Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Ilustrační foto.

V Ostrožské Nové Vsi zrušili poplatek za odpad

Ostrožská Nová Ves – Každým dnem musíme zaplatit popelnice. Taková upozornění v těchto dnech zaznívají v mnoha domácnostech na Slovácku. Ovšem v jedné obci tomu tak není. V Ostrožské Nové Vsi se totiž rozhodli poplatek za odpad od počátku tohoto roku zcela zrušit.

Třídění odpadu je stále dostupnější

6246 – to je celkový počet obcí v České republice. Třídění odpadu je už součástí každodenního života v 97 procentech z nich. Aby bylo třídění odpadu co nejpohodlnější, je už napříč tuzemskem rozmístěno víc než 260 tisíc barevných kontejnerů a lidé to k nim mají, co by kamenem dohodil – v průměru jen 99 metrů.

Ilustrační foto.

Tašky na odpad dostanou lidé v Kyjově zdarma. Jako odměnu za třídění

Kyjov - Obyvatelé Kyjova na Hodonínsku se letos mohou více zaměřit na třídění odpadu. V této oblasti v porovnání s ostatními městy v republice vynikají. Nyní dostanou z města zcela zdarma tři barevně rozlišené tašky na papír, plast a sklo. „Je to takový dárek místním za dosavadní poctivé třídění," uvedl kyjovský starosta František Lukl.

Třídit odpad je součástí moderního životního stylu

Třídit odpad je moderní, zároveň ale i normální, součástí života většiny z nás. Dokazují to statistiky – podle nichž plasty, papír, sklo a nápojové kartony třídí už bezmála tři čtvrtiny Čechů. Ptáte se, proč to dělají? Dělají to zejména pro sebe, ale třeba i proto, že tím šetří přírodu – vždyť jediná tuna vytříděného papíru zachrání před pokácením 2 tuny dřeva. Loni díky tomu dostaly šanci skoro 2 miliony stromů.

Češi to v třídění odpadu dotáhli až mezi špičku!

Před 15 lety třídilo odpady jen 38 % Čechů a představa, že jich bude třídit většina, mohla vypadat jako nereálný sen. Dnes je to ale skutečnost! Česko patří v třídění a recyklaci obalů mezi evropskou špičku. Barevné kontejnery jsou už doslova na každém rohu a lidé tak třídí odpadů stále více. Každý obyvatel ročně vytřídí průměrně přes 40 kg papíru, plastů, skla a nápojových kartonů.

Ilustrační fotografie.

V Hradci Králové chtějí více třídit odpad

Hradec Králové - Motivovat obyvatele krajské metropole k lepšímu třídění odpadů má od 4. dubna projekt Třídíme v Hradci. Podstatou je snížení intervalu svozu směsného komunálního odpadu na frekvenci jedenkrát za dva týdny a přistavení individuálních nádob nebo pytlů na třídění.

Ilustrační fotografie.

V Hradci Králové chtějí více třídit odpad

Hradec Králové - Motivovat obyvatele krajské metropole k lepšímu třídění odpadů má od 4. dubna projekt Třídíme v Hradci. Podstatou je snížení intervalu svozu směsného komunálního odpadu na frekvenci jedenkrát za dva týdny a přistavení individuálních nádob nebo pytlů na třídění.

Ilustrační foto.

Snadněji třídit lze pomocí nové aplikace technických služeb

Český Brod - Technické služby v Českém Brodě na Kolínsku spustily mobilní aplikaci, která jejím uživatelům usnadní třídění odpadu. Aplikace je zatím dostupná na platformě Android a iOS, o verzi pro Windows se jedná. Obsahuje interaktivní mapu umístění kontejnerů se stručným popisem odpadů, které se dají na těchto místech uložit.

Ilustrační foto.

Snadněji třídit lze pomocí nové aplikace technických služeb

Český Brod – Technické služby spustily mobilní aplikaci, která jejím uživatelům usnadní třídění odpadu. Aplikace je zatím dostupná na platformě Android a iOS, o verzi pro Windows se jedná. Obsahuje interaktivní mapu umístění kontejnerů se stručným popisem odpadů, které se dají na těchto místech uložit.

Letošní úklid odpadu v okolí silnic a na veřejných místech se uskuteční 11. až 24. dubna.

Největší zájem o úklid odpadu je na Brodsku

Havlíčkobrodsko – Kraj Vysočina aktuálně eviduje více než šestnáct tisíc dobrovolníků, kteří se přihlásili do dalšího ročníku dobrovolnické akce s názvem Čistá Vysočina.

Ilustrační foto

Zaplať za to, co vyhodíš, navrhuje Brabcův úřad

Praha – V budoucnu by lidé mohli platit podle toho, kolik vyprodukují odpadu. S tímto návrhem nyní přišlo ministerstvo životního prostředí. Úřad by ale nechal obcím na vybranou a mohly by nadále využívat i nynější systém ročního poplatku za občana. Bude jenom na nich, který systém zvolí. Zatímco ekologové nápad vítají, protože navrhovaný systém by měl zvýšit podíl vytříděného odpadu a naopak snížit podíl směsného odpadu, obce příliš nevěří, že to bude fungovat.

Richard Brabec (ANO)

Brabec navrhuje změnit poplatky za odpady, záležet bude i na množství

Praha – Poplatky za komunální odpad by se měly měnit a s nimi i jejich svoz. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) totiž v novém zákonu o odpadech navrhuje dvojí způsob platby – buď jako dosavadní roční poplatek za občana, nebo podle toho, kolik odpadu vyprodukuje. Záležet bude na obci, jaký způsob zpoplatnění občana za nakládání s odpady zvolí. MŽP předpokládá, že čím menší obec bude, tím snáze umožní občanům platit podle množství vyprodukovaného odpadu. Obce tvrdí, že to nebude fungovat.

Ilustrační foto.

Vyšší poplatky za skládkování? K motivaci třídit odpad zřejmě nepřispěje

Praha - Poplatky za skládkování odpadu, které by podle návrhu nového zákona o odpadech měly do budoucna až téměř čtyřnásobně vzrůst, mohou ovlivnit i poplatky za popelnice. Je o tom přesvědčen místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal. Navrhované zdražení skládkovacích poplatků nepřispěje k motivaci odpad více třídit, řekl. Změny v poplatcích navrhuje ministerstvo životního prostředí, chce totiž do roku 2024 výrazně omezit skládkování odpadu v České republice.

Festival Hučka.

Třebíč opět podpoří projekty mladých lidí

Třebíč - Projekt Mládež kraji bude pokračovat i v roce 2016. Stejně jako minulý rok budou kvalitní projekty mladých lidí podpořeny částkou pět až třicet tisíc korun. Nápady je možné registrovat do 21. března.

Ilustrační foto.

Čím dál víc lidí třídí odpad. Obce motivují obyvatele třeba levnějšími poplatky

Jižní Morava - Barevné pytle na tříděný odpad nebo vlastní kompostér má doma čím dál více Jihomoravanů. Obce se snaží obyvatele v třídění co nejvíce podporovat a nabízí jim například slevy na poplatcích za odvoz nebo pytle tříděného odpadu odváží rovnou od domu. Desítky obcí se zapojily do Inteligentního systému nakládání s odpady, který odměňuje lidi za ekologické chování. Kdo víc třídí, má levnější poplatky.

Třídění odpadů. Ilustrační snímek.

Poplatky za odpady se letos nemění

Jablonec n. N. - Cena za odpady se pro občany Jablonce v roce 2016 nezmění, i když opět náklady na odpadové hospodářství města stouply.

Písek - ilustrační foto.

Krátce z Písku a okolí

Písek - Město rozdává tašky na třídění. Tylova ulice bude zavřená, budou se prořezávat stromy.

Komunální odpad. Ilustrační foto.

Úředníci mohou do 
vaší popelnice

Tachov – Třídění odpadů je téma, kolem kterého budou nejspíše vždy vášnivé diskuze a emoce. Tříděním se ovšem krom ušetření přírody přispívá i k dalším věcem.V Tachově správné třídění odpadu přispívá například k nenavyšování poplatků.

Ilustrační foto

Teplárna dostala dvě pokuty

Plzeň – Městská společnosti Plzeňská teplárenská (PT) dostala pokuty za nedodržování schváleného provozního řádu a netřídění odpadu. Jde o dvě sankce za 110 tisíc korun.

Ilustrační foto

Poplatky za svoz odpadu nerostou

Frýdecko-Místecko - Zvyšovat poplatek za odpad, nebo doplatit rozdíl z obecní kasy? Radnice v regionu zpravidla volí druhou možnost. Příkladem jsou Frýdek-Místek a Třinec.

Ilustrační foto

Černé skládky se rozmáhají, strážníci našli hned dvě naráz

Kolín – Strážníci našli v pondělí neoprávněnou skládku odpadků. Černou skládku našli v Sokolské ulici. Ačkoli je v posledních několika letech apel na třídění odpadů a lidé tento trend většinou podporují, černé skládky se čas od času přeci jen objeví.

Pracovníci mělnických technických služeb vysloužilé vánoční stromečky svážejí několikrát týdně.

Stromky končí v drtiči na Ráji, svážejí je tam technické služby

Mělník - U kontejnerových stání i na dalších místech ve městech jsou čím dál častěji k vidění vánoční stromky, které už svému účelu posloužily. Kdo nemá možnost zpracovat si borovice, jedličky a smrčky pro svou vlastní potřebu, totiž jehličnany po svátcích vyhazuje. Stomky však městské ulice dlouho hyzdit nebudou.

Ilustrační foto.

Nový vůz začne svážet sklo, rozdávají se nádoby na bioodpad

Český Brod – Ve městě se opět rozšiřuje systém třídění odpadů. Technické služby získaly nový vůz, který umožní svážet vlastními silami sklo ze zvonů určených pro ukládání tříděného skla. Zároveň se začínají distribuovat mezi občany další nové nádoby na bioodpad.

PODOBNÝ SYSTÉM třídění odpadů, jako zavádí v Milovicích, funguje v Nymburce už od roku 2014.

Milovice zavádějí nový systém třídění odpadů. Do pytlů

Milovice - Nový motivační program na třídění odpadů, takzvaný motivační pytlový sběr, připravila od ledna milovická radnice pro občany žijící trvale v Milovicích na Nymbursku. Každý občan města, který je zapojen do systému nakládání s odpady, se může zaregistrovat do tohoto systému za předpokladu, že nemá žádný nedoplatek za odpady za minulá období.

Ilustrační fotografie.

Voda a svoz odpadu letos mírně podraží

Český Brod – Za vodu v letošním roce zaplatí obyvatelé města celkem 94 korun za metr krychlový, tedy o dvě koruny více než vloni. Ceny projednali zastupitelé na svém posledním zasedání.