Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Konec školního roku v Bílém Podolí

FOTO: V Bílém Podolí se rozloučili se školním rokem velikou výpravou

Bílé Podolí - Poslední dny školního roku v ZŠ Bílé Podolí patřily TUR-škole v zahradě. Dvě desítky natěšených žáků čekaly, čím je asi překvapí letošní ročník. Většina z nich měla ještě v živé paměti loňskou Ekoškolu, zaměřenou na ekologii, třídění odpadů a ochranu živočichů. Letos pro ně byly připraveny 3 dny plné turistiky a vše, co k ní patří. Nedílnou součástí byla Razítková hra části Mikroregionu Čáslavsko.

třídění odpadů

Každý Čech loni vytřídil 54 kilogramů odpadů

Každá domácnost za rok naplnila 4 barevné kontejnery! Odpady už zcela běžně třídí ¾ z nás. Podle nejnovějších statistik vytřídíme každý do barevných kontejnerů v průměru 42 kilogramů papíru, skla, plastů a nápojových kartonů, včetně kovů to je 54 kilogramů. Každoročně pak vytřídíme a předáme k recyklaci 730 tisíc obalových odpadů.

Balynka třídí od Aše až po Ostravu

Balynka učila třídit ve Šternberku i Litovli

Ušatá Balynka, pohádkové štěně a zároveň talentovaný psí detektiv z pohádky O Balynce, dobrém štěněti a třídě nízkých kamarádů, pokračuje v červnu ve svém turné po deseti krajích naší vlasti zastávkami na Moravě a v Praze.

Ilustrační foto.

Dobře třídíte! Město Prostějov získalo "popelnicový" bronz

Prostějov – Třetí místo v Olomouckém kraji v soutěži o Keramickou popelnici za rok 2015 získalo ve své kategorii město Prostějov. V jedenáctém ročníku tradiční soutěže byly vyhodnoceny celkem čtyři kategorie podle velikosti obcí a měst.

Ilustrační foto.

Krátce z Orlickoústecka

Orlickoústecko - V Dietfurtu se otevřou dveře, v Žamberku bude na programu třídění odpadů a dlouhoňovičtí hasiči slaví výročí. 

Ilustrační foto.

V popelnicích při kontrolách
 našli bioodpad i stavební materiál

Milevsko – K ideálnímu stavu to má daleko. Hodně daleko. Kontroly obsahu popelnic u milevských domů odhalily, že jsou ve třídění odpadů ještě rezervy. Pracovníci odboru životního prostředí budou v kontrolách pokračovat. Za sebou už nyní mají většinu popelnic u rodinných domů a plánují zavítat i na sídlištní zástavby.

Den dětí. Ilustrační foto

V Hulíně slavili den dětí otevřením koupaliště

Hulín – Otevření koupaliště: to byla asi hlavní atrakce sobotního dětského dne v Hulíně. Program byl ale plný i dalších aktivit. Nechyběla například Bubbleshow klauna Bublína nebo agility či aquazorbing.

Brabenec v Dobříkově prověřil schopnosti dětí.

OBRAZEM: Brabenec prověřil schopnosti dětí

Dobříkov - Hasiči, policisté, záchranáři, Besip a další složky nabídly nevšední zážitek více než třem stovkám dětí v Dobříkově. Ve čtvrtek se tu uskutečnila Branně bezpečnostní netradiční akce Brabenec. „Branný den je vyplněn zážitkovým učením.

Ekopravidla

V Lovosicích bude v sobotu Ekologický den

Lovosice - Zajímáte se o přírodu a prostředí, ve kterém žijete? Chcete se dozvědět zajímavé informace týkající se životního prostředí vašeho regionu? Chcete pobavit sebe i své děti?

Kapacita podzemních kontejnerů v Boleslavi často nestačí

Podzemní kontejnery: třídí lidé v Mladé Boleslavi odpad zbytečně?

Mladá Boleslav - Přestože se Mladá Boleslav pyšní úspěchy v třídění odpadu, které městu přináší rovněž peníze, v poslední době někteří obyvatelé upozorňují na to, že se jim nelíbí způsob, jakým firma Compag tříděný odpad z jednotlivých podzemních kontejnerů vyváží.

Ilustrační foto

Úředníci v Dobříši známkují pořádek u kontejnerů: většinou žádná sláva

Dobříš - Stále víc obyvatel měst a obcí si zakládá na třídění odpadu. Když je odpad kam vhodit, není problém. Ale ono často ani není kam. Jako například v Dobříši na Příbramsku. Kontejnery jsou často plné k prasknutí a kolem nich skládka. Slušný člověk vedle kontejneru tašku s odpadky neodloží, protože ví, že mu za to hrozí postih.

Ilustrační foto.

Dlužníky za odpad v Miroticích nemají

Mirotice – Komunálního odpadu vyvezli z Mirotic 
v loňském roce 199 tun, zatímco v roce 2008 to bylo 491 tun. „V roce 2008 platilo město za komunální odpad 1,26 milionu korun 
a v loňském roce už to bylo jen 813 tisíc korun," doplnil tajemník Městského úřadu Mirotice František Hřebejk.

Den Země v kolínských Borkách

FOTO, VIDEO: Den Země v kolínských Borkách

Kolín - Ačkoli meteorologové už na sobotu předpovídali chladno, déšť i trochu vítr, počasí nakonec ještě přes téměř celý den kouzlilo celkem jasnou oblohu s příjemnými teplotami. Malí i velcí návštěvníci si tak mohli bez problémů užít Den Země v Kolíně. Do kaštanové aleje u lesoparku Borky přišly stovky lidí.

Oslavy mezinárodního Dne Země v Novém Jičíně.

OBRAZEM: Nový Jičín slavil Den Země

/FOTOGALERIE/ Do oslav mezinárodního Dne Země se v pátek 22. dubna zapojilo také město Nový Jičín. Na Masarykově náměstí probíhal celodenní program pro širokou veřejnost.

Do ekologie se ve čtvrtek ponořily děti ze Základní školy Mírová.

FOTO: Děti se pro recyklaci doslova nadchly

Severní Terasa - Do ekologie se ve čtvrtek ponořily děti ze Základní školy Mírová. Během celodenního programu Recyklace hrou se učily třídit odpad, recyklovat staré elektrospotřebiče i použité baterie. Aktivity zajistila pro školáky společnost Recyklohraní.

Barevný den na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti.

OBRAZEM: Děti se formou hry učily třídit odpad

Uherské Hradiště – Do které popelnice vyhodit láhev či jak se vůbec likvidují odpadky. I to se dozvěděly stovky dětí, které ve čtvrtek 21. dubna zavítaly na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti. Tamější radnice totiž společně s firmou Eko-Kom pro ně nachystala zábavně-naučné dopoledne k problematice třídění odpadů.