Kreativ

ŠTÍTEK: třídění odpadu

Na novou zoo si samec zebry těžko zvyká.

Nový zebří samec pěkně prohnal ošetřovatele

Jihlava - V zoo pobyl sotva pár chvil, a už pěkně prohnal zaměstnance. Řeč je o samci zebry Burchellovy, který v úterý večer do Jihlavy přicestoval z německého Duisburgu, aby doplnil současné stádo. Třináctiměsíční samec ale změnu prostředí nezvládl a ve středu odpoledne se vydal na prohlídku po areálu.

Ilustrační foto.

Novostrašečtí by mohli ušetřit za svoz odpadu

Nové Strašecí - Zdražení, nebo důkladnější třídění odpadu. Novostrašečtí začínají řešit otázku svozu a likvidace komunálního odpadu, uvažují o zavedení projektu „chytrá popelnice“. Od roku 2024 se totiž přestane neupravený komunální odpad skládkovat. Města a obce se tak musí připravit na změnu svozu a likvidaci odpadu. Pokud tak neučiní, bude to mít ekonomické dopady na město, respektive jeho obyvatele. Deníku to řekl starosta města Nového Strašecí Karel Filip (ČSSD).

Odpadkové koše. Ilustrační foto.

V centru Žatce se objeví chytré koše, samy poznají, kdy se mají vysypat

Žatec - V centru Žatce se tento týden objeví chytré odpadkové koše. Ty samy poznají, kdy jsou plné, a pošlou o tom informaci technickým službám. V případě plastů navíc odpad slisují, takže se toho do nich vejde víc. Město je vůbec první v okrese Louny, kde se tato moderní technologie objeví.

Ilustrační foto

Dobré třídění odpadu odmění desetitisíce korun

Střední Čechy – Jedničkami v kraji jsou obce Samopše a Sýkořice i města Nový Knín a Beroun. Platí to alespoň ve sběru odpadů, které se dají dále využít jako suroviny: v třídění papíru, plastu, skla, nápojových kartonů a kovů. Ukazují to výsledky již 14. ročníku soutěže My třídíme nejlépe, v němž společnost EKO-KOM, zajišťující sběr a recyklaci obalových odpadů, hodnotila, jak se lidem daří využívat barevně odlišené kontejnery a sběrné dvory. Rozhodujícím hlediskem bylo množství vytříděných odpadů.

Ilustrační foto.

Třídění odpadu se věnují převážně starší lidé, ukázal průzkum

Nejvíce lidí, kteří pravidelně třídí odpad, je ve věkové skupině 54 až 65 let, naopak nejhůře jsou na tom mladí dospělí ve věku 18 až 26 let a 27 až 35 let. Největší rozdíly jsou u bioodpadu, oleje, ale i baterií nebo elektrozařízení. U běžných odpadů, jako jsou plasty, papír či sklo, nejsou rozdíly mezi věkovými skupinami tak zásadní. Vyplývá to z průzkumu neziskové organizace Ecobat.  

Buty

Na náměstí v Klatovech zahraje Buty

Klatovy – Na náměstí v Klatovech opět zavítá v pátek 7. září projekt Ekompilace, který je zaměřen na podporu třídění odpadu a na podporu nadějných regionálních kapel.

Ilustrační fotografie.

Oskara za třídění odpadu mají Moravany a Mýto

Pardubický kraj – Dostat Oskara už dávno není jen vysněná meta pro úspěšného herce či režiséra. Oskary totiž rozdává i česká nezisková organizace Arnika, která spojuje lidi usilující o lepší životní prostředí. Do Pardubického kraje letos putovala čtyři ocenění.

třídění odpadů

Do barevných popelnic Češi naházejí půl metráku ročně. Mostecko pokulhává

Mostecko, Severní Čechy /INFOGRAFIKA/ - Jak jste na tom s tříděním odpadu? Průměrný Čech do barevných popelnic nahází asi půl metráku odpadu ročně – hlavně papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Rekordních 66,7 kilogramu vytřídí obyvatelé  okresu Praha–západ. Naopak na Teplicku jen 32,4 kilogramu. 

třídění odpadů

Do barevných popelnic Češi nahází půl metráku ročně. Nejméně na Teplicku

Teplicko, Severní Čechy /INFOGRAFIKA/ - Jak jste na tom s tříděním odpadu? Průměrný Čech do barevných popelnic nahází asi půl metráku odpadu ročně – hlavně papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Rekordních 66,7 kilogramu vytřídí obyvatelé  okresu Praha–západ. Naopak na Teplicku jen 32,4 kilogramu. 

třídění odpadů

Do barevných popelnic Češi nahází půl metráku ročně

/INFOGRAFIKA/ Jak jste na tom s tříděním odpadu? Průměrný Čech do barevných popelnic nahází asi půl metráku odpadu ročně – hlavně papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Rekordních 66,7 kilogramu vytřídí obyvatelé  okresu Praha–západ. Naopak na Teplicku jen 32,4 kilogramu. 

Ilustrační foto.

