Kreativ

ŠTÍTEK: Trója

U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.

Stavba nové lávky v Troji by mohla začít zhruba za rok

Obnovená Trojská lávka zajistí pěší a cyklistické propojení Císařského ostrova a městské části Praha-Troja. Bude situována do osy původní zřícené lávky. Na rozdíl od té zřícené po ní budou moci přejet i vozidla Integrovaného záchranného systému. Výběrové řízení na zhotovitele by mohlo být vypsáno v prvním čtvrtletí příštího roku.

Přívoz mezi Stromovkou a Trojou, na místě, kde se v prosinci zřítila lávka, 29. listopadu v Praze.

V Troji vypluje velkokapacitní přívoz. Provizorní lávka bude až za rok a půl

V pondělí se konalo setkání představitelů hlavního města a Prahy 7,  Prahy – Troje.  Na schůzce se jednalo o Trojské lávce, Hlávkově a Libeňském mostu. Mezi Císařským ostrovem a Trojou bude  v květnu zaveden velkokapacitní přívoz a bude vypsána soutěž na novou lávku. V případě Libeňského mostu se zpracovává projekt na jeho podepření. A Hlávkův most se nebude opravovat dříve než v roce 2020. 

Ilustrační foto

Možná přijde i ledňáček, lákají ornitologové k vycházkám

Střední Čechy – Do jara je ještě daleko – alespoň tedy podle kalendáře; aktuální pohled z okna (a zejména na teploměr) by spíš napovídal něco jiného. Nicméně opravdu již téměř jarně laděné zážitky mohou milovníkům přírody nabídnout akce České společnosti ornitologické. Tentokrát se však nejedná o oblíbené výpravy za vítáním ptačího zpěvu. Chystají se vycházky inspirované Světovým dnem mokřadů, který si lidé na celém světě připomínají 2. února.

V dalším díle putování jsme navštívili místo, kde vzniklo pojmenování labyrint. I hlavní město Kréty Héraklion.

Místo, kde sídlil bájný Mínotaurus

/CESTOPIS MILANA ČEJKY, DÍL 6./ - Knossos sice zůstal i nadále významným centrem, ale někdy během 9. století se zdejší obyvatelstvo přemístilo do nově vznikajícího blízkého města, dnešního Herakleionu. 

Nymburská lávka byla z bezpečnostních důvodů uzavřena.

Provizorní lávka nebude nalepená na most

Nymburk – Provizorní lávka pro pěší nalepená na kamenný most. S výhledem otevření letos v září. Taková byla nedávná představa vedení města o zásadním opatření, které mělo po uzavření sousední lávky pro pěší zjednodušit situaci nejenom lidem ze Zálabí.

Přívoz mezi Stromovkou a Trojou, na místě, kde se v prosinci zřítila lávka, 29. listopadu v Praze.

Přívoz v Troji je opět mimo provoz. Znovu kvůli zvýšenému průtoku Vltavy

Už se z toho pomalu začíná stávat „tradice". Přívoz, který spojuje Císařský ostrov a Troju, je znovu mimo provoz a opět kvůli zvýšenému průtoku Vltavy. Přitom podobná situace se letos opakovala už několikrát. Přívoz částečně nahrazuje Trojskou lávku, která se zřítila v prosinci loňského roku. O situaci na svých stránkách informoval ve čtvrtek Ropid.

Mosty na E55 u Benešova - v Erbenově, Máchově a Konopišťské ulici.

Co vydrží most na E55, zjistí jeho diagnostika

Benešov – Přechodnou úpravu provozu na silnici druhé třídy číslo 106 vedoucí z Benešova na Týnec nad Sázavou, plánuje Městský úřad Benešov a jeho silniční správní úřad. Poznají ji řidiči už v pondělí 29. ledna.

Pražské mosty. Ilustrační foto.

Problém Prahy? 136 mostů v tristním stavu

/INFOGRAFIKA/ Téměř osmnáct procent mostů na území hlavního města je ve špatném, velmi špatném nebo havarijním stavu. Vyplývá to z obsáhlé zprávy o stavu mostů, kterou tento týden předložila magistrátnímu výboru pro dopravu Technická správa komunikací.

Kroměřížská lávka přes řeku Moravu zůstala od pátku 15. prosince uzavřená. To potrvá minimálně do poloviny ledna, kdy most čeká diagnostika.

Diagnostiku "rizikové" lávky obstará pro Kroměříž brněnské VUT

Diagnostiku lávky pro pěší přes Moravu v Kroměříži, která má podobnou konstrukci jako ta v prosinci zřícená v pražské Tróji, obstará pro radnici Vysoké učení v Brně (VUT), konkrétně odborníci z Ústavu betonových a zděných konstrukcí stavební fakulty. Rozhodla o tom v minulých dnech rada města.

Nymburská lávka přes Labe.

Kvůli zavřené lávce budou jezdit nové spoje. I ráno

Nymburk – Nové opatření kvůli zavřené lávce přes Labe pro pěší platí od podnělního rána. Všechny linkové spoje na trase mezi zastávkou na Zálabí a náměstím Přemyslovců jsou pro cestující od 18 do 70 let zdarma. Navíc podle aktuálních informací starosty Pavla Fojtíka budou přidány další spoje o sobotách a nedělích.

Ilustrační foto.

Desítky zaběhlých psů. Sváteční oslavy daly zvířatům v Praze zabrat

Poslední den roku je pro domácí zvířata vždy náročný. Silvestr, ale i advent již tradičně zapříčinil útěky řady mazlíčků. Sociální sítě se tak i letos zaplnily množstvím proseb o pomoc při hledání ztracených psů. „V podvečer 31. 12. se mi zaběhl pes, Praha 8 Ládví. Slyší na jméno Čert, je bázlivý,“ objevilo se například na facebookové skupině Libeňáci a Karlíňáci sobě. Na dělobuchy ale doplatily i volně žijící labutě, ježci či netopýři.

Přívoz mezi Stromovkou a Trojou, na místě, kde se v prosinci zřítila lávka, 29. listopadu v Praze.

Vysoký průtok vody opět zastavil přívoz v Troji

Přívoz linky P8, který nahrazuje zřícenou lávku mezi Císařským ostrovem a Trojou, dnes vůbec nevyjel. I tentokrát je důvodem vysoký průtok vody. Jako mimořádnou událost to uvedla na svých stránkách společnost Ropid. Situace se může opakovat.

Nymburská lávka byla z bezpečnostních důvodů uzavřena.

Kvůli zavřené lávce budou jezdit autobusy zdarma

Nymburk /ANKETA/ – Vedení nymburské radnice se s autobusovým dopravcem podařilo vyjednat výjimku kvůli uzavřené lávce pro pěší. Spoje mezi Zálabím a náměstím tak budou jezdit v obou směrech od 15. ledna zdarma!

Zoo Praha. Ilustrační foto.

Pražská zoo hlásí za rok 2017 více než 1200 mláďat a 1,4 milionu návštěvníků

/INFOGRAFIKA/ Zoologická zahrada v Troji se může za uplynulý rok pochlubit mnoha chovatelskými úspěchy. Přes dvě stovky druhů zde dokázalo přivést na svět celkem více než 1200 mláďat. Mezi nimi pro návštěvníky zoo vysoce atraktivní dvojčata tygra malajského, dvě mláďata varana komodského či pět koťat gepardů štíhlých. Již tradičně jsou v zoo úspěšní s chovem koně Převalského, jehož hříbat loni přibylo pět. 

Druhá vlna EET je tu.

Co nás čeká v červnu? Účtenky u řemeslníků vláda zavede později. Tedy zda vůbec

Nejistota do poslední chvíle. Tak to bude letos vypadat v mnohých firmách a v domácnostech řady živnostníků. Důvodem je rozhodnutí Ústavního soudu, který na sklonku loňského roku zastavil náběh 3. a 4. fáze EET. V nich se od března měly povinné účtenky vydávat třeba u lékařů, stánkařů či taxikářů a od června se měli přidat všichni řemeslníci a výrobní činnosti. V součtu až 300 tisíc subjektů.

V Troji zahájil provoz přívoz. Nahradil zřícenou lávku na Císařský ostrov.

Přívoz v Troji byl dopoledne mimo provoz. Kvůli technické závadě

Přívoz, který spojuje Císařský ostrov s Trojou, byl dnes dopoledne mimo provoz. Podle mluvčího organizace Ropid Filipa Drápala byla důvodem technická závada. Okolo dvanácté hodiny se už opět rozjel. Přívoz s označením P8 nahrazuje Trojskou lávku, která se na začátku prosince zřítila do Vltavy. O výluce informoval Ropid dnes na svých stránkách.

Útulek v Troji pořádá na Vánoce den otevřených dveří

Na Štědrý den do útulku. Obdarujte psy krmením či dekami

Nebaví vás každý Štědrý den koukat na pohádky a nevíte, jak zabavit děti? Navštivte útulek Městské policie Praha v Troji. Ježíška tu můžete udělat opuštěným psům i dalším zvířatům, která si nemohou užívat teplo domova. Pejsci by si k Vánocům nejvíc přáli krmení, staré deky nebo piškoty.

Ilustrační foto.

Školákům ze Zálabí město od ledna proplatí jízdné

Nymburk – Komplikace s uzavřením lávky pro pěší vyvolává pochopitelně obrovskou reakci ze strany místních a radnice proto každým dnem zveřejňuje nové kroky. Aktuálně se chystá posílit kvůli školákům některé přeplněné ranní spoje. Dětem ze základních a studentům středních škol také slíbila od ledna proplácet jízdné.  

Oslava 110 let kladenské atletiky ve Sportovní hale Kladno.

Kladenská atletika slaví 110 let

Kladno /FOTO, VIDEO/ - Jiří Klesnil, předseda A.C. TEPO Kladno, uvítal v sobotu večer současné i bývalé členy atletického oddílu v kladenské sportovní hale, kde se uskutečnila oslava k výročí 110 let kladenské atletiky.

Kroměřížská lávka přes řeku Moravu zůstala od pátku 15. prosince uzavřená. To potrvá minimálně do poloviny ledna, kdy most čeká diagnostika.

Radnice v Kroměříži uzavřela lávku přes Moravu

Úplně uzavřena je od pátku lávka pro pěší přes řeku Moravu v Kroměříži. K zásadnímu opatření sáhla tamní radnice v souvislosti s neštěstím, které se před nedávnem stalo v pražské Tróji.

Ke zbytkům trojské lávky dorazily dva vyprošťovací tanky hasičů.

Zbirožští pomáhali s mostem v Tróji

Zbiroh – Pražská primátorka Adriana Krnáčová požádala o nasazení vyprošťovací techniky Záchranného útvaru HZS ve Zbiroze při odstranění Trojské lávky. V sobotu 2. prosince se zřítila do Vltavy. Speciální tanky vyjely také z Hlučína.

Lávka spojující pravý břeh města s jeho částí, Brodci.

Lávka v Týnci je bezpečná, opravit ale potřebuje

Týnec nad Sázavou /FOTOGALERIE/ – Lávka spojující pravobřežní část města s Brodci, na první pohled velkou důvěru nevzbuzuje. Okrajové části mostovky se drolí, místy vykukují armovací dráty.

Oprava mostu u Venediku v Berouně skončila v listopadu.

Města připravují rozsáhlé rekonstrukce několika lávek

Berounsko – Města Beroun a Králův Dvůr čeká několik rozsáhlých oprav mostů a lávek. Neštěstí v pražské Troji, kde se zřítila lávka a několik lidí utrpělo vážná zranění, přimělo představitele některých měst v berounském regionu, aby nechali zkontrolovat statiky lávky a mosty. K nim patří i město Králův Dvůr.