Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Že vzdělávání kolem třídění odpadu může být také zábava, ukázala skupina studentů v sobotu na Karlově náměstí v Třebíči.

OBRAZEM: Studenti ukázali zábavné třídění

Třebíč – Že vzdělávání kolem třídění odpadu může být také zábava, ukázala skupina studentů v sobotu na Karlově náměstí v Třebíči. Připravili tam zábavný den plný her a soutěží pro děti i dospělé.

Ilustrační foto

Moravský Krumlov ulehčí lidem třídění odpadu. Zdarma

Moravský Krumlov – Kam patří kelímky od jogurtu, obaly od mléka, sklo či PET lahve se učí i děti v mateřských školách. Ne ve všech domácnostech se však daří odpad třídit. Podpořit a usnadnit toto snažení se nyní rozhodli v Moravském Krumlově na Znojemsku. Obyvatelé města si mohou zdarma vyzvednout na pokladně městského úřadu žluté, zelené a modré tašky.

Ilustrační foto.

Boj s neplatiči odpadu: popelnice dostanou čipy, bez nich je popeláři nevyvezou

Ivančice - Platit méně za svoz odpadu a podpořit lidi, kteří ho třídí, plánuje vedení Ivančic na Brněnsku. Do půl roku chce zmapovat počet popelnic ve městě. „Už se nám podařilo získat technologii. Brzy vyhradíme úředníky, kteří obejdou lidi a označí jejich popelnice čipy. Bez těch pak popeláři odpad nevyvezou," vysvětlil starosta Ivančic Milan Buček.

Speciální tašky určené na třídění odpadu.

Nejlépe třídí odpad Boží Dar a Františkovy Lázně

Karlovarský kraj - Nejlepší v třídění odpadů jsou na území Karlovarského kraje města Boží Dar a Františkovy Lázně. Vyplývá to z výsledků desátého ročníku krajské soutěže měst a obcí na podporu třídění odpadů s názvem Liga odpadů 2015.

Cestu na EKOtrh v úterý dětem žádná auta nezkřížila. Viktorie Thámová, Eliška Hložková, Klára Norková a Franciska Králová (zleva) ze ZŠ Dukelská se na stanoviště dostaly i přes parkoviště.

Z centra Budějovic vyhnali auta. Ale jen na den

České Budějovice - Na českobudějovické náměstí museli v úterý i řidiči dojít po svých. Jihočeská metropole se totiž už podeváté připojila k Evropskému dni bez aut. V rámci něj se z náměstí Přemysla Otakara II. stala pěší a cyklistická zóna.

Speciální tašky určené na třídění odpadu.

Kraj pořídil speciální tašky na tříděný odpad

Karlovy Vary - Karlovarský kraj nakoupil od společnosti EKO-KOM tisíc barevných tašek určených pro sběr tříděného odpadu v domácnostech. Tašky se budou rozdávat za odměnu školám, neziskovým organizacím a občanům jako součást ekovýchovných programů nebo environmentálně zaměřených soutěží.

Den bez aut a Barevný den na Masarykově náměstí v Hranicích

Barevný den vyhnal auta a bavil děti na Masarykově náměstí

Hranice – Masarykovo náměstí rozproudily davy děti. Skákaly, hrály, soutěžily a hlavně třídily. Akce Barevný den a Den bez aut jim připomněl, jak správně třídit a žít ekologicky. Jak jinak, než hravou formou, a jak jinak, než zábavně a s úsměvem.

Pavel Völkl, vedoucí provozu odpadového hospodářství společnosti Ekoltes povídal o problematice komunálního odpadu a třídění v Hranicích a okolí.

K městu bysme se měli chovat všichni lépe, říká Pavel Völkl

Hranice /ROZHOVOR/ – Společnost Ekoltes a komunální odpad je v Hranicích v poslední době velmi diskutované téma. „Chceme pozitivně působit na občany a vzdělávat je v problematice komunálního odpadu a třídění. My všichni tvoříme naše město, měli bychom se k němu tedy správně chovat," pověděl v rozhovoru pro Přerovský a hranický deník vedoucí provozu odpadového hospodářství Pavel Völkl.

Ilustrační foto.

Kontejnery se dočkají oprav míst, kde stojí

Ústí nad Orlicí – Město podporuje třídění odpadů a na základě koncepce postupné úpravy kontejnerových stání na tříděný odpad, kterou zpracoval odbor životního prostředí, proběhne vybudování nových míst pro kontejnery a také oprava a doplnění stávajících stání.

Ilustrační snímek

Ve tříděném odpadu se lidé zbavují oleje, barev i mršin

Slovácko – Plenky, zamaštěné obaly od pizzy, v horších případech kusy masa a kostí nebo chemikálie. To všechno na Slovácku často končí v kontejnerech určených k třídění odpadu, do nichž by měl mířit především papír, plast, sklo či biodpad. Jak se ukazuje, některým obyvatelům regionu je jeho rozlišování cizí, čímž však značně stěžují práci zaměstnancům sběrných dvorů či skládek odpadů.

LINKA NA TŘÍDĚNÍ odpadu funguje také na festivalu Rock for People, který je tradičně v Hradci Králové na začátku léta.

Hip hop kemp vyprodukuje 70 tun odpadu. Vytřídí ho

Hradec Králové - Každoročně navštíví festival Hip hop kemp, který oficiálně začíná dnes 20. srpna ve FestivalParku na královéhradeckém letišti, kolem dvaceti tisíc lidí. Množství lidí odpovídající menšímu okresnímu městu za tři dny vyprodukuje sedmdesát tun odpadu.

LINKA NA TŘÍDĚNÍ odpadu funguje také na festivalu Rock for People, který je tradičně v Hradci Králové na začátku léta.

Hip hop kemp vyprodukuje 70 tun odpadu. Vytřídí ho

Hradec Králové - Každoročně navštíví festival Hip hop kemp, který oficiálně začíná dnes 20. srpna ve FestivalParku na královéhradeckém letišti, kolem dvaceti tisíc lidí. Množství lidí odpovídající menšímu okresnímu městu za tři dny vyprodukuje sedmdesát tun odpadu.

Kompostárna. Ilustrační foto

Přerov rozdává lidem první hnojivo z nové kompostárny

Přerov - Přerovská radnice nabízí obyvatelům první hnojivo z nové kompostárny. Vzniklo z bioodpadu, který Přerované sbírali od poloviny března. Hnojivo si mohou od poloviny srpna lidé bezplatně rozebrat, v jedné várce si mohou odvézt až 300 kilogramů hmoty. Bioodpad začali nejdříve třídit lidé z rodinných domů, od července zásobují kompostárnu i lidé z přerovských sídlišť. Sdělila to mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Slavnostní otevření.

Moderní třídicí linka na papír a plast

Havlíčkův Brod - Společnost HBH odpady ve středu ve svém areálu v Havířské ulici v Havlíčkově Brodě slavnostně zprovoznila novou moderní třídicí linku na papír a plasty.

Účelem nového sběrného dvora v Horním Němčí je také v maximální možné míře třídit odpady.

Horní Němčí otevřelo svůj nový sběrný dvůr

Horní Němčí /FOTOGALERIE/ – Textil do zeleného kontejneru, pneumatiky do vedlejšího červeného kontejneru a železo támhle do toho oranžového. Taková slova budou od těchto dnů nejspíš velice často slýchávat obyvatelé Horního Němčí. Tato obec na úpatí Bílých Karpat totiž ve středu 22. července slavnostně otevřela svůj zcela nový sběrný dvůr.

Sběrný dvůr - ilustrační snímek

Lis a kloubový nakladač zjednoduší v Rohatci převoz odpadů

Rohatec - Ani ne do půl roku budou lidé z Rohatce třídit do nových kontejnerů. Obec totiž vyhlásila výběrové řízení na dovybavení sběrného dvora a sběrného místa v Rohatci-kolonii. Zájemci se mají přihlásit do sedmadvacátého července.

Ve skanzenu Modrá si přišli na své milovníci přírody i všeho živého v ní.

Dny lidí dobré vůle vzdělávaly v archeoskanzenu

Velehrad /FOTOGALERIE/ – Letošní aktivity pro životní prostředí představily v Archeoskanzenu Modrá pestrou škálu přístupů při ochraně životního prostředí. Postaraly se o to hnutí Brontosaurus, Duha a Nesehnutí. Pro děti bylo ve stáncích skanzenu připraveno plno her a kvízů.

OSM PYTLŮ už lze považovat za černou skládku.

Skládka se na Pavlovsko vrací pravidelně

Pavlovsko - Problém s tříděním odpadu mají v poslední době na Pavlovsku. Tříděný odpad tam téměř převyšuje ten komunální, který v místě svozů ´odevzdává´ zatím neznámá osoba.

Žáci hradecké ZŠ Josefa Gočára v zahraničí.

Žáci cestovali za poznáním do zahraničí

Hradec Králové - V posledním květnovém týdnu se vybraným žákům pěti základních škol Královéhradeckého kraje naskytla příležitost vyjet do německy mluvících zemí za účelem zhodnotit hlavní téma projektu „Poznáváme, jak zdravě žít", který se koná během celého školního roku 2014/15 a je podpořen částkou 8 820 295,14 korun z ESF.

Ilustrační foto

Smiřice vytřídily za loňský rok 140 tun odpadu

Smiřice - Do rozpočtu města Smiřic se vrátilo celkem 401 524,50 korun. A to díky tomu, že místní obyvatelé myslí na čisté životní prostředí a recyklují ve velkém. Město totiž za loňský rok vytřídilo 142,286 tun odpadu, a do městského rozpočtu se tak zpětně vrátila příjemná finanční suma.

Ilustrační foto

V třídění odpadů sklízejí Třinečtí úspěchy

Mezi čtrnáct finalistů celostátní soutěže v systému sběru a třídění odpadu O křišťálovou popelnici 2014 se zařadil Třinec, který se do celorepublikového finále probojoval jako jediný z celého Moravskoslezského kraje.