Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Ilustrační fotografie.

V Bašce budou letos hospodařit s o dost vyšším rozpočtem

V obci Baška vstoupili do nového roku s pozitivním rozpočtem. Ten je o 75 milionů korun vyšší, než v roce minulém. Může za to jak hlavní příjmová složka Bašky v podobě daňových příjmů v celkové výši téměř 44 milionů korun, tak také využívání dotací a plánované čerpání osmdesáti milionovému úvěru.

Ilustrační foto.

Města na Brodsku se poplatky za odpady zvedat nechystají

Havlíčkobrodsko – Hlouběji do kapes, co se týče poplatků za komunální odpady, nebudou muset letos sáhnout obyvatelé měst na Havlíčkobrodsku. Radnice nárůst poplatků naplánují a snaží se je držet ve stejné výši jako loni.

Studenti příbramského gymnázia natočí sérii klipů na téma třídění odpadu.

Zlepšit třídění odpadu má pomoci nový seriál od příbramských studentů

Příbram /VIDEO, ANKETA/ – Obyvatelé města se v třídění odpadu zlepšili natolik, že v příštím roce se nebude zvyšovat cena za jeho svoz, ale přesto jsou oblasti, kde mají ještě rezervy. Například v tom, jak nádoby na odpad plní. Zda setří nebo naopak plýtvají místem a podobně. Všechny tyto nešvary připomene nový hraný ekologický seriál několika klipů z dílny příbramských gymnazistů. 

Ilustrační foto

Poplatky za odpad benešovským domácnostem klesnou

Benešov - Příznivou zprávu pro obyvatele Benešova zajistili při své poslední letošní schůzi zastupitelé města. Schválili novou obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Každému je jasné, že se jedná o placení likvidace odpadků vytvořených v domácnostech.

Ulice  II. Pětiletky bude horšovskotýnským občanům plně zpřístupněna již před Vánoci.

FOTO: Nové ulice se dočkají před Vánoci

Horšovský Týn – Proměna celé plochy před obchodem „Mix“ včetně nového podloží, komunikace, chodníků a rozšíření stávajícího počtu parkovacích míst na sídlišti Malé Předměstí v Horšovském Týně. To je výsledek rozsáhlé rekonstrukce, která se v současné době blíží ke konci její druhé etapy.

Ilustrační foto

Kolik nás stojí plné popelnice. Dvůr Králové má Oskara

Trutnovsko - Poplatky za komunální odpad se pro rok 2018 většinou nenavyšují. Obyvatelé kraje ve většině případů nemusí v příštím roce kvůli poplatkům za komunální odpad sáhnout hlouběji do kapsy. Platba zůstává na úrovni letošního roku v Trutnově, Jičíně, Náchodě i Hradci Králové.

Šedé kontejnery rozšíří možnosti třídění o kovový odpad.

Tachov zavádí novinku, kontejnery na kov

Tachov – Hned na šesti různých místech v Tachově jsou nyní k nalezení nové kontejnery na odpad. Ty by měly sloužit na plechovky od nápojů, vymyté konzervy a jiný kovový odpad.

Ilustrační foto.

Vyškované třídili odpad odpovědně. V soutěži skončili třetí

Vyškov - Na předních příčkách se umísťuje pravidelně. A ani letošní rok nebyl výjimkou. V tradiční soutěži pořádané obalovou společností Eko-kom a Jihomoravským krajem My třídíme nejlépe získal v kategorii měst s víc než deseti tisíci obyvateli třetí místo.

Ilustrační foto.

Nový systém lidem ušetří peníze. Vedrovičtí budou lépe třídit odpad

Vedrovice – O tom, že nejlepší motivací k třídění odpadu jsou ušetřené peníze, je přesvědčený starosta Vedrovic na Znojemsku Richard Janderka. Od začátku prosince spustil v obci projekt, který je patrně prvním v regionu. „Pokud se lidé zapojí, budeme mít pomocí čipů na pytlech s tříděným odpadem přehled o množství odpadků. Pracovníci obce je budou vážit a evidovat,“ vysvětlil Janderka.

Výrobky z recyklovaných odpadů představuje výstava Brána recyklace v informačním středisku.

Poutavá výstava o recyklaci končí

Rychnov nad Kněžnou - Rychnovští mají ve středu poslední příležitost zhlédnout výstavu Brána recyklace. Expozice o recyklaci odpadů je k vidění do 17 hodin na rychnovském Městském úřadě.

Ilustrační fotografie.

V Úvalech mají popelnice o metrák lehčí než ostatní Středočeši

Úvaly – Středočeši, vezměte si příklad z Úval na Praze-východ. Tak lze vnímat čtvrteční vyjádření Jiřího Kani z neziskové organizace Arnika, která se věnuje ochraně životního prostředí. Upozornil, že v třídění odpadu mají Češi velké rezervy. Takové, že objem směsných odpadů – tedy těch netříděných – by šlo snížit o polovinu.

Ilustrační foto

Za třídění sleva: nový systém pro odpady chystají nejen v Chropyni

Čím víc třídíš, tím míň platíš. Pávě tak by se dala vystihnout myšlenka, ke které se momentálně připojili v Chropyni. Najíždějí tam totiž na Motivační a evidenční systém odpadového hospodářství (MESOH). Ten kromě ekonomických pozitiv pro radnice i obyvatele slibuje především ta ekologická.

Ilustrační fotografie.

Enviro v knihovně a všude kolem nás

Karlovy Vary – Den zaměřený na ochranu životního prostředí, plný environmentálních informací a zajímavostí, připravila Krajská knihovna Karlovy Vary na úterý 14. listopadu. Zájemci se mohou dozvědět něco málo o novinkách v ekologii a v péči o své tělo. Těšit se můžete i na semínkovnu.

Ilustrační foto.

Odpuštění poplatků za odpad se obcím vyplácí. Lidé třídí více

Jižní Morava – Určitě je to plus. Tak reagoval Ledničan Tomáš Havlík na fakt, že turisty hojně navštěvovaná obec na Břeclavsku letos všechny obyvatele, kteří se zavázali k poctivému třídění, zcela osvobodila od placení poplatku za odpad. Ti, co se nechtěli zapojit, platí ročně 460 korun. Na dodržování závazku dohlíží obec.

Výrobky z recyklovaných odpadů představuje výstava Brána recyklace v informačním středisku.

Brána recyklace zavítala do Rychnova

Rychnov nad Kněžnou - Od čtvrtečního dne až do 29. listopadu můžete v přízemí Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou zhlédnout putovní výstavu „Brána recyklace“.

Ilustrační foto

V Kutné Hoře rozšířili sběr kovových odpadů

Kutná Hora – V rozšiřování sběrné sítě na třídění odpadů pokračuje kutnohorská radnice. Nedávno bylo v Kutné Hoře umístěno hned deset zvonových kontejnerů šedé barvy na sběr kovových obalů.

Areál nového sběrného dvora a kompostárny v Krumlovské ulici v Prachaticích.

Třídění frčí, bude víc barevných popelnic

Prachatice - Nejen chytré odpadkové koše Big Belly, ale také pohodlnější manipulaci s odpadem jak ve městě, tak přímo ve sběrném dvoře v Krumlovské ulici, chtějí mít Prachatičtí.

Od voleb na Velehradě šli domů s taškou na třídění odpadu.

Od voleb šli domů s taškou na třídění odpadu

Dali svůj hlas kandidátům na poslance Poslanecké sněmovny, domů si zdarma odnášeli sadu tří tašek. Na plast, papír a sklo. I tak by se s trochou nadsázky dala okomentovat příležitost Velehraďanů k cestě do volební místnosti na tamní Obecní úřad.

Ilustrační foto

Tříděním ušetří stovky korun

Aš – Ještě více zatraktivnit třídění odpadu se chystá město Aš. Obyvatelé města by tak mohli ušetřit na poplatku za odpad ještě o několik stokorun více než dosud.

Pátek patřil v Mělníku heslu Má to smysl, třiďte odpad.

OBRAZEM: Na náměstí se třídil odpad

Mělník - Pátek patřil v Mělníku heslu Má to smysl, třiďte odpad. V odpoledních hodinách startoval na náměstí Míru pátý ročník hudebního projektu Ekompilace 2017. 

Výsledky celostátní soutěže o třídění odpadu, si vyslechli zástupci obcí a měst a Karlovarského kraje v prostorách románského hradu Seeberg u Františkových Lázní.

Kraj je odpadovým skokanem roku

Karlovarský kraj – Vytřídit odpad do správných popelnic se stává pro obyvatele kraje čím dál větší samozřejmostí. Není proto divu, že se celý Karlovarský kraj stal největším skokanem roku 2016, co se třídění odpadu týče.

Ilustrační foto.

Čipy na popelnicích ukazují, kdo produkuje nejvíce odpadu. Pomáhají tak spořit

Jižní Morava – Kateřina Porubová z Miroslavi má kontejner na odpad s čipem. Ví o tom, ale žádnou změnu to pro ni neznamená. „Popelnici nám vyvážejí jednou za dva týdny. Danou neděli ji dáme před dům a v pondělí je prázdná. Fakt, že je na ní čip, pro mne neznamená žádnou změnu,“ uvedla Porubová. Čipování popelnic zavádí i další obce. Nálepky jim pomáhají spořit.

Ilustrační foto

Nádoby na tříděný odpad by mohly být v každé domácnosti

Mnichovo Hradiště /ANKETA/ – Věčně přeplněné kontejnery na tříděný odpad a odpadky, povalující se po zemi. Pohled, který asi všichni dobře známe a se kterým se potýká většina měst. Mnichovo Hradiště ale řeklo dost a hledá řešení, které by pomohlo nevzhledné přeplněné kontejnery vyřešit jednou pro vždy.