Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Ilustrační fotografie.

Voda a svoz odpadu letos mírně podraží

Český Brod – Za vodu v letošním roce zaplatí obyvatelé města celkem 94 korun za metr krychlový, tedy o dvě koruny více než vloni. Ceny projednali zastupitelé na svém posledním zasedání.

Ilustrační foto

Dobřany rozdají tašky na tříděný odpad

Dobřany – Obyvatelé Dobřan a spádových obcí, kteří zaplatí poplatek za odpad na rok 2016, dostanou od města dárek: tři tašky na třídění odpadu. Modrou na papír, žlutou na plasty a zelenou na sklo.

Broumov.

Na odpadky dohlédnou čárové kódy

Broumov - Broumovská radnice odstartovala hned s počátkem letošního roku vskutku unikátní projekt: všechny popelnice ve městě nechá vyšperkovat slušivými čárovými kódy. Záměrem přitom není dosáhnout „estetičtějšího" vzhledu sběrných nádob, ale zjistit, jak obyvatelé ve skutečnosti zachází se svými odpadky.

Ilustrační foto.

Platit méně za odpad? V obcích to jde, rodina v Letonicích ušetří stovku

Vyškovsko – Výši poplatku za svoz odpadu jsme pro příští rok udrželi. Takový vzkaz posílají radnice měst Vyškovska svým obyvatelům. Lidé z celého regionu by nicméně rádi platili poplatky nižší. Na vesnicích se to daří. Jinde jen částečně. „Ceny za odpad se u nás pro rok 2016 měnit nebudou," potvrdila slavkovská místostarostka Marie Jedličková.

Tašky na třídění odpadu.

Nejlépe třídí odpad v Březníku, na chvostu dál zůstává Třebíč

Třebíčsko - Mezi nejlepší v třídění odpadu patří v ce lém kraji Vysočina obyvatelé Březníku na Třebíčsku. Potvrdily to opět výsledky soutěže My třídíme nejlépe. V kategorii obcí od 501 do 2 000 obyvatel jim patří třetí místo. Naopak Třebíč se v kategorii měst nad 10 tisíc obyvatel pravidelně umisťuje na posledních místech.

Komunální odpad. Ilustrační foto.

Ústí zvedá poplatek za svoz odpadů

Ústí n. O. – Na pondělním zasedání zastupitelstva byla schválena obecně závazná vyhláška města „o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů". Za likvidaci komunálního odpadu se bude v Ústí platit více, zatímco letos to bylo 550 korun na osobu, v příštím roce 590 korun za poplatníka a rok.

Sběrné boxy.

Škola zdokonalila tříděný sběr odpadu

Jičín – Jičínská Čtyřka využila nabídky vedoucí odboru životního prostředí Jany Muškové z MěÚ v Jičíně a rozšířila možnost tříděného sběru odpadu, který ve škole organizujeme již od roku 2003.

Slavíme 15 let třídění odpadu v ČR

Letos uplynulo 15 let od doby, kdy Češi dostali možnost prostřednictvím jednotného systému třídit svůj odpad. Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM vybudovala ve spolupráci s českým průmyslem a obcemi stabilní a efektivní systém, který je v rámci Evropy uznávaný a vysoce efektivní, a to jak z hlediska dosahované výše recyklace obalového odpadu, tak i z hlediska nákladů na třídění a recyklaci v přepočtu na jednoho občana za rok.

Frýdecká skládka byla založena městem Frýdek-Místek a osmnácti okolními obcemi v roce 1992. Roční obrat činí přes sto milionů korun.

Město chce akcie odpadové firmy

Frýdek-Místek - Podobně pestrá jako činnost Frýdecké skládky je i skladba vlastníků společnosti. Firma, která se zabývá sběrem, svozem i tříděním odpadu, ale také mimo jiné výrobou kompostu, zemních substrátů a tříděného kameniva, patří šesti akcionářům.

Ilustrační foto

Za třídění odpadů vstupenky zdarma

Přineste v určený den na určené místo prázdnou plastovou lahev, nebo balík starého papíru a můžete jít zadarmo do kina nebo na plavecký bazén. Město chce za třídění motivovat své obyvatele odměnami na kulturní akce, či sportovní vyžití.

Do kontejnerů je možné vhazovat nejen oblečení a domácí textil, ale také spárovanou obuv, plyšové a látkové hračky či kabelky.

Lidé mohou třídit textil, kontejnery jsou po celém městě

Chomutov - Na čtyřiatřiceti místech ve městě mohou lidé vyhazovat textilní odpad. Technické služby vytipovaly vhodná místa, kam byly zelené kontejnery umístěny. "Většinou se jedná o již zavedená kontejnerová stání, kam jsou lidé zvyklí odpad nosit.

Ilustrační foto.

Poplatky za odvoz odpadů města nezvýší, výjimkou by mohla být Příbram

Střední Čechy - Příští rok se v okresních středočeských městech neplánují vyšší poplatky za svoz komunálního odpadu. Výjimkou by mohla být Příbram, vedení radnice ale v pondělí návrh na zvýšení poplatku stáhlo z programu zastupitelstva. Důvodem jsou jednání s firmou provozující skládku, která by mohla mít vliv na výši poplatku.

Ilustrační foto.

Zdražit, nebo ne? Za svoz odpadu v Humpolci si nakonec nepřiplatí

Humpolec – Živou debatu na posledním zasedání humpoleckého zastupitelstva, které se konalo minulou středu, vzbudila otázka výše poplatku za svoz odpadu pro obyvatele města na příští rok. Až hlasování bez veřejnosti přineslo výsledek, svoz dražší nebude.

Ilustrační foto.

Bohumín chce i v příštím roce udržet sníženou cenu za svoz odpadů

Bohumín na Karvinsku chce i v příštím roce zachovat sníženou cenu za odvoz odpadů. Cena ve městě klesla loni a díky efektivnímu třídění a tržbám z něj ji chce město udržet i v příštím roce. Radnice počítá i se slevami pro osaměle žijící obyvatele, řekla mluvčí Lucie Balcarová.

Ilustrační fotografie.

Dvoukomorový pytel na odpadky má lidem usnadnit třídění odpadu

Zjednodušit třídění odpadu a snížit náklady na jeho likvidaci má lidem nový vícekomorový pytel na odpadky, jehož výrobu zřejmě jako první na světě zahájila v Olomouci společnost PlanetCare. Lidé díky novému pytli s dvěma oddělenými komorami mohou v jednom odpadkovém koši od sebe snadno oddělit směsný odpad z domácnosti od plastů.

Ilustrační foto

Hranice dostanou nové a hezčí kontejnery

Hranice – Většina kontejnerů na tříděný odpad je v dezolátním stavu. Kvůli estetičnosti a především bezpečnosti práce při vysypávání odpadu se proto vedení firmy Ekoltes rozhodlo je vyměnit. K tomu městu pomůže společnost Eko-kom, jež řeší tříděný odpad na Hranicku už řadu let. Do konce roku by mělo staré kontejnery nahradit až sedmdesát nových, v dalších letech Eko-kom vymění zbytek.

Ilustrační foto

Na Valašsku nejlépe třídí odpad v Hošťálkové

Hošťálková, Vsetín – Zástupci obcí a měst z celého kraje si ve čtvrtek na Maštaliskách ve Vsetíně přebírali keramické popelnice. Toto ocenění získávají samosprávy, jejichž obyvatelé ve velkém třídí papír, sklo, plasty a nápojové kartony. Neztratily se ani valašské obce.

Podzemní kontejnery vypadají nenápadně. Ilustrační foto.

Kontejnery na tříděný odpad chce Hlinsko ukrýt pod zem

Hlinsko - Hlinecká radnice chce pořídit podzemní kontejnery na tříděný odpad. Vybrala dvanáct míst v centru města a na největším sídlišti. Instalovat by je chtěla v příštím roce. Jak uvedl starosta Miroslav Krčil, náklady město odhaduje na patnáct milionů korun. Kontejnery zapuštěné pod zem jsou v kraji nejspíš jen v Pardubicích.

Třídili s Tondou

Třídili s Tondou

Tříděním odpadu chráníme přírodu. Proto jsme se sešli v tělocvičně naší školy na školním vzdělávacím programu TONDA OBAL NA CESTÁCH. Jde o program společnosti EKO KOM, neziskové akciové společnosti, která vytvořila a provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalového odpadu.

Divadelní pohádka 'O Balynce, dobrém štěněti' v podání Karlovarského hudebního divadla.

Dvě divadelní pohádky o Balynce a Pačískovi uvede muzeum zdarma

Praha - Národní zemědělské muzeum Praha (NZM Praha) připravilo ve spolupráci s Karlovarským hudebním divadlem a společností EKO-KOM dvě pohádky pro děti - „O Balynce" a „O vodníku Pačískovi", které se budou hrát v období od 19. do 30. října pro školy v Praze 7 i pro veřejnost.

Ilustrační foto

Město zruší svoz pytlů s odpadem od domů

Turnov - Město změní způsob sběru tříděného odpadu, příští rok zruší pytlový svoz od domů. „Zároveň ale zvýší na trojnásobek odměnu za vytříděný odpad," řekl turnovský starosta Tomáš Hocke.

Že vzdělávání kolem třídění odpadu může být také zábava, ukázala skupina studentů v sobotu na Karlově náměstí v Třebíči.

OBRAZEM: Studenti ukázali zábavné třídění

Třebíč – Že vzdělávání kolem třídění odpadu může být také zábava, ukázala skupina studentů v sobotu na Karlově náměstí v Třebíči. Připravili tam zábavný den plný her a soutěží pro děti i dospělé.