Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Ilustrační foto.

Hustopečští poctivě třídí odpad. V soutěži skončili na sedmém místě

Hustopeče – Vytřídili o padesát procent papíru, skla a plastu více, než před pěti lety. Hustopeče skončily na sedmém místě v soutěži My třídíme v konkurenci pětasedmdesáti dalších měst od dvou do deseti tisíc obyvatel. V soutěži se hodnotí třeba množství na jednoho obyvatele nebo počet sbíraného odpadu.

Ilustrační foto.

V Poděbradech otevřou nový sběrný dvůr

Poděbrady – K poslednímu únoru ukončí činnost starý sběrný dvůr a 1. března otevře vrata nový, zmodernizovaný. Bude sídlit v Kozinově ulici a mít některá nová omezení.

Boskovičtí chtějí ve městě na pěti místech usadit polopodzemní kontejnery.

Boskovičtí umístí kontejnery pod zem. Ale jen částečně

Boskovice – Lepší vzhled, vyšší objem a menší hluk. To vše si Boskovičtí slibují od nových kontejnerů na tříděný odpad, které budou ze dvou třetin zapuštěné pod zemí. Ve městě se mají objevit na pěti místech. Pokud vše dopadne podle představ radnice, původní nádoby na odpad nahradí už letos.

Ilustrační foto

Většina radnic poplatky za popelnice výrazně nezvýší

Havlíčkobrodsko – Hlouběji do kapes, co se týče poplatků za odpady, budou muset sáhnout obyvatelé jenom v některých městech na Havlíčkobrodsku. Ovšem nadále platí, že odpady jsou ve výdajích městských rozpočtů jednou z nejvyšších položek, a tak radnice hledají cesty, jak objem odpadů snížit.

Ilustrační foto.

Popelnice na čip? Obce řeší vlastní svoz odpadu

Jižní Morava – Žlutá plast, modrá papír, hnědá bioodpad. Petr Koudelka z Benešova na Blanensku bude mít letos před rodinným domem nové vlastní popelnice. Benešov je totiž členem dobrovolného svazku obcí, které nebyly spokojené se službami velkých odpadových firem. Svoz nově řeší po svém.

Ilustrační foto

Kontejnery na kov ve městě nebudou

Domažlice – Místní by v rámci třídění odpadu uvítali ve městech i 'šedý' kontejner určený speciálně pro hliník a kovové obaly.

Starostové a místostarostové tří měst se sešli v Kutné Hoře.

Starostové tří měst se sešli na pracovním obědě

Kutná Hora - Společný pracovní oběd mají za sebou zástupci kutnohorské, kolínské a čáslavské radnice. Uskutečnil se koncem minulého týdne v Kutné Hoře. Zástupci tří měst tak navázali na spolupráci, kterou započal kolínský starosta Vít Rakušan.

Čistecká starostka Blanka Čebišová.

Žáci v čistecké škole se mohou těšit na špičkové moderní technologie

Čistá – Již třetí volební období je starostkou Čisté Blanka Čebišová. Bývalá vedoucí stavebního úřadu je ráda, že se obci v poslední době podařilo dokončit několik důležitých projektů, jako rekonstrukce hasičské zbrojnice, školy či zřízení sběrného místa. Řada projektů čeká Čistou i v následujících měsících.

Ilustrační foto.

Vánoční smažení paralyzovalo votický kanalizační systém

Votice /ANKETA/ - Jedním z prvních měst na Benešovsku, která nechala instalovat nádoby na olej z domácností, jsou Votice. Podle starosty Jiřího Slavíka město nečeká až na povinnost, kterou mu zákon přikáže od roku 2020. „Nádoby na olej jsou už nyní umístěny na sídlištích. Pokud to bude nutné, přidáme další,“ potvrdil starosta.

Ilustrační foto.

Lidé mají možnost odevzdávat oleje ve sběrných dvorech nebo do kontejnerů

Kolínsko /ANKETA/ - Vypadá to, že by obce od roku 2020 měly mít za povinnost v rámci třídění odpadu separovat oleje a tuky. Některá města se tématikou teprve chystají zabývat, jiné už kontejnery na oleje a tuky mají. V Kolíně mají lidé možnost odevzdávat oleje ve sběrných dvorech, uvedl kolínský místostarosta Michael Kašpar.

Ilustrační foto.

Jedlé oleje se dají třídit už teď

Mladoboleslavsko - Od roku 2020 by mělo pro města a obce mělo platit nařízení, které zavede povinnost připravit místo, na které budou moci lidé odevzdávat jedlé oleje. Někde se musí na toto ještě připravit, jinde už možnost je.

Ilustrační foto

Veltruby plánují zrealizovat stavbu sběrného i technického dvoru

Veltruby - Plány obce Veltruby pro rok 2019 jsou vskutku rozsáhlé. Vedle rekonstrukce topení v kulturním domě či v základní škole, se občané mohou těšit na řadu kulturních akcí. Ty se tam konají již se silnou tradicí. Chybět nebude obecní společenský ples, staročeské máje či svatováclavský noční pochod.

Ilustrační foto

Cena za svoz odpadu roste, Krumlov zvyšuje poplatek

Český Krumlov – Čtyřicet osm korun ročně, tj. 4 Kč měsíčně, si letos připlatí obyvatelé Krumlova za svoz odpadu. Město se částečně snaží snížit sedmimilionový schodek odpadového hospodářství. Město z poplatků vybere 7,2 mil. korun, celkem za odpad vydá 14,4 milionu.

Ilustrační foto.

Začíná svoz vánočních stromků

Kutná Hora – Vánoční svátky jsou definitivně minulostí. Na neděli 6. ledna navíc připadá svátek Tří králů, pro mnoho lidí nejzazší termín, do kterého si doma nechávají ozdobený vánoční stromek. Jenže kam s ním potom?

Ilustrační foto

Tachovu slouží už jen jeden sběrný dvůr

Tachov – Donedávna fungovaly v Tachově dva sběrné dvory na velkoobjemový či nebezpečný odpad. Od středy tohoto týdne je to ale minulostí, ve městě už je pouze jediný sběrný dvůr, a to ve Vilémovské ulici.

Ilustrační foto

Čáslavané letos nebudou platit poplatky za odpad

Čáslav – Obyvatelé Čáslavi vstoupili do nového roku s jednou novinkou. Patrně nejvýraznější změnu přináší pro občany zrušení obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběr, přepravu, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a s tím i zrušení poplatku za svoz komunálního odpadu, který činil 550 korun za kalendářní rok.

Ilustrační foto.

Vysloužilých vánočních stromků se Pražané obvykle zbavují na Tři krále

Svátek Tří králů se blíží a nastává čas likvidace vánočních stromků. Toto období se tradičně nese ve znamení symbolů Vánoc trčících z popelnic nebo bez ladu a skladu pohozených tam, kde zrovna bylo místo. Zaměstnanci Pražských služeb proto nejen že upozorňují na to, že svozy potrvají až do konce února, ale také radí jak se stromky správně naložit.

Ilustrační foto.

Města zaplavily obaly

Prachaticko – Plné ruce práce měli v uplynulém týdnu pracovníci prachatických Technických služeb. Po Štědrém večeru okolí kontejnerů na tříděný odpad doslova přetékalo odpadem.

Ilustrační foto.

Unhoštští chystají sběrný dvůr, ale ceny za odpad zatím nezvýší

Unhošť - Město Unhošť se dlouhodobě dobře stará o odpadové hospodářství a kromě popelnic pro běžný a separovaný komunální odpad vytvořilo už před lety pro své obyvatelé také sběrné místo pro odkládání nadměrného odpadu. Radnice tak předešla tomu, že se nepotřebné harampádí bude válet po příkopech za obcí.

Ilustrační foto

Papír svezou i v centru

Prachatice – Od začátku nového roku mohou nově třídit přímo do nádob i obyvatelé historického centra. A to bez toho, aby museli papír rozvážet do kontejnerů po městě.

S nešvarem ukládání odpadu mimo kontejnery se Technické služby města Příbrami setkávají denně.

Nezodpovědně odložené odpadky hyzdí příbramské náměstí

Příbram - V předvánočním čase se přes vánoční výzdobu může vloudit drobný nedostatek. Například na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami kromě vánočního stromu a dekorací leží hromady odpadu vedle podzemních kontejnerů. Lidé si v tomto případě neuvědomují, že podzemní kontejnery slouží pouze pro ukládání drobného odpadu, nikoliv celých kartonových krabic, které se kvůli jejich velikosti do kontejneru nemohou vejít.

Ilustrační snímek.

Třídění odpadu v Chotěboři bude jednodušší

Chotěboř - Chotěboř bude mít nový systém vyvážení odpadů. Směsný odpad budou sice popeláři od ledna vyvážet jen jednou za čtrnáct dní, domácnosti ale budou mít lepší podmínky na třídění. Zdarma dostanou nádoby na plast, papír a bioodpad, které budou vyváženy v pravidelných intervalech.

Ilustrační foto.

Tonda Obal v ZŠ Jaroměřice

Jaroměřice – I do naší malé školy zavítali lektoři s programem Tonda Obal na cestách. Celá akce probíhala v úterý 27. listopadu. Tato beseda byla realizována pro základní školy. Cílem programu bylo ukázat dětem, co vše se dá recyklovat a jak nutné je třídit odpad.

Ilustrační foto

Města zřejmě čeká zdražení skládání odpadu na skládce

Příbramsko - Od roku 2024 se v celé republice nebude smět odvážet na skládku komunální a recyklovatelný odpad. Ovšem už v příštím roce se veřejnosti možná dotkne chystané navýšení ceny za jednu tunu odpadu uloženého na skládce. Přesto před komunálními volbami někteří politici slibovali svoz komunálního odpadu zdarma.