Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Ilustrační foto.

Třiďte odpad, poplatky budou nižší, vybízí občany radní Příbrami

Příbram - Příbramáci zaplatí příští rok za svoz odpadu podobně jako letos, tedy zhruba pětistovku. Rozhodli o tom zastupitelé. Tato částka sice neodpovídá výši skutečných nákladů na svoz, rozdíl však město vykryje ze svých zdrojů. V příštím roce totiž radní očekávají větší příjmy ze skládkování.

Ilustrační foto.

Třiďte odpad, poplatky budou nižší, vybízí radní

Příbram –  Příbramáci zaplatí příští rok za svoz odpadu podobně jako letos, tedy zhruba pětistovku. Zastupitelé o tom rozhodli na pondělním jednání. Tato částka sice neodpovídá výši skutečných nákladů na svoz, rozdíl však město vykryje ze svých zdrojů. V příštím roce totiž radní očekávají větší příjmy ze skládkování.

Třídění odpadu a sport jdou ruku v ruce! Nevěříte?

Přemýšlíte, co má společného třídění odpadu se sportem? Možná si říkáte, že takové spojení je absurdní, že neexistuje – jenže opak je pravdou. Tyto dvě zdánlivě vzdálené činnosti jdou často ruku v ruce. Jak? Přiznejme si, že jen samotnou cestou k barevným kontejnerům toho příliš nenasportujeme – ze svých domovů to k nim máme v průměru méně než 100 metrů. Ale třeba i vy občas nesete plastové lahve, nějaký ten nápojový karton a štos přečtených novin a třídíte je do barevných kontejnerů, při jedné cestě, když si jdete zaběhat nebo zacvičit s kamarádkou. A možná dokonce běháte právě v tričku, které je vyrobeno z recyklovaných PET lahví.

Technické služby se už věnují pracím souvisejícím s příchodem podzimu.

Podzimní úklid v ulicích už začal

Tradiční práce spojené s příchodem podzimu koncem října doplní také rozmístění velkoobjemových kontejnerů pro odpad ze zahrádek Opavanů.

Tonda Obal učí děti třídit odpad už 20 let!

„Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš!" Taky jste to slýchávali od svých babiček nebo rodičů, když jste si stěžovali nad složitými matematickými příklady, učili jste se vařit nebo jste hledali způsob, jak si do hlavy nalít nová anglická nebo německá slovíčka? A kolikrát si dnes postesknete, že ty Vaše babičky měly vlastně velkou pravdu?! Za pravdu jim dává i projekt Tonda obal, který učí 20 let správně třídit už ty nejmenší školáky. Jak vyplývá ze statistik, právě děti jsou totiž ve výsledku těmi nejlepšími třídiči a ambasadory třídění.

Vytříděný odpad se Vám odmění

Patříte mezi tu většinu obyvatel ČR, která už běžně třídí odpad? Pak si můžete být jisti, že vytříděný odpad se Vám odmění. Jak? Třeba v podobě nových zábavných spotů, které zachycují životní cyklus jednotlivých tříděných materiálů, na www.samosebou.cz. Na tomto lifestylovém webu o třídění odpadů na Vás kromě videí čekají i zajímavé hudební kousky, třídící hra, kvízy a můžete si také zasoutěžit o zajímavé ceny. To ale není jediná odměna za třídění!

Poříčí je třetí obcí v ČR, kde mají obyvatelé u svých domů popelnice na papír a plast.

V Poříčí nad Sázavou už nemusí lidé chodit s plasty a papírem ke kontejnerům

Poříčí nad Sázavou – Zákaz skládkování odpadu začne v České republice platit od roku 2024, připravit se na něj ale musejí obce, a především české domácnosti, již nyní. Například občané v Poříčí nad Sázavou kromě plastů, papíru a skla běžně třídí elektroodpad, kov, ošacení, nápojové kartony, ale také bioodpad.

Ilustrační foto.

Dobronín má Oskara za třídění

Dobronín – Dobronín patří mezi nejlepší obce na Vysočině ve třídění odpadu. 
V kategorii obcí od 1 001 
do pěti tisíc obyvatel vyhrál cenu Odpadový Oskar 2016. Dobronínští totiž na jednoho obyvatele vyprodukují 114 kilogramů směsného odpadu. Obec s devatenácti sty obyvateli se proto také opakovaně umisťuje 
na předních místech v soutěži My třídíme nejlépe.

Biodpad.

O kompost je v Sedlčanech takový zájem, že nabídka nestačí

Sedlčany - Takřka tisíc tun přijatého bioodpadu zpracovala za celý loňský rok nová kompostárna Technických služeb v Sedlčanech na Příbramsku. O následný kompost je mezi lidmi obrovský zájem, dokonce takový, že poptávka je vyšší než nabídka.

Podzimní kompostobraní

Umíte správně třídit odpad?

Strakonice - Stovky dětí a dospělých se přišly v úterý přiučit jak založit kompost či roztřídit správně pet lahve.

Ilustrační foto.

Divadlo předškoláky pobaví i poučí o třídění

Kroměříž – Tento čtvrtek 22. září potěší děti z mateřských a základních škol z Bystřice pod Hostýnem v tamním Kino Klubu Sušil, o den později bude k vidění v Domě kultury v Kroměříži. Řeč je o pohádkovém divadelním představení s názvem O Balynce v podání karlovarského hudebního divadla, které má za cíl nejmenší diváky pobavit, ale hlavně ukázat správný postoj ke třídění odpadu a jeho recyklaci.

Stánek Jak v kuchyni na farmářských trzích na Kulaťáku.

Jak v kuchyni oslavilo na farmářském trhu 3. narozeniny!

Praha /FOTOGALERIE/ - V sobotu 17. září oslavil web jakvkuchyni.cz své třetí narozeniny na Farmářských trzích na Kulaťáku. Jak v kuchyni je web nejen o potravinách a jejich skladování, vaření a receptech, odstranění obalů a třídění odpadu a aktuálních trendech. Průběžně zajišťuje rozličné kratochvíle od soutěží, duelů kuchařek, vědomostních kvízů až po rady, tipy a zkušenosti od čtenářek.

Rozloučení s létem v Městské části Praha 8.

Obrazem: Děti zažily rozloučení s létem

Praha - Hry a soutěže. Prostranství u Kulturního domu Krakov v Bohnicích v úterý patřilo dětem. Městská část Praha 8 si v rámci akce Rozloučení s létem pro malé i velké připravila bohatý program plný soutěží a her s ekologickou tematikou. Malí raubíři se tak dozvěděli mnohé o třídění odpadu, vyzkoušeli si vědomostní recyklační soutěž, sestrojení baterie ze zeleniny, zaskákali si na v nafukovacím hradu, zajezdili si na rodeo lahvi v kontejneru nebo překonávali překážkovou dráhu.

Ilustrační foto.

Do 72 hodin jdou zatím tři projekty

Pelhřimovsko – I letos všem aktivním dobrovolníkům z Pelhřimovska poběží 72 hodin, během kterých se pokusí pomoct druhým, přírodě, či jejich okolí.

Ilustrační foto.

Recyklace a třídění odpadů v Pardubickém kraji

Orlickoústecko – Není sporu, že třídění odpadu má pozitivní dopad na prostředí, ve kterém žijeme. Ročně se v České republice vytřídí množství odpadů, které by naplnilo vlak o délce 2 000 km. Zároveň se uspoří energie, již v průměru spotřebují domácnosti celého našeho kraje.

Na ZŠ Dělnická v Karviné ve čtvrtek zahájili první školní den slavnostním přivítáním žáků prvních tříd na školní zahradě. Přítomen byl i primátor města Tomáš Hanzel.

OBRAZEM: Do školy šli prvňáci i fotbaloví talenti

Velmi slavnostní ráz měl první školní den na Základní škole Dělnická v Karviné. Na vyzdobené školní zahradě nejprve přivítaly nové žáky paní učitelky a po nich také ředitel školy Petr Juras a zástupci města primátor Tomáš Hanzel a jeho náměstek Karel Wiewiórka.

Šumperská kapela O5 a Radeček

Mýto ovládne Týden hudby

Vysoké Mýto – Právě dnes startuje v centru města tradiční Týden hudby 2016. Letošní 17. ročník nabízí špičkové muzikanty české hudební scény – Nezmaři, O5 & Radeček, Krucipüsk, AC/DC Czech Revival, Zrní a Tata Bojs.

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační fotografie.

Odpad třídíme špatně. Kam s platem od vajíček?

Severní Čechy - Veškerý odpad se v Ústeckém i Libereckém kraji snaží třídit 45 procent lidí. Nejvíc obyvatel, okolo 90 procent, třídí papír a plasty. Sklo ve speciálních kontejnerech končí méně často. Elektroodpad třídí víc než polovina obyvatel regionu, bioodpad jen přibližně čtvrtina. Ví ale přesně, co kam patří?

Ilustrační foto.

Na třídění odpadů půjdou z evropských dotací téměř dvě miliardy

Praha - Na třídění odpadů, zařízení na sběr i dovybavení bioplynových stanic mohou obce, kraje a podnikatelé získat z evropských dotací téměř dvě miliardy korun. Peníze mohou využít i projekty týkající se domácích kompostérů. Peníze by podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) měly obcím a občanům usnadnit přístup ke třídění odpadů a snížit množství odpadu, který končí na skládkách.

Svoz dopadu. Ilustrační foto

Opozice v Uherském Brodě zarputile odmítá nový systém svozu odpadu

Uherský Brod – Spravedlivější systém platby, větší motivaci třídit a důraz na osobní zodpovědnost, takové jsou hlavní cíle nové vyhlášky o poplatcích a formě svozu odpadu v Uherském Brodě, kterou tamní zastupitelé schválili na sklonku června. Ačkoliv si tamní radniční koalice slibuje od nového systému v nakládáni s odpady mnohé, ostře se vůči němu vymezuje opozice. Podle ní se nejen ruší současný bezproblémový stav, ale také může docházet ke zvýhodňování obyvatel rodinných domů.

Ilustrační foto.

V Pitíně uvažují nad sběrným dvorem. Měl by nahradit improvizované sběrné místo

Pitín – Předejít vytváření černých skládek, nabídnout větší možnosti v třídění odpadů a především poskytnou obyvatelům obce Pitín odpovídajíc sběrný dvůr, který pojme odpady produkovány místními domácnostmi. Doposud v Pitíně nebyl vybudovaný sběrný dvůr, který by v jinak malebné krajině blízké Bílým Karpatům pomáhal tamějším obyvatelům v efektivní likvidaci jejich odpadů. To vše chce současné vedení obce v čele se starostou Martinem Zálešákem napravit, a tak už začala vznikat projektová dokumentace nového sběrného dvoru.

Třídění odpadu Krnovu přineslo nejen dobrý pocit z recyklace, ale také finanční odměnu od společnosti Eko-kom.

Odměna za třídění odpadu

Tím, že v loňském roce občané Krnova odevzdali přes tisíc tun tříděných odpadů, získali pro město více než dva miliony korun. Tyto prostředky poskytla společnost Eko-kom jako odměnu za zajištění míst zpětného odběru, jejich obsluhu dotřídění na třídicí lince.

Popelnice na bioodpad na Severní Terase.

Popelnice na bioodpad se prozatím osvědčily

Severní Terasa - Pilotní projekt na třídění bioodpadu se na Severní Terase těší oblibě. Do celkem padesátky 240 litrových nádob lidé na sídlišti vyhazují bioodpad z domácnosti i ze zahrádky.

Město Týniště nad Orlicí mezi finalisty

Město Týniště nad Orlicí mezi finalisty

Celostátní soutěž obcí „O křišťálovou popelnici" za rok 2015 zná svého vítěze. Jména těch nejlepších byla odtajněna na slavnostním večeru v Hradci Králové v rámci konference Odpady a obce. Ceny jim předali zástupci autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., která je vyhlašovatelem soutěže.

Kontejnery na separovaný odpad - ilustrační foto

V Ústeckém kraji nejvíc třídili v Doubici a Loučné pod Klínovcem

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji loni nejvíce třídili v obci Doubice na Děčínsku a městě Loučná pod Klínovcem. Ocenění za úspěšné třídění odpadu a sběr drobného elektra si dnes v Ústí nad Labem převzali také zástupci obcí na Litoměřicku, které vysoce překonávají regionální průměr. Ústecký kraj ale v třídění odpadu za zbytkem České republiky dlouhodobě zaostává.

Konec školního roku v Bílém Podolí

FOTO: V Bílém Podolí se rozloučili se školním rokem velikou výpravou

Bílé Podolí - Poslední dny školního roku v ZŠ Bílé Podolí patřily TUR-škole v zahradě. Dvě desítky natěšených žáků čekaly, čím je asi překvapí letošní ročník. Většina z nich měla ještě v živé paměti loňskou Ekoškolu, zaměřenou na ekologii, třídění odpadů a ochranu živočichů. Letos pro ně byly připraveny 3 dny plné turistiky a vše, co k ní patří. Nedílnou součástí byla Razítková hra části Mikroregionu Čáslavsko.