Třídění odpadu začíná být mezi lidmi „trendy“

Rakovnicko – Třídit odpad je nejen ekologické a velice potřebné, ale v poslední době je to i velkým trendem. Ten, kdo netřídí je „out“, což je pro životní prostředí, jedině dobře. Se stoupající oblibou ve třídění odpadu stoupá také počet kompostérů v bytech. I ty jsou totiž důležité pro správné třídění odpadu.

Popelnice na tříděný odpad.

Kontejnery na tříděný odpad mizí z Karlína, následovat budou další čtvrti

Nepořádek v ulicích je hlavním důvodem, proč magistrát postupně nahrazuje některá stanoviště na třídění odpadu v ulicích těmi v bytových domech. Majitelé nemovitostí si o ně mohou požádat zdarma, živnostníci a firmy za ně platí. Kromě historického centra Prahy 1 a 2, jde i o části Prahy 3, 7 a 10 a nejnověji i 8.

Úspěšní sběrači papíru.

Perníkovou popelnici mají úspěšní sběrači papíru

Litomyšl – Jedenáct let se koná soutěž obcí a měst v třídění odpadu.  V Pardubickém kraji v minulosti vyhrála Litomyšl, letos jí patří druhé místo. Zlato totiž brala Třemošnice a absolutním vítězem soutěže jsou Čenkovice.

Rodinné centrum Mirovické EMKO

V Mirovicích mají nové rodinné centrum

Mirovice - Rodinné centrum Mirovické EMKO zahájilo svoji činnost oficiálně v sobotu 24. března v prostorách spolkové místnosti naproti městské knihovně v místním kulturním domě. Jak prozradila místostarostka Marie Hrdinová, která se slavnostního otevření zúčastnila, tyto prostory jsou jen dočasné. "Tato místnost sloužila spolkům a také k pořádání akcí knihovny. Spolky a knihovna mohou pořádat své aktivity v sále a přísálí kulturního domu," vysvětlila Marie Hrdinová.

Ilustrační foto.

Odpad chatařů už v Řece nebude problém

Řeka je známá jako chatařská oblast. Bohužel s příjezdem „lufťáků“ zde musí řešit nepříjemný problém kam s veškerým odpadem, který se během chatařské sezony vyprodukuje. 

Pardubice hostí talentované vědce.

Pardubice hostí talentované vědce

Pardubice - Model elektronické udírny, projekty zaměřené na třídění odpadu, nebezpečí internetu a sociálních sítí i uvolňování aktivních látek z nanovlákenných materiálů. To vše bylo ve čtvrtek k vidění v pardubickém Ideonu na soutěži Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. 

Ilustrační foto.

Nymburk výrazně navýší počet kontejnerů. Kvůli třídění

Nymburk – Málo kontejnerových hnízd s nádobami na tříděný odpad. Navíc daleko od sebe. To je zřejmě jeden z hlavních důvodů, proč třídění odpadu není v Nymburce na takové úrovni, jako v některých srovnatelných městech v kraji. To chce vedení města změnit, a proto radní odhlasovali navýšení kontejnerových stání ze současných 49 na 69. Přibude jich tedy rovných 20.

Ilustrační snímek.

Tašky pomohou v třídění odpadu

Hlinsko – Město bude i letos občanům rozdávat speciální tašky na tříděný odpad, lidé si je mohou vyzvednout na podatelně úřadu.

Podzemní kontejnery ve městě Žebrák

Králův Dvůr chce další podzemní kontejnery

Králův Dvůr - Vedení Králova Dvora letos plánuje rozšířit kontejnerová stání na tříděný odpad. Ve městě, které získalo v berounském regionu prvenství ve zřízení podzemních kontejnerů, jich jsou už desítky. „Na kontejnerová stání máme od občanů velmi dobré odezvy. Jediný problém máme s kontejnerem na papír. Někteří lidé si myslí, že otvorem, který je veliký zhruba šedesát centimetrů, protlačí metrová krabice. Takže se stává, že je otvor kontejneru často ucpaný,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Ilustrační foto.

Ždírec chce odpady třídit na vysoké úrovni

Ždírec nad Doubravou – Velkou pozornost věnuje hospodaření s odpadem město Ždírec nad Doubravou. Nakoupilo desítky kusů kontejnerů na plast a nabízí je obyvatelům města k zapůjčení zdarma. Snahou je zvýšit kvalitu třídění odpadů a snižovat jeho ukládání na skládce.

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační foto

Beroun získal za třídění odpadu odměnu

Beroun – Město Beroun obhájilo v soutěži "My třídíme nejlépe" druhé místo. V kategorii měst nad 10 tisíc obyvatel ho v roce 2017 dokázalo porazit pouze město Říčany.

Průvodce tříděním odpadu v Písku.

Písek motivuje občany k dalšímu třídění odpadu

Písek - Obyvatelé města dosahují dlouhodobě dobrých výsledků v třídění odpadu. Svědčí o tom skutečnost, že město je držitelem již dvou Odpadových Oskarů v celostátní soutěži organizované společností Arnika.

Svitavy zvítězily v soutěži Zelená informacím.

Prezentaci měli nejlepší

Svitavy – Město Svitavy získalo první místo v sedmém ročníku soutěže Zelená informacím o nejzdařilejší prezentaci o životním prostředí.