyberte si z našich tipů